Autoritatile de la Beijing iau in considerare o fuziune intre Comisia de reglementare a sectorului bancar chinez (CBRC) si Comisia de Reglementare a Asigurarilor din China (CIRC), pentru a coordona mai bine masurile de tinere sub control a riscurilor financiare, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Agentiile guvernamentale au prezentat un proiect care combina cele doua autoritati de reglementare sub conducerea unui singur sef, sustin sursele.
Decizia sugereaza ca autoritatile de la Beijing vor sa-si accelereze campania de reducere a gradului de indatorare si de desfiintare a sectorului bancar din umbra (shadow banking).
Au fost discutate si planuri alternative, care includ crearea unui "supra-reglementator", care sa includa si Banca Centrala a Chinei si autoritatea care supervizeaza piata bursiera.
Anul trecut, presedintele Xi Jinping a anuntat crearea unui nou Comitet pentru stabilitate financiara si dezvoltare, menit sa imbunatateasca coordonarea intre diferitele agentii guvernamentale, pe fondul cresterii semnificative a datoriei.
De asemenea, reformele orientate catre piata privind cursul de schimb si sistemul financiar vor fi continuate, astfel incat piata va juca un rol decisiv in alocarea resurselor, a declarat Xi, adaugand: ''Usa deschisa de China nu va fi inchisa, ci va fi doar largita''.
Campania Beijingului de a tine sub control nivelul ridicat al datoriilor si supracapacitatile de productie va continua,... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:49
Tranzitia Chinei spre un alt model economic a dat nastere unei dileme importante pentru liderii de la Beijing, pusi acum sa aleaga intre acceptarea unei reduceri semnificative a nivelului de crestere economica si controlul asupra gradului de indatorare imens al guvernelor locale si al corporatiilor.
Situatia este evidentiata si in raportul de saptamana aceasta al agentiei Standard&Poors, care remarca cat de dificila este alegerea intre sustinerea cresterii economice si controlul sustenabilitatii gradului de indatorare, noteaza CNBC.
Presiune fiscala
"Desi cresterea PIB agregat si regional s-a stabilizat in primele doua trimestre ale acestui an, credem ca presiunea resimtita de politicile fiscal ale guvernelor regionale din China este tot mai mare ca urmare a scaderii economice", anunta raportul analistilor S&P.
O problema o reprezinta si dependenta companiilor din China de instrumentele financiare aflate la indemana autoritatilor regionale pentru stimularea cresterii nivelului investitiilor in fiecare zona, in acest moment gradul de indatorare pe aceste pachete fiind extrem de ridicat.
"Acest nivel de indatorare se adauga la vulnerabilitatile fiscale ale guvernelor locale, care deja se bazeaza pe aceste instrumente pentru a executa investitiile publice prinse in mandatul lor", explica analistii Standard&Poors.
Situatia intalnita in toate provinciile Chinei se regaseste insa si la nivel central, ba chiar si in randul corporatiilor, majoritatea firmelor... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:26
Beijingul ar putea face aceeasi greseala savarsita si de guvernul nipon, in contextul in care politica monetara actuala se dovedeste ineficienta, iar rata crescuta de creditare a devenit aproape o noua stare de normalitate in sistemul bancar.
Reprezentantii Bancii Populare a Chinei cer cu insistenta o schimabare a strategiei, politica de reducere a dobanzilor dovedindu-se o unealta boanta, relateaza The Telegraph.
Capcana lichiditatilor
Masurile luate pana acum de oficialii de la Beijing au constat in injectarea unor doze cat mai mari de bani in economia chineza, dar politica creditelor cu costuri reduse se poate dovedi o arma cu doua taisuri.
Luna trecuta, Sheng Songcheng, seful echipei de analisti ai bancii centrale din China, a avertizat ca economia tarii "da semne ca ar fi prinsa intr-o capcana a lichiditatilor".
Sheng nu a uitat sa solicite si corelarea politicilor fiscale ale Beijingului cu eforturile facute de Banca Populara a Chinei pentru a da semnul revigorarii economice.
Aceeasi drama pare sa se joace pe doua alte scene majore din lume: in Japonia si zona euro, unde efectul injectiilor monetare in economie da semne de intarziere din pricina lipsei stimulilor fiscali.
