Perspectivele pentru sistemul bancar european sunt mai nesigure decat erau in 2009, in conditiile in care dobanzile negative lovesc puternic profiturile, iar digitalizarea schimba modul in care intreaga industrie opereaza, avertizeaza Francois Perol, seful grupului BPCE.
"Cresterea economica din China scade, preturile petrolului sunt jos, cu consecinte neasteptate, iar riscul geopolitic este extrem de ridicat in mai multe zone. Bancile de asemenea trebuie sa se lupte cu digitalizarea si cu schimbari structurare, precum si cu dobanzi negative", a spus Perol, citat de ...citeste mai departe despre "Sistemul bancar european, mai nesigur decat in 2009" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:41
Autoritatea Bancara Europeana crede ca este vremea ca regimul strict al acordarii bonusurilor de performanta si de risc sa fie indulcit pentru bancherii din institutiile de credit de dimensiuni mici.
Dupa ravagiile crizei financiare din 2007-2009, Uniunea Europeana a introdus noi legi menite a limita riscurile asumate de unii bancheri doar pentru bonusurile de performanta, dar regulile ar putea fi modificate in cazul bancilor mici, relateaza Reuters.
Prime in transe
Masurile adoptate in urma cu 5 ani au fost luate si pentru a calma nervozitatea contribuabililor europeni care au fost nevoiti sa vada cum impozitele lor au fost folosite pentru a salva de la colaps mai multe banci importante de pe continent.
Regulile adoptate ii vizeaza in general pe executivii din fruntea institutiilor de credit angajati in adoptarea factorilor de risc material.
Conform legislatiei actuale, cel putin 40% din bonusul acordat sefilor din sistemul bancar trebuie esalonat pe o perioada de cativa ani, iar acordarea acestor prime trebuie efectuata in actiuni sau obligatiuni emise de banca si nu in bani lichizi.
Masura are ca scop recuperarea unei parti din stimulentul financiar acordat bancherilor de top in cazul in care se dovedeste ca masurile adoptate de acestia au fost ilegale sau au generat pierderi.
In acelasi timp, bancile de dimensiuni reduse s-au plans ca restrictiile sunt disproportionate fata de nivelul bonusurilor acordate de ele, iar esalonarea acestor plati pe mai... mai mult
Luni, 21 Decembrie 2015, ora 16:06
Bancile din Europa privesc urmatoarele sase luni cu un optimism moderat si vor fi mai restrictive in oferirea de finantari, chiar daca se asteapta o crestere a cererii de creditare in mai multe sectoare si segmente de clientela, releva raportul EY, European Banking Barometer.
"In ultimele sase luni, s-a produs o schimbare subtila in ceea ce priveste increderea, iar sentimentul dominant in industria bancara europeana este acum unul de optimism moderat. Reducerea costurilor, modificarea reglementarilor prudentiale si provizioanele de risc de credit continua sa dea dureri de cap bancilor, insa, pentru prima data in ultimii ani, bancile estimeaza ca vom asista la o imbunatatire a performantei in majoritatea liniilor lor de afaceri", a declarat Robert Cubbage, EY, lider EMEIA pentru industria bancara si piete de capital.
Acesta atrage insa atentia ca bancile raman inca sensibile la evolutiile negative din mediul economic, optimismul lor fiind dependent de cresterea increderii in economie, se arata intr-un comunicat de presa al companiei.
Bancile vor continua sa isi reduca dependenta de finantarile bancilor centrale
45% dintre cei chestionati in cadrul studiului sunt increzatori ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an. Mai putin de 25% anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39% se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare.
Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt... mai mult
Joi, 01 August 2013, ora 15:27
Bancile vest-europene au incetat reducerea activelor din Europa de Est, datorita masurilor luate de Uniunea Europeana pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat si stimularea economiei, care au consolidat increderea investitorilor, au declarat doi oficiali ai FMI.
