Sistemul de pensii, asa cum arata acum, este falimentar si peste 20-30 de ani nu vom avea bani sa platim pensiile decreteilor, a declarat, joi seara, la B1 TV, ministrul Finantelor, Florin Citu, atragand atentia ca este nevoie urgent de o reforma a acestui sistem.
"Asa cum arata azi sistemul nostru de pensii, avand in vedere ce se va intampla cu cei ca mine, care vom iesi la pensie peste 20 de ani, perioada decreteilor, sistemul de azi de pensii este falimentar. Nu vom avem pensii sa platim pentru ei in 20-30 de ani. Daca ne bazam pe ce este azi, cum se face acest sistem azi de alimentare din contributii si apoi Pilon 2, nu avem pensii. De aceea este nevoie urgenta de reforma intregului sistem de pensii", a explicat Citu.
El a precizat ca sistemul ar trebui reasezat, iar componenta privata sa fie mult mai importanta, deoarece, data fiind problema demografica si plecarea din tara a multora, nu va mai avea cine sa plateasca pensiile.
"Reasezat. Asa cum vad eu, ar fi componenta asta privata sa fie mult mai importanta, pentru ca acolo ai randamente, acolo iti cresti de fapt pensia, in partea cealalta nu. Acolo ai deficit. Dar asta trebuie facuta urgent, pentru ca au facut si tarile dezvoltate care au aceasta problema demografica. Au inceput sa o faca si britanicii, si Noua Zeelanda, si Australia. Si-au dat seama ca nu mai pot sa sustina acest sistem si au facut reforma.
Pentru noi este vital sa o facem azi, pentru ca, va spun, asa cum arata, este falimentar. Si nu... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 23:52
Sistemul pensiilor de stat din Romania are nevoie de o reforma totala, centrata pe contributii si pe fonduri private, pentru a deveni sustenabil, a declarat ministrul de Finante, Florin Citu, intr-un interviu acordat Reuters.
Majoritatea romanilor sunt obligati sa contribuie atat la fondul de pensii de stat, cat si la fonduri private de pensii, in urma unei reforme din 2008.
In septembrie 2020, guvernul liberal trebuie sa faca o majorare de 40% a pensiilor de stat, conform legii pensiilor adoptata de guvernul precedent de stanga, ceea ce va face ca deficitul bugetar sa depaseasca limita de maximum 3% prevazuta de legislatia Uniunii Europene, iar ratingul de tara sa fie redus de catre agentiile de evaluare financiara.
Majorarea pensiilor va face tara mai vulnerabila in urmatorii ani, in conditiile in care natalitatea a crescut puternic dupa 1966 din cauza interzicerii avorturilor, astfel ca numarul pensionarilor va urca puternic dupa 2030, noteaza Reuters.
"Viziunea noastra este pentru un sistem de pensii complet nou, nu doar un proiect de lege nou. Sper ca nu este prea tarziu, pentru ca orice restructurare are nevoie de cateva decenii pentru a deveni eficienta, iar 2030 este dupa colt", a spus Citu.
Cele sapte fonduri private de pensii din Romania administreaza in prezent active in valoare de aproape 13 miliarde de euro si sunt cei mai mari investitori institutionali de la bursa.
Fostul guvern social democrat, care a fost demis prin motiune de cenzura in... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 08:42
Siguranta financiara a romanilor depinde de diversificarea surselor lor de venit la pensionare, iar aceasta trebuie asigurata prin obligativitatea contributiei la o pensie administrata privat (Pilon II), spune un document al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Aceasta forma de diversificare este prezenta in foarte multe state dezvoltate din lume, pentru a usura presiunile asupra sistemelor publice de pensii (Pilon I), care se confrunta cu deficite tot mai mari, din cauza imbatranirii populatiei, potrivit cursdeguvernare.ro.
Statele lumii cu cele mai bune sisteme de pensii (Danemarca, Olanda, Australia, Finlanda, Suedia, Elvetia) respecta toate aceeasi reteta: sistemul public de pensii (bazat pe redistributie) este completat de o componenta privata, un Pilon II bazat pe acumulare si administrat privat si, cel mai important, cu contributie obligatorie sau cvasi-obligatorie.
In tarile mentionate difera doar platitorul acestei contributii: individul, angajatorul sau statul, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Melbourne Mercer, citat de APAPR.
