Consiliul Concurentei reactioneaza la acuzatiile lui Liviu Dragnea, precizand ca nu a primit nicio sesizare de la institutiile publice referitoare la posibile intelegeri ilegale intre banci in ceea ce priveste creditarea companiilor.
Liderul PSD a acuzat duminica bancile din Romania, ca nu sprijina economia si "stabilesc dobanda pe care trebuie sa o plateasca romanul".
"In acelasi timp, mentionam ca autoritatea de concurenta are in derulare doua investigatii declansate din oficiu, pe piata serviciilor de leasing operational si pe piata de leasing financiar si a creditului de consum din Romania.
In cadrul investigatiilor s-au desfasurat inspectii inopinate la sediile a 25 de banci, Institutii Financiare Non-Bancare (IFN), societati de leasing, asociatii profesionale si patronale, aceasta actiune fiind cea mai ampla investigatie a institutiei. Rezultatele investigatiilor vor fi facute publice, imediat dupa finalizarea acestora si luarea unei decizii", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei.
Totodata, autoritatea de concurenta reaminteste ca a facut recomandari pentru eficientizarea/cresterea concurentei in sectorul financiar si, implicit, pentru scaderea comisioanelor, in contextul finalizarii anchetei sectoriale pe piata serviciilor bancare de retail.
"Astfel, una dintre recomandari se refera la intensificarea concurentei odata cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plata (Revised Payment Service Directive), care deschide piata catre... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2018, ora 13:22
Perspectivele pentru sistemul bancar european sunt mai nesigure decat erau in 2009, in conditiile in care dobanzile negative lovesc puternic profiturile, iar digitalizarea schimba modul in care intreaga industrie opereaza, avertizeaza Francois Perol, seful grupului BPCE.
"Cresterea economica din China scade, preturile petrolului sunt jos, cu consecinte neasteptate, iar riscul geopolitic este extrem de ridicat in mai multe zone. Bancile de asemenea trebuie sa se lupte cu digitalizarea si cu schimbari structurare, precum si cu dobanzi negative", a spus Perol, citat de ...citeste mai departe despre "Sistemul bancar european, mai nesigur decat in 2009" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:41
Recentele masuri de politica monetara adoptate de BCE au redus riscurile in sistemul bancar din zona euro, dar inca este necesara o atentie sporita, a afirmat guvernatorul Bancii Centrale a Greciei (BoG), Yannis Stournaras, la o conferinta desfasurata la Atena, transmite Reuters.
Astazi avem dovada restrangerii presiunilor sistemice. Totusi, nu ar trebui sa ne complacem, ci sa fim vigilenti', a declarat Yannis Stournaras, care este si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene, potrivit Agerpres.
In opinia oficialului elen, principalele temeri sunt legate de presiunile persistente asupra profitabilitatii bancilor si de ingrijorarile privind sustenabilitatea poverii datoriei suverane.
'In acest mediu dificil, sunt necesare politici macro-prudentiale pentru a ne asigura ca institutiile financiare pot face fata inrautatirii situatiei, dar sunt de asemenea necesare initiative suplimentare pentru a evalua si monitoriza din umbra vulnerabilitatile sistemului bancar', a explicat Stournaras, fost ministru elen de Finante.
Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank). mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 09:33
Fondul Monetar International solicita autoritatilor de reglementare sa acorde o atentie sporita sistemului bancar din umbra, care a ajuns pe plan global la 60.000 miliarde de dolari, pentru a nu afecta sistemul financiar transmit Bloomberg si Reuters.
FMI cere autoritatilor de reglementare din intreaga lume sa coopereze pentru a monitoriza bancile din umbra. Autoritatile trebuie sa puna la dispozitie mai multe informatii si toate autoritatile trebuie sa colaboreze pentru a superviza strans intregul sistem, se arata intr-un document care va fi inclus in viitorul raport de stabilitate financiara globala, ce va fi publicat in 8 octombrie, transmite Agerpres.
