Sistemul bancar din Romania va avea de suferit din cauza recent introdusei ''taxe pe lacomie'', care va afecta semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati situatia acelora mai slabe, potrivit raportului de tara referitor la Romania, publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
La sfarsitul anului trecut, fara a se consulta cu partile implicate si fara o evaluare a impactului, Guvernul a decis, prin Ordonanta de Urgenta 114, impozitarea activelor financiare ale bancilor in cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% (contributie numita initial de autoritati "taxa pe lacomie"), se arata in raport.
Taxa este extrem de pro-ciclica si ridica temeri legate de calibrare, deoarece inhiba mecanismul de stabilire a pretului in sectorul bancar. Pe baza analizelor preliminare, taxa va pune probabil la grea incercare stabilitatea financiara, afectand semnificativ solvabilitatea si profitabilitatea bancilor si va inrautati si mai mult situatia bancilor mai slabe, apreciaza CE.
Impactul asupra profitabilitatii sectorului bancar pare sa fie mult mai ridicat decat in alte state din UE care au introdus astfel de taxe in trecut. Mai mult, taxa va afecta probabil si creditarea, va reduce flexibilitatea politicii monetare si va limita mecanismul sau de transmisie. Gradul de intermediere financiara in Romania este in prezent la cel mai scazut nivel din UE, avertizeaza CE.
Expunerea sectorului bancar la piata imobiliara a crescut semnificativ in ultimii ani.... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 16:02
Capacitatea sistemului de impozitare de a reduce saracia si de a corecta disparitatile sociale este limitata in Romania, arata Comisia Europeana in raportul de tara referitor la Romania, publicat miercuri.
"Inegalitatile in privinta veniturilor raman printre cele mai ridicate din UE, o treime din romani se confrunta cu risc de saracie - cel mai ridicat procent din UE. Nivelul relativ scazut al veniturilor din taxe limiteaza capacitatea Romaniei de a rezolva aceste probleme fie prin redistribuire fie prin finantarea bunurilor si serviciilor publice. In plus, structura taxelor depinde substantial de taxele de consum, care nu au sau au un impact redistributiv foarte redus", se arata in raport.
Potrivit sursei citate, in Romania, taxarea muncii este una dintre cel mai putin progresive din Europa, masurata ca diferenta intre povara fiscala relativa pentru cei cu venituri mici si cei cu venituri mari. Acest fapt explica, partial, impactul redistributiv limitat al taxelor si sistemului de beneficii, se mentioneaza in documentul citat.
"Structura fiscala se caracterizeaza printr-un nivel scazut al veniturilor, cu o dependenta ridicata de taxele de consum. Procentul de taxe in PIB s-a situat la 24,9% in 2017, cea mai scazuta valoare din 1996. Aceasta reprezinta al doilea cel mai redus nivel din UE - mult sub media UE de 39,2%", se arata in raport.
Pe de alta parte, procesul de conformare voluntara ramane scazut, avand in vedere golul de venituri din TVA, definit drept... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:53
Implementarea sistemului de impozitare pe gospodarii, discutat in prezent de Guvern, necesita o perioada de pregatire de minimum cinci ani pentru ANAF si cetateni, insemnand pregatirea salariatilor si a infrastructurii IT pentru noul sistem, informare si explicare pentru cetateni, considera fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, in cadrul unei conferinte organizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Trebuie totodata asigurat un numar optim de consultanti fiscali si, in plus, este nevoie sa se creeze fonduri bugetare de trecere la noul sistem, raporat la faptul ca, cel putin un an si jumatate din momentul introducerii nu se va incasa impozitul pe salarii. In practica, mai mult ca sigur in primii doi-trei ani nu se va reusi o colectare a impozitului de la toate gospodariile care ar trebui sa platesca", a spus Jianu.
El avertizeaza ca eliminarea retinerii la sursa va avea ca efect numeroase executari fiscale silite ale contribuabililor, care vor cheltui fara a economisi sumele aferente impozitului si vor fi in imposibilitatea platii acestuia.
"Amortizarea in primul an si jumatate ca urmare a cresterii numarului de salariati nu se va putea realiza fara masuri ample de stimulare a infiintarii de IMM-uri si noi locuri de munca si fara lansarea unor proiecte ample de investitii si cresterea investitiilor publice, fara debolcarea fondurilor europene", a mentionat Jianu.
In ceea ce priveste... mai mult
Joi, 04 Mai 2017, ora 13:45
"Este normal sa fim revoltati, salariile medicilor sunt penibile", iar "legalizarea plicului este o prostie senzationala", spune dr. Sebastian Nicolae Fluieras, medic specialist chirurg la Deva.
La inceputul saptamanii, premierul Ponta a anuntat ca salariile angajatilor din Sanatate vor creste cu 25% de la 1 octombrie.
Medic in Romania: Salariile marite fara a pune punct coruptiei si risipei, pansament nou peste cangrena - Interviu
Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu net din sistemul sanitar este de 1.500 de lei, o majorare ar insemna un plus 375 de lei lunar. Insuficient pentru majoritatea medicilor, care spun ca masura e praf in ochi si cer o reforma adevarata a sistemului sanitar. In plus, legalizarea si impozitarea "plicului" pentru medici au fost primite cu nemultumire profunda si replici taioase pe grupul de Facebook intitulat Medici gata de greva generala. Solicitam salarii decente!:
Solutia pentru resuscitarea sistemului medical, precum si a ...citeste mai departe despre "Medic in Romania: Ne-am coborat in cocina. De aceea, o sa pierdem! Interviu" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 21 August 2015, ora 13:45
Autoritatile vor sa schimbe sistemul de impozitare pentru agricultorii persoane fizice de la o taxa pe venitul declarat la un impozit pe suprafata sau pe numarul de animale. Totusi, specialistii din mai multe domenii cred ca masura va genera haos in acest sistem.
