In cazul in care lucrurile nu vor lua o turnura favorabila pentru Grecia, ministrul de Finante Yanis Varoufakis sustine ca este posibil sa emita o moneda digitala paralela operabila pe piata din Grecia.
Ar uma sa folosesca sistemele de securitate si transparenta ale Bitcoin, dar sa actioneze in sens contrar fata de aceasta.
Nu este doar o vorba in vant daca privim mai atent la situatia grecilor.
Datoriile Greciei sunt aproape imposibil de platit, pretul platit de populatie se arata deja insuportabil.
Asa ca, fie saptamana aceasta, fie peste patru sau sase luni, Atena se va trezi in punctul in care nu isi va putea indeplini obligatiile fata de creditorii externi.
Un scenariu din care rezulta si riscurile abia evitate de Grecia si Uniunea Europeana: impunerea masurilor de control a capitalului, prabusirea sistemului bancar si intrarea tarii in incapacitate de plata.
Speranta si nu prea
Noul acord semnat cu partenerii europeni ofera un strop de speranta grecilor, dar criza economica din aceasta tara este mult prea inradacinata pentru a da solutii de rezolvare rapida.
In acest conditii analistii sunt tot mai convinsi ca, daca Grecia si creditorii sai nu vor gasi o punte comuna de a trata criza economica din vechea Elada, un plan indraznet ar putea fi pus in aplicare.
"Guvernul elen nu va ezita sa foloseasca o moneda digitala ca masura alternativa pentru rezolvarea crizei financiare", arata Paul Mason, analist economic al postului tv britanic Channel... mai mult
Luni, 23 Februarie 2015, ora 15:44
Danemarca amana pe o perioada nedeterminata planurile vizand aderarea la euro, in conditiile in care premierul Helle Thorning-Schmidt considera ca sistemul actual in care coroana daneza are un curs fix fata de euro, fara ca Danemarca sa fie membra a zonei euro, este cel mai bun regim monetar pentru tara sa.
"Un referendum pe tema aderarii la euro in actualul mandat este nerealist", a declarat joi Helle Thorning-Schmidt. "Nu cred ca are sens sa discutam optiunea unui referendum si in urmatorul mandat" (2015-2019), a adaugat premierul danez, conform Bloomberg.
La ultimul referendum, organizat in 2000, Danemarca a respins moneda euro si autoritatile nu au fixat o data pentru un nou vot. Potrivit unui sondaj publicat in luna martie, in eventualitatea unui nou referendum cei care se opun aderarii ar castiga cu o marja de 42 de puncte procentuale, aproape de nivelul record de 44,6% inregistrat in luna decembrie 2011, la momentul apogeul crizei datoriilor din zona euro.
"Moneda euro a fost subiectul multor incertitudini in cursul ultimilor ani, iar momentul actual nu este unul adecvat pentru organizarea unui referendum", a apreciat Thorning-Schmidt. "Modul actual in care Danemarca este legata de euro este unul ideal", considera premierul danez. "Avem de multi ani un curs de schimb fix, iar acest regim a servit bine interesele Danemarcei si continua sa o faca", a spus Thorning-Schmidt.
In 1993, Danemarca a optat sa nu adere la zona euro, dupa ce populatia a respins... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 12:06
Pretul aurului atinge noi culmi, in asteptarea unor decizii importante pentru viitorul economiei mondiale, iar analistii estimeaza cotatii ridicate si in viitor.
Popularitatea de care se bucura metalul pretios reflecta increderea pe care i-o acorda investitorii in perioade de incertitudine. Insa reprezinta aurul o solutie viabila la criza economica?
Aurul se tranzactiona, marti, la 1.740 de dolari pe uncie, cel mai inalt nivel din ultimele sase luni, relateaza Moneycontrol.com.
Interesul pentru metalul pretios creste in asteptarea unei decizii a Curtii Constitutionale a Germaniei in privinta legalitatii Mecanismului European de Stabilitate. De asemenea, investitorii se asteapta ca Rezerva Federala sa anunte, in aceasta saptamana, o noua runda de relaxare fiscala, dupa ce, vineri, au fost anuntate date dezamagitoare cu privire la rata somajului in randul americanilor.
"Cred ca ne putem astepta ca pretul sa atinga, pe termen scurt, o valoare apropiata de 1.770 de dolari, urmata de o posibila corectie, care sa mentina pretul in range-ul in care evolueaza de aproape doi ani de zile", a estimat pentru Business24, brokerul Intercapital, Mihai Muresian.
