Guvernul condus de Viorica Dancila a modificat substantial saptamana trecuta prevederile actelor normative cu efecte in domeniul achizitiilor publice. Totul s-a facut prin ordonanta de urgenta.
Cele mai importante modificari: doar Curtea de Conturi va fi cea care veridica modul in care sunt facute cheltuielile publice, iar cei care contesta licitatiile aferente achizitiilor publice trebuie sa depuna o cautiune de 2% din valoarea contractului.
Potrivit OUG, actul normativ a fost adoptat avand in vedere "necesitatea adoptarii unor masuri urgente pentru perfectionarea si flexibilizarea sistemului achizitiilor publice, in caz contrar existand riscul diminuarii gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinta cea mai grava in acest caz reprezentand-o amanarea/intarzierea implementarii unor proiecte de investitii majore, cu impact social si economic la nivel national sau local".
Citeste si: Guvernul modifica azi Legea achizitiilor publice. Dancila spune ca va fi dupa model german
Ce acte normative s-au modificat
Prin Ordonanta de Urgenta au fost modificate patru legi si doua ordonante de urgenta.
- Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
- Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;
- Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
- Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a... mai mult
Luni, 28 Mai 2018, ora 07:18
Modificarile legislatiei in domeniul achizitiilor publice si impactul acestora asupra mediului de afaceri vor face obiectul conferintei "Reforma in achizitiile publice", care va avea loc pe data de 10 decembrie, la Bucuresti, Sala Brancusi, Romexpo, incepand cu ora 9:00.
Evenimentul face parte din programul "Parteneri pentru Dezvoltare" al cotidianului Curierul National si al confederatiei patronale UGIR si este sustinut de Asociatia Nationala a Municipiilor din Romania (AMR), Fundatia Nationala a Tinerilor Manageri (FNTM), Asociatia Nationala a Specialistilor in Achizitii (ANSA) si Institutul pentru Politici Publice (IPP), fiind organizat cu sprijinul agentiei de relatii publice Concord Communication.
In cadrul evenimentului vor fi prezentate si dezbatute principalele modificari aduse de noile acte normative, contracte excluse de la aplicarea legislatiei in domeniul achizitiilor publice/concesiunilor, criterii privind eligibilitatea, criterii privind calificarea si criterii de atribuire, modificarea contractelor de achizitie publica/concesiune.
De asemenea, se va discuta despre riscurile ce pot aparea in derularea procedurilor de achizitii publice, despre prevenirea,combaterea conflictelor de interese si fraudelor prin promovarea integritatii si a transparentei, dar si despre gestionarea riscurilor si prevenirea, respectiv combaterea coruptiei.
O alta tema supusa dezbaterii este legata de capacitatea sistemului de achizitii publice de a reglementa in mod... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 16:35
Asocierea formata din UTI Grup si Total Soft a depus singura oferta in cadrul licitatiei Agentiei pentru Agenda Digitala a Romaniei pentru modernizarea sistemului national de achizitii publice www.e-licitatie.ro, contractul find estimat la 27,2 milioane de lei, TVA inclusa (6,2 milioane euro).
In cadrul asocierii, Total Soft are calitatea de subcontractor.
Denumit "Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfasurare al achizitiilor publice (SICAP)", contractul presupune furnizare de servere si echipamente IT, licente software, baze de date, servicii de instalare si configurare, precum si de analiza, proiectare, implementare si testare. In plus, castigatorul contractului va furniza cursuri de formare a specialistilor IT care asigura mentenanta sistemului www.e-licitatie.ro (Sistem electronic de achizitii publice - SEAP).
Proiectul se va realiza in 16 luni de la data semnarii contractului. Sistemul www.e-licitatie.ro a devenit functional din martie 2002. SEAP a fost dezvoltat si instalat de un consortiu format din UTI Systems, Hewlett-Packard Romania, Microsoft Romania si Total Soft si a costat 4,5 milioane de euro.
