Guvernul ar trebui sa implementeze masuri care sa usureze modul firmelor de a face afaceri, nu sa le faca acestora viata mai grea.
Un studiu care face inconjurul presei internationale plaseaza Romania, in primul an de guvernare PSD-ALDE, in grupul celor mai complicate tari din lume pentru business, din perspectiva legislatiei fiscale, alaturi de tari ca Venezuela, recunoscuta de altfel ca fiind cea mai riscanta destinatie pentru investitii din pietele emergente.
Astfel, potrivit topului realizat de TMF Group, firma specializata in consultanta pentru investitori, tara noastra se claseaza, la nivel mondial, pe locul 17 in clasamentul tarilor complicate pentru afaceri, dintr-un total de 94 de state analizate, desi anul anterior era pe pozitia 54.
Pozitia mai buna de anul trecut se datoreaza predicibilitatii fiscale din anul 2016, iar deteriorarea mediului in care antreprenorii si investitorii isi desfasoara activitatea se explica mai ales prin efectele "revolutiei fiscale" instaurate de Guvernul PSD-ALDE.
Spre comparatie, Bulgaria, competitia noastra in materie de investitii, se pozitioneaza pe locul 65, fiind statul cu cea mai simpla fiscalitate din Europa Centrala si de Est.
Revolutia fiscala lansata de Guvern genereaza efecte negative in randul investitorilor romani si straini. Studiul TMF Group confirma o tendinta larg raspandita in mediul de afaceri, cel care creeaza locuri de munca noi pentru cetateni: perceptia mediului de business asupra evolutiei... mai mult
Vineri, 04 Mai 2018, ora 00:00
Afacerile din Romania se confrunta cu a 18-a cea mai mare complexitate a sistemelor contabile si fiscale din lume.
Gradul de complexitate al cerintelor fiscale si contabile din Romania a urcat cu 36 de pozitii intr-un singur an, in Indexul Complexitatii Financiare 2018, dupa evaluarea reglementarilor din 2017 din 94 de tari.
Doar Croatia (pe locul 12) si Albania (14) stau mai rau decat Romania in Europa Centrala si de Est, daca nu se includ Turcia, Rusia si Belarus.
Ucraina, Bosnia si Republica Moldova stau mai bine!
Toate tarile cu care ne comparam de obicei (cele din Europa Centrala si de Est) stau mult mai bine.
Studiul din care a rezultat topul a fost realizat de TMF Group, unul dintre furnizorii globali relevanti de consultanta cu 7.000 de experti in 83 de tari.
De complexitatea reglementarilor fiscale si contabile dintr-o tara depinde dificultatea de a face afaceri, respectiv (ne) atractivitatea mediului de afaceri de acolo, potrivit autorilor studiului.
Pe de alta parte, tarile mai cu economii mai avansate au dezvoltat si sisteme fiscale si contabile mai complexe. Totusi, in Germania dificultatile sunt mai mici decat in Romania.
Citeste mai multe despre pozitia Romaniei in topul mondial al sistemelor contabile si fiscale pe CursDeGuvernare.ro. ...citeste mai departe despre "Romania a pierdut in doar un an 36 de pozitii la capitolul simplificarii sistemului fiscal-contabil" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:15
Cinci din cele sase principale provocari pentru afacerile din regiunea de vest a Romaniei tin, in perceptia celor chestionati, de fiscalitate, de birocratie si de coruptie, conform unei cercetari realizate in Timis, Arad si Bihor de Business Days, una dintre cele mai mari platforme de business networking din Romania.
Pentru cei mai multi respondenti chestionati in cadrul cercetarii Business Days, principalul factor de succes in afaceri este reprezentat de echipa companiei, aceasta optiune de raspuns intrunind voturile majoritatii celor chestionati - cu exceptia profesionistilor, care au indicat inovatia drept factorul principal al succesului in business.
In ordinea descrescatoare a voturilor inregistrate, factorii care determina succesul in afaceri au fost: echipa, inovatia, planul de afaceri, ideea de afaceri, networking-ul, intelegerea si folosirea tehnologiei, sistemul de taxare si fiscalitatea, accesul la finantare facila, capitalul de pornire, nivelul competitional al pietei, suportul din partea autoritatilor si norocul.
Raspunsurile au indicat o anumita omogenitate de opinii intre antreprenori, manageri de top si manageri, pe de o parte, fata de grupul profesionistilor, de cealalta parte. Daca pentru primii cei mai importanti factori de succes indicati au fost, in ordine, echipa, inovatia si planul de afaceri, profesionistii au pus pe primul plan inovatia, apoi planul de afaceri, echipa si ideea de afaceri (ultimele doua la egalitate de voturi).
Daca... mai mult
Vineri, 18 Martie 2016, ora 13:50
Fiscalitatea in Romania nu este excesiva, insa abordarea acestui domeniu este total gresita, sustine George Niculescu, specialist taxe.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a precizat ca impozitul pe constructii speciale (asa-numita "taxa pe stalp") are un efect negativ asupra investitiilor.
De asemenea, George Niculescu este de parere ca solutia la problemele fiscale sta in mainile politicienilor si ca e nevoie de o legislatie mai clara.
Cum evaluati sistemul fiscal din Romania in 2014?