Pe parcursul ultimului an, pretul aurului a fluctuat intre 1.500 si 1.700 de dolari pe uncie, pe fondul unui context economic problematic.
"In primele luni ale anului, evolutia pretului aurului a fost influentata in mod direct de incertitudinile globale resimtite atat la nivel economice cat si la nivel... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 08:45
Fondul Monetar International a aprobat modificarea reglementarilor privind monitorizarea economiilor mondiale, fiind acum obligatoriu pentru FMI sa estimeze daca politicile unei tari influenteaza negativ sistemul monetar international.
Pana acum, estimarile FMI privind instabilitatea economica erau optionale, dar recenta criza financiara a aratat ca politicile unui stat pot afecta cu usurinta alte state.
"In timp ce supervizarea politicilor valutare ale statelor membre ramane baza supravegherii realizate de FMI, noua decizie va furniza o baza pentru ca FMI sa se implice mai eficient in politicile financiare si economice", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.
"In actualul mediu economic dificil si puternic interconectat global, este decisiv sa avem o supraveghere efectiva pentru a ne da posibilitatea sa detectam rapid riscurile si sa oferim la timp politici adecvate", a subliniat seful FMI.
Noile reglementari vor fi incluse in Articolul IV privind consultarile anuale intre FMI si cele 188 de state membre. mai mult
Joi, 19 Iulie 2012, ora 09:18
Europa este plina de curiozitati. Locuitorii comunei Filettino, din provincia Frosinone, situata in centrul Italiei, impotrivindu-se masurilor de globalizare, au hotarat sa-si declare autonomia fiscala si si-au tiparit propriile bancnote, cu efigia primarului imprimata pe ele.Comuna numara 598 locuitori si chiar s-a declarat "principat". Moneda se numeste "fiorito" iar primaria a tiparit 20.000 de asemenea bancnote. Rata de schimb a fost fixata, tot de primarie, la 0,50 euro.
Ideea unei monezi locale, alternativa la euro sau la dolar, nu este noua in Europa. In anul 2003, in oraselul bavarez Prien am Chiemsee (Germania) a fost tiparita moneda locala "Chiemgauer". S-au pus in circulatie bilete de 1, 2, 5, 10, 20, 50 "Chiemgauer", valoarea lor fiind la paritate cu euro si avand putere de circulatie numai intre aderenti. In acest sens, s-au inregistrat 617 adeziuni.
In Germania, fenomenul a luat asemenea amploare, incat, pana in prezent, se cunosc peste 60 monede locale, lansate in diferite localitati.
Peste 2 milioane de dolari, bancnote neautorizate
In ianuarie 2010, in comuna franceza Villeneuve-sur-Lot, din departamentul Lot-et-Garonne, a aparut moneda "l'abeille" (albina) iar la Toulouse, oras mare, a circulat in circuit inchis moneda "sol-violette", cu scopul promovarii unei dezvoltari economice solidare.
Chiar in primavara 2011, in Ardeche du Sud (Franta), s-a adoptat, la nivel local, moneda "luciole".
Se mai semnaleaza cazul de la Mons (Hainaut, Belgia), unde a... mai mult
Luni, 03 Octombrie 2011, ora 07:28
Bancile centrale ar trebui sa se implice in salvarea unor institutii financiare cu probleme, afirma guvernatorul BNR Mugur Isarescu, fara a se pronunta pe fond in favoarea activismului monetar sau neutralitatii bancilor centrale, in conditiile in care arata ca BNR si-a pastrat neutralitatea, informeaza Mediafax."Se pare ca multe banci centrale sunt invitate la activism si nu sunt invitate de oricine, ci de nume grele ca Nouriel Roubini, alti economisti de vaza, care au caderea in lumea de astazi. Activism monetar.
Activism monetar ca altfel economia mondiala se duce spre prapastie, se duce spre criza.
Nu spun nici ca este bine sa ramanem neutri, noi ca banci centrale, nici ca sa fim activisti, va spun un singur lucru, ca este un punct de disputa. Si unde au dreptate cei care vorbesc despre activism este acel lucru ca prabusirea bancilor... de exemplu, daca FED-ul nu ar fi fost activ in salvarea anumitor banci, stiti consecintele.
