Romania ar putea construi o autostrada mare in fiecare an daca ar avea o rata de colectare a TVA-ului ca in Bulgaria, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"In Bulgaria avem un gap de TVA de 13,56%. Noi avem 36%. Daca noi am colecta precum Bulgaria, am avea o rata de colectare precum Bulgaria, ceea ce ar trebui sa nu fie de netrecut. Am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro, o autostrada mare in fiecare an. Va imaginati lucrul acesta? Este ceva colosal ca dimensiune a impactului.
Deci, daca noi am colecta TVA-ul ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada lunga, Comarnic - Brasov, in fiecare an, ca sa fie foarte clar mesajul. Diferentele sunt foarte mari intre noi si bulgari. Spre exemplu, la TVA ei colecteaza 9,3% din PIB, noi doar 6,2%, in conditiile in care cotele standard sunt similare: ei au 20%, noi avem 19%. Diferentele sunt destul de mari la accize, ei 4,9%, noi 3,2%. Accizele noastre sunt mai mari decat ale lor", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a mentionat ca pentru un nivel de colectare ridicat este nevoie de un sistem informatic eficient al ANAF.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, dinamica structurii cheltuielilor bugetare este una neprietenoasa cu cresterea economica pe termen lung, existand o pondere mare si in cresterea cheltuielilor neproductive si scaderea puternica a cheltuielilor productive, precum... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:21
Romania ar putea construi o autostrada mare in fiecare an daca ar avea o rata de colectare a TVA-ului ca in Bulgaria, a afirmat, miercuri, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la conferinta anuala organizata de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania.
"In Bulgaria avem un gap de TVA de 13,56%. Noi avem 36%. Daca noi am colecta precum Bulgaria, am avea o rata de colectare precum Bulgaria, ceea ce ar trebui sa nu fie de netrecut. Am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro, o autostrada mare in fiecare an. Va imaginati lucrul acesta? Este ceva colosal ca dimensiune a impactului. Deci, daca noi am colecta TVA-ul ca in Bulgaria, am putea construi o autostrada lunga, Comarnic - Brasov, in fiecare an, ca sa fie foarte clar mesajul. Diferentele sunt foarte mari intre noi si bulgari. Spre exemplu, la TVA ei colecteaza 9,3% din PIB, noi doar 6,2%, in conditiile in care cotele standard sunt similare: ei au 20%, noi avem 19%. Diferentele sunt destul de mari la accize, ei 4,9%, noi 3,2%. Accizele noastre sunt mai mari decat ale lor", a spus Ionut Dumitru.
Acesta a mentionat ca pentru un nivel de colectare ridicat este nevoie de un sistem informatic eficient al ANAF.
Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, dinamica structurii cheltuielilor bugetare este una neprietenoasa cu cresterea economica pe termen lung, existand o pondere mare si in cresterea cheltuielilor neproductive si scaderea puternica a cheltuielilor productive, precum... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2018, ora 15:08
Tarile Uniunii Europene au pierdut in 2016 venituri de aproape 150 de miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adaugata (TVA), potrivit unui studiu publicat vineri de Comisia Europeana.
Asa-numitul "deficit de incasare a TVA-ului" indica diferenta dintre veniturile din TVA preconizate si suma colectata efectiv.
Desi statele membre au depus eforturi considerabile pentru a imbunatati colectarea TVA-ului, din cifre reiese ca sunt necesare o reforma a sistemului TVA actual al UE si o mai buna cooperare la nivelul Uniunii, astfel incat statele membre sa poata utiliza la maximum veniturile din TVA in bugetele lor.
In termeni nominali, deficitul de incasare a TVA-ului a scazut cu 10,5 miliarde de euro, ajungand la 147,1 miliarde de euro in 2016, adica la 12,3% din veniturile totale din TVA fata de 13,2% in anul precedent. Performantele individuale ale statelor membre variaza inca in mod semnificativ.
Deficitul de incasare a TVA-ului a scazut in 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru si Olanda inregistrand performante foarte bune, si anume o scadere de peste cinci puncte procentuale a pierderilor din TVA fiecare.
Cu toate acestea, deficitul de incasare a TVA-ului a crescut in sase state membre, respectiv Romania, Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia si Franta.
