Tragedia elena scoate la iveala noi detalii surprinzatoare despre planurile secrete coapte in tabara radicala din sanul partidului de guvernamant Syriza.
Conform unor detalii date de liderii extremei stanga din Grecia, fostii ministri Panagiotis Lafazanis si Yanis Varoufakis erau pregatiti sa acceseze rezerva monetara a bancii centrale si conturile online ale contribuabililor eleni.
Sumele urmau sa fie folosite pentru a asigura plata salariilor si pensiilor si o trecere rapida la drahma, in eventualitatea unei iesiri a Greciei din zona euro.
Socul acestor dezvaluiri vine la doar o saptamana dupa ce s-a discutat despre o posibila negociere intre Alexis Tsipras si Vladimir Putin pentru iesirea tarii din uniunea monetara, informeaza The Guardian.
Opozitia in alerta
Dezvaluirile recente au fost facute de liderul aripii dure din interiorul Syriza, Panagiotis Lafazanis, fost ministru al Energiei pana luna aceasta, care a admis intr-un interviu ca a cerut accesarea rezervei monetare din Banca Greciei si revenirea la drahma.
"Principalul motiv il reprezenta supravietuirea economiei si a populatiei din Grecia, ceea ce este responsabilitatea suprema a fiecarui guvern", a precizat Lafazanis.
Renuntarea la negocierile cu creditorii europeni, organizarea unui referendum pentru a decide daca oferta facuta de acestia este pe placul populatiei si reluarea discutiilor pentru un al treilea program de asistenta financiara s-au dovedit a avea un efect bulversant asupra... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 11:20
Un nou semnal de alarma privind vulnerabilitatile sistemului bancar din zona euro este tras de cercetatorii Universitatii din Portsmouth, Marea Britanie. Un studiu recent publicat de acestia arata ca, dupa opt ani de la prabusirea bancii Lehman Brothers, institutiile de credit din Europa raman la fel de instabile.
"Rezultatele obtinute de noi indica faptul ca, in ciuda eforturilor de a asigura stabilitatea bancilor, unele dintre acestea sunt la fel de vulnerabile cum erau si inaintea crizei. Este posibil ca aceste institutii sa se prabuseasca", a spus economistul Nikos Paltalidis, citat de ziarul The Guardian.
Datorii neasigurate
"Am descoperit ca, in cazul unui soc economic sau financiar, aceste banci vor inregistra pierderi care pot reduce nivelul de capital sub minimul stabilit de institutiile cu rol de reglemantare.
Aceasta si ca urmare a faptului ca nivelul capitalului social al celor mai mari institutii de creditare din Europa este insuficient pentru a tempera efectele unei crize sistemice", arata cercetatorul Universitatii din Portsmouth.
Dupa criza Lehman Brothers, o parte din guvernele europene au apelat la masura capitalizarii bancilor pentru a stabiliza pozitia lor in piata.
Spre exemplu, Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland au beneficiat de 65 miliarde de lire sterline in cadrul programului de capitalizare.
Risc perpetuu
Paltalidis si colegii sai nu au verificat stabilitatea bancilor din Regatul Unit, limitandu-se doar la... mai mult
Marti, 12 Mai 2015, ora 12:50
Oficialii de la Atena si creditorii din zona euro au reluat discutiile pe tema deblocarii ajutorului financiar de urgenta, insa nimeni nu mai da sanse unei intelegeri intre cele doua parti.
Fondul Monetar International lucreaza deja cu autoritatile din sud-estul Europei pentru a pregati masurile de siguranta in cazul declararii incapacitatii de plata a Greciei, a admis un oficial al institutiei financiare.
Este una din putinele ocazii in care reprezentantii FMI admit ca nu se intrvede sansa semnarii unui acord cu Grecia, arata publicatia Market Watch.
Romania, expusa direct
Bancile grecesti sunt active in mai multe tari din sud-estul Europei, riscul unui soc financiar in regiune fiind destul de mare. In Bulgaria, subsidiarele Bancii Nationale a Greciei SA, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank Ergasias ating aproape 22% din activele bancare.
O expunere similara se regaseste in Macedonia, iar activitatea bancilor din Grecia este destul de mare si in pietele din Romania, Albania si Serbia.
