Comisia Europeana a initiat procedura de infringement impotriva Romaniei din cauza netranspunerii in legislatia nationala a celor doua directive aferente Pilonului Tehnic al Pachetului 4 Feroviar, respectiv Directiva de siguranta si Directiva de interoperabilitate.
Potrivit unei informari a Ministerului Transporturilor (MT), transmisa la solicitarea AGERPRES, autoritatile romane au primit din partea Executivului comunitar o scrisoare de somare in acest sens, care reprezinta prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar.
"In data de 23.07.2019, Comisia Europeana, prin Secretariatul General, a comunicat autoritatilor romane Scrisoarea de Somare in Cauza 2019/0239 - avand ca obiect necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European si a Consiliului privind siguranta feroviara si in Cauza 2019/0238 - avand ca obiect necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia nationala a Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European si a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar in Uniunea Europeana. Ministerul Transporturilor a solicitat Comisiei Europene, prin Ministerul Afacerilor Externe, prelungirea termenului de raspuns (pana la data de 23.11.2019) la Scrisoarea de Somare mentionata mai sus, astfel incat, pana la primirea unui raspuns din partea CE (referitor la solicitarea de prelungire a termenului de raspuns), Ministerul Transporturilor va depune toate diligentele,... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 10:20
Bulgaria si Romania aveau anul trecut cele mai slabe sisteme feroviare din Europa, conform indicelui 2017 European Railway Performance (RPI), publicat de firma de consultanta Boston Consulting Group (BCG), transmit site-ul swissinfo.ch si Xinhua.
Elvetia a avut si anul trecut cel mai bun sistem feroviar european, la fel ca si in 2012 si in 2015, cand au fost publicate precedentele rapoarte dedicate cailor ferate din Europa.
"Elvetia foloseste intensiv sistemul de cale ferata, in special pentru traficul de pasageri. De asemenea are un rating bun la calitatea serviciilor un calificativ foarte bun pentru siguranta", se arata in raportul BCG.
Ratingurile sunt de la 1 la 10 puncte. La categoria "cel putin sase puncte din zece" sunt cele mai bune sisteme feroviare europene: Elvetia (7,2 puncte), Danemarca (6,8 puncte), Finlanda (6,6 puncte), Austria si Germania (ambele cu 6,1 puncte), Suedia si Franta (ambele cu sase puncte).
In grupa de mijloc, categoria "4,5 - 6 puncte", se afla: Marea Britanie (5,4 puncte), Olanda (5,3 puncte), Luxemburg (5,2 puncte), Spania si Cehia (cinci puncte), Norvegia (4,9 puncte), Belgia (4,6 puncte) si Italia (4,5 puncte).
Sub 4,5 puncte sunt cele mai slabe sisteme feroviare europene: Lituania, Irlanda si Slovenia (toate cu 3,9 puncte), Ungaria (3,5 puncte), Letonia (3,4 puncte), Slovacia (3,2 puncte), Polonia (trei puncte), Portugalia (2,4 puncte), Romania si Bulgaria (ambele cu 1,9 puncte).
Raportul BCG pe 2017 ia in considerare... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 09:58
Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" a atribuit companiei Informatica Feroviara un contract in valoare de 5,86 milioane de lei, fara TVA, pentru prestarea de servicii informatice, potrivit unui anunt publicat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).
Contractul, care prevede servicii IT (consultanta, dezvoltare de software, internet si asistenta) si servicii de reparare si intretinere a computerelor personale, a fost atribuit dupa o negociere fara anunt de participare, pe considerentul ca lucrarile/produsele/serviciile pot fi furnizate, din motive tehnice, numai de un anumit ofertant.
In consecinta, a fost depusa o singura oferta pentru acest contract, iar valoarea finala a acestuia este aceeasi cu cea initiala estimata, respectiv 5,86 milioane de lei, fara TVA.
Contractul nu intra sub incidenta acordului privind contractele de achizitii publice si nu poate fi subcontractat. mai mult
Duminica, 13 Iulie 2014, ora 12:26
Compania de transport feroviar din Franta, SNCF, a anuntat ca a comandat 2.000 de trenuri pentru o retea regionala extinsa, insa a constatat ulterior ca acestea sunt prea late pentru multe dintre statii, la care au fost incepute deja lucrari costisitoare de modificare.
Un purtator de cuvant al RFF, operatorul retelei de cale ferata, a confirmat eroarea.