Bancile din umbra sunt operatori din industria financiara care furnizeaza credite fara a fi in mod oficial banci. Ele pot fi fonduri speculative, fonduri de pe piata financiara, companii financiare, diverse vehicule de investitii.
Multe din finantarile pe termen scurt furnizate fostei banci de investitii Lehman Brothers au provenit din sistemul bancar din umbra, care a avut o contributie semnificativa la criza financiara globala din 2007-2009.
Totusi, sistemul bancar din umbra are si beneficii, furnizand fonduri atunci cand bancile inaspresc creditarea, apreciaza FMI. In unele piete emergente, bancile din umbra amplifica accesul la imprumuturi. La sase ani dupa colapsul sistemului financiar, industria bancara din umbra reprezinta cel putin o treime din riscul sistemic total - un procent similar cu cel... mai mult
Joi, 02 Octombrie 2014, ora 09:30
Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea sa isi foloseasca noile puteri in materie de supraveghere, pe care le va capata din 2014, pentru izolarea bancilor "slabe", prin limitarea accesului la finantare, potrivit unor surse Reuters.
Masura "neortodoxa" are scopul de a pastra fluxurile de capital ale BCE pentru creditorii importanti, in timp ce bancile cu probleme vor trebui sa apeleze la bancile centrale nationale sau sa lichideze.
Abordarea tradeaza ingrijorarile BCE cu privire la riscurile unora dintre banci, urmand trendul declansat odata cu criza cipriota, cand BCE a taiat finantarile de urgenta in cazul Bank of Cyprus si Laiku Bank.
"Bancile centrale injecteaza lichiditate in schimbul garantiei. Insa ce facem cu bancile dependente? Daca ele vor continua sa ceara bani, BCE va face acest lucru sa fie mai dificil. Va costa mai mult, va trebui sa schimbe regulile rezervelor de lichiditate", a declarat pentru Reuters, una dintre sursele apropiate strategiei BCE. Institutia, insa, a refuzat sa comenteze oficial aceste informatii. Anul trecut, BCE a injectat un trilion de euro in piata, prin intermediul unui imprumuturi ieftine pe perioada de trei ani si a asigurat suport nelimitat.
Schimbarea viziunii BCE ar putea fi cauzata de viitoarea preluare a supervizarii bancare, incepand din 2014. In momentul de fata, BCE de bazeaza pe bancile centrale de la nivel national in ceea ce priveste informaatiile despre bancile care fac imprumuturi.
Insa odata ce va detine... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 15:48
Romanii nu vor ca institutiile financiare cu probleme din Uniunea Europeana sa fie salvate din banii contribuabililor, pe masura ce recapitalizarea bancilor pare sa devina sportul preferat al europenilor, tara dupa tara solicitand ajutorul oficialilor UE.
In urma cu cateva zile va intrebam pe dumneavoastra, cititorii Business24 daca sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor europene efectuata din banii contribuabililor, inclusiv ai romanilor prin intermediul contributiei tarii noastre la Uniunea Europeana.
Intr-o masura covarsitoare, cititorii Business24 si-au exprimat indignarea fata de folosirea banilor publici pentru salvarea unor banci care au dus o politica de creditare nesabuita si care acum se afla in incurcatura sau chiar in pericol de a se prabusi, amenintand sa ia dupa ele intreaga Europa.
58,19% dintre respondenti au raspuns "Nu" la intrebarea "Sunteti de acord cu recapitalizarea bancilor din banii contribuabililor?".
Aceasta opinie este in rand cu cea a analistilor economici locali care spun ca acest lucru nu ar trebui sa se intample. "In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru, bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici de imprumut pe care le-au dus in trecut, dar lucrurile sunt foarte complicate pentru ca bancile fac parte dintr-un sistem care este reglementat de zeci de ani, aproape un secol si asta face ca intre banci si stat sa existe niste obligatii reciproce puternice. Si din cauza asta, din punct de... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:59
Recapitalizarea bancilor aflate la un pas de marginea prapastiei este o practica cu care Uniunea Europeana, si nu numai, a obisnuit sistemul bancar. Cat este de corecta este "premierea" bancilor falimentare?