"Statele membre au imbunatatit colectarea TVA-ului pe intreg teritoriul UE, ceea ce este laudabil si trebuie recunoscut. Este insa inacceptabil ca bugetele nationale sa piarda 150 de miliarde de... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2018, ora 14:21
Modificarea regulilor privind locul prestarii serviciilor de telecomunicatii catre consumatori finali (B2C) face ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, companiile BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services) sa colecteze TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.
Regula se aplica atat pentru prestatorii care furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune stabiliti in UE, cat si de pentru prestatorii stabiliti in afara spatiului European.
Jean-Marc Cambien, Tax Partner, EY Romania, vorbeste despre implicatiile implementarii acestor noi reguli, intr-o opinie remisa redactiei Business24:
"(...) orice companie care vinde catre consumatorii din UE produse digitale cum ar fi ziare, muzica, software, jocuri, e-books, filme online, televiziune, telefonie sau e-banking va fi vizata de noile reguli din pachetul TVA 2015.
Dar, cei mai afectati de noile reguli vor fi prestatorii stabiliti in UE, care in prezent aplica TVA din Statul Membru in care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul in cadrul UE. Luand un exemplu practic, un cetatean german care achizitioneaza in anul 2014 un antivirus pe cale electronica din Romania suporta un cost cu TVA de 24%, nivelul TVA din Romania (chiar daca rata aplicabila in Germania este de 19%), insa, din anul 2015, costul pentru acest cumparator va fi de 19% TVA, ca in Germania.
In noul context, comerciantii de produse digitale,... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 11:55
Trecerea sistemului de TVA la incasare de la obligatoriu la optional pentru firmele cu afaceri de pana la 500.000 euro, precum si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse in trei proiecte de acte normative in acest an, dar neadoptate, potrivit secretarului de stat in MFP Dan Manolescu.
"Acest sistem de trecere la optiune si eliminarea termenului de 90 de zile au fost incluse pe trei proiecte de acte normative in acest an, dar din pacate s-a luat o decizie superior ierarhic mie de eliminare a acestor prevederi din actele normative respective. Ma straduiesc in continuare sa reusim sa rezolvam aceasta problema si sa devina optional si sa elimine termenul de 90 de zile, avand deja si un infrigement in acest sens de la Comisia Europeana si sper sa reusim sa facem acest lucru de la inceputul anului. Dar sunt anumite lucruri care, din pacate, indiferent cat am dori sa le facem si stim ca mediul de afaceri le cere, apar anumite blocaje si n-as dori sa comentez mai mult", a declarat joi secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP), la o conferinta Deloitte pe teme fiscale.
Sistemul TVA la incasare, introdus la 1 ianuarie, presupune colectarea taxei la momentul incasarii contravalorii livrarilor sau prestarilor efectuate, dar nu mai tarziu de 90 de zile de la data emiterii facturii. Firmele obligate sa aplice acest sistem sunt cele cu o cifra de afaceri anuala inferioara plafonului de 2,25 milioane de lei.
Ministrul delegat pentru IMM, mediul de... mai mult
Joi, 28 Noiembrie 2013, ora 12:51
Cresterea Taxei pe Valoare Adaugata si scaderea salariilor in 2010 nu ar mai fi fost necesare daca administratia fiscala ar fi avut un randament la colectarea TVA similar celui din Bulgaria, de 71%, in Romania procentajul fiind de 54%, afirma avocatul Gabriel Biris, expert in fiscalitate.
Biris a comparat rezultatele obtinute de administratia fiscala din Romania cu cele ale administratiei din Bulgaria, care a reformat institutia in urma cu cativa ani, proces pe care il va derula si Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) in urmatorii ani.
"La TVA, randamentul nostru de colectare este de 54%, fata de cota teoretica. Deci in loc de 24%, noi strangem 13%, ceea ce inseamna o pierdere cam de doua ori cat deficitul bugetar, doar din TVA", a afirmat intr-o conferinta de presa Gabriel Biris.
El a aratat ca Bulgaria are un randament de colectare de 71%, cu 17 puncte procentuale peste nivelul inregistrat in Romania.
"Diferenta de 17%, daca o aplicam la baza noastra mai mare, rezulta ca, daca administratia noastra fiscala ar fi fost cel putin la fel de competitiva ca cea bulgareasca, in 2010 n-ar fi trebuit marit nici TVA, nici scazute salariile", a mai spus Biris.
Potrivit intelegerii dintre autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, ANAF va fi reorganizata in urmatorii trei ani, iar activitatea celor 221 de administratii financiare va fi concentrata in opt directii regionale si 47 de birouri locale.... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 16:49