APAPR reactioneaza astfel la noua ofensiva a guvernului asupra fondurilor de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II), mai precis asupra contributiilor pe care legea le impune, sume de bani care sunt dorite mai degraba pentru acoperirea deficitului public de pensii.
Ofensiva guvernamentala in goana dupa bani
Premierul Viorica Dancila a declarat marti ca un... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2018, ora 18:59
Pensiile speciale vor fi inghetate pana la o abordare foarte serioasa a Legii pensiilor, care va incepe sa fie facuta anul acesta, dupa ce "se va termina" cu Legea salarizarii unitare, a declarat, miercuri, ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Olguta Vasilescu.
"Noi am inghetat aceste pensii (speciale - n. r.) pana la o abordare foarte corecta si serioasa a Legii pensiilor in general. Dupa ce iesim din Legea salarizarii unitare, vom intra in sistemul de pensii, care trebuie corectat, pentru ca avem aceasta indemnizatie minima care ajunge de anul acesta la 520 de lei. Ne-am propus ca de la 1 ianuarie sa fie de 600 lei, pentru ca nu poti sa traiesti in Romania cu o astfel de indemnizatie minima.
Dar, atentie, aici vorbim in general de oameni care nu au muncit poate niciodata in viata lor, nu au niciun an vechime in munca. Dar s-a ajuns in situatia in care, marind aceste indemnizatii sociale minime, sa ii ajunga din urma pe cei care au muncit 15 ani. Ceea ce nu este corect si vrem, cum am lucrat pe Legea salarizarii unitare, cand i-am departajat pe toti in functie de gradatie, de pregatire, de studii etc., exact asa trebuie sa se intample si in sistemul de pensii", a explicat Olguta Vasilescu, la Antena 3.
Aceasta a reiterat ca, deocamdata, pensiile speciale sunt inghetate si a subliniat ca se intentioneaza corectarea cu foarte mare atentie a sistemului de pensii, dar "nu vrem sa scadem nicio pensie in Romania".
"Vom ingheta toate pensiile speciale. Ei, de... mai mult
Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 23:29
Conform datelor comunicate de CNPAS si Ministerul Finantelor pentru luna aprilie 2015, rezulta ca valoarea reala a pensiei medii acordata prin impozitarea salariatilor a fost de 568 de lei.
La acest cuantum s-au adaugat prin suventii de la bugetul de stat alti 318 lei, astfel incat sa rezulte pensia medie de asigurari sociale de stat de 886 lei.
Aceste niveluri rezulta din faptul ca marimea contributiilor la bugetul asigurarilor sociale de stat a fost pe primele patru luni ale anului in curs de 11.689,7 milioane lei, in timp ce cheltuielile necesitate de acordarea pensiilor de catre stat in cadrul aceluiasi sistem de asigurari s-au ridicat la 18.234,7 milioane lei.
Pastrand proportiile cu valoarea punctului de pensie de 830,20 lei, stabilita prin lege pentru anul 2015, rezulta ca din aceasta valoare doar 532,20 lei provin din redistribuirea remunerarii muncii in favoarea celor care au iesit din activitate si beneficiaza de drepturi din partea statului.
Diferenta... citeste mai departe despre "CAS nu ajunge. De unde se platesc de fapt pensiile?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 07:41
Valoarea medie a unui cont de pensie privata obligatorie (Pilonul II) era de 2.770 lei (630 euro) la finalul lunii iunie 2014, potrivit datelor publicate, luni, de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat in Romania in mai 2008, dar numai 3,19 milioane persoane din totalul de 6,12 milioane de participanti in sistem au avut inregistrate contributii lunare repetitive in aceasta perioada, iar 190.000 de persoane nu au avut nicio contributie virata.
Valoarea medie a unui cont in Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanti care au avut contributii lunare repetitive, in perioada mai 2008 - iunie 2014, este de 3.921 lei (aproximativ 894 euro), in crestere cu 17% fata de finalul anului trecut.
Aproximativ 535.000 de persoane aveau valori ale contului cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aproximativ 228.000 de persoane aveau valori ale contului de peste 10.000 de lei (peste 2.280 euro).
De la 1 ianuarie 2014, cota de contributie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contributiile pentru asigurari sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult fata de cota din anul 2013. Primele contributii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014, calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie a.c.
Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, la data de 30 iunie 2014, a fost de 17,5 miliarde lei (+18,42% fata de 31 decembrie 2013). De... mai mult
Luni, 28 Iulie 2014, ora 16:04
Valoarea medie a unui cont de pensie privata obligatorie (pe Pilonul II) era la finalul lunii martie 2014 de 2.503 lei (562 euro), potrivit datelor publicate miercuri de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Sistemul pensiilor private obligatorii a fost lansat in Romania in mai 2008, dar numai 3,19 milioane persoane din totalul de 6,12 milioane de participanti in sistem au avut inregistrate contributii lunare repetitive in aceasta perioada, iar 180.000 de persoane nu au avut nicio contributie virata.
Valoarea medie a unui cont in Pilonul II pentru cei 3,19 milioane participanti care au avut contributii lunare repetitive in perioada mai 2008 - martie 2014 este de 3.357 lei (aproximativ 750 euro).
Aproximativ 450.000 de persoane aveau valori ale contului cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei. Aproximativ 159.000 de persoane aveau valori ale contului de peste 10.000 de lei (peste 2.244 euro), valori superioare mediei depozitelor bancare ale persoanelor fizice la institutiile de credit din Romania (9.040 lei la data de 31 martie 2014).
De la 1 ianuarie 2014, cota de contributie pentru Pilonul II este de 4,5 puncte procentuale (din contributiile pentru asigurari sociale), cu 0,5 puncte procentuale mai mult fata de cota din anul 2013. Primele contributii majorate virate au fost cele pentru luna martie 2014 (calculate la salariile brute aferente lunii ianuarie 2014).
Valoarea activelor totale, la 31 martie 2014
Valoarea activelor totale aflate in... mai mult
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 13:08
Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a ajuns, la sfarsitul anului 2011, la aproape sapte miliarde lei, dintre care peste 6,42 miliarde lei in Pilonul II si 436 milioane lei in Pilonul III, potrivit CSSPP.
Evolutia sistemului de pensii private a fost una constanta si solida, iar ponderea activelor fondurilor de pensii in PIB a atins cota de 1,19% la sfarsitul anului 2011.
Avansul inregistrat lunar in cazul activelor fondurilor de pensii administrate privat a fost determinat si de virarea in ritm constant a contributiilor, precum si de cresterea cotei de contributie la 3% din venitul brut realizat. Astfel, in Pilonul II, contributiile brute totale in 2011 au insumat 1,98 miliarde lei.
5,7 milioane de participanti pe piata pensiilor private in 2011
Pentru intreaga piata a pensiilor private la sfarsitul anului 2011, numarul participantilor a depasit 5,7 milioane persoane, in crestere cu peste 6% fata de 2010. Chiar daca revenirea economica se lasa asteptata, iar climatul nu a fost unul favorabil pe piata muncii, fondurile de pensiile facultative au castigat aproximativ 40.000 noi clienti, depasind 260.000 de participanti in total.
Pe parcursul anului 2011, politica de investitii a fondurilor de pensii private fost caracterizata in general de prudenta, iar portofoliile acestora au fost compuse cu preponderenta din titluri de stat. Alocarea activelor intre titlurile de stat si restul activelor a ramas similara la finalul anului... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 17:14
Volumul total de active nete administrate de fondurile de pensii facultative (pilon III) a ajuns la 397 milioane lei (94 milioane euro) la sfarsitul lui august, in crestere cu 0,76% fata de iulie 2011, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), potrivit NewsIn.In cazul fondurilor de pensii facultative, la 31 august 2011, numarul participantilor inregistrati a fost de 246.665, cu 1,19% mai mult fata de iulie 2011 si cu 17,63% peste nivelul din august 2010, informeaza CSSPP.Activele nete detinute de fondurile de pensii facultative la 31 august au fost de 397,09 milioane lei (94,04 milioane de euro), in crestere cu 0,76% fata de iulie 2011 si cu 39,10% comparativ cu luna august 2010 (40,32% raportat in euro).In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in august 2011, pentru 51,21% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 36,26% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,53% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor, arata CSSPP.Fata de luna iulie 2011 doar depozitele bancare, obligatiunile municipale si actiunile au inregistrat scaderi cuprinse intre 1% si 22,46%, restul claselor de active inregistrand cresteri cuprinse intre 0,51% si 35,55%.In august 2011, 90,17% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar 9,83% au reprezentat investitii externe, din care investitii UE 9,28%, iar investitii... mai mult
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 16:28