Sistemul simplificat de contabilitate a fost inlocuit din 1 ianuarie 2015 cu sistemul european de raportare financiara simplificat, se arata intr-un act normativ publicat la finele anului trecut.
In plus, firmele au fost reclasificate, pe baza regulilor europene, in trei categorii, astfel incat a fost extinsa sfera celor pot aplica noul sistem simplificat.
Ordinul MFP nr. 1802/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014 si care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, a aprobat Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate.
Documentul a fost adoptat de Guvern in decembrie 2014, odata cu OUG nr. 79/2014 care a modificat Legea contabilitatii nr. 82/1991.
Citeste mai multe despre "Sistemul simplificat de contabilitate" pe Avocatnet.ro mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 12:09
Operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri de peste 220.000 lei in exercitiul financiar precedent trebuie sa depuna raportarile contabile pentru primul semestru pana la data de 16 august 2013, potrivit unui proiect de act normativ lansat in consultare publica de Finante.
Acelasi document stabileste ca cei care nu depun raportarile pana la data limita pot fi sanctionati cu amenzi de pana la 5.000 de lei.
Sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2013 se aplica, in mod obligatoriu, operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri peste 220.000 lei, dupa cum se precizeaza in proiectul de ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabilala 30 iunie 2013 a operatorilor economici, lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Finantelor Publice pe pagina proprie de internet.
Conform acestui document, incadrarea in criteriul privind cifra de afaceri se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 18:00
Sistemul simplificat de contabilitate permite firmelor mici sa intocmeasca, pentru exercitiul financiar 2012, situatii financiare anuale compuse din bilant simplificat si cont de profit si pierdere simplificat, care se depun la unitatile teritoriale ale MFP pana in 30 mai 2013.
Totusi, nu toate persoanele juridice pot beneficia de acest mod de raportare.
Sistemul simplificat de contabilitate a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 2239/2011, care stabileste ca firmele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro sa poata opta pentru un sistem simplificat de contabilitate.
Ceea ce inseamna ca societatile care indeplinesc cumulativ aceste doua criterii de marime vor intocmi situatii financiare anuale simplificate care cuprind:
- bilant simplificat (cod 10),
- cont de profit si pierdere simplificat (cod 20).
Acestea vor fi insotite de formularul "Date informative" (cod 30) si formularul "Situatia activelor imobilizate" (cod 40).
Cititi continuarea articolului pe Avocatnet. mai mult
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 17:27
Plata TVA la 90 de zile va crea o serie de probleme si de inechitati fiscale, desi a fost gandita ca o masura care sa vina in sprijinul societatilor comerciale, apreciaza reprezentantii Nexia Romania.
"Aceasta masura a fost anuntata de Guvern ca un ajutor pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, TVA-ul putand fi platit la incasarea facturii. De fapt este vorba de o amanare a platii cu 3 luni, acesta devenind exigibil dupa trecerea unei perioade de 90 de zile de la emiterea facturii. Asadar, 'TVA-ul la incasare' este doar cu numele, fiind de fapt o amanare de plata, care devine obligatorie dupa trecerea perioadei respective. Astfel, masura este luata tot in favoarea statului", a declarat Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, membru NEXIA.
Un posibil efect pozitiv pentru firme, insa doar teoretic, este ca acest sistem ar putea fi un impuls pentru plata facturilor. Daca inainte se incasa decontul pe TVA fara ca facturile sa fie platite, acum posibilitatea deducerii TVA se va face doar pe baza dovezii ca factura a fost achitata.
Pentru ca statul sa stie care sunt persoanele juridice la care se va aplica noul regulament de incasare a TVA-ului, firmele trebuie sa depuna la organele fiscale Declaratia 097, unde se precizeaza ca cifra de afaceri a societatii in anul precedent nu a depasit plafonul de 2.250.000 lei.
"Astazi este ultima zi de depunere a acestor declaratii, amenzile pentru nedepunere fiind cuprinse intre 1000 si 5000 RON. Daca... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:45
Legea contabilitatii a fost modificata de catre Executiv astfel incat povara administrativa pentru firmele cu cifra de afaceri de pana la 35.000 de euro si active de aceeasi valoare a fost considerabil usurata, potrivit Newsin. Primul-ministru Emil Boc a spus ca modificarea va micsora cheltuielile firmleor mici si va reduce birocratia.
"Ministerului Finantelor Publice a gandit o modalitate simplificata de contabilitate, care le usureaza cheltuelile si debirocratizeaza mecanismul relatiei cu statul. Circa 349.000 de firme au un sistem simplificat de contabilitate, ca o masura de debirocratizare si sustinere a mediului de afaceri", a declarat Boc dupa sedinta de Guvern de miercuri.
Astfel, numarul documentelor contabile pe care firmele mici vor trebuie sa le intocmeasca a fost redus.
"Introducem un sistem simplificat pentru entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro, date la 31 decembrie 2010.
Aceste entitati nu vor mai intocmi cinci situatii financiare, ci doua, un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar sau a modificarii capitalului si notele explicative.
Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat. In momentul de fata, acesta cuprinde 400 de conturi, iar cel simplificat va avea doar 50", a precizat ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu adaugand ca aceste firme vor putea sa depuna bilantul contabil doar anual, nu si... mai mult
Miercuri, 13 Aprilie 2011, ora 23:59
Orice absolvent de studii economice superioare va putea intocmi evidenta contabila a firmelor care au cifra de afaceri si active mai mici de 35.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea legii contabilitatii, potrivit Mediafax."Persoanele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii: cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
Nivelul indicatorilor prevazuti se poate modifica prin hotarare a Guvernului", se arata in proiectul de ordonanta.
Documentul propune ca in cazul acestor firme contabilitatea sa poata fi organizata si condusa si pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, si nu doar cu membri ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Pe de alta parte, o alta prevedere importanta vizeaza institutiile publice la care contabilitatea nu este organizata in compartimente distincte sau care nu au persoane incadrate cu contract individual de munca sau numite intr-o functie publica.
Acestea vor putea incheia contracte de prestari de servicii, pentru conducerea contabilitatii si intocmirea situatiilor financiare trimestriale si anuale, cu persoane fizice sau juridice, autorizate... mai mult
Luni, 28 Martie 2011, ora 00:37