Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a anuntat, joi, ca a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021.
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala a semnat contractul privind dezvoltarea sistemului informatic SAF-T, iar finalizarea acestuia este planificata pentru luna iulie 2021. In perioada ianuarie-februarie, vor avea loc consultari intre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu reprezentanti ai mediului de afaceri, dezvoltatorii de software de contabilitate si CECCAR, pentru asigurarea unei intelegeri comune a modului de implementare a sistemului. De asemenea, consultarile vor viza si analiza elementelor critice ale sistemului: capabilitatile SAF-T, impactul schimbarilor asupra sistemelor interne ale companiilor, fluxul procesului de control fiscal, standardul SAF-T, tipul de date etc.", a informat ANAF.
Termenul de raportare a fisierului SAF-T de catre companii va fi definit avand la baza analizele efectuate in cadrul consultarilor, experienta altor administratii fiscale europene, dar si posibilitatile reale de ajustare a sistemelor informatice de catre companii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in calitate de beneficiar, implementeaza cu sprijinul Ministerului Finantelor proiectul intitulat "Consolidarea capacitatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala de a sustine initiativele de modernizare" - cod SIPOCA 604.... mai mult
Joi, 31 Decembrie 2020, ora 19:29
Directia Medicala a MApN a dispus masuri pentru suplimentarea fortelor si mijloacelor puse la dispozitia sistemului medical national pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19, din ordinul ministrului apararii nationale, Nicolae Ciuca. Astfel, se pun la dispozitie locuri pentru pacienti in spitalele din Sibiu si Iasi si voluntari pentru spitalele Covid si efectuarea anchetelor eidemiologice.
Astfel, Spitalul Militar de Urgenta "Dr. Alexandru Augustin" din Sibiu devine unitate medicala de suport COVID-19, cu o capacitate de 11 paturi.
"Incepand cu seara zilei de sambata, 31 octombrie, unitatea spitaliceasca militara din Sibiu va prelua pacienti pozitivi la infectia cu SARS-CoV-2, avand destinate in acest sens sase paturi pentru pacientii cu forme medii si cinci paturi ATI, pentru formele severe si grave. Pacientii vor fi directionati la unitatea medicala militara de Spitalul Judetean Sibiu", a transmis, sambata, MApN.
De asemenea, incepand cu duminica, 1 noiembrie, ora 12.00, Sectia "COVID-19" a Spitalului Clinic Militar de Urgenta din Iasi isi va mari capacitatea de la 16 la 30 de paturi pentru tratarea pacientilor cu forme medii, care necesita suport de oxigen.
In plus, Institutul Medico-Militar (IMM) va sprijini Directiile de Sanatate Publica ale Municipiului Bucuresti si judetului Mures pe doua linii de efort.
Studenti din anii 2 si 3 ai IMM isi vor desfasura in mod voluntar activitatea, incepand cu 2 noiembrie, in cadrul call-center-urilor... mai mult
Sambata, 31 Octombrie 2020, ora 18:01
Romania a inregistrat cifre record miercuri, 28 octombrie 2020. Sunt peste 5.000 de cazuri noi, la 24 de ore, iar medicii spun ca se asteapta ca numarul sa ajunga la 6.000 in zilele urmatoare.
De asemenea, numarul deceselor a depasit, pentru a doua zi consecutiv, 100 de cazuri. La ATI sunt 861 de pacienti internati.
Citeste si: CORONAVIRUS Romania. Recorduri pe linie: 107 morti si 5.343 de cazuri noi in ultimele 24 de ore. 861 de pacienti sunt internati la terapie intensiva
Sunt cifre incredibil de mari, expertii spun ca toti indicatorii vor creste, iar in acest context apare inevitabil intrebarea daca sistemul medical din Romania ne va mai putea salva sau umreaza sa se prabuseasca.
Dr. Beatrice Mahler: Medicii sunt epuizati. Nici acasa nu se mai pot odihni
Beatrice Mahler, managerul Institutul National de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti, spune ca sistemul medical nu s-a prabusit, insa medicii sunt tot mai obositi. Cu toate acestea vor lupta in continuare sa salveze vieti.
"Putem primi in continuare pacienti si vom salva oameni, indiferent de situatia care va fi, insa efortul pe care il vom face va fi inzecit. Avem un record de cazuri si suntem abia in ziua de miercuri. Stim bine ca joi, vineri, sambata, numarul va fi mai mare pentru ca se fac mai multe teste.
Daca trendul este cel pe care l-am avut saptamana trecuta, putem ajunge la 6.000 de cazuri. Cu toate acestea, inca sunt oameni care circula fara masca pe strada, in Bucuresti,... mai mult
Joi, 29 Octombrie 2020, ora 00:04
Sa ai chei diferite pentru fiecare usa din compania ta nu este intotdeauna un lucru practic, mai ales cand iti desfasori activitatea intr-o cladire mare.