UTI Grup este o companie de tip holding, cu capital majoritar romanesc, fondata in 1990, fiind organizata la nivel operational pe patru linii de business: sisteme de securitate pentru infrastructuri critice si aparare, tehnologia informatiei si comunicatii, managementul traficului, constructii si facility management.
Compania are... mai mult
Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 15:29
Curtea de Conturi a UE a constatat ca sistemul privind fondurile de dezvoltare rurala in Romania este "ineficace", iar procedurile de achizitii publice prezinta numeroase nereguli, potrivit raportului privind exercitiul financiar 2012, prezentat marti la Luxemburg.
Raportul a constatat ca, in majoritatea domeniilor de cheltuieli ale bugetului UE inca nu se respecta in integralitate legislatia in vigoare. De aceea, Curtea de Conturi a UE a adresat un apel in vederea reconceperii normelor care se aplica cheltuirii fondurilor UE si a recomandat simplificarea cadrului legislativ.
Romania s-a aflat printre cele 14 state in care au fost verificate 160 de operatiuni din cadrul programului pentru dezvoltare rurala.
In ceea ce priveste cheltuielile aferente dezvoltarii rurale, dintre cele 160 de operatiuni cuprinse in esantion, 101 (63%) erau afectate de eroare.
Curtea a apreciat ca, pentru majoritatea operatiunilor afectate de eroare, autoritatile nationale dispuneau de informatii suficiente care sa le fi permis detectarea si corectarea erorilor respective.
In raport se arata ca s-au constatat cazuri de nerespectare a cerintelor de eligibilitate pentru proiecte de investitii in Romania, Germania, Spania, Grecia, Franta, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia si Marea Britanie.
In cazul Romaniei s-au constatat mai multe cazuri de incalcare a normelor privind achizitiile publice. Autorii raportului ofera si un exemplu, unde beneficiarul (o municipalitate rurala) a... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 14:59
Agentia Nationala de Integritate (ANI) va avea functional, pana in iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente in timp real atunci cand apar nereguli in timpul procedurilor de achizitii publice finantate cu fonduri europene, a declarat presesedintele ANI, Horia Georgescu.
"Intr-o prima faza, toate persoanele implicate in procesele de achizitii publice finantate cu fonduri europene vor fi monitorizate in timp real si sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci cand in timpul derularii procedurilor de licitatie sunt semnalate rude de gradul I si II care au legatura cu persoanele implicate in acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitatiile publicate in SEAP", a spus Georgescu.
Cu o valoare estimata la 7 milioane de euro, proiectul va fi finantat din fonduri europene, a mai spus Georgescu.
In luna martie, Georgescu a anuntat ca sistemul Prevent va functiona printr-o platforma cu o baza de date care va fi integrata atat la nivelul Registrului Comertului, cat si la nivelul institutiilor fiscale, astfel incat sa se faca relationarea cu persoanele conducatoare de institutii publice sau implicate in proceduri de achizitie publica.
In urma unui studiu ANI efectuat in 2012, la care au participat peste 80 de entitati reprezentate de consiliile locale, municipale si resedinte de judet, au fost identificate 78 de persoane, alesi locali, care au incasat bani publici prin procedura achizitiilor publice, prejudiciul... mai mult
Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 13:31
Romania va trebui sa pregateasca rapid transpunerea pachetul de reforma a legislatiei in materie de achizitii publice, iar apoi sa regandeasca arhitectura sistemului legislativ national si a celui institutional, a declarat, vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru si ministru al Finantelor Publice, in timpul convorbirilor pe care le-a avut cu comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, Michel Barnier.
In cadrul discutiilor, ministrul Finantelor Publice a aratat ca Romania apreciaza activitatea Comisiei in directia integrarii sectorului de servicii din intreaga UE, accentuand ca este nevoie de o abordare integrata pentru ca sectorul serviciilor sa-si maximizeze potentialul, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Romania are o abordare constructiva in privinta Uniunii Bancare
In privinta Uniunii Bancare, Daniel Chitoiu a evidentiat ca Romania are o abordare constructiva si ca este nevoie de deschidere si spre zona non-euro prin luarea unor decizii.
