Zona euro este pe punctul de a inregistra primul faliment al unei regiuni, dupa ce guvernul de la Viena a anuntat ca nu va acoperi datoria imensa a landului Carintia rezultata dupa extinderea dezastruoasa a sistemului bancar regional in estul Europei si Balcani, prin obligatiuni emise incepand cu 2008.
Criza financiara a regiunii Carintia este o premiera in istoria zonei euro, asemanandu-se cu falimentele declarate in Statele Unite de regiunea californiana Orange County sau de municipalitatea din Detroit, arata cotidianul britanic The Telegraph.
Singuri in fata falimentului
Ministrul de Finante austriac, Jorg Schelling, a afirmat ca guvernul nu are de gand sa garanteze pierderile de 10,2 miliarde de euro in obligatiuni emise de autoritatile din Carintia in programele Hypo Alpe Adria sau Heta.
Aceasta inseamna ca regiunea sudica din Austria, cu o populatie de 550.000 de locuitori, va trebui sa-si gaseasca singura iesirea dintr-o criza financiara majora.
"Guvernul nu va mai irosi un ban pentru a acoperi pierderile afacerii Heta", a afirmat Schelling, neuitand sa mentioneze ca deja s-au cheltuit 5,5 miliarde de euro din banii contribuabililor pentru a acoperi dezastrul financiar cauzat de autoritatile regionale din Corintia.
Ultima masura pe care cabinetul de la Viena va trebui totusi s-o aplice prevede acoperirea garantiilor guvernului Austriei, in valoare de un miliard de euro, de la aceasta suma in sus carintienii fiind pe cont propriu.
Investitorii,... mai mult
Miercuri, 04 Martie 2015, ora 16:02
Principala problema a sistemului bancar este lipsa de predictibilitate legislativa, a declarat Mihai Bogza, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, care reclama numarul mare de proiecte de lege, in dezbatere, "daunatoare" bancilor.
"Principala problema a sistemului bancar in prezent este lipsa de predictibilitate. Stiti cate proiecte de lege daunatoare sistemului bancar sunt in discutie in acest moment - legea falimentului persoanelor fizice, legea privind conversia creditelor din valuta in lei. Aceste masuri statul s-a angajat cu FMI ca nu le va adopta. Cum poate mediul economic sa-si faca planuri de afaceri, cand vii cu masuri pe care ti le-ai asumat ca nu le iei prin acordul cu FMI si cu Uniunea Europeana?", a spus Bogza, care ocupa si functia de presedinte al Bancpost, la o conferinta pe teme economice, relateaza Mediafax.
La solicitarea Bancii Nationale a Romaniei si sub presiunea sectorului bancar, autoritatile au convenit cu FMI sa introduca in programele stand by si in scrisoarile de intentie dupa fiecare evaluare trimestriala mai multe prevederi prin care partea romana se angaja sa nu adopte legi privind protectia consumatorilor individuali, precum legea falimentului personal, regelementarea executarii debitelor restante, sau conversia creditelor in valuta.
Implicarea bancii centrale si lobby-ul sistemului bancar este evident, in contextul in care Fondul Monetar International chiar a solicitat Ungariei sa introduca legea falimentului personal.... mai mult
Marti, 23 Septembrie 2014, ora 16:11
Pericolul unei crize bancare in Europa Centrala si de Est (CEE) pandeste din umbra? Investitorii sunt cu siguranta nervosi dupa cateva incidente recente, se arata intr-o analiza aparuta in publicatia britanica 'Financial Times' (FT).
In primul rand, Banca Centrala a Bulgariei trebuie sa stabilizeze sistemul bancar cu o linie de credit de 1,7 miliarde de euro. Sistemul financiar bulgar a trecut luna trecuta printr-o criza dupa ce a treia, respectiv a patra banca din Bulgaria, First Investment Bank si Corporate Commercial Bank (Corpbank), au fost luate cu asalt de un numar mare de deponenti, care s-au grabit sa-si retraga economiile, dupa ce o serie de articole din presa, dar si emailuri si SMS-uri ridicau semne de intrebare cu privire la solvabilitatea bancilor respective.