De aceea recomandam folosirea unui sistem master key.
Sistemul Master Key este un sistem de acces in organigrama. Aceasta metoda prioritizeaza accesul reflectand ierarhia unei intreprinderi sau al unui spatiu public si definim astfel cine si ce usa va deschide.
Acest sistem presupune existenta unei chei Master, o cheie unica ce poate deschide mai multe usi, dar acele incuietori pot fi deschise si de propriile chei.
Sistemele Master Key permit organizarea accesului intr-un anumit spatiu tinand cont de traseele anumitor persoane, precum si de limitarea accesului acestora in diferite incaperi.
Este mult mai convenient pentru proprietarii sau administratorii unei cladirii, fiindca nu este doar practic (reduceti considerabil numarul de chei) dar si cu o securitate mai mare, mai ales in cazul incaperilor unde aveti bani sau documente confidentiale.
Sistemele Master Key se divid in doua categorii in functie de nivelul de acces:
* Sisteme pe doua nivele, alcatuite din chei diferite, care deschid fiecare cate un cilindru (butuc de usa) sau o alta incuietoare, si o cheie Master, care deschide toti cilindrii.
* Sisteme pe trei nivele, care se impart in acces general - chei care deschid toti cilindri, acces partial - chei care deschid doar anumiti cilindri, si in cele din urma, chei care deschid doar cate un... mai mult
Marti, 18 August 2020, ora 17:33
Belgia a adoptat un sistem de urmarire a telefoanelor mobile pentru a limita aglomerarea statiunilor marine si a plajelor care se vor deschide oficial sambata, pentru sezonul de vara, transmite Reuters.
Orasele costiere belgiene nu doresc sa interzica turistilor sa vina, dat vor ca acestia sa se foloseasca e bunul simt, cum ar fi sa se orienteze catre un loc mai putin aglomerat sau sa opteze sa faca cumparaturi mai tarziu.
Cele 10 districte aflate de-a lungul litoralului vor detecta telefoanele mobile pe plaje si pe diguri si vor afisa informatii in timp real pe un site, cu coduri de la verde inchis pentru zonele calme si portocaliu pentru cele foarte aglomerate.
Un numar de 130 de senzori amplasati in orase vor indica oamenilor locurile aglomerate pe care ar trebui sa le evite. Site-ul va oferi si informatii despre cat de aglomerate vor fi statiunile i n zilele urmatoare.
Orasul Knokke-Heist a creat si marcaje pe plaje, pentru a crea suprafete de cate 3 metri patrati.
"Am creat asa-numite "bule pentru plaja", unde o familie sau un grup de prieteni pot sta impreuna in siguranta si vizualiza distanta la care ar trebui sa stea unii fata de altii", a declarat un consilier al orasului specializat in turism, Anthony Wittesaele.
Inotul in mare este interzis in Belgia in afara sezonului, cand patruleaza salvamarii. Pandemia de Covid-19 a intarziat deschiderea sezonului, care ar fi rebuit sa aiba loc in luna mai, pana in aceasta sambata. Sezonul se va incheia la... mai mult
Sambata, 27 Iunie 2020, ora 09:21
Situatia economica a gospodariilor se stramtoreaza, iar sistemul medical ar putea fi asaltat de pacienti cu tratamente amanate - acestea sunt concluziile unui sondaj realizat de IRSOP (Institutul Roman de Sondare a Opiniei Publice).
Conform unui comunicat remis Ziare.com marti, in luna mai, 58% dintre gospodarii au reusit sa isi mentina sau chiar sa creasca putin nivelul de trai, insa 42% spun ca situatia lor financiara s-a inrautatit, comparativ cu cea din aprilie.
De asemenea, fata de luna aprilie, in mai au crescut:
- somajul efectiv si asteptat de la 5 la 10%;
- incapacitatea de a plati rata la credit tot de la 5 la 10%;
- proportia gospodariilor fara venit disponibil de la 38 la 48%;
- proportia celor care au trecut la atacarea economiilor proprii (32%).
"Evaporarea venitului disponibil si dezeconomisirea semnaleaza topirea cantitatii de lichiditate din gospodarii si prezice ca cei stramtorati se vor abtine de la cumpararea de bunuri si servicii", precizeaza IRSOP.
In ce priveste Sanatatea, sondajul releva ca o treime din populatia adulta - 31% - a trebuit sa-si amane analizele, tratamentele sau operatiile, din cauza coronavirusului.
Asta "inseamna ca sistemul medical va ramane tensionat si dupa coronavirus".
Intrebati care este slabiciunea cronica cea mai importanta a tarii scoasa la iveala de aparitia epidemiei, 39% dintre romani au spus ca sistemul de sanatate, in timp ce 34% au raspuns coruptia.
