Masuri fara precedent in istorie au fost adoptate de catre toate statele lumii in legatura cu noul coronavirus care s-a raspandit si a provocat pana acum peste 110.000 de imbolnaviri si mai mult de 4.000 decese, dar a devenit tot mai limpede ca depinde de fiecare dintre noi sa reducem riscul de a ne imbolnavi sau de a-i imbolnavi pe cei din jur.
Cele mai importante sunt masurile de igiena, insa este esential si sa respectam noua regula introdusa de autoritati, aceea de a limita deplasarile si contactul cu ceilalti.
De ce e important
Pentru ca exista o perioada de incubatie in care putem transmite virusul fara sa stim, dar si pentru ca exista purtatori asimptomatici. Trebuie sa fim constienti ca nimeni nu trebuie sa se considere protejat, virusul nu alege, nu tine cont de pozitia sociala, de exemplu.
Au fost depistati pozitiv seful Armatei din Italia, ministrul Culturii din Franta si 5 deputati francezi, o persoana de la Casa Alba (chiar din apropierea presedintelui Trump), iar in Iran au murit pana acum doi demnitari si peste 20 s-au imbolnavit. Presedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, a decis sa se autoizoleze ca sa isi protejeze colegii dupa ce a calatorit in tara sa natala, care ieri a devenit "rosie", intrand cu totul in carantina.
La nivel mondial au fost anulate concerte, turnee, evenimente sportive, alte evenimente culturale de mai mica sau mai mare amploare. Toate aceste informatii trebuie sa dea oricui de gandit.
Pe de alta... mai mult
Marti, 10 Martie 2020, ora 15:14
Mini-vacanta de Mica Unire nu a umplut doar partiile, ci si camerele de garda ale spitalelor. Romanii speriati atat de gripa sezoniera, cat si de amenintarea coronavirusului din China, s-au prezentat la urgente pentru a primi diagnostic.
Asta i-a facut pe medici si specialistii in sanatate publica sa faca apel la oameni sa urmeze traseul normal, sa consulte medicul de familie si sa stea in casa pe durata tratamentului pentru a nu raspandi virusul. Totodata, si presa a fost tina reprosurilor, medicii solicitand ca situatia, mai ales in ce priveste virusul din China, sa fie prezentata responsabil, nu alarmant, mai ales ca riscul ca acesta sa ajunga in tara noastra e redus.
"La Matei Bals, in minivacanta sau prezentat 1.592 de persoane, 636 cu gripa, asta in conditiile in care eu am rugat public pe cei care au diagnosticul sa stea acasa. Lumea nu e speriata de coronavirus, lumea e speriata de gripa. Rugamintea mea e sa se sperie mai prin martie-aprilie si sa faca demersuri necesare sa-si faca rost de vaccin pana in octombrie", a spus, intr-o conferinta la Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Streinu Cercel, directorul spitalului "Matei Bals".
Si in ce priveste solicitarile de ambulanta, cifra a explodat in ultima perioada. Prezenta la un comandament convocat de Gabriela Firea, Alis Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABIF), a precizat ca numarul solicitarilor la ambulanta a crescut cu 20% in saptamana 19-26 ianuarie, comparativ cu... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 16:16
Spitalele bucurestene iau masuri de urgenta, in contextul in care numarul de focare de gripa a crescut, in ultimele zile, in intreaga tara, iar trei romani au murit deja din cauza bolii.
Cel mai recent deces s-a inregistrat joi, cand un barbat de 78 de ani din Pitesti, care suferea si de alte afectiuni medicale si nu era vaccinat antigripal, a decedat.
Dupa cum Ziare.com v-a informat deja, autoritatile medicale din mai multe judete - de la Constanta pana la Timis - au anuntat ca numarul de imbolnaviri a crescut.
Nici Bucurestiul, cel mai aglomerat oras din Romania, nu este ocolit de gripa. Deja de joi, Institutul de Pneumologie Marius Nasta a anuntat ca limiteaza accesul vizitatorilor in unitatea sanitara, dupa diagnosticarea a doua cazuri de gripa, la pacienti.
In context, managerul Institutului "Matei Bals", dr. Adrian Streinu-Cercel, a precizat ca si in unitatea medicala pe care o coordoneaza s-a restrictionat accesul vizitatorilor.
"Am apelat la aceasta masura, am restrictionat accesul persoanelor care nu sunt bolnave. Apartinatorului i se permite sa il viziteze pe cel internat, dar numai pentru o perioada de 10 minute. In rest, apartinatorii nu mai au acces in spital", a spus Streinu-Cercel la Digi 24.
Acesta a precizat ca momentan nu se impun masuri suplimentare in contextul evolutiei agresive a gripei cauzate de coronavirus, in Asia. Reamintim ca deja numarul bolnavilor a ajuns in China la 830, iar Coreea de Sud si Japonia au confirmat cate doua... mai mult
Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 10:08
Romania a declarat oficial epidemie de gripa, inregistrand deja aproape 60 de decese si un numar mult mai mare de imbolnaviri decat preconizasera specialistii in politici publice de sanatate.
