Guvernul italian nu reuseste sa promoveze cresterea economica, a apreciat miercuri Fondul Monetar International. Reforma pensiilor "va creste numarul de pensionari, va creste bugetul oricum ridicat al pensiilor, va reduce participarea fortei de munca si potentialul de crestere" economica, a declarat miercuri Rishi Goyal, seful misiunii FMI la Roma, citat de Reuters.
Guvernul populist al Italiei, condus de miscarea anti-sistem Cinque Stelle (M5S, Cinci Stele) si de formatiunea de extrema dreapta Liga, intentioneaza sa introduca anul acesta noi subventii pentru cei cu venituri mici si sa reduca varsta de pensionare.
Ajutoarele individuale pentru saraci ajung in Italia la 780 de euro pe luna. Goyal observa ca "nivelul beneficiilor asigurate este foarte ridicat in comparatie cu bunele practici internationale. Astfel poate fi descurajata angajarea cu forme legale si poate creste dependenta de asistenta sociala".
FMI sugereaza ca pentru reducerea riscului de dependenta de ajutoarele sociale ca alternativa la angajare, subventionarea veniturilor trebuie stabilita la 40-70% din pragul de saracie. In cazul Italiei, acest nivel ar fi echivalent cu 325 pana la 567 de euro pe luna.
Asociatia italiana de lobby pentru mediul de afaceri Confindustria si unii parlamentari din opozitie si-au exprimat rezerve similare fata de politica guvernului impotriva saraciei. Aceasta se va aplica dupa ce numarul saracilor din Italia aproape s-a triplat din 2007 pana in 2017, ajungand de la... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 10:19
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre tarile cu economii dezvoltate si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Statul italian preia aproximativ doua treimi din profitul brut al firmelor prin taxe pe profit si pe munca, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
"Statul ne strange de gat", se plange Partizia Zanotta, proprietarul unei firme de sudura cu 10 angajati din nordul Italiei, care a redus programul de lucru si a renuntat la investitii in echipamente din cauza crizei economice.
Italia a avut in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
"Soarta Italiei va influenta decisiv soarta zonei euro. In acest sens, viitorul zonei euro nu va fi decis la Paris, Berlin, Frankfurt sau Bruxelles. Va fi decis la Roma", a declarat Jörg Asmussen, mebru din partea Germaniei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:58