Capacitatea sistemului de impozitare de a reduce saracia si de a corecta disparitatile sociale este limitata in Romania, arata Comisia Europeana in raportul de tara referitor la Romania, publicat miercuri.
"Inegalitatile in privinta veniturilor raman printre cele mai ridicate din UE, o treime din romani se confrunta cu risc de saracie - cel mai ridicat procent din UE. Nivelul relativ scazut al veniturilor din taxe limiteaza capacitatea Romaniei de a rezolva aceste probleme fie prin redistribuire fie prin finantarea bunurilor si serviciilor publice. In plus, structura taxelor depinde substantial de taxele de consum, care nu au sau au un impact redistributiv foarte redus", se arata in raport.
Potrivit sursei citate, in Romania, taxarea muncii este una dintre cel mai putin progresive din Europa, masurata ca diferenta intre povara fiscala relativa pentru cei cu venituri mici si cei cu venituri mari. Acest fapt explica, partial, impactul redistributiv limitat al taxelor si sistemului de beneficii, se mentioneaza in documentul citat.
"Structura fiscala se caracterizeaza printr-un nivel scazut al veniturilor, cu o dependenta ridicata de taxele de consum. Procentul de taxe in PIB s-a situat la 24,9% in 2017, cea mai scazuta valoare din 1996. Aceasta reprezinta al doilea cel mai redus nivel din UE - mult sub media UE de 39,2%", se arata in raport.
Pe de alta parte, procesul de conformare voluntara ramane scazut, avand in vedere golul de venituri din TVA, definit drept... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:53
Acordul-cadru pentru distribuirea cardurilor de sanatate la nivel national a fost semnat recent, intre Compania Nationala Posta Romana si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Documentul prevede ca, incepand din 19 septembrie, va incepe distribuirea catre asigurati a cardurilor nationale de sanatate. Potrivit unui anunt recent facut de CNAS, cardul de sanatate primit acasa de asigurat va fi inactiv. Afla din material cum trebuie activat documentul.
Conform acordului-cadru incheiat recent intre CNAS si Posta Romana, operatorii postali vor incepe distribuirea cardului catre asiguratii cu varsta peste 18 ani, incepand cu data de 19 septembrie.
Citeste mai multe despre Asiguratii isi primesc cardurile nationale de sanatate incepand de astazi. Cum trebuie activate documentele? pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 16:10
Tranzactiile si retragerile de pe carduri emise sub sigla Visa au crescut in anul fiscal incheiat in septembrie 2013 cu 10,7%, la 19,3 miliarde euro, in conditiile in care numarul tranzactiilor la comercianti a urcat cu 20,7%, iar valoarea acestora cu 16,2%, a anuntat luni compania.
Potrivit directorului general pentru Romania si Croatia al Visa Europe, Catalin Cretu, numarul tranzactiilor zilnice a crescut cu 60.000, la 628.000 de tranzactii, ceea ce echivaleaza cu aproape 230 de milioane de tranzactii anual.
"La septembrie, cand avem cifrele, 45% din tranzactii sunt la comercinati, iar asta inseamna ca la finele anului o sa ajungem la punctul de rascruce, adica o tranzactie din doua sa fie facute la comercianti cu carduri Visa", a spus Cretu la conferinta de presa pentru anuntarea rezultatelor.
Valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut cu 3,7%, la 35 euro
El a aratat ca valoarea medie a tranzactiilor la comercianti a scazut cu 3,7%, la 35 euro.
In aceste conditii, rezulta ca romanii au platit la comercianti prin carduri Visa circa 3,6 miliarde euro, respectiv 18,6% din totalul operatiunilor cu carduri emise sub aceasta sigla.
Potrivit lui Cretu, la nivelul pietei din Romania sunt realizate operatiuni pe card de 30 de miliarde de euro, din care sub 6 miliarde de euro sunt plati la comercianti.
Din valoarea platilor realizate la comercinati, aproximativ un sfert provine din tranzactiile de pe carduri business, emise in principal pentru... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 15:28
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca, in zilele de sambata 2 martie spre duminica 3 martie, intre orele 23:00-00:30 si duminica 3 martie spre luni 4 martie, intre orele 23:00-00:30, vor exista intreruperi functionale la nivelul sistemului informatic care gestioneaza operatiunile cu carduri.
In perioada respectiva nu vor putea fi efectuate operatiuni la ATM-uri, MFM-uri, POS-uri, plati prin e-Commerce si orice alte operatiuni la care este utilizat cardul bancar, se arata intr-un comunicat remis redactiei Business24.
"Aceste fluctuatii vor fi generate de derularea unor procese specifice ce privesc imbunatatiri aduse sistemului informatic BCR - imbunatatiri care vor conduce la cresterea calitatii serviciilor oferite", anunta oficialii bancii. mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 16:16
Piata cardurilor se afla intr-o continua crestere pe plan mondial, tendinta care se va mentine cel putin in urmatorii trei ani, potrivit directorului general al companiei Supercard, Mirela Zamfiroiu.
"Pe plan mondial, piata cardurilor se afla intr-o continua crestere, tendinta care se va mentine cel putin in urmatorii trei ani. Pe masura ce noi tehnologii incep sa fie utilizate in viata cotidiana, nici in acest domeniu inovatiile nu intarzie sa apara", a afirmat Mirela Zamfiroiu.
Potrivit acesteia, un exemplu in acest sens il reprezinta cardurile cu chip, care inlocuiesc tot mai mult traditionalele carduri cu banda magnetica, sporind securitatea datelor si a tranzactiilor. Acest tip de card este tot mai frecvent utilizat in industrii precum transporturi, telecomunicatii, sanatate si chiar retail.
In transporturi, cardurile clasice incep sa fie inlocuite de carduri contactless integrate intr-un sistem deschis, compatibil cu cel financiar. In telecomunicatii, cresterea segmentului de cartele de tip smartcard, cu chip, este sustinuta de succesul de care se bucura telefoanele din gama smartphone. Si evolutia sectoarelor financiar si al sanatatii sustin productia de carduri cu diverse elemente de securitate, precum chip-ul sau holograma.
Un alt tip de card care se estimeaza ca va castiga teren in urmatorii ani este gift cardul, pe aceasta piata remarcandu-se o inviorare cu precadere in perioada sarbatorilor.
Nevoia crescanda de siguranta a firmelor este... mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:46
Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat vineri ca exista un studiu de piata privind sistemul de carduri, inclusiv pentru bancile emitente, si ca ar trebui sa fie concurenta si pe aceasta piata si tarife mai mici la carduri.
"Avem un studiu de piata pe carduri, inceput de anul trecut. Romania are unele dintre cele mai mari comisioane din Europa. Este un motiv de ingrijorare. (...) Comisia a castigat in instanta, la Curtea Europeana de Justitie, cu o decizie din 2007, in care s-a decis ca Mastercard si Visa practicau comisioane prea mari. Este un motiv de preocupare pentru noi. Ar trebui sa fie concurenta si pe aceasta piata si tarife mai mici la carduri", a precizat Chiritoiu.
Acesta a explicat ca analiza se refera la sistemul de carduri, inclusiv bancile prin care se desfasoara tranzactiile, mai exact cele care emit aceste carduri.
"Cele care sunt prinse in emiterea Visa si Mastercard", a conchis Chiritoiu. mai mult
Vineri, 25 Mai 2012, ora 14:44