Abordarea strict contabila - mentalitate de care nu am reusit sa scapam - de intocmire a bugetului nu permite ca la estimarea sumelor sa fie luate in calcul si anumite ajustari folosind indicatori statistici de calitate (sunt folositi numai indicatori cantitativi).
In aceste conditii, pentru a pastra deficitul bugetar in limitele stabilite s-a trecut la un mod simplist de gandire, identificarea unor posibile sume suplimentare care de regula sunt din introducerea de noi taxe sau ...citeste mai departe despre "S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 08:37
In 2014, fiscalitatea din Romania a fost caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate, iar anul viitor este posibil ca taxele si impozitele sa ramana neschimbate, sustin specialistii KeysFin, o firma ce ofera servicii de informatii financiare.
Acestia au precizat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca e foarte important ca "Biblia economica a tarii", Codul Fiscal, sa fie "batut in cuie".
Cum ati descrie sistemul fiscal din Romania in 2014?
Daca ar fi sa caracterizam fiscalitatea din Romania in 2014 in doua cuvinte, am vorbi de incertitudine si lipsa de predictibilitate.
2014 a fost inca un an in care Codul Fiscal a fost modificat in dese randuri, fara consultarea mediului de afaceri. Chiar daca principalele taxe (TVA, cota unica) nu au fost modificate, au aparut alte noi, precum controversata taxa pe stalp, supra-taxa pe carburanti, acestea fiind cele mai cunoscute de publicul larg si care, pe de alta parte, au generat un impact financiar ...citeste mai departe despre "Taxe 2015: Fiscalitatea din Romania, caracterizata de incertitudine si lipsa de predictibilitate Interviu" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 06:03
Modificarea Codului Fiscal in ceea ce priveste sistemul de plata a TVA la incasare va marca negativ majoritatea companiilor si institutiilor.
Nol sistem de plata a TVA la incasare va fi aplicat simultan cu sistemul actual, de la 1 ianuarie 2013, potrivit directorului general al R&M Audit Contabilitate, Mirela Serban.
Sistemul de plata a TVA la incasarea facturii (si nu la emiterea acesteia) va fi aplicat obligatoriu de catre firmele care au sediul in Romania si cifra de afaceri mai mica de 2,25 milioane lei, adica IMM-urile.
Singurele companii care vor lucra complet la fel ca pana acum sunt firmele cu o cifra de afaceri de peste 2,25 milioane lei, care au relatii comerciale exclusiv cu firme care indeplinesc acelasi criteriu.
In rest, companiile mari care au relatii comerciale cu firmele mici sunt influentate in consecinta.
"Problema apare in acest ultim caz, respectiv cand firmele mari au drept furnizori firme mici, ce aplica sistemul de TVA la incasare: avand in vedere ca firmele mari vor putea deduce TVA aferenta facturilor emise de catre furnizorii lor 'mici' doar dupa ce vor plati aceste facturi, firmele mari sunt practic incurajate sa renunte la acesti furnizori si sa ii inlocuiasca cu firme mari", a spus Mirela Serban.
Acest lucru ar putea insemna din nou falimente in randul IMM-urilor, ca in timpul anilor de criza; sansa pe care o au firmele mici este aceea de a avea produse/servicii foarte bune si la preturi competitive, astfel incat, pentru... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 14:59
Ministerul Finantelor Publice estimeaza ca tara noastra va castiga peste 600 de milioane de euro din colectarea accizelor din industria berii.
Volumul colectarilor este in crestere incepand cu 2009, cand s-au colectat doar 522 de milioane de euro. Suma a crescut in 2010 la 553 de milioane de euro, iar in 2011 la 580 de milioane.
"Iata ca se poate ca un nivel foarte redus de acciza sa asigure un volum mare de acciza colectata si asta tocmai printr-o fiscalizare buna, printr-o securizare fiscala a domeniului", a subliniat el.
Cresterea este semnificativa, tinand cont ca Romania are el mai scazut nivel al accizelor la bere la nivelul Uniunii Europene, apreciaza Doru Dudas, director general al Directiei Generale Legislatie de Cod Fiscal in MFP, citat de Agerpres.
In ceea ce priveste ponderea pe care volumul accizei la bere o reprezinta in totalul accizelor la bauturile alcoolice, reprezentantul MFP a spus ca aceasta pondere, de asemenea, a crescut incepand cu 2009, de la 56% pana la 63,4%, iar in 2012 se estimeaza ca va fi de 64%.
In plus, volumul accizelor colectate la bere reprezinta 3,2 - 3,3% din accizele totale colectate in Romania si circa 1% din veniturile fiscale colectate de Romania.
Referitor la celelalte impozite, Dudas a reiterat faptul ca la capitolul TVA Romania doreste sa prelungeasca mecanismul taxarii inverse si dupa primavara lui 2013, cand derogarea acordata de UE expira, tocmai pentru ca acesta a avut efecte pozitive in combaterea... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2012, ora 14:44
Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, in timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sanatatii ar oferi acesteia legitimitate politica si publica, potrivit Moody's.
Moody's este prima agentie de rating care se refera la protestele din Romania.
Protestele impotriva masurilor de austeritate, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, potrivit analistilor agentiei.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica ca urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 14:10