Bancile par sa fi incetinit rimul reducerii activelor din bilant si a creditarii la subsidiarele din Europa de Est in al doilea si al treilea trimestru, datorita injectiilor de lichiditate efectuate de Banca Centrala Europeana si discutiilor la nivelul grupului Initiativa de la Viena, au declarat Bas Bakker, seful departamentului FMI pentru Europa Emergenta, si Christoph Klingen, adjunctul sau, intr-un interviu acordat Bloomberg la Bucuresti.
"Procesul de dezintermediere (deleveraging) pare ca s-a stabilizat. Avem numai date partiale pentru trimestrul al doilea, care sugereaza ca nu a avut loc prea multa dezintermediere. Si tinand cont ca sentimentul din piata este si mai bun in trimestrul al treilea, ne asteptam la un trend similar desi nu avem date concrete", a afirmat Bakker.
FMI estima, intr-un raport prezentat in luna aprilie, ca bancile est-europene ar putea fi nevoite sa-si reduca bilanturile cu 2.200 - 3.800 miliarde de dolari prin vanzari de active si scaderea creditarii, pentru a se alinia noilor reglementari privind adecvarea capitalului si lichiditatea. Scenariul descris de FMI a generat temeri legate de o posibila criza a creditelor in Europa de Est.
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a... mai mult
Joi, 13 Septembrie 2012, ora 13:32
Zona euro nu va reusi, probabil, sa introduca o supraveghere centralizata a sectorului bancar din acest an, asa cum se spera, a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, citat de AFP.
Declaratia ministrului german a produs neliniste in Spania. Guvernul de la Madrid a cerut ajutor financiar pentru sistemul bancar statelor din zona euro, insa fondurile, de pana la 100 de miliarde de euro, ar urma sa fie deblocate doar dupa introducerea unei supravegheri centralizate a sistemelor bancare nationale.
Liderii europeni au decis, parte a masurilor pentru combaterea crizei financiare, sa permita recapitalizarea directa a bancilor de catre fondurile de urgenta ale zonei euro.
"Inainte sa poata fi acordat ajutor direct bancilor, trebuie introdusa supravegherea comuna a sistemului bancar. Dar aceasta institutie nu va deveni operationala in acest an. Nu este (un termen) foarte realist", a spus Schauble.
Zona euro ar urma sa ajute bancile din Spania cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro pentru stabilizarea institutiilor de credit, grav afectate de prabusirea pietei imobiliare in contextul crizei financiare. Necesarul de recapitalizare va fi stabilit in baza mai multor audituri realizate de firme private si ar putea fi inferior nivelului maxim luat in calcul, de 100 de miliarde de euro. mai mult
Luni, 09 Iulie 2012, ora 10:16
Sefii statelor din zona euro tot vorbesc de infiintarea unei "banci a bancilor", care sa faca exact ce face si Banca Centrala Europeana.
Europa este impartita intre Germania si Franta, iar ministrul german al finantelor, Wolfgang Schauble, tocmai a declarat ca supravegherea centralizata a bancilor europene este putin probabil sa fie demarata in acest an.
Zona euro nu va reusi sa implementeze o supraveghere centralizata a bancilor sale cu incepere din acest an, dupa cum isi dorea, a declarat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu aparut in editia de duminica a cotidianului spaniol El Pais, citat de AFP.
Consolidarea sistemului bancare european
Declaratiile ministrului german au provocat emotie in Spania in momentul in care aceasta tara este pe cale de a finaliza obtinerea de imprumuturi de la partenerii sai europeni pentru consolidarea sectorului sau bancar aflat in dificultate.
Liderii din zona euro au cazut de acord la 29 iunie sa intareasca uniunea lor economica si monetara. Una dintre principalele masuri prevazute pentru acest an o reprezinta punerea in aplicare a supravegherii centralizate a bugetelor nationale din zona euro, inainte de a putea recapitaliza bancile in dificultate direct cu fonduri europene.