Dincolo de masurile autoritatilor, fiecare dintre noi ne putem proteja si putem contribui la stoparea raspandirii viruslui gripal, daca urmam sfaturile medicilor.
Cateva luni iarna, in fiecare an, avem sezon gripal, de aceea, este important sa nu ne panicam, ci sa urmam cateva reguli.
Ziare.com a stat de vorba cu dr. Gindrovel Dumitra, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, care conduce si grupul de vaccinologie al SNMF. Medicul de familie ne-a oferit cateva informatii si sfaturi care sa ne ajute sa iesim cu bine din sezonul gripal.
"Din cabinete nu se vede statistica in ansamblu, asa cum o vedem la nivel national. In cabinetul meu, intr-adevar, exista cazuri compatibile cu gripa si unele au fost si confirmate ca fiind gripa, in schimb, majoritatea cazurilor care sunt infectii respiratorii nu reprezinta gripa.
Ca o aproximatie, mai mult de 8 din 10 cazuri reprezinta infectii respiratorii banale, de sezon.
De aici apare o anxietate din partea pacientilor, majoritatea se prezinta cu astfel de simptome, care nu sunt caracteristice gripei, si e foarte important pentru medicul de familie sa-i explice pacientului ca sa inteleaga care e diferenta intre gripa si alte infectii respiratorii", ne-a declarat medicul de familie.
Cum deosebim gripa de o... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 08:36
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat ca saptamana viitoare va fi una "decisiva" in ceea ce priveste o hotarare referitoare la declararea epidemiei de gripa.
"Saptamana viitoare va fi decisiva. Daca pentru a treia saptamana consecutiv numarul cazurilor diagnosticate va depasi numarul cazurilor estimate, atunci vom declara epidemie de gripa.
In ceea ce priveste pacientii care prezinta simptomele unei gripe, acestia trebuie sa se adreseze in primul rand medicului de familie, sa evite automedicatia si sa respecte cu strictete instructiunile pe care inclusiv Ministerul Sanatatii le-a transmis in teritoriu avand in vedere multiplele cazuri de viroze respiratorii din aceasta perioada", a declarat Sorina Pintea duminica intr-o interventie la Antena 3.
Ministrul s-a referit si la situatia privind testele rapide de gripa.
"In ceea ce priveste testele pentru gripa, saptamana trecuta, vineri, am avut o conferinta de presa impreuna cu profesorul Adrian Streinu-Cercel, care spunea ca este foarte usor sa diagnostichezi o gripa pe baza semnelor clinice. Deci, nu este neaparat necesar sa ai aceste teste, dar, de regula, aceste teste se gasesc in unitatile de primiri-urgente", a declarat Pintea.
Ea a adaugat ca, in ceea ce priveste vaccinurile antigripale, dozele care nu sunt asigurate de Ministerul Sanatatii "pot fi achizitionate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societati comerciale".
"Ele ar fi trebuit sa se aprovizioneze pentru aceasta perioada,... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 15:50
Autoritatile franceze sunt in alerta din cauza unei epidemii de gripa care se manifesta in intreaga tara, informeaza Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
In consecinta, romanilor care vor pleca in perioada urmatoare in aceasta tara sau care sunt deja acolo li se recomanda sa se vaccineze imbotriva bolii.
Aproximativ 12.000 de francezi s-au prezentat in ultima perioada le medic acuzand simptome de gripa. Inca de la jumatatea lunii decembrie numarul de francezi consultati sub suspiciunea de gripa ajunsese la 98 din 100.000 de persoane, potrivit The Local.
Diversele servicii care functioneaza in subordina MAE le pot oferi cetatenilor romani din diaspora informatii cu privire posibilitatile de vaccinare antigripala.
Autoritatile medicale franceze sunt deosebit de precaute atunci cand vine vorba despre epidemiile de gipa.
In urma cu un an, intregul sistem de primiri urgente din tara a fost aproape de blocaj din cauza miilor de cetateni care cereau ajutor, afectati fiind de o tulpina a virusului H3N2.
Acum, spitalele incep din nou se aiba probleme in preluarea tuturor cazurilor de suspecti de gripa.
Tot in contextul unei epidemii de gripa, in 2015 au murit in Franta circa 18.000 de persoane.
Si Marea Britanie se confrunta deja cu o epidemie de gripa. Mai rau este ca autoritatile britanice se asteapta ca si tulpina care face ravagii in Franta sa ajunga pe insula, in curand, potrivit Daily Express.
Citeste si:
Studiu ingrijorator. Aproape 650.000 de... mai mult
Luni, 15 Ianuarie 2018, ora 15:11