Fitch atribuie sistemului bancar din Romania un indicator de risc macro-prudential (MPI) '1' (nivel scazut de risc), se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings.
Indicatorul evalueaza vulnerabilitatea sistemelor bancare, pe o scala de la '1', pentru un nivel scazut de risc, la '3', pentru un nivel mare de risc.
De asemenea, Fitch evalueaza calitatea sistemului bancar din Romania cu indicatorul 'bb', pe o scara de la 'aa' (foarte ridicata) la 'f' (foarte scazuta).
Fitch a revizuit in crestere indicatorul ce evalueaza calitatea sistemului bancar din Japonia, Bolivia si Grecia, la 'a', 'bb' si, respectiv, 'b' si a retrogradat Slovenia si Ciprul la 'ccc' si 'f', in urma crizelor bancare din aceste state.
Creditarea pe plan mondial ar putea creste anul acesta la 4%, dupa un avans de 2,5% in 2013, deoarece declinul creditarii in Europa emergenta si in statele dezvoltate s-a incheiat, in timp ce pe pietele emergente continua cresterea, desi intr-un ritm mai lent, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.
In 2011, creditarea pe plan mondial a inregistrat o expansiune de 4%, dupa nivelul record de 5,5% in 2010, apreciaza Fitch.
Pe baza recentei cresteri a creditarilor si a perspectivelor, indicatorul de risc macro-prudential (MPI) va continua tendinta de scadere.
Un avans de 1% al creditarii reale in statele dezvoltate ale lumii este estimat pentru acest an de agentia de evaluare financiara. In... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 14:13
O banca din Italia devine prima institutie de acest tip din Europa ultimilor ani care isi anunta intrarea in proces de lichidare fortata, dupa ce Banca Nationala a Italiei si-a dat acordul asupra acestei masuri.
In ultimii ani, de la inceputul crizei, s-a tot vorbit despre pericolul falimentelor bancare. Doar la auzul acestor notiuni, investitorii incep sa fuga, iar acest lucru se resimte in piata. Pana acum, institutiile bancare, chiar daca in stare de faliment, au fost fie preluate, fie salvate prin ajutor de stat ori de la BCE.
Banca italiana Network Investimenti, care are conturile inghetate inca din luna mai, a lasat 28.000 de clienti fara posibilitatea de a-si accesa sau de a depune bani. Sumele aflate in contul fiecaruia nu sunt insa pierdute, Fondul de Garantare asigurand pana la 100.000 de euro.
Falimentul bancii Network Investimenti este o premiera, chiar daca este vorba de un eveniment la un nivel restrans. Problema care apare odata cu acest prim faliment este daca vor mai fi permise si alte astfel de lichidari sau daca autoritatile vor actiona preventiv.
"Nu cred ca vor urma si alte situatii de acest gen, sau, daca vor urma, va fi vorba tot de banci mici pentru ca vedem ca de patru ani incoace, de cand a inceput criza, nu am avut falimente bancare in acest sens. (Bancile) care erau in faliment au fost preluate, ajutate sau salvate. Cred ca va ramane un caz periferic. Poate ca niste banci spaniole regionale vor mai intra intr-o astfel de situatie,... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 09:01
Romania si Bulgaria sunt - din cauza prezentei bancilor elene - cele mai expuse tari din zona la o eventuala iesire a Atenei din zona euro, potrivit unui comentariu al Wall Street Journal.
Bancile elene detin aproape 30% din institutiile bancare din Bulgaria, 20% din imprumuturile acordate si o treime din depozitele bancare din aceasta tara.
Banca Nationala a Greciei, EFG Eurobank, Piraeus, Emporiki si Alpha Bank sunt principalele banci elene de pe piata bulgara.
Expertii avertizeaza ca Bulgaria, desi are unul dintre cele mai mici deficite bugetare din Uniunea Europeana, risca sa aiba probleme in sectorul bancar din cauza "pacatelor fiscale" ale Greciei.
