Romania a inregistrat cifre record miercuri, 28 octombrie 2020. Sunt peste 5.000 de cazuri noi, la 24 de ore, iar medicii spun ca se asteapta ca numarul sa ajunga la 6.000 in zilele urmatoare.
De asemenea, numarul deceselor a depasit, pentru a doua zi consecutiv, 100 de cazuri. La ATI sunt 861 de pacienti internati.
Citeste si: CORONAVIRUS Romania. Recorduri pe linie: 107 morti si 5.343 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. 861 de pacienti sunt internati la terapie intensiva
Sunt cifre incredibil de mari, expertii spun ca toti indicatorii vor creste, iar in acest context apare inevitabil intrebarea daca sistemul medical din Romania ne va mai putea salva sau umreaza sa se prabuseasca.
Dr. Beatrice Mahler: Medicii sunt epuizati. Nici acasa nu se mai pot odihni
Beatrice Mahler, managerul Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, spune ca sistemul medical nu s-a prabusit, insa medicii sunt tot mai obositi. Cu toate acestea vor lupta in continuare sa salveze vieti.
"Putem primi in continuare pacienti si vom salva oameni, indiferent de situatia care va fi, insa efortul pe care il vom face va fi inzecit. Avem un record de cazuri si suntem abia in ziua de miercuri. Stim bine ca joi, vineri, sambata, numarul va fi mai mare pentru ca se fac mai multe teste.
Daca trendul este cel pe care l-am avut saptamana trecuta, putem ajunge la 6.000 de cazuri. Cu toate acestea, inca sunt oameni care circula fara masca pe strada, in Bucuresti,... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:04
Cosmin Humulescu, un medic de la Spitalul Coltea din Capitala, atrage atentia, intr-o postare dura pe Facebook, asupra deficitului de cadre medicale cu care se confrunta Capitala.
Medicul Humulescu este unul dintre zecile de cadre medicale care nu erau de garda in tragica noapte in care a izbucnit incendiul la Clubul Colectiv, insa cand au auzit de tragedie s-au prezentat voluntar de indata la unitatile la care lucreaza.
Citeste toate stirile despre tragedia din clubul Colectiv din Bucuresti
Incendiu in Club Colectiv: Numarul mortilor a ajuns la 30 si ar putea sa creasca - LIVE
"Fac parte din gasca 'spagarilor'. De regula ma emotionez greu. Noaptea trecuta a fost una fara precedent pentru mine. Am aflat destul de tarziu despre eveniment - pe la ora 1. L-am sunat pe colegul meu care era de garda la Spitalul Clinic Coltea (atentie!- spitalul clinic, NU DE URGENTA). Mi-a spus ca e o imagine de cosmar. M-am imbracat, am luat un bax de apa si in 10 minute eram la spital. Asa a ...citeste mai departe despre "Incendiu in Club Colectiv - Mesajul dur al unui medic: In cazul unei calamitati cu 2.000 de victime ne ia dracu pe toti!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 18:40
Medien Conferences, divizia de evenimente business a cotidianului Romania libera organizeaza pe data de 11 februarie 2014, la Hotel InterContinental, cea de-a IV-a editie a dezbaterilor Romanian Health Forum, cu tema Sanatatea in 2014, o speranta pentru viitor.
Evenimentul constituie un prilej de analiza si dezbatere a sanatatii romanesti intr-un moment de rascruce, reunind intr-un mediu dinamic reprezentanti de marca din Ministerul Sanatatii, manageri de unitati medicale de stat si private, reprezentanti ai Colegiului Medicilor, ai Colegiului Farmacistilor, reprezentanti ai pietei farma, reprezentanti ai companiilor de aparatura medicala si soft medical, companii de asigurari de sanatate si malpraxis, furnizori de solutii, echipamente si servicii specifice industriei, experti, investitori, institutii financiar-bancare.
Agenda din acest an se axeaza pe doua teme de maxim interes in contextul actual:
Reforma in sanatate
Solutii de imbunatatire a sistemului national de sanatate
Ambele teme vor fi abordate in cadrul a doua sesiuni plenare, ce vor trata printre altele subiecte de interes major, cum ar fi reorganizarea si restructurarea Ministerului Sanatatii, programe nationale de sanatate si obiectivele acestora pe anul 2014, proiectele pilot si privind statutul spitalelor si cresterea veniturilor medicilor si echipelor medicale, continuarea procesului de descentralizare in sanatate, elaborarea pachetelor de servicii medicale de baza, importanta sursele de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 15:58
In incercarea de a rezolva situatia disperata in care se gaseste sistemul de sanatate din Romania, autoritatile testeaza noi solutii: spitalele pilot. Se incearca limitarea finantarii spitalelor pilot de la bugetul de stat sau local. Veniturile acestora vor proveni, printre altele, din fonduri europene nerambursabile si servicii de inchiriere a unor spatii medicale.