Dupa cateva zile, Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit in valuta, Banca Centrala estimand ca actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse intre 600 si 900 de miliarde de forinti (2,6 - 3,9 miliarde de dolari).
Legea anuleaza practica utilizarii unor cursuri de schimb diferite pentru eliberarea si rambursarea creditelor in valuta. Bancile vor trebui sa recalculeze spread-urile pe baza cursului de schimb al Bancii Centrale. De asemenea, legea declara ilegala majorarea in mod unilateral a dobanzilor si comisioanelor din contractele de credit.
Ca rezultat al masurilor din Ungaria, plus presiunile... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 12:00
Masurile luate de guvernul din Ungaria cu efect negativ asupra sectorului bancar, inclusiv prin impunerea unor taxe speciale, vor forta retrageri ale unor grupuri bancare de pe piata ungara, fuziuni si inchideri de sucursale, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor din Ungaria, Daniel Gyuris.
Asociatia bancilor spera, insa, ca o astfel de evolutie sa fie evitata si ca, pe langa eforturile de atingere a tintei de deficit bugetar, vor exista resurse si pentru stimularea cresterii economice, a spus Gyuris, potrivit cotidianului local Nepszabadsag, citat de Portfolio.
Taxa bancara din Ungaria este de zece ori mai mare decat media UE, a adaugat bancherul. De asemenea, in pofida pierderilor cauzate de criza, institutiile de credit mentin un nivel al capitalului peste minimul impus de reglementari, a adaugat el.
"Pana cand grupurile bancare nu se vor putea astepta in Ungaria la acelasi randament ca in alte tari din jur, nu vor aduce bani in tara", a spus Gyuris.
Asociatia Bancilor continua sa spere ca taxa speciala pe banci nu va ramane pe termen nedefint parte a sistemului de taxe, chiar daca premierul ungar, Viktor Orban, a afirmat repetat, in mod clar, ca nu intentioneaza sa o anuleze niciodata. mai mult
Luni, 03 Decembrie 2012, ora 10:21
Sectorul bancar din Ungaria a fost neprofitabil anul trecut, pentru prima oara in ultimii 13 ani, din cauza pierderilor generate de programul de rambursare anticipata a creditelor in valuta, cresterea provizioanelor pentru imprumuturile neperformante si o taxa speciala introdusa de guvern.
Bancile comerciale au avut anul trecut pierderi cumulate de 92,6 miliarde de forinti (426 milioane dolari), dupa ce au consemnat pierderi de 149 de miliarde de forinti in trimestrul al patrulea, potrivit datelor publicate joi de autoritatea de supraveghere a sectorului financiar, Pszaf.
Conform Pszaf, situatia portofoliilor de credite ale bancilor s-ar putea inrautati in continuare, dupa ce cresterea imprumuturilor neperformante s-a accelerat in ultimele trei luni ale anului trecut.
Bancile din Ungaria, care platesc unele dintre cele mai mari taxe aplicate in industria financiara din Europa, au fost obligate sa suporte pierderile generate de un program guvernamental care permite rambursarea anticipata, de catre populatie, a imprumuturilor ipotecare in valuta, la rate de schimb sub cele din piata.
Cele mai mari banci prezente pe piata din Ungaria sunt OTP Bank, Intesa Sanpaolo si UniCredit (Italia), Erste Bank si Raiffeisen (Austria) si BayernLB (Germania). mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 20:56
Creditarea nu va fi reluata pana in momentul in care bancile comerciale din Romania nu-si vor curata bilanturile de creditele "putrede" din portofoliu, considera fostul premier, Theodor Stolojan, actual euro-parlamentar PDL.
Acesta a declarat intr-un interviu Business24 ca bancile comerciale tin dobanzile la credite ridicate pentru a-si putea constitui provizioanele necesare acoperirii creditelor declarate pierderi si indoielnice.