"Am descoperit problema un pic prea tarziu, recunoastem acest lucru si ne acceptam responsabilitatea", a declarat purtatorul de cuvant la postul de radio France Info.
Lucrarile de constructie pentru modificarea peroanelor astfel incat sa permita trecerea noilor trenuri au fost incepute, insa raman de reparat mai multe sute de statii, a adaugat el. Incurcatura a aparut dupa ce RFF a transmis dimensiuni eronate privind dimensiunile peroanelor catre SNCF, care avea responsabilitatea de a comanda trenurile.
RFF a furnizat date doar despre peroanele construite in ultimii 30 de ani, iar cele mai multe dintre cele peste 1.200 de peroane din Franta au fost construite cu mai mult de 50 de ani in urma.
Reparatiile au costat deja 80 de milioane de euro. Ministrul Transporturilor, Frederic Cuvillier, a dat vina pentru aceasta problema pe "sistemul feroviar absurd", referindu-se la schimbarile decise de autoritati in 1997 de a separa RFF de SNCF.
Intr-o situatie similara, la compania de metrou Metrorex, sindicalistii au afirmat, la sfarsitul lunii aprilie, ca platformele noilor trenuri cumparate de Metrorex, pentru... mai mult
Miercuri, 21 Mai 2014, ora 13:15
Compania Nationala de Cai Ferate 'CFR' SA va transfera, incepand din anul 2014, serviciul de furnizare si gestionare a energiei electrice pentru sectorul feroviar catre SC Electrificare CFR SA, pe zona geografica a EON Energie Romania SA, in vederea pentru reducerii costurilor cu energia electrica.
Potrivit unui comunicat al CFR SA, aceasta masura operationala are drept scop imbunatatirea relatiei de business cu clientii CFR SA, prin reducerea costurilor percepute tuturor operatorilor de transport feroviar pentru consumul de energie electrica.
Compania precizeaza ca transferul activitatii de furnizare si gestionare a energiei electrice in sistemul feroviar, de la CNCF CFR SA catre SC Electrificare CFR, se va realiza in conformitate cu prevederile Legii nr. 211 din 24 mai 2006, privind ratificarea Acordului de imprumut dintre Romania si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru finantarea Proiectului de modernizare a retelei energetice Feroviare (2005) si prin respectarea Acordului de imprumut BERD din 2012, privind restructurarea financiara a CNCF CFR SA, conform caruia achizitionarea intregii cantitati de energie electrica necesara sistemului feroviar se va realiza prin intermediul SC Electrificare CFR SA, de pe piata OPCOM.
"Echipa manageriala a CFR SA va depune eforturi sustinute pentru stingerea obligatiilor financiare catre toti furnizorii de energie electrica, astfel incat in toate zonele geografice serviciul de furnizare si gestionare a... mai mult
Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 12:15
CFR SA a acumulat datorii de 4 miliarde lei catre bugetul de stat din cauza subfinantarii si lipsei investitiilor, care sa asigure operatorilor servicii de calitate, permitandu-le sa creasca veniturile si astfel sa ramburseze datoriile catre CFR SA, iar aceasta sa achite la randul ei platile restante.
Datoriile de aproximativ 900 milioane euro reprezinta restante catre bugetul consolidat si fondul de risc inregistrate la sfarsitul anului trecut, din care 2 miliarde de lei sunt penalitati si majorari pentru neplata.
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a pregatit un proiect de ordonanta pentru stergerea datoriilor prin conversia in actiuni, care a fost aprobat marti, in sedinta Executivului. Proiectul de ordonanta de urgenta s-a aflat si saptamana trecuta pe ordinea de zi a sedintei Cabinetului, dar decizia a fost amanata de premier.
Ministerul argumenteaza ca transformarea obligatiilor financiare in actiuni nu constituie ajutor de stat pentru ca CFR SA nu are competitori.
Institutia nu se afla la prima incercare de a rezolva problema datoriilor CFR, insa, dintr-un motiv sau altul, astfel de initiative nu au fost aprobate de Guvern, care nu a venit insa cu alternative pentru echilibrarea financiara a companiei. Astfel, datoriile si penalitatile numai catre stat au urcat an de an pana spre un miliard de euro.
