Turcia va riposta daca SUA vor adopta o lege prin care vor fi sistate livrarile de armament american pentru armata turca, a declarat duminica ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu.
Camera Reprezentantilor a SUA a prezentat vineri detaliile U.S. National Defense Authorization Act, un act normativ ce stabileste in fiecare an politica de aparare a SUA si bugetul alocat acesteia, care in propunerea prezentata este de 717 miliarde de dolari, informeaza Reuters.
Conform uneia dintre prevederile propuse, Departamentului Apararii i se solicita sa inainteze Congresului un raport despre relatiile dintre SUA si Turcia, iar pana la prezentarea acestui raport sa fie sistate livrarile majore de echipamente militare catre Turcia.
"Daca SUA ne impun sanctiuni sau vor face un asemenea pas, atunci Turcia cu siguranta va riposta", a spus Mevlut Cavusoglu intr-un interviu acordat postului CNN Turk, apreciind totodata ca masura propusa in acel act normativ este gresita, ilogica si incompatibila cu relatiile dintre doua tari membre ale NATO.
Turcia intentioneaza sa achizitioneze peste 100 de avioane americane multirol F-35 si negociaza de asemenea achizitia unor rachete Patriot. Insa guvernul de la Ankara a semnat deja cu Rusia un acord pentru cumpararea de rachete sol-aer rusesti S-400. Decizia privind achizitia acestor sisteme, care nu sunt compatibile cu cele ale NATO, nemultumeste state membre ale Aliantei, inclusiv SUA, oficiali ai NATO avertizand Turcia cu privire la... mai mult
Duminica, 06 Mai 2018, ora 16:47
Rusia a testat "peste 200 de noi tipuri de arme" in Siria, a afirmat joi un general rus aflat la conducerea unei comisii parlamentare de aparare, in timp ce Moscova este acuzata ca participa la raidurile sangeroase asupra bastionului rebelilor din Goutha Orientala, in apropiere de Damasc, relateaza AFP.
"Ajutand poporul nostru frate sirian, noi am testat peste 200 de noi tipuri de arme", a declarat generalul Vladimir Samanov, fost comandant al trupelor de parasutisti devenit deputat, vorbind in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului federal rus).
"Aceasta a aratat lumii intregi eficienta armelor rusesti", a spus el intr-un discurs rostit cu ocazia Zilei Aparatorilor Patriei, sarbatorita in Rusia la 23 februarie, potrivit afirmatiilor publicate pe site-ul partidului Edinaia Rossia (Rusia Unita), aflat la putere.
Generalul nu a precizat despre ce fel de tipuri de arme este vorba, nici data sau unde au fost acestea testate in Siria.
Rusia, principalul aliat al regimului Bashar al-Assad, este acuzata de diplomatia americana ca este in parte responsabila de bombardamentele violente asupra enclavei rebele Ghouta orientala, care au facut peste 380 de morti in cinci zile.
Miercuri, Kremlinul a dezmintit orice implicare a Rusiei in aceste raiduri impotriva ultimului bastion controlat de catre rebeli in apropiere de Damasc.
"Cei responsabili de situatia din Ghouta orientala sunt cei care ii sustin pe teroristii de acolo. Si dupa cum stiti, nici Rusia, nici... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 20:26
Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a declarat ca Rusia nu poate fi un partener international respectat si nici nu poate cere altor tari sa puna umarul la reconstructia Siriei macinate de razboi atata vreme cat tolereaza copii ucisi de arme chimice.
Prin vocea ministrului, Rusia a fost avertizata ca trebuie sa vina la masa negocierilor daca vrea sa convinga vreo alta tara sa participe la reconstructia Siriei, arata The Independent. Si pentru asta, trebuie sa se asigure ca "copiii nu mai sunt ucisi prin gazare", transmite Sigmar Gabriel.
Legat de conflictul din Siria, oficialul german e de parere ca acesta nu poate fi solutionat peste noapte.
Declaratia are loc pe fondul vizitei secretarului de Stat american Rex Tillerson la Moscova, care a incercat sa convinga Rusia sa-si slabeasca sprijinul pentru dictatorul sirian Bashar al-Assad.
Ministrul german a dat de inteles ca e posibil ca Occidentul sa se implice in ajutorarea Siriei, dar numai cu conditia sa existe schimbari acolo. "In primul rand, Siria nu va fi reconstruita atata vreme cat nu exista schimbari", a mai spus Gabriel.
Oficialul de la Berlin e convins ca politicienii rusi si civilii nu mai vor sa vada "imagini cu mame si tati ducandu-si pe brate copiii ucisi de gazele otravitoare".