"Pana cand bancile din Romania nu vor incheia acest proces de curatare a bilanturilor vor mentine in continuare dobanzile foarte sus, indiferent ce va face BNR, pentru ca ele inca nu stiu exact pana unde va ajunge nivelul pierderilor pe care le au de acoperit. Sunt obligate sa mentina dobanzile sus in Romania, ceea ce franeaza relansarea procesului de creditare", a declarat Theodor Stolojan.
Credeti ca noul regulament de creditare al BNR care va intra in vigoare la sfarsitul lunii va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului sau, din contra, va duce la o inghetare si mai puternica a creditarii?
Putin probabil ca acest regulament sa ajute la relansarea creditarii, dar este necesar. Ar fi fost necesar ca in perioada 2005-2008 sa fi avut un asemenea regulament.
Prin acest regulament se face putina ordine in activitatea bancilor comerciale de acordare a creditelor de consum.
Sa nu uitam euforia care a fost in perioada respectiva, ceea ce a dus la o crestere extrem de mare a creditelor de consum,... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 07:50
Decizia Austriei de saptamana aceasta de a impune limitari drastice imprumuturilor pe care bancile sale le acorda in Europa Centrala si de Est a scos clar in evidenta potentialul impact al crizei datoriilor suverane in zona euro.
Pentru a-si proteja ratingul de credit AAA, Viena a instruit Erste Bank, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, o subsidiara a bancii italiene UniCredit, sa-si sporeasca rezervele de capital si sa limiteze imprumuturile transfrontaliere, scrie Financial Times.
Decizia a venit la doar cateva zile dupa ce UniCredit a anuntat o revizuire a extinselor sale planuri de afaceri din regiune, iar Commerzbank, in Germania, a spus ca va restrictiona noi imprumuturi catre Germania si Polonia. La randul lor, autoritatile letone au salvat marti Krajbanka, a noua cea mai mare banca din tara, dupa ce saptamana trecuta Lituania a intocmit un plan de salvare pentru Snoras, al cincilea cel mai mare creditor.
Cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est
Este cea mai dificila perioada pentru sistemul bancar din Europa Centrala si de Est de la caderea comunismului, comenteaza Financial Times. In cei 20 de ani, pana in 2008, creditorii vest-europeni au ajuns sa domine sectorul in majoritatea tarilor, cu exceptia Rusiei. Odata cu intrarea in criza a zonei euro, multi creditori se retrag mai drastic decat au facut-o in momentul in care a lovit criza din 2008-2009.
Creditarea transfrontaliera va cadea rapid -... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 14:21
"Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?"
Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.
Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.
Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.
Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:44
Imprumuturile neperformante din sistemul bancar romanesc ar putea atinge nivelul maxim la sfarsitul anului, la 14-16% din soldul creditelor, nivel ridicat pentru regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit agentiei de evaluare Fitch, informeaza Mediafax. Creditele neperformante au ajuns la 13% in aprilie, de la 11,9% in decembrie.
"Contractia economiei Romaniei a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar.
Stabilizarea si imbunatatirea calitatii activelor este principala provocare pentru bancile ddin Romania; agentia se asteapta ca imprumuturile neperformante sa ajunga la maxim la sfarsitul anului, la un nivel relativ ridicat fata de alte state din regiune, estimat de Fitch la 14-16%", se arata intr-un raport al agentiei asupra sistemului bancar din Europa Centrala si de Est.
Economia Romaniei arata semne de recuperare dupa o recesiune indelungata, evolutie care ar sustine imbunatatirea rezultatelor sistemului bancar. In primul trimestru, Romania a avut o crestere economica anuala de 1,7%, iar Fitch se asteapta la un avans de 1,5% pe parcursul anului, urmat de o accelerare la 3,5% in 2012.
Spre deosebire de cea mai mare parte a Europei Centrale si de Est, Romania a ramas in recesiune anul trecut, noteaza Fitch, ca urmare a implementarii, in contextul crizei globale, a programului de austeritate al Guvernului, care a inclus reducerea cu 25% a salariilor din sectorul de stat.
Fitch ia in calcul, pentru scenariul de baza privind Romania, ca autoritatile... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2011, ora 00:47