Deficit salvator
O unealta pe care Sheng Songcheng ar dori sa o vada pusa in practica ar fi cresterea deficitului pe termen mediu sau lung prin reducerea impozitelor pentru corporatii.
"China poate merge pe termen lung pe un deficit de peste 3 procente sau chiar de 5%.... mai mult
Miercuri, 24 August 2016, ora 12:00
Eforturile Beijingului de a impune reforme structurale in economia chineza au inca un drum lung de parcurs, dupa cum considera un oficial din fruntea FMI, care vede in supra-indatorarea gigantului asiatic o povara tot mai apasatoare.
Companiile de stat din China conduc in clasamentul firmelor care detin cele mai multe credite contractate in ultimii ani, iar pentru David Lipton, director adjunct al Fondului, acest fenomen, impreuna cu rata mare de credite neperformante existenta pe alte piete, reprezinta un obstacol major in evolutia economica a tarii, anunta CNBC.
Datorii uriase
"In anumite sectoare se dovedesc extrem de ambitiosi, programul lor de reforme este unul important.
Politicile din China influenteaza direct ceea ce se intampla in cadrul grupului G-20, asa ca este corect sa spunem ca se fac multe in China, dar, in acelasi timp, nu se fac indeajuns de multe", a comentat Lipton, in cadrul intalnirii liderilor G-20 din Chengdu, China.
In iunie, acelasi oficial FMI puncta faptul ca nivelul de indatorare al corporatiilor din China a ajuns la 145% din PIB-ul tarii, o rata uriasa "din orice perspectiva".
Companiile de stat chineze detin 55% din numarul creditelor contractate de firmele din tara, dar datoriile lor ating o valoare reprezentand doar 22 de procente din PIB-ul Chinei, arata estimarile Fondului.
"China a inteles care este problema si asteapta momentul si caile oportune pentru a rezolva acest impediment", considera Lipton.
Din punctul... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 14:18
Perspectivele pentru sistemul bancar european sunt mai nesigure decat erau in 2009, in conditiile in care dobanzile negative lovesc puternic profiturile, iar digitalizarea schimba modul in care intreaga industrie opereaza, avertizeaza Francois Perol, seful grupului BPCE.
"Cresterea economica din China scade, preturile petrolului sunt jos, cu consecinte neasteptate, iar riscul geopolitic este extrem de ridicat in mai multe zone. Bancile de asemenea trebuie sa se lupte cu digitalizarea si cu schimbari structurare, precum si cu dobanzi negative", a spus Perol, citat de ...citeste mai departe despre "Sistemul bancar european, mai nesigur decat in 2009" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 17:41
Riscul de credit este perceput de bancherii romani drept principala amenintare pentru sistemul bancar local, lista ingrijorarilor fiind completata de riscul macroeconomic si de cel al instrumentelor financiare derivate, potrivit sondajului PwC si CSFI Romania Banking Banana Skins.
"Pe masura ce rata creditelor neperformante continua sa creasca, ajungand la peste 22% in primul trimestru din 2014, multi bancheri romani sunt preocupati de calitatea portofoliului lor de credite, precum si de disponibilitatea capitalului, de vreme ce institutiile de credit pot fi nevoite sa ceara actionarilor infuzii de capital pentru a se conforma cu normele prudentiale ale Bancii Nationale a Romaniei", a declarat Paul Facer, partener si liderul echipei de servicii de audit pentru sectorul financiar din cadrul PwC Romania, potrivit Mediafax.
La randul sau, Diana Coroaba, partener si liderul echipei de servicii de consultanta fiscala pentru sectorul financiar al PwC Romania, spune ca bancile romanesti au trecut prin procese ample de reorganizare in ultimii ani, bancherii fiind preocupati de eficienta managementului schimbarii si de impactul pe care aceste schimbari il vor avea asupra organizatiilor lor in viitor.
"Este clar ca in mediul post-criza, practicile de afaceri obisnuite nu mai sunt o strategie sanatoasa de crestere pentru bancile romanesti care trebuie sa-si ajusteze guvernanta corporativa, practicile de vanzari si de afaceri, precum si sa-si redimensioneze echipele si sa le... mai mult
Marti, 19 August 2014, ora 12:21
Romania, ca si alte tari din Europa de Est, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva a grupurilor bancare vest-europene pe pietele autohtone, potrivit analistilor financiari, in conditiile in care CitiBank este singura institutie bancara americana care activeaza in tara noastra.
