Oficialii italieni si reprezentanti ai Comisiei Europene (CE) au inceput discutiile pe tema imprumutului de stat pe care Italia vrea sa il acorde pentru doua banci din regiunea Veneto, aflate in situatie critica.
"Lucram strans cu Comisia", a recunoscut ministrul italian de Finante, Pier Carlo Padoan, referindu-se la solutiile pe care Italia rebuie sa le identifice cat mai rapid pentru Veneto Banca si Banca Popolare di Vicenza, anunta Bloomberg.
Conform presei din peninsula, terrmenul pentru gasirea unei solutii este fixat pentru sfarsitul saptamanii viitoare, dar raspunsul dat de oficialii europeni la solicitarile de pana acum ale Romei arata ca imprumutul de stat ar putea fi nefezabil.
O alta varianta ar fi vanzarea activelor performante catre banca Intesa Sanpaolo, in vreme ce creditele neperformante ar urma sa fie vandute separat.
Pe de alta parte, guvernul italian insisata pentru acordarea unui imprumut de stat de 6,4 miliarde euro, destinat recapitalizarii bancilor, dar aceasta optiune este conditionata de capitalizarea proprie a bancilor de 1,2 miliarde euro, lucru pe care acestea nu au reusit sa il puna pana acum in practica.
Saptamana trecuta, guvernul a angahjat o serie de experti ai Rotschild pentru a iesi din aceasta dilema, iar reprezentantii Trezoreriei au incercat sa convinga alte banci mari din tara sa contribuie la redresarea bancilor aflate in prag de colaps.
Un semnal pozitiv a venit de la Unicredit, dar conducerea bancii a soliciat ca... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 09:03
Dezechilibrul financiar care domneste in peninsula italiana incepe sa-si faca simtite efectele si in restul zonei euro, avertizeaza un raport al Comisiei Europene.
In special fragilitatea bancilor italiene, al caror nivel de credite neperformante le pune intr-un echilibru precar, dar si tendinta Romei de a accesa noi imprumuturi ii ingrijoreaza pe oficialii europeni, raporteaza Bloomberg.
"Nivelul ridicat de indatorare al guvernelor si prelungirea starii de productivitate scazuta implica riscuri transfrontaliere viitoare, in contextul ratei crescute a creditelor neperformante si a somajului", arata recomandarile CE, care tintesc in special Italia.
Datoria publica a Italiei este de asteptat sa creasca anul acesta la 133, 3 procente din PIB, peste nivelul de 132,8% estimate in 2016.
In acelasi timp, economia italiana are un ritm scazut de crestere, de doar 0,9%, in vreme ce povara imprumuturilor neperformante detinute de bancile din peninsula se ridica la 360 miliarde euro.
"Recapitalizarea bancilor ar putea veni intr-un moment nefavorabil, in conditiile in care nivelul creditelor neperformante abia a inceput sa se stabilizeze, fapt ce afecteaza politica de creditare si profitabilitatea bsancilor", mai spu8n economistii CE referitor la situatia din Italia.
Instabilitatea politica din tara joaca si ea un rol in subrezirea erformantelor economice ale Italiei, chiar daca din acest an guvernul interimar de la roma vrea sa revina la politica de austeritate,... mai mult
Joi, 23 Februarie 2017, ora 18:05
1Europa se indreapta catre un "eveniment cataclismic", care ar putea duce la prabusirea zonei euro si la finalul proiectului european asa cum il stim, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.
Stiglitz si-a lansat cea mai recenta carte, "The Euro: How A Common Currency Threatens the Future of Europe" (Euro: Cum o moneda unica ameninta viitorul Europei), in care sustine ca euro va inceta sa mai existe la un moment dat, asta daca nu se iau masuri drastice.
Intr-un interviu acordat Business Insider, Stiglitz a declarat ca un eveniment politic "dezastruos", similar cu decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana, ar putea declansa o asemenea prabusire.
Uitati de Brexit: Quitaly este urmatoarea grija a Europei - Se va intoarce Italia la lira?