Pretutindeni in lume si, cu atat mai mult in Romania, unde sectorul privat continua sa aiba o pondere redusa pe piata serviciilor medicale, spitalele publice reprezinta un element esential al sistemelor de ingrijire a sanatatii, avand in vedere ca acestea furnizeaza atat servicii medicale de baza cat si servicii de inalta specializare, inclusiv sau, mai ales, pentru categoriile defavorizate ale populatiei.
Din acest motiv, si avand in vedere situatia aproape dezastuoasa in care se afla sistemul public de sanatate in Romania, este evidenta necesitatea identificarii unor solutii de imbunatatire a eficientei si calitatii serviciilor medicale pe care le asigura spitalele publice.
In acest scop, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un Proiect de lege privind modificarea statutului spitalelor, cu completarile si modificarile din 27 august, prin care un numar de 12 spitale publice, denumite spitale pilot, vor fi reorganizate ca institutii de sanatate autonome.
Ce aduce nou regimul juridic al spitalelor pilot?
Spitalele-pilot vor fi clasificate in spitale-pilot de interes national... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 13:39
Programul de transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni a cunoscut anul acesta o dezvoltare fara precedent, a declarat, intr-un interviu acordat Agerpres, prof. dr. Irinel Popescu, seful Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic din institut, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale.
Acest lucru a fost posibil datorita numarului mare de donatori aflati in moarte cerebrala din 2013 si continuarii operatiei de transplant de la donatori in viata, a precizat realizatorul primului transplant hepatic din Romania.
Profesorul Irinel Popescu a punctat insa ca necesitatea de transplant este mai mare decat ceea ce se acopera in momentul de fata.
El a vorbit totodata despre ajutorul acordat colegilor din Republica Moldova, precum si despre primirea sa in Academia Franceza de Medicina, care nu este una onorifica, ci bazata pe un proces de selectie, la care au participat mai multi candidati.
In opinia sa, pe de alta parte, in prezent este un moment bun pentru a integra cercetarea medicala romaneasca de varf in circuitul european.
Domnule profesor, cum evolueaza programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni?
Programul de transplant hepatic de la Institutul Clinic Fundeni cunoaste un moment de dezvoltare fara precedent. Acest lucru este posibil, in primul rand, datorita numarului mare de donatori aflati in moarte cerebrala din acest an si continuarii operatiei de transplant de la donatori in viata, asa incat am ajuns... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 12:42
Romanii sunt nemultumiti de sistemul romanesc de sanatate, insa apreciaza medicii romani. Daca cei mai multi romani (60%) se declara nemultumiti si foarte nemultumiti de sistemul de sanatate din Romania, exista un procent de 34,6% care considera ca acesta functioneaza cum trebuie.
Participantii la sondajul realizat de INSCOP, la comanda "Adevarul", au insa o parere foarte buna despre medicii din Romania: 64% din ei considera ca medicii sunt bine pregatiti, iar peste 70% spun ca au intalnit medici romani care isi fac datoria cu seriozitate.
Totodata, 73,5% din participantii la studiu au apreciat ca medicii din Romania sunt prost platiti. 58,7% din respondenti considera chiar ca acesta este principalul motiv pentru care cadrele medicale aleg sa plece din Romania, iar aproape 20% din romani cred ca medicii pleaca din cauza conditiilor din spitale, pe care aproape 87% din respondenti le-au apreciat ca fiind proaste.
44,3% din respondenti, nemultumiti de sistem
Peste 60% din romani spun ca au dat bani sau cadouri medicilor. Dintre acestia, 66,6% au ales sa recompenseze din propria initiativa cadrele medicale, in timp ce 31,4% din cei care au dat spaga spun ca li s-a cerut.
Peste 57% din participantii la studiu considera ca trebuie sa dea bani medicului pentru a beneficia de un tratament de calitate, in timp ce 42% din romani cred ca pot beneficia de un tratament de calitate chiar daca nu dau bani la medic.