"Suntem in dialog cu oficialii din aceste tari. Ne consultam frecvent cu privire la planurile de rezerva si masurile care pot fi luate pentru a limita efectele", a explicat Jorg Decressin, directorul pentru Europa al FMI.
In cadrul discutiilor, reprezntantii Fondului au solicitat bancilor centrale sa verifice constant rezervele pe care subsidiarele bancilor grecesti le au, in cazul in care finantarea de la bancile-mama se intrerupe brusc, si gradul de asigurare a... mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 13:25
Recentele masuri de politica monetara adoptate de BCE au redus riscurile in sistemul bancar din zona euro, dar inca este necesara o atentie sporita, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, la o conferinta desfasurata la Atena, transmite Reuters.
Astazi avem dovada restrangerii presiunilor sistemice. Totusi, nu ar trebui sa ne complacem, ci sa fim vigilenti', a declarat Yannis Stournaras, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene, potrivit Agerpres.
In opinia oficialului elen, principalele temeri sunt legate de presiunile persistente asupra profitabilitatii bancilor si de ingrijorarile privind sustenabilitatea poverii datoriei suverane.
'In acest mediu dificil, sunt necesare politici macro-prudentiale pentru a ne asigura ca institutiile financiare pot face fata inrautatirii situatiei, dar sunt de asemenea necesare initiative suplimentare pentru a evalua si monitoriza din umbra vulnerabilitatile sistemului bancar', a explicat Stournaras, fost ministru elen de Finante.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:33
Creditele neperformante din sistemul bancar elen au atins nivelul record de 57 miliarde euro, aproape un sfert din soldul imprumuturilor, de 232,3 miliarde de euro si ar putea creste in contextul asteptarilor privind continuarea recesiunii in anii urmatori. De altfel, si rata somajului a ajuns deja la 25%.
Presiunea creditelor neperformante este puternic resimtita de sistemul bancar si conduce la nevoia de capital suplimentar, situatie care ar agrava indatorarea statului elen.
Cele mai multe credite neperformante sunt generate de companii, circa 33 miliarde de euro. Imprumuturile ipotecare neperformante, care se apropie de circa 20% din soldul pe acest segment, urmeaza cu 15 miliarde de euro. Pe finantari de consum si carduri de credit, imprumuturile neplatite de peste 90 de zile se ridica la 30% din sold.
Un alt factor ingrijorator este ca imprumuturile ipotecare si de consum au ajuns la un nivel ridicat al neperformantelor in pofida facilitatilor la plata acordate de banci pentru circa 665.000 de credite, totalizand 20 miliarde de euro.
Cele trei partide care fac parte din coalitia de guvernare din Grecia au ajuns la un acord privind noile masuri de austeritate cerute de Uniunea Europeana (UE), Banca Centrala Europeana (BCE) si Fondul Monetar International (FMI), a afirmat, joi, ministrul de Finante, Yannis Stournaras.
Grecia se pregateste pentru noi masuri de austeritate mai mult
Luni, 01 Octombrie 2012, ora 09:48
Grupul bancar grec Piraeus Bank a confirmat luni ca este interesata in preluarea bancii de stat ATEbank, in conditiile in care sectorul bancar grec incearca sa se consolideze pentru a face fata crizei datoriilor.
Oficialii Piraeus Bak au precizat ca nu vor oferi alte detalii din cauza unui acord de confidentialitate.
Potrivit presei din Grecia, ATEbank, o banca infiintata in 1929, ar putea fi impartita in doua, iar activele sanatoase ar putea sa fie preluate de National Bank of Greece si Eurobank, care si-au manifestat deja interesul.
Primele patru banci comerciale grecesti (National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank) au primit o injectie de capital in valoare de 18 miliarde de euro in vederea recapitalizarii lor.
Acordul de stergere cu 105 miliarde de euro a datoriilor Greciei convenit cu creditorii privati in luna martie a acestui an a antrenat pentru bancile comerciale grecesti pierderi semnificative in portofoliile lor de obligatiuni guvernamentale.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG) este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank controleaza Bancpost, alaturi de Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 18:01
Vicepremierul Florin Georgescu a declarat, miercuri, ca in ciuda situatiei din Grecia, sistemul bancar este solid si bine capitalizat si ca nu crede ca autoritatile vor fi nevoite sa foloseasca banca-punte, instrument introdus recent de BNR, pentru cazurile bancilor in dificultate.