"Inainte ca un ajutor direct sa poata fi acordat bancilor, trebuie pusa la punct o supraveghere in comun a bancilor", a explicat Schauble pentru El Pais."Dar aceasta institutie nu va putea incepe sa functioneze in acest... mai mult
Duminica, 08 Iulie 2012, ora 12:00
Toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor accepta la urmatorul Consiliu European ca BCE sa aiba un rol mai important in supervizarea sistemului bancar european, a anuntat vineri publicatia germana "Die Welt", citand diplomati UE.
Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a obtinut sprijinul tuturor statelor membre pentru a cere Comisiei Europene sa intocmeasca planuri concrete pentru ca BCE sa devina noul organism central de supervizare de indata ce va fi posibil, sustine "Die Welt".
"Van Rompuy are sprijinul celor 17 state membre ale UE", a declarat un diplomat pentru ziarul german.
Publicatia sustine ca inca nu s-a luat o decizie privind activitatea Autoritatii Bancare Europene, actualul organism de supervizare, al carui rol a fost criticat inclusiv de cancelarul Germaniei, Angela Merkel. mai mult
Vineri, 22 Iunie 2012, ora 14:39
Comisia Europeana a propus, miercuri, o serie de masuri prin care se introduc norme europene in materie de redresare si rezolutie bancara. Aceste norme garanteaza ca pe viitor autoritatile vor dispune de mijloacele necesare pentru a interveni decisiv atat inainte de aparitia problemelor, cat si in prima faza a eventualelor situatii de criza.
In plus, daca situatia financiara a unei banci se degradeaza iremediabil, masurile propuse asigura mentinerea functiilor critice ale acesteia, in timp ce costurile aferente restructurarii si rezolutiei sunt suportate de proprietari si de creditori, nu de contribuabili.
Pentru a mentine in functiune servicii financiare esentiale pentru cetateni si firme, guvernele au fost nevoite sa injecteze bani publici in banci si sa emita garantii la un nivel fara precedent - in perioada octombrie 2008 - octombrie 2011, ajutoarele de stat aprobate de Comisia Europeana si acordate institutiilor financiare s-au cifrat la 4.500 de miliarde de euro.
Masurile propuse urmaresc ca cetatenii sa nu mai suporte consecintele deteriorarii finantelor publice
In acest mod s-a evitat falimentul bancar masiv si dezechilibrele din economie, insa povara deteriorarii finantelor publice a ramas pe umerii contribuabililor, fara a se identifica solutii pentru gestionarea situatiilor critice prin care trec marile banci transnationale.
"Criza financiara i-a costat foarte mult pe contribuabili. Masurile propuse astazi reprezinta ultima etapa in... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2012, ora 16:35
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut Europei sa stabileasca un mod centralizat de sprijinire a bancilor care se confrunta cu dificultati financiare.
Draghi a criticat cu aceasta ocazie autoritatile nationale de reglementare pentru ca au ales "cea mai proasta solutie" in ajutarea sectorului bancar prin intarzierea deciziilor dificile.
Programele de asistenta financiara pentru Bankia in Spania si, inainte, pentru Dexia in Belgia arata ca autoritatile nationale de reglementare nu recunosc cat de semnificative sunt dificultatile cu care se confrunta sistemele lor bancare. Aceste abordari au in final ca efect doar majorarea costurilor salvarii bancilor si pierderea increderii pietelor, a explicat seful BCE.
BCE sprijina in continuare bancile solvabile
Acesta a adaugat ca BCE va continua sa se concentreze pe sprijinirea bancilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmand ca nu este de competenta BCE sa rezolve cauzele turbulentelor din regiune.
"BCE va continua creditarea catre bancile solvabile si va mentine active injectiile de lichiditati catre bancile solvabile", a afirmat Mario Draghi.
Acesta a vorbit in calitate de presedinte al Comitetului european de risc sistemic (ESRB), un organism care monitorizeaza stabilitatea sistemului financiar si ii consiliaza pe liderii UE.
Supervizare, supervizare, supervizare
Seful BCE apreciaza ca zona euro are nevoie de "o centralizare mai semnificativa a supervizarii bancare".... mai mult
Joi, 31 Mai 2012, ora 17:01