El a devenit activ cu AIG-ul, cu societatea lor de asigurari, cand a venit cineva si a spus un lucru simplu, daca dupa Lehman Brothers, AIG-ul, societatea de asigurari, se prabuseste, toate zborurile, cele 40 de linii aeriene americane mari sunt blocate, nu mai zboara un avion. Va dati seama de consecinte.
Pentru ca, numai preluarea asigurarilor, numai pentru aceste zboruri, ar fi insemnat enorm. Nu mai spun de 60-80 de milioane de familii americane care s-ar fi intrebat unde sunt banii nostri de asigurari", a explicat... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:26
Statele membre ale Fondului Monetar International (FMI) au stabilit ca reforma sistemului monetar international va fi una dintre prioritatile institutiei in 2011, conform propunerii directorului general, Dominique Strauss-Kahn, relateaza AFP.Consiliul de administratie al FMI, care regrupeaza 24 de state si grupuri de state, a plasat "aceasta problema importanta" pe programul de lucru, alaturi de cooperarea mondiala la nivelul politicilor economice, construirea unei arhitecturi financiare mai puternice si sprijinirea statele cu venituri reduse, mentioneaza institutia financiara internationala intr-un comunicat.
"Chiar daca sistemul monetar international s-a dovedit solid in timpul crizei, sunt vizibile tensiuni in amplificarea dezechilibrelor mondiale, in volatilitatea fluxurilor de capital si a cursurilor de schimb si in acumularea de rezerve masive.
Promovarea unui sistem monetar international care functioneaza mai bine si este mai stabil reprezinta o prioritate", a afirmat Strauss-Kahn.
Franta a inscris, de asemenea, aceasta problema printre prioritatile G20, grup a carui presedintie o asigura pana in noiembrie 2011. mai mult
Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 17:50
Scoala de Studii Academice Postuniversitare (SSAP) - IBR, in colaborare cu ASE Bucuresti - Facultatea de Administrarea Afacerilor (cu predare in limbi straine), lanseaza modulul Sistem monetar-financiar international, organizat in cadrul programului postuniversitar Management financiar international.Modulul se deruleaza in perioada martie-iunie 2010.
"Programul se adreseaza absolventilor de invatamant superior economic, dar ii poate inscrie si pe cei cu alte specializari (juristi, ingineri, medici etc.), oferind satisfactia dobandirii unei duble specializari, precum si unei serii de competente absolut necesare si solicitate de mediul economic" declara prof.univ.dr.Lucian C. Ionescu, presedintele SSAP.
Programul este structurat pe trei module, fiecare derulandu-se pe durata unui semestru universitar: Management si marketing financiar; Operatiuni si servicii financiar-bancare; Sistem monetar-financiar international (SMFI).
Cursurile se desfasoara in sistem mixt: la clasa (prin cursuri serale) si la distanta. Absolventii unui modul obtin Certificatul postuniversitar, iar absolventii intregului program obtin Diploma de studii academice postuniversitare (specializarea Finante si banci).
Inscrierile pentru modulul SMFI se efectueaza pana la inceputul lunii martie a.c. Scoala de Studii Academice Postuniversitare este acreditata prin HG nr.693/2003, actualizata prin HG nr.916/2005 si HG nr.676/2007.
De asemenea, din anul universitar 2009/10, SSAP este asociata cu Universitatea... mai mult
Joi, 18 Februarie 2010, ora 18:39
FMI ar trebui sa inceapa sa lucreze la un program de reforme care sa elimine "deficientele intrinsece" ale sistemului monetar international, in vederea crearii unui mediu stabil pentru cresterea economiei mondiale, a declarat, marti, ministrul chinez al Finantelor, Xie Xuren.
Comentariile facute de Xie la reuniunea bianuala a FMI si Bancii Mondiale nu au inclus elemente concrete, dar au aratat clar nemultumirea autoritatilor chineze fata de instabilitatea pietei valutare din afara Chinei, precum si dorinta de schimbare, precizeaza Mediafax.
Duminica, Yi Gang, viceguvernator al bancii centrale din China, a declarat ca tara sa vrea ca FMI sa monitorizeze indeaprope fluxurile de capital si sa promoveze o stabilitate relativa a ratelor de schimb valutar pentru principalele monede.
Autoritatile chineze nu au mai mentionat, la intalnirile de la Istanbul, necesitatea unei noi monede destinata constituirii rezervelor valutare.
mai mult
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 16:06