"Exista o colaborare foarte stransa intre banca centrala si celelalte institutii de supraveghere - CNVM, CSA, CSSPP si Guvern, prin Ministerul Finantelor Publice.
Intrebat daca autoritatile sunt pregatite sa cheltuiasca bani publici pentru a sprijini vreo banca dintre cale cu capital grecesc, Gergescu a raspuns: "Nu cred ca va trebui sa folosim bridge bank-ul".
Deprecierea leului se incadreaza in tendinta regionala
In ceea ce priveste deprecierea leului, Florin Georgescu - vicepremier si ministru al Finattelor - spune ca este vorba de un comportament regional.
"Uitati-va si la cursul zlotului polonez, la coroana ceha sau la forint", a spus el.
In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.
Bancile elene detin circa 17% din totalul activelor sistemului bancar romanesc.
Potrivit datelor prezentate in luna aprilie de Banca pentru Reglemente Internationale, expunerea institutiilor bancare grecesti pe Romania a scazut anul trecut cu 2,34 miliarde de dolari, sau 11%, la 18,8 miliarde dolari.
Expunerea totala a... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2012, ora 16:08
Institutiile de creditare din Grecia, afectate semnificativ de schimbul de obligatiuni guvernamentale elene, ar putea sa nu aiba nevoie de toata suma alocata de UE si FMI pentru a face fata crizei, a afirmat George Provopoulos, guvernatorul Bancii Centrale a Greciei.
UE si FMI au pus deoparte aproximativ 50 miliarde de euro pentru a recapitaliza si sprijini bancile din Grecia, care sunt cei mai mari detinatori privati de obligatiuni guvernamentale elene. Toate aceste banci au acceptat luna acesta sa ia parte la cel mai mare proces de restructurare a datoriei din istorie.
'Recapitalizarea bancilor va fi finalizata pana in septembrie 2012. Cred ca nu va fi nevoie sa fie utilizata intreaga suma aflata la dispozitia institutiilor de creditare din Grecia', a declarat Provopoulos sambata pentru publicatia elena ' To Vima'.
Guvernatorul Bancii Greciei si-a exprimat speranta ca inca vor exista fuziuni in sectorul bancar elen dupa ce Alpha Bank a renuntat saptamana trecuta la planul de a se uni cu rivala Eurobank, in ceea ce ar fi fost cea mai mare fuziune bancara din Grecia.
Grupul bancar elen Alpha Bank a anuntat miercuri ca va propune retragerea din planificata fuziune cu Eurobank din cauza impactului restructurarii obligatiunilor elene detinute asupra bancilor. Bancile elene ar urma sa inregistreze pierderi potentiale de aproximativ 17 miliarde de euro in urma procesului de preschimbare de obligatiuni, inclus in programul de reducere a datoriilor Greciei cu 100... mai mult
Luni, 19 Martie 2012, ora 10:11
In ultimele doua luni, grecii au retras de la banci 14 miliarde de euro.
In timp ce guvernul de la Atena face planuri privind salvarea tarii, grecii intra in panica si isi scot banii de la banci, in ultimele luni, retragand 14 milioane de euro, informeaza Realitatea.net.
In septembrie si octombrie, grecii au retras in jur de 14 miliarde de euro, conform guvernatorului bancii centrale din Grecia, George Provopoulos. In plus, acesta a accentuat faptul ca retragerile se mentin la cote ridicate si in noiembrie.
Panica grecilor vine din faptul ca bancile sunt expuse la datoria publica a tarii si vor fi serios afectate de planurile ce prevad stergerea a 50% din datorie.
De asemenea, ei se tem ca sistemul bancar se va prabusi si ca vor pierde banii, in cazul in care Grecia va fi nevoita sa renunte la euro.
De cealalta parte, liderii europeni au avertizat autoritatile grecesti ca trebuie sa se arate fermi in implementarea masurilor de austeritate convenite, pentru a primi urmatoarea tansa de ajutor extern. mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 18:21