"Cred ca cel mai probabil ar fi un eveniment politic cataclismic precum Brexit. Cu alte cuvinte, tarile membre ale zonei euro sunt democratii si se poate vedea o ostilitate tot mai mare fata de euro, o ...citeste mai departe despre "Stiglitz: Ne asteapta un cataclism care va duce la prabusirea zonei euro. Italia, suspectul de serviciu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 August 2016, ora 08:12
Eforturile Beijingului de a impune reforme structurale in economia chineza au inca un drum lung de parcurs, dupa cum considera un oficial din fruntea FMI, care vede in supra-indatorarea gigantului asiatic o povara tot mai apasatoare.
Companiile de stat din China conduc in clasamentul firmelor care detin cele mai multe credite contractate in ultimii ani, iar pentru David Lipton, director adjunct al Fondului, acest fenomen, impreuna cu rata mare de credite neperformante existenta pe alte piete, reprezinta un obstacol major in evolutia economica a tarii, anunta CNBC.
Datorii uriase
"In anumite sectoare se dovedesc extrem de ambitiosi, programul lor de reforme este unul important.
Politicile din China influenteaza direct ceea ce se intampla in cadrul grupului G-20, asa ca este corect sa spunem ca se fac multe in China, dar, in acelasi timp, nu se fac indeajuns de multe", a comentat Lipton, in cadrul intalnirii liderilor G-20 din Chengdu, China.
In iunie, acelasi oficial FMI puncta faptul ca nivelul de indatorare al corporatiilor din China a ajuns la 145% din PIB-ul tarii, o rata uriasa "din orice perspectiva".
Companiile de stat chineze detin 55% din numarul creditelor contractate de firmele din tara, dar datoriile lor ating o valoare reprezentand doar 22 de procente din PIB-ul Chinei, arata estimarile Fondului.
"China a inteles care este problema si asteapta momentul si caile oportune pentru a rezolva acest impediment", considera Lipton.
Din punctul... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 14:18
Numarul filialelor institutiilor financiare din zona euro si UE a scazut si in 2013, precum si numarul de angajati, confirmand tendinta descrescatoare inregistrata in ultimii ani, a anuntat, vineri, Banca Centrala Europeana (BCE), transmite AFP.
In cele 28 de state din Uniunea Europeana, numarul filialelor bancilor interne si institutiilor de creditare a scazut anul trecut la 198.744 de unitati, comparativ cu 217.699 in 2012. In zona euro, numarul filialelor bancilor a ajuns, in 2013, la 163.171, de la 171.792, in 2012.
'Indicatorii structurali arata ca, in majoritatea statelor membre ale UE, a continuat tendinta descrescatoare in cazul numarului de filiale si de angajati ai institutiilor interne de creditare comparativ cu anii anteriori', se arata in comunicatul BCE.
In UE, numarul de angajati din sistemul bancar a scazut la 2,93 milioane in 2013, de la 3,027 milioane in 2012, in timp ce in zona euro erau anul trecut 2,027 milioane de persoane angajate in industria bancara, fata de 2,113 milioane in 2013.
Activele totale ale bancilor interne si institutiilor de creditare din cele 28 de state ale UE s-au ridicat la 2.289 mii de miliarde de euro in 2013, in scadere fata de 2.742 mii de miliarde de euro in 2012. In cele 18 state din zona euro, activele totale s-au ridicat la 1.132 mii de miliarde de euro, de la 1.444 mii de miliarde de euro in 2012.
BCE va prelua in noiembrie supervizarea sistemului bancar din zona euro si pregateste implementarea testelor de... mai mult
Sambata, 12 Iulie 2014, ora 09:47
Bancile din Europa privesc urmatoarele sase luni cu un optimism moderat si vor fi mai restrictive in oferirea de finantari, chiar daca se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, releva raportul EY, European Banking Barometer.
"In ultimele sase luni, s-a produs o schimbare subtila in ceea ce priveste increderea, iar sentimentul dominant in industria bancara europeana este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementarilor prudentiale si provizioanele de risc de credit continua sa dea dureri de cap bancilor, insa, pentru prima data in ultimii ani, bancile estimeaza ca vom asista la o imbunatatire a performantei in majoritatea liniilor lor de afaceri", a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital.
Acesta atrage insa atentia ca bancile raman inca sensibile la evolutiile negative din mediul economic, optimismul lor fiind dependent de cresterea increderii in economie, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale
45% dintre cei chestionati in cadrul studiului sunt increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an. Mai putin de 25% anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39% se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare.
Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 15:27
Ajutorul european pentru bancile spaniole ar fi mai eficient daca conditiile impuse in schimbul acestuia ar fi extinse la economia tarii, a afirmat sambata Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg.
Intr-un interviu acordat publicatiei germane "Boersen-Zeitung", Jens Weidmann a citat rata ridicata a somajului si problemele cu care se confrunta regiunile din Spania ca fiind prioritatile care trebuie rezolvate in Spania, inaintea industriei bancare.
De asemenea Weidmann, care este si guvernatorul puternicei Banci Centrale a Germaniei (Bundesbank) a explicat ca nu vede Italia intr-o situatie care ar justifica solicitarea asistentei financiare de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru reducerea costurilor sale de finantare.
Vineri, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene pe trei ani au scazut joi sub 5%, deoarece a treia economie a zonei euro a trecut testul dur al pietelor dupa ce agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat cu doua trepte ratingul suveran al Italiei.
Pentru a contracara presiunile pietelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat saptamana trecuta o serie de masuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro incepand din 2012 si cu peste 10 miliarde de euro atat in 2013, cat si in 2014.
Intr-un raport publicat vineri de analistii Goldman Sachs se arata ca Spania ar putea avea nevoie de un ajutor mai... mai mult
Sambata, 14 Iulie 2012, ora 17:23
Analistii avertizeaza ca exista 65% sanse ca sistemul bancar din Europa sa se prabuseasca, in perioada 23-26 noiembrie. Vestile proaste nu se opresc, insa, aici.
In cel mai periculos scenariu, anticipat de specialistii economici contactati de cnbc, dupa ce sistemul bancar se va prabusi, Grecia va intra in faliment, iar Italia fa la un pas sa declare insolventa.
In opinia specialistilor, sansele ca liderii europeni sa descopere o solutie pentru stoparea crizei sunt din ce in ce mai mici.
Problemele din zona euro si faptul ca tari ca Statele Unite, Brazilia sau China nu vor participa la marirea capitalului FMI pot duce la caderea guvernului grec si al celui portughez.
In conditiile in care Germania nu va mai putea atrage fonduri pentru EFSF, aceasta tara isi va reduce contributia la fondul de salvare, pentru a-si proteja economia. Din aceasta cauza vor ramane foarte putini bani disponibili pentru natiunile aflate in pericol de faliment.
Analistii considera ca, in perioada 23-26 noiembrie, Grecia va parasi zona euro si va trece la moneda nationala, drahma, pentru a-si salva sectorul bancar, iar in restul Europei, criza va fi resimtita puternic.
Analiza a fost efectuata de Exclusive Analysis, o companie incearca sa evalueze riscurile la nivel mondial.
Analiza a fost efectuata de Exclusive Analysis, o companie incearca sa evalueze riscurile la nivel mondial. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 21:15
PricewaterhouseCoopers (PwC) sustine ca sectorul bancar din China ar putea ajunge cel mai mare din lume, dupa active, pana in anul 2030 si ca va depasi sistemul bancar chinez mai repede decat prognozau estimarile, conform Mediafax care citeaza Reuters.Astfel, bancile occidentale trebuie sa depaseasca mai repede efectele crizei si sa-si consolideze prezenta in est, pentru a beneficia de cresterea din urmatorii ani.
Sistemul bancar din India il va depasi pe cel japonez pana in 2035 si ar putea sa devina chiar mai dezvoltat decat cel din China, odata cu imbatranirea populatiei chineze, se mai arata in raport.
Economistul sef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a caror influenta a fost stirbita de criza financiara globala, sa tina seama de rearanjarea puterii economice in plan global si sa-si revendice o parte din populatia fara acces la servicii bancare din tarile emergente.
"Cu populatii de mult peste un miliard de locuitori in fiecare dintre cele doua tari, accesul la piete precum China si India este de importanta critica pentru crestere", a afirmat el.
Bancile chineze domina topurile globale ca valoare de piata, iar unele institutii de credit au acumulat deja o expunere uriasa pe pietele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populatiilor tinere si tot mai bogate.
Bancile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:52