In cazul in care lucrurile nu vor lua o turnura favorabila pentru Grecia, ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustine ca este posibil sa emita o moneda digitala paralela operabila pe piata din Grecia.
Ar uma sa folosesca sistemele de securitate si transparenta ale Bitcoin, dar sa actioneze in sens contrar fata de aceasta.
Nu este doar o vorba in vant daca privim mai atent la situatia grecilor.
Datoriile Greciei sunt aproape imposibil de platit, pretul platit de populatie se arata deja insuportabil.
Asa ca, fie saptamana aceasta, fie peste patru sau sase luni, Atena se va trezi in punctul in care nu isi va putea indeplini obligatiile fata de creditorii externi.
Un scenariu din care rezulta si riscurile abia evitate de Grecia si Uniunea Europeana: impunerea masurilor de control a capitalului, prabusirea sistemului bancar si intrarea tarii in incapacitate de plata.
Speranta si nu prea
Noul acord semnat cu partenerii europeni ofera un strop de speranta grecilor, dar criza economica din aceasta tara este mult prea inradacinata pentru a da solutii de rezolvare rapida.
In acest conditii analistii sunt tot mai convinsi ca, daca Grecia si creditorii sai nu vor gasi o punte comuna de a trata criza economica din vechea Elada, un plan indraznet ar putea fi pus in aplicare.
"Guvernul elen nu va ezita sa foloseasca o moneda digitala ca masura alternativa pentru rezolvarea crizei financiare", arata Paul Mason, analist economic al postului tv britanic Channel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:44
Pretul aurului atinge noi culmi, in asteptarea unor decizii importante pentru viitorul economiei mondiale, iar analistii estimeaza cotatii ridicate si in viitor.
Popularitatea de care se bucura metalul pretios reflecta increderea pe care i-o acorda investitorii in perioade de incertitudine. Insa reprezinta aurul o solutie viabila la criza economica?
Aurul se tranzactiona, marti, la 1.740 de dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, relateaza Moneycontrol.com.
Interesul pentru metalul pretios creste in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Germaniei in privinta legalitatii Mecanismului European de Stabilitate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Rezerva Federala sa anunte, in aceasta saptamana, o noua runda de relaxare fiscala, dupa ce, vineri, au fost anuntate date dezamagitoare cu privire la rata somajului in randul americanilor.
"Cred ca ne putem astepta ca pretul sa atinga, pe termen scurt, o valoare apropiata de 1.770 de dolari, urmata de o posibila corectie, care sa mentina pretul in range-ul in care evolueaza de aproape doi ani de zile", a estimat pentru Business24, brokerul Intercapital, Mihai Muresian.
Pe parcursul ultimului an, pretul aurului a fluctuat intre 1.500 si 1.700 de dolari pe uncie, pe fondul unui context economic problematic.
"In primele luni ale anului, evolutia pretului aurului a fost influentata in mod direct de incertitudinile globale resimtite atat la nivel economice cat si la nivel... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:45