Prima miscare de avengura in sistemul feroviar s-a produs abia in 1998, an in care SNTCFR a fost sparta in mai multe companii. SNTCFR avea... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 16:47
China a lansat un nou prototip de tren care poate circula cu viteza record de 500 de km pe ora, fiind considerat cel mai rapid tren din lume.
In ciuda accidentului feroviar din iulie, cand un tren de mare viteza a deraiat in China, autoritatile chineze au lansat un nou model de tren de mare viteza, ce depaseste orice record mondial, putand ajunge la o viteza de 500km/h, informeaza Business Insider.
Recordul anterior al Chinei in ceea ce priveste viteza feroviara era de 486 km/h.
Design-ul celui mai rapid tren din lume a fost inspirat de sabiile antice chinezesti si este realizat din fibra de carbon si magneziu, care cresc rigiditatea vehiculului, contribuie la scaderea greutatii, mentin standarde inalte de siguranta si permit functionarea la viteze de top.
In prezent nu exista informatii referitoare la cand sau daca acest prototip va fi pus in functiune.
Inaugurarea celui mai rapid tren din lume, vine in contextul in care China, in urma tragediei feroviare din luna iulie, China a scazut viteza de pe liniile de cale ferata pentru cresterea sigurantei. mai mult
Marti, 27 Decembrie 2011, ora 21:21
Avand probabil impresia ca nu suntem suficient de morti, Banca Mondiala vrea sa incerce sa ne mai dea o data in cap spre a se asigura de deplinul succes. Impresia este insa gresita. Noi - asa ca expresie eufemistica pentru economia romaneasca - suntem insa morti de-a binelea! Retetele din anii '90 prescrise de Banca Mondiala in materie de industrie, agricultura, banci, sistem energetic si transport feroviar au fost urmate cu scrupulozitate si rezultatele au fost maxime.
In cativa ani fosta industrie a fost demolata si nimic nu s-a pus in loc.
Agricultura a fost desfiintata si Romania, una dintre tarile cu pamanturile cele mai bune din Europa, traieste masiv din importuri agroalimentare.
Sistemul energetic a fost dezmembrat, asa cum a cerut Banca Mondiala, pentru ca partea sa rentabila - respectiv distributia - sa ajunga la straini, in timp ce statul a ramas cu productia, dar, fara banii din distributie, nu mai poate investi in dezvoltari si modernizari.
Intregul sistem bancar a fost preluat de banci straine, cu consecintele bine cunoscute de-acum de toata lumea.
Iar compania integrata ce administra caile ferate, dezmembrata si ea la sugestia Bancii Mondiale, a ajuns in faliment in toate componentele ei, accentuand prin implicatie dezastrul din sistemnul rutier.
Se insala Banca Mondiala daca crede ca mai avem nevoie de inca o lovitura in cap. Ne-a venit deja de hac definitiv de la primele lovituri.
Invazivitatea acestora n-a lasat spatiu de manevra. Cel mai... mai mult
Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:30
Sindicatele din CFR spun ca programul de disponibilizare a 8.000 de angajati nu se poate aplica din 1 septembrie, asa cum a anuntat ministrul Radu Berceanu, pentru ca s-ar incalca prevederile Codului Muncii si ameninta ca intr-o luna pot ajunge la greva generala daca vor fi dati oameni afara.Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la sediul PSD, ca nu crede ca sindicalistii se vor intelege cu reprezentantii Mininisterului Transporturilor in urma intalnirilor de miercuri si a precizat ca se poate ajunge la greva generala in aproximativ 30 de zile si ca s-ar putea recurge la alte forme de protest in urmatoarea perioada.
"Sigur nu ne vom intelege la discutiile de maine (miercuri n.r.) si vom ajunge la greva generala in aproximativ 30 de zile, dar pana atunci mai avem si alte forme de protest la care vom recurge. Avem o presiune imensa de la salariati si nu-i mai putem tempera, exista pericolul sa-i scapam de sub control", a declarat Mantescu.
Liderul sindical a sustinut ca sindicalistii si-au onorat angajamentele luate in urma discutiilor din primavara cu reprezentanti MTI, insa conducerea Ministerului Transporturilor nu, care nu a adus bani suplimentari, nu a eliminat acciza, nu a gasit solutii pentru achizitionarea energiei la un pret mai mic.
In opinia liderului sindical, Ministerul Turismului ar trebui sa-si retraga programul privind disponibilizarile si sa gaseasca alte solutii pentru... mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 16:21