Acesta a cerut ca la tratativele legate de Siria sa ia parte si Rusia, SUA, Iranul si Arabia Saudita.
Citeste si:
Americanii i-au interceptat pe sirieni cand planuiau atacul chimic. Se pare ca rusii nu... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 09:45
Prima misiune de lupta a singurului portavion rusesc s-ar putea transforma intr-un cosmar pentru Vladimir Putin. Trimiterea in estul Mediteranei a navei-amiral, portavionul Amiral Kuznetov, vine cu riscuri majore.
In 2011, Kuznetov a spintecat valurile mediteraneene intr-un exercitiu militar complex, fiind supravegheat indeaproape de vase ale marinei americane. Insa, atentia acestora nu a fost atrasa de puterea de lupta a navei, ci de riscul real de scufundare al portavionului rusesc, aminteste Foreign Policy.
Ultimul as din maneca
Portavionul este un as pe care liderul de la Kremlin vrea sa-l joace cu orice pret in confruntarea pentru Siria, chiar daca problemele navei sunt arhicunoscute.
Un incendiu izbucnit la bord in 2009 s-a soldat cu moartea unui marinar rus, o operatiune de realimentare a vasului a dus la poluarea apelor in timpul unei misiuni de antrenament si, de mai multe ori, Amiral Kuznetov si-a facut intrarea in porturi tras de remorchere, dupa ce puntea a cedat in timpul manevrelor de aterizare a aeronavelor.
Pe de alta parte, un minim succes inregistrat in misiunea de bombardare a tintelor rebele din Siria i-ar ajuta pe rusi sa-i faca o reclama mai buna, pentru a putea vinde alte nave de lupta unor parteneri traditionali, precum India, sau macar ar oferi o proba a capacitatii de lupta a avionelor MiG-29K aflate la bord.
Trucuri ieftine
Parte a arsenalului folosit de Putin in refacerea sferei de influenta a URSS in Orientul Mijlociu,... mai mult
Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 14:13
Fortele ruse care lupta in razboiul civil din Siria alaturi de armata ar fi tras de doua ori in avioane militare al Israelului, care bombardeaza la randul sau tara pentru a impiedica traficul de arme catre Hezbollah.
Informatia apare intr-un raport a carui sursa nu este indicata, publicat de cotidianul israelian Yedioth Ahronoth.
Comentariul Kremlinului a fost ca "in acest caz raportele publicate de presa israeliana sunt departe de realitate", relateaza Reuters.
Insa premierul Beniamin Netanyahu, citat de presa israeliana, ar fi spus ca "au fost probleme" in derularea operatiunilor militare ale tarii sale in Siria.
Declaratia sa vine dupa o discutie, joi, la Moscova cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
Netanyahu ar fi avertizat totodata Kremlinul ca, daca nu ia masuri impotriva tensiunilor dintre fortele armate ale celor doua tari care actioneaza pe fronturi diferite in Siria, "situatia ar putea degenera", potrivit aceleiasi surse.
Un avion militar rus a patruns ...citeste mai departe despre "Razboi pe cer: Rusii sunt acuzati ca au tras in avioanele Israelului" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 13:06
Anuntul facut la jumatatea acestei luni de catre presedintele rus Vladimir Putin privind retragerea fortelor aeriene din Siria a starnit destule speculatii privind jocurile politice efectuate de Kremlin inainte de inceperea negocierilor de pace de la Geneva.
Exista insa si oficiali care nu cred in varianta prezentata de Moscova, asa cum sunt cei din fortele aeriene ale Israelului, care sustin ca aeronavele Moscovei sunt in continuare prezente in numar mare in bazele din Siria, conform portalului Defense News.
Rotire de trupe
Comandantii fortelor aeriene ale Israelului sustin ca rusii au retras bombardierele din Siria doar pentru a le inlocui cu elicoptere de atac, prezenta militara a Rusiei in aceasta tara fiind in continuare substantiala.
" (Putin - n.red.) a schimbat formatiile de lupta, dar nu a evacuat (trupele - n.red.) ", a explicat un oficial al armatiei israeliene referindu-se la presedintele rus.
"A adus diverse echipamente de lupta si a retras din cele care nu se mai dovedeau de folos. Acum pune si mai mult accent pe sprijinul aerian cu ajutorul elicopterelor de lupta", a explicat ofiterul de rang inalt din cadrul fortelor aeriene israeliene.
Acesta a refuzat sa precizeze un numar al aeronavelor pe care Rusia le-ar mentine in bazele din Siria, dar a precizat ca sprijinul aerian asigurat de Moscova trupelor lui Assad ramane robust.