"Probabil ca sistemul sanitar va... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 11:52
Comunitatea de business germana membra a AHK considera ca introducerea sistemului german de munca flexibila, Kurzarbeit, "este pentru Romania absolut necesara, mai ales prin prisma faptului ca perioada de acordare a indemnizatiei de somaj tehnic suportata de stat se apropie de sfarsit".
Un comunicat al Camerei de Comert romano-germane anunta vineri ca un al treilea chestionar, referitor la efectele pandemiei COVID-19 asupra mediului de afaceri, realizat de AHK Romania in perioada 22 - 24 aprilie 2020, arata clar ca vocile din cadrul comunitatii de business romano-germane care solicita o relaxare a restrictiilor pentru economie s-au inmultit.
"Economia romaneasca este cu spatele la zid si are nevoie de aer, pentru a putea respira - are nevoie cel putin de o perspectiva clara, pentru a redobandi incredere si speranta si pentru a putea incepe pregatirile pentru repornirea activitatii. Atmosfera este apasatoare", spune Sebastian Metz, director general AHK Romania.
Citeste mai multe despre Comunitatea de afaceri germana cere implementarea in Romania a sistemului de munca flexibila pe Curs de Guvernare
Vezi si Camera de Comert Romano-Germana propune Kurzarbeit - angajatii sa lucreze mai putin sau chiar deloc ...citeste mai departe despre "Comunitatea de afaceri germana cere implementarea in Romania a sistemului de munca flexibila" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 14:59
Introducerea sistemului de munca flexibila, Kurzarbeit, este pentru Romania absolut necesara, mai ales prin prisma faptului ca perioada de acordare a indemnizatiei de somaj tehnic suportata de stat se apropie de sfarsit.
In afara de asta, cel de-al treilea chestionar, referitor la efectele pandemiei COVID-19 asupra mediului de afaceri, realizat de AHK Romania in perioada 22 - 24 aprilie 2020, arata clar ca vocile din cadrul comunitatii de business romano-germane care solicita o relaxare a restrictiilor pentru economie s-au inmultit.
"Economia romaneasca este cu spatele la zid si are nevoie de aer, pentru a putea respira - are nevoie cel putin de o perspectiva clara, pentru a redobandi incredere si speranta si pentru a putea incepe pregatirile pentru repornirea activitatii. Atmosfera este apasatoare", spune Sebastian Metz, director general AHK Romania.
Presiunea asupra companiilor este imensa si lasa urme adanci. Majoritatea respondentilor se asteapta la scaderi ale cifrei de afaceri cu pana la 30%, iar 19% chiar la o scadere de peste 40%. Activitatile companiilor au fost reduse cu pana la 40% in multe cazuri, iar 13% au redus activitatile cu 80-100%.
Industria prelucratoare si-a redus considerabil capacitatile de productie: 31% din intreprinderi au inchis complet productia, 52% partial.
Repornirea economiei trebuie sa fie acum, pe langa masurile de combatere a raspandirii virusului, prioritatea nr. 1 a Guvernului.
Al treilea chestionar realizat de AHK mai... mai mult
Vineri, 01 Mai 2020, ora 13:21
Epidemia de coronavirus se raspandeste in toata lumea, iar guvernele iau masuri exceptionale pentru a limita imbolnavirea populatiei.
Desi oamenii de stiinta au descifrat modul in care noul coronavirus (SARS-CoV-2) patrunde in organism, inca nu exista un vaccin sau medicamente disponibile pentru a preveni sau trata infectia Covid-19. Iata care sunt efectele noului coronavirus asupra organismului si ce reactii poate avea sistemul imunitar.
Cum patrunde noul coronavirus in organismul uman?
Infectia cu coronavirus se transmite prin picaturile de saliva ajunse in aer sau pe suprafete atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau chiar vorbeste.
Particulele contaminate pot patrunde prin nas, gura, ochi in organismul persoanelor care intra in contact cu un pacient simptomatic sau asimptomatic.
Expertii au dovedit ca noul coronavirus intra in corp cu ajutorul unor receptori speciali, aflati la suprafata celulelor din caile aeriene.
Acestia se numesc receptori pentru agiotensin-convertaza (ACE). Coronavirusul se ataseaza de celula umana doar daca exista o conexiune perfecta intre cele doua, prin intermediul unei proteine in forma de sulita (spike-protein) a lui SARS-CoV-2.
Cu cat noul coronavirus intalneste mai multi receptori ACE, cu atat infectia Covid-19 devine mai grava. Cand exista mai putini receptori ACE, asa cum se intampla la copii, infectia este mai blanda.
Receptorii ACE sunt foarte putini la nastere si se dezvolta odata cu varsta.... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 15:53