Bancile din zona euro isi restrang activitatile de finantare a comertului mondial, piata evaluata la 18.000 de miliarde de dolari, facand loc unor institutii de credit concurente din SUA si Japonia pentru dezvoltarea pe acest segment in continua crestere.
Romania va fi ocolita de un eventual exod de institutii finanicar-bancare din SUA sau Japonia, care cauta sa finanteze comertul, pentru ca piata noastra bancara "respira" prin intermediul "plamanilor" bancilor-mama europene.
Daniel Daianu, fost ministru de finante, sustine ca sectorul bancar din Romania este controlat in totalitate de grupurile europene. El considera ca lipsa bancilor cu actionariat american sau japonez nu este intamplatoare.
In Romania nu exista banci japoneze
"Pe piata din Romania nu exista banci japoneze, iar cu actionariat american nu exista decat CitiBank. Bancile de investitii americane, precum JP Morgan, vin in Romania doar pentru anumite tranzactii. Ele nu au o prezenta deciziva pe piata bancara de la noi", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Economistul este ferm convins ca Romania, ca si alte tari europene, sufera de un handicap in ceea ce priveste prezenta masiva pe piata... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 08:14
Analistii avertizeaza ca exista 65% sanse ca sistemul bancar din Europa sa se prabuseasca, in perioada 23-26 noiembrie. Vestile proaste nu se opresc, insa, aici.
In cel mai periculos scenariu, anticipat de specialistii economici contactati de cnbc, dupa ce sistemul bancar se va prabusi, Grecia va intra in faliment, iar Italia fa la un pas sa declare insolventa.
In opinia specialistilor, sansele ca liderii europeni sa descopere o solutie pentru stoparea crizei sunt din ce in ce mai mici.
Problemele din zona euro si faptul ca tari ca Statele Unite, Brazilia sau China nu vor participa la marirea capitalului FMI pot duce la caderea guvernului grec si al celui portughez.
In conditiile in care Germania nu va mai putea atrage fonduri pentru EFSF, aceasta tara isi va reduce contributia la fondul de salvare, pentru a-si proteja economia. Din aceasta cauza vor ramane foarte putini bani disponibili pentru natiunile aflate in pericol de faliment.
Analistii considera ca, in perioada 23-26 noiembrie, Grecia va parasi zona euro si va trece la moneda nationala, drahma, pentru a-si salva sectorul bancar, iar in restul Europei, criza va fi resimtita puternic.
Analiza a fost efectuata de Exclusive Analysis, o companie incearca sa evalueze riscurile la nivel mondial.
Analiza a fost efectuata de Exclusive Analysis, o companie incearca sa evalueze riscurile la nivel mondial. mai mult
Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 21:15
PricewaterhouseCoopers (PwC) sustine ca sectorul bancar din China ar putea ajunge cel mai mare din lume, dupa active, pana in anul 2030 si ca va depasi sistemul bancar chinez mai repede decat prognozau estimarile, conform Mediafax care citeaza Reuters.Astfel, bancile occidentale trebuie sa depaseasca mai repede efectele crizei si sa-si consolideze prezenta in est, pentru a beneficia de cresterea din urmatorii ani.
Sistemul bancar din India il va depasi pe cel japonez pana in 2035 si ar putea sa devina chiar mai dezvoltat decat cel din China, odata cu imbatranirea populatiei chineze, se mai arata in raport.
Economistul sef al PwC John Hawksworth a cerut liderilor din sistemul bancar, a caror influenta a fost stirbita de criza financiara globala, sa tina seama de rearanjarea puterii economice in plan global si sa-si revendice o parte din populatia fara acces la servicii bancare din tarile emergente.
"Cu populatii de mult peste un miliard de locuitori in fiecare dintre cele doua tari, accesul la piete precum China si India este de importanta critica pentru crestere", a afirmat el.
Bancile chineze domina topurile globale ca valoare de piata, iar unele institutii de credit au acumulat deja o expunere uriasa pe pietele emergente, pentru a beneficia de explozia cererii pentru servicii financiare din partea populatiilor tinere si tot mai bogate.
Bancile din cele mai mari economii emergente - China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia, supranumite Grupul E7 - au fost... mai mult
Vineri, 03 Iunie 2011, ora 12:52