Potrivit economistilor contactati de Business24, desi recapitalizarea bancilor nu este o metoda corecta, pentru ca bancile ar trebui sa suporte consecintele propriilor politici, masura este inevitabila.
Analistul economic Aurelian Dochia a declarat pentru Business24 ca bancile, chiar si cele mai mici institutii financiar-bancare sunt ajutate de teama unui efect in lant care ar putea duce la prabusirea intregului sistem bancar.
"Exista asa numita teorie "too big to fail" adica bancile mari sunt considerate banci sistemice al caror esec sau faliment ar duce la prabusirea intregului sistem bancar. Experienta din 2008 pana in prezent pare sa indice ca temerile de genul acesta sunt justificate si acesta este motivul pentru care guvernele se grabesc sa salveze bancile pentru a evita contagiunea la nivelul intregului sistem bancar, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Recapitalizarea bancilor, inevitabila intr-un sistem care nu a mai fost reglementat de un secol
Potrivit acestuia, ajutorul acordat bancilor de catre state prin recapitalizare nu este o masura corecta care este insa "reglementata" de obligatiile reciproce interpuse de-a lungul timpului in relatia stat-banci.
"In principiu, nu ar trebui sa se intample acest lucru,... mai mult
Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:00
Romania, ca si alte tari din Europa de Est, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva a grupurilor bancare vest-europene pe pietele autohtone, potrivit analistilor financiari, in conditiile in care CitiBank este singura institutie bancara americana care activeaza in tara noastra.
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18.000 de miliarde de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Romania va fi ocolita de un eventual exod de institutii finanicar-bancare din SUA sau Japonia, care cauta sa finanteze comertul, pentru ca piata noastra bancara "respira" prin intermediul "plamanilor" bancilor-mama europene.
Daniel Daianu, fost ministru de finante, sustine ca sectorul bancar din Romania este controlat in totalitate de grupurile europene. El considera ca lipsa bancilor cu actionariat american sau japonez nu este intamplatoare.
In Romania nu exista banci japoneze
"Pe piata din Romania nu exista banci japoneze, iar cu actionariat american nu exista decat CitiBank. Bancile de investitii americane, precum JP Morgan, vin in Romania doar pentru anumite tranzactii. Ele nu au o prezenta deciziva pe piata bancara de la noi", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Economistul este ferm convins ca Romania, ca si alte tari europene, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva pe piata... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:14
"Poate pana la urma se recunoaste ca totusi modul in care Polonia si chiar Ungaria traverseaza aceasta perioada de tulburari prelungite tine si de pozitia statului in sistemul bancar. Adica nu conteaza ca in Polonia statul controleaza cel mai mare grup bancar, nu conteaza ca in Ungaria statul este prezent in cea mai mare banca?"
Aceste cuvinte nu apartin vreunui analist cartitor, animat de porniri nationaliste demodate, ci d-lui Nicolae Danila, membru al Consiliului de Administratie al BNR si fost presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca de pe piata in Romania. Si au fost rostite intr-un context precis: Romania este dezavantajata in fata crizei prin faptul ca statul nu mai are un cuvant relevant de spus pe piata bancara.
Mai concret, in timp ce bancile straine lasa firmele romanesti fara oxigen exact cand acestora le este mai greu, si este cazul indeosebi al firmelor mici si mijlocii, statul nu mai dispune de o banca puternica prin care sa compenseze asemenea stari de lucruri pentru businessul din tara.
Nu stim cati din membrii conducerii BNR impartasesc aceste opinii. Probabil cei mai multi au opinii contrare! Dar de unde stim asa ceva? Evident, nu participam la reuniuni ale conducerii BNR, dar vedem cu ce s-au soldat aceste reuniuni.
Multi dintre actualii membrii ai conducerii se aflau in mandat si pe vremea cand s-a matrasit catre capitalul strain intregul sistem bancar din Romania. Si nu ne amintim sa se fi opus cineva acestui proces. Ba, a fost... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 12:44