Guvernul are in vedere impozitarea a peste 670.000 de agricultori care primesc subventii de la stat, insa doar 10% sunt si platitori de impozite. Practic, autoritatile nu au schimbat taxa, ci au marit baza de impozitare.
Asociatiile de producatori avertizeaza ca unul din efectele negative generate de acest sistem este acela ca fermierii nu isi vor mai declara corect numarul de animale.
"Cu acest nou sistem de impozitare, autoritatile nu au rezolvat nimic. Cei care au gandit sistemul nu isi vor atinge obiectivul. Ii afecteaza pe micii producatori si nu este corect, pentru ca ei fac o agricultura de autoconsum.
In ceea priveste animalele, fermierii vor incepe sa isi ascunda animalele. In al doilea rand, vor incepe sa isi imparta animalele intre membrii familiei. Nu le vor mai declara corect. A mai fost acest sistem si nu a functionat. A fost inainte de comunism. Daca va uitati, in Morometii cam acelasi sistem era", a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Nu doar agricultorii atrag atentia asupra problemelor din acest sistem. Specialisti din diverse domenii vorbesc despre capcanelor pe care le poate avea noul sistem de impozitare.... mai mult
Luni, 18 Februarie 2013, ora 11:56
Pe data de 5 septembrie 1698 tarul Petru cel Mare al Rusiei a introdus un impozit care poate fi considerat cel putin bizar: impozitul pe barba.
Fiecare rus ce dorea sa-si etaleze in public pilozitatea faciala trebuia sa plateasca anual o suta de ruble la vistieria statului. In plus, pentru a demonstra plata taxei, barbosii erau obligati sa poarte tot timpul cu ei un medalion din argint sau arama, pe care era inscriptionata confirmarea platii impozitului.
Au trecut intre timp peste 300 de ani si s-ar putea spune ca omenirea a evoluat. Ma intreb insa daca in ceea ce priveste impozitarea a facut-o cu adevarat. Cel putin in Romania, unde abia revenit din vacanta, aflu cu surprindere ca autoritatile "au pus la dospit" o idee care sa ne faca din nou viata mai palpitanta: un impozit forfetar ce ar trebui aplicat nu prea se stie cui, de cand si in ce conditii. Eu personal, nu prea inteleg de ce...
Citeste mai multe despre Drumul de la impozitul pe barba la forfetar: Unde suntem? pe AvocatNet.ro mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 14:32
Premierul Victor Ponta a cerut ministrilor ca, in declaratiile legate de eliminari sau introduceri de taxe, sa precizeze ca astfel de masuri vor fi aplicate numai de anul viitor si doar cu acordul FMI, atentionand ca exista adversari politici care pot transmite un mesaj distorsionat in plan extern.
"Este campanie electorala si suntem un guvern nou plin de bune intentii. Pentru ca este o situatie extrem de complicata la nivel european, este foarte important insa sa precizati de fiecare data ca orice schimbare, oricat de mica, in sistemul fiscal-bugetar se va face numai dupa analize foarte serioase, care sa arate implicatiile oricarei taxe eliminate sau nu, si numai dupa ce avem un acord clar si ferm de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
Nu avem doar prieteni si oameni care vor sa inteleaga ce spunem si in alte tari ajung semnale ca deja de maine schimbam tot sistemul fiscal si cine stie ce se va intampla cu Romania. De cate ori vorbiti de anumite intentii, sa precizati aceste lucruri, nu atat pentru publicul romanesc, cat mai ales pentru partenerii internationali si pietele financiare ", a spus Ponta ministrilor, la inceputul sedintei de guvern, in fata jurnalistilor.
Guvernul analizeaza impozitarea suplimentara, cu inca 16%, a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4.500 lei /luna, sistem care ar putea fi aplicat incepand cu anul viitor si numai pentru sectorul bugetar, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
El a... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 13:18
Cu toate ca proiectul de lege privind reformarea sistemului de sanatate a fost retras de catre initiator, dezbaterea publica este nimerit sa continue. Acest sistem are nevoie de reformari si este bine sa se inteleaga despre ce este vorba ca sa se stie ce ar trebui sa fie reformat.
Inainte de toate, trebuie stablit clar daca sectorul de sanatate va fi organizat in sistem bugetar national sau in sistem de asigurari. Orice combinatie intre acestea este o amestecatura care produce injustitii si nefunctionalitati.
Daca se vizeaza asezarea pe principiul, sa zicem de stanga, al solidaritatii, organizarea nu poate fi in mod inerent decat in sistem bugetar national. Banii se strang ca impozite si, firesc, orice venit poate fi impozitat, iar cei cu venituri mai mari participa cu mai mult, in favoarea celorlalti membri ai societatii (copii, batrani, nevoiasi, handicapati, oameni fara loc de munca).
In aceasta organizare, sectorul privat poate exista, dar evident separat, pe seama resurselor pe care le poate colecta distinct, dar nu ca parte a sistemului public national.
Daca, dimpotriva, se vizeaza asezarea pe principiul, sa zicem de dreapta, al contributivitatii, atunci organizarea se face in sistem de asigurari: cine contribuie beneficiaza, cine nu, nu! Banul se colecteaza prin prime de asigurare sau prin contribuitii la asigurarile de sanatate (considerate tot prime de asigurare aferente contractului de asigurare), care presupune ca asiguratorul se obliga in schimb sa... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 18:14