Banca Nationala si ministrul de finante au dat asigurari ca banii care pleaca din subsidiare catre bancile mama din Grecia reprezinta doar o parte a circulatiei de capital si nu are legatura cu criza.
In plus, pentru Bulgaria, Grecia este o piata importanta de desfacere.
Ungaria, al carui grad mare de indatorare nu o scuteste de emotii, a facut apel la Polonia, Cehia si Slovacia pentru a face front comun - in cadrul Grupului de la Visegrad - in fata bancilor care incearca sa retraga banii din filialele si subsidiarele din cele patru tari. Pana acum insa, raspunsul celor trei nu a fost prea entuziast.
In Polonia, care are o economie mai sanatoasa, Guvernatorul Bancii Centrale, Marek Belka, a declarat ca autoritatile supravegheaza cu atentie sectorul bancar si sunt pregatite sa intervina cu lichiditati... mai mult
Sambata, 09 Iunie 2012, ora 17:29
Ai credite sau depozite la bancile elene din Romania? Consultantii financiari te sfatuiesc sa-ti iei masuri de precautie intrucat o iesire a Greciei din zona euro ar putea "zdruncina" sistemul bancar romanesc.
Banca Centrala Europeana a declarat ca va opri temporar operatiunile monetare cu unele banci grecesti in urma declaratiei facute de presedintele Bancii Centrale, Mario Draghi, care preciza ca BCE nu va face compromisuri cu privire la principiile cheie pentru a mentine Grecia in zona euro.
BCE efectueaza operatiuni de refinantare numai cu bancile solvabile. Fara acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE.
"Odata ce procesul de recapitalizare va fi finalizat si ne asteptam ca acest lucru sa se intample in curand, bancile isi vor redobandi accesul la operatiunile de refinantare ale BCE", au declarat reprezentantii Bancii Centrale.
Decizia vine dupa ce Mario Draghi a recunoscut pentru prima data ca statul elen ar putea parasi zona euro.
"O iesire a Greciei din zona euro a fost vazuta ca o absurditate pana acum. In prezent, acesta devine scenariul de baza", spune Thomas Costerg, economist la Standard Chertered Bank din Londra.
Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 13:16
Fuziunea dintre EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, cu Alpha Bank se va materializa in cea mai mare consolidare inregistrata, pana acum, pe piata bancara din Romania, in conditiile in care "banca rezultat" se va afla pe locul al treilea, dupa numarul de active.
Institutia bancara care va rezulta se va numi Alpha Eurobank, scrie Bloomberg, si se va afla, pe piata locala, pe al treilea loc, dupa BCR si BRD.
Actionarii EFG Eurobank, a doua mare banca din Grecia, vor primi 5 actiuni la
compania formata prin fuziune, in schimbul a 7 titluri existente Eurobank, mai aminteste publicatia citata.
Noul grup bancar va avea active in valoare de 150 de miliarde de euro, opt milioane de clienti, peste 2.000 de filiale si depozite constituite in valoare de 80 de miliarde de euro, mai noteaza Bloomberg.
Cele doua grupuri grecesti estimeaza ca, dupa fuziune, vor ajunge la o cota de piata de 11% in Romania, dupa soldul creditelor de la sfarsitul anului trecut. De asemenea, dupa fuziune se va forma cel mai mare creditor din Grecia si din Europa de Sud-Est.
"Noul grup se va bucura de o prezenta remarcabila in Sud-Estul Europei, cu o retea globala de peste 1.300 de sucursale in opt tari si va ocupa una din primele trei pozitii pe pietele din Bulgaria, Cipru, Romania si Serbia", se arata intr-un comunicat lansat de cele doua banci si citat de Newsin.
Atat Alpha Bank, cat si Bancpost, subsidiara EFG pe piata locala, sunt implicate in programul guvernamental... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:47