Citeste mai multe despre Adevarul despre Romania:... mai mult
Marti, 14 Mai 2013, ora 11:38
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti, intr-o videoconferinta la Guvern, ca in scrisoarea de intentie cu Fondul Monetar International (FMI) s-a convenit ca in toate spitalele din Romania sa fie facute audituri pe baza carora sa poata fi luate decizii pentru o reforma reala.
Nicolaescu a mai spus, la videoconferinta cu prefectii, presedintii de consilii judetene, sefii de directii sanitare si de case de asigurari de sanatate si directorii de spitale, ca in spitalele mari vor fi facute audituri financiare, iar la celelalte unitati, audituri interne, de catre autoritatile care sunt ierarhic deasupra spitalelor.
"Pe baza auditurilor, vom putea lua decizii. Vrem o reforma care sa schimbe din temelii comportamente, atitudini. Vom intensifica actiunile de control in toata tara. (...) O sa va rog sa dati dovada de transparenta, de modestie", le-a transmis ministrul Sanatatii managerilor de spitale.
Nicolaescu le-a mai spus directorilor de spitale ca a vazut in aceste unitati personal cu foarte multa aroganta si a cerut ca respectivii sa-si schimbe atitudinea.
"Sistemul sanitar romanesc s-a autoperpetuat ca un fel de inchisoare. Va rog sa umanizati sistemul, nu va obisnuiti sa fiti inumani", a adaugat Nicolaescu. mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2013, ora 08:36
PALMED sustine ca proiectul MS afecteaza posibilitatea romanilor cu venituri mici de a beneficia de servicii medicale de calitate si va avea un impact negativ major la nivel social, bugetar, al sistemului de sanatate, mediului de afaceri si asupra imaginii Romaniei.
Astfel, sub impresia beneficierii de un serviciu medical "gratuit", pacientii cu venituri mici vor opta exclusiv pentru sistemul public, urmand sa se confrunte cu igiena de precaritate notorie, lipsa unui numar suficient de paturi, lipsa aparaturii si a celor mai elementare consumabile si medicamente.
PALMED atrage atentia ca proiectul va afecta in mod negativ spitalele publice si nu va conduce la dezvoltarea acestora, potrivit unui comunicat de presa cu privire la memoriul trimis de organizatie premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Avand in vedere nivelul actual de dotare (paturi, echipamente etc) al spitalelor publice, cert ca acestea nu pot absorbi o crestere imediata a numarului de pacienti si a costurilor aferente.
Afluxul de pacienti va destabiliza complet sistemul (care oricum nu face fata corespunzator cererilor existente) si va determina grave probleme financiare in conditiile in care cresterea numarului de pacienti va implica si o crestere a cheltuielilor spitalelor publice, care, in lipsa unui management performant, nu vor putea fi acoperite doar din decontarile FNUASS", se arata in comunicatul de presa.
De asemenea, PALMED sustine ca proiectul va... mai mult
Sambata, 26 Ianuarie 2013, ora 15:31
Dupa doi ani de recesiune si austeritate, romanii au nevoie de vesti mai bune. Astfel, anuntul din aceasta saptamana potrivit caruia economia a crescut cu 4,4% in trimestrul al treilea al lui 2011 a fost intampinat cu caldura.
Cu toate acestea, este putin probabil ca bucuria sa dureze, din cauza efectelor ce decurg din criza zonei euro - o limitare a creditarii si rambursarea creditelor catre FMI anul viitor, scrie publicatia britanica The Economist in ultimul numar.
Ministrul roman de finante, Gheorghe Ialomitianu, a descris drept "prudent" bugetul pe 2012 care isi croieste drum spre aprobare in Parlament. Masurile sale includ o inghetare a salariilor din sectorul public si a pensiilor, introducerea coplatii pentru serviciile medicale si privatizarea unor active de stat.
Demersurile guvernului se bazeaza pe ipoteze "roz"
Guvernul spera ca astfel de demersuri vor netezi calea spre un deficit bugetar de numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% in acest an. Dar acest lucru depinde de anumite ipoteze "roz", releva The Economist, printre care o crestere de aproximativ 2% si mai multi bani cash de la UE. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a redus recent previziunile sale de crestere pentru Romania in 2012, de la 3,8% la 1,1%.
Cu toate acestea, bancile pot intampina cele mai mari dificultati, considera publicatia britanica. Aproximativ 16% din sectorul bancar din Romania se afla in mainile unor institutii grecesti. Cea mai mare parte din... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 10:45