Oficialul romana a apreciat, in deschiderea discutiilor, sprijinul constant si implicat al Comisiei Europene in privinta indeplinirii angajamentelor care ii revin Romaniei in atingerea obiectivelor pietei unice. De asemenea, a subliniat faptul ca piata unica, unul dintre cele mai importante avantaje competitive de care Europa dispune in acest moment, necesita o consolidare accentuata si a salutat eforturile Comisiei in acest sens.
Vineri, Daniel Chitoiu, viceprim-ministru,... mai mult
Sambata, 05 Octombrie 2013, ora 12:36
Institutul National de Statistica (INS) va organiza, pe 4 martie, o licitatie deschisa pentru contractul privind furnizarea sistemului informational national statistic in cadrul proiectului "Imbunatatirea capacitatii administratiei publice de masurare a performantelor administrative".
Potrivit unui anunt publicat pe e-licitatie.ro, valoarea estimata a contractului este de 18,8 milioane lei, fara TVA.
Anuntul de participare a fost publicat la o zi dupa ce premierul Victor Ponta a semnat decizia prin care Vergil Voineagu a fost demis din functia de presedinte al INS, atributiile acestuia fiind preluate interimar de vicepresedintele institutiei, Beatrix Gered.
Contractul prevede printre altele elaborarea, dezvoltarea si implementarea de metodologii si instrumente statistice pentru imbunatatirea sistemelor si procedurilor de monitorizare si raportare, dezvoltarea si implementarea sistemului informational national statistic, livrarea, instalarea, configurarea si realizarea serviciilor de service aferente echipamentelor livrate in cadrul sistemului informational national statistic.
Citeste mai multe despre INS da 23 milioane lei pe sistemul informational pe Ziare.com. mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 14:28
Guvernul a modificat legislatia achizitiilor publice, dar a decis ca, deocamdata, pragul valoric de la care serviciile si lucrarile publice pot fi contractate prin achizitie directa sa nu mai fie majorat, ci mentinut la nivelul de 15.000 euro, au declarat surse oficiale.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a anuntat, saptamana trecuta, ca pagul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
El a precizat ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
Conform modificarilor aduse sistemului de achizitii publice, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice, dar in situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.
De asemenea, contractul de achizitie publica va fi un act asimilat actului administrativ si nu va mai fi catalogat drept contract comercial, astfel incat toate litigiile vor fi solutionate de curtile de apel ale sectiilor de contencios administrativ si fiscal de achizitie publica. mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 16:15
Pragul valoric al contractelor de la care autoritatile pot cumpara direct produse, servicii sau lucrari, fara sa fie obligate sa initieze licitatii publice, va fi majorat in sedinta de marti a Guvernului si urmeaza sa fie aplicat la noul nivel incepand cu 1 ianuarie 2013.
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vladescu, a precizat, joi, ca propunerea sa este ca pragul achizitiilor directe sa fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finala va apartine Guvernului.
"Este initiativa mea personala si am sustinut-o incepand cu luna iunie a acestui an. Proiectul de act normativ are in vedere ridicarea acestui prag de la 15.000 la 30.000 de euro, decizia finala va fi insa a Guvernului, daca va fi operata aceasta modificare a pragului sau nu", a afirmat Vladescu.
Intrebat care sunt argumentele ridicarii acestui prag in conditiile in care, in cazul programelor finantate din fonduri europene, Comisia Europeana a reclamat numeroase nereguli si chiar fraude in sistemul de achizitii publice, presedintele ANRMAP a sustinut ca valoarea achizitilor directe este mica in raport cu suma totala a achizitiilor publice.
Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achizitie publica situate intre 1 euro si 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezinta 0,97% din suma achzitiilor publice.
Vladescu a invocat totodata ca argument faptul ca de multe ori... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:02