"Nu intram in detalii privin numarul aeronavelor, dar inca mentin o forta semnificativa acolo cu care pot face ce... mai mult
Marti, 29 Martie 2016, ora 13:00
Riscul declansarii unui conflict armat intre Rusia si Turcia de-a lungul granitei siriene devine tot mai mare, pe masura ce armatele celor doua state continua sa-si decimeze una alteia aliatii.
Turcia efectueaza deja de cinci zile la rand bombardamente asupra pozitiilor detinute de kurzii sirieni, sustinuti de Rusia, in vreme ce raidurile aeriene coordonate de Moscova nu fac oricum distinctia intre Statul Islamic si rebelii sprijiniti de guvernul turc, acestia din urma fiind atacati cu predilectie, informeaza agentia Bloomberg.
Razboi intretinut
Razboiul civil care macina Siria de aproape 5 ani s-a transformat treptat intr-un conflict de tip proxy intretinut de puterile globale si regionale implicate in sustinerea diferitelor tabere combatante.
Cele mai mari tensiuni inregistrate in acest moment par sa existe intre Rusia si Turcia, dupa ce aviatia turca a doborat in noiembrie 2015 un avion militar rusesc la granita cu Siria.
Mai nou, Ankara risca sa starneasca alte animozitati prin ofensiva dusa impotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul sirian.
Luptatorii kurzi din Siria reprezinta o adevarata ciudatenie in talmes-balmesul de interese ale fortelor internationale implicate in conflictul sirian, acestia avand atat sustinerea SUA, pentru opozitia ferma manifestata in fata gruparii teroriste ISIL, cat si pe cea a Rusiei, fiind o piesa in planurile mentinerii la putere a regimului Assad.
In acelasi timp, trupele lui Assad si avioanele lui Putin asediaza de... mai mult
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 14:30
Alep, orasul asediat de trupele fidele dictatorului Bashar al Assad si de aviatia rusa prezenta pe frontul din Siria, reprezinta un premiu ravnit de regimul de la Damasc, unul la care nici nu cuteza sa viseze inainte de interventia militara a Rusiei.
De la sfarsitul lui septembrie si pana acum, rusii au reusit sa incline balanta conflictului sirian in favoarea trupelor lui Assad, mai multe indicii aratand ca Putin nu are de gand sa paraseasca prea curand Siria, relateaza postul american CNN.
Protejarea intereselor Rusiei
Moscova are destule motive care sa justifice implicarea in razboiul civil din Siria de partea regimului Assad.
Baza militara Tartus de la Mediterana este administrata de fortele Moscovei inca din perioada fostei Uniuni Sovietice, fiind si singurul port la Mediterana pe care Rusia il controleaza.
Posibilitatea prabusirii regimului Assad se poate sa fi fost motivul care a fortat intrarea rapida a Rusiei in conflictual din zona.
In prezent, influenta militara a Rusiei in regiune s-a extins, centrul strategic al operatiunilor aeriene rusesti functionand in baza Hmeymim din apropierea orasului Latakia.
Interese strategice
Rusia incearca de ceva vreme sa demonstreze lumii intregi ca este inca o forta militara de temut.
Cu toate acestea, interventiile militare ale Statelor Unite in Irak, soldate cu capturarea si executarea dictatorului Saddam Hussein, rasturnarea regimului Ghaddafi in Libia si inlocuirea presedintelui ucrainean pro-rus... mai mult
Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 10:35
Siria a cerut la ONU, prin reprezentantul sau permanent pe langa aceasta organizatie Bashar al-Jaafari, ca Rusiei sa i se permita lansarea de atacuri impotriva pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic de pe teritoriul sirian, asa cum procedeaza si Statele Unite.
"Pentru ce SUA se lupta cu Statul Islamic folosind avioane de lupta, iar rusilor le este interzis? Nu este de inteles. In cele din urma, toti luptam impotriva aceluiasi dusman", a afirmat reprezentantul sirian, citat de agentia TASS.
Comentand informatiile legate de trimiterea in Siria de tehnica militara rusa ce ar avea scopul crearii unei baze militare in orasul de coasta Latakia, Bashar al-Jaafari (foto) a afirmat ca toate activitatile militare ale Rusiei se inscriu in cadrul cooperarii bilaterale in domeniul militar, cooperare ce are loc de mai multi ani si care, a spus el, "nu este un secret".
Putin, despre actiunile militare ale Rusiei in Siria: Fara noi, ar fi fost si mai multi refugiati
Ambasadorul ...citeste mai departe despre "Siria cere ca Rusiei sa i se permita sa atace Statului Islamic: Toti luptam impotriva aceluiasi dusman" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Septembrie 2015, ora 16:10