Procurorii DNA fac luni audieri in dosarul Microsoft 2, iar pana acum au dat explicatii in fata anchetatorilor doi fosti sefi ai companiei Microsoft, precum si fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Silviu Hotaran, fostul director al companiei Microsoft, si Ovidiu Artopolescu, fost general manager la Microsoft, au fost pusi sub acuzare.
La iesirea din sediul DNA, dupa ce a fost audiat de procurori, Silviu Hotaran a declarat ca nu a dat si nu a luat niciodata spaga.
"Toata viata mea am trait si am promovat niste valori legate de etica si moralitate. Nu am dat si nu am luat spaga niciodata, nu am conturi", a spus fostul director Microsoft.
La randul sau, Alexandru Athanasiu a spus ca este pregatit de orice, dar stie ca este nevinovat.
Citeste mai departe despre "Doi fosti directori Microsoft au fost pusi sub acuzare in dosarul Microsoft 2. Alexandru Athanasiu este audiat in acelasi caz" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2016, ora 12:33
Persoanele care simt nevoia sa se prezinte ca lideri, ar trebui sa mai lucreze la dezvoltarea personala, crede fostul sef al Microsoft si directorul general al companiei GKTI Semper Human, Silviu Hotaran, care sustine ca se pot identifica simptompele unui leadership fals si calitatile unui adevarat lider.
"Imaginatia si vointa puternica sunt doua elemente cheie in dezvoltarea liderilor. Viziunile ne determina comportamentul. (...) Vointa puternica ma tine pe drum. Daca ne setam obiectivele, atunci putem. Succesul este o dorinta in viata", spune fostul sef Microsoft.
In opinia sa, nu se poate vorbi de leadership fara viziuni si a exemplificat prin doua citate devenite celebre, prin indeplinirea mesajului transmis.
"Bill Gates spunea ca isi doreste un calculator pe care sa ruleze programe Microsoft, in fiecare casa. Avea o viziune pe care oamenii de la acea data o considerau utopie. Dar iata ca se poate si ca viziunea lui Bill Gates nu mai este atat de incredibila.
Si, ca sa nu fiu acuzat de subiectivisim pentru zona IT, voi spune si despre Martin Luther King. El spunea: "I have a dream". Ce s-ar fi intamplat daca ar fi zis "I have a plan?" se intreaba retoric omul de afaceri, facand aluzie la perioada dificila din Statele Unite ale Americii, unde persoanele de culoare erau privite cu suspiciune si cu superioritate.
Silviu Hotaran adauga ca un adevarat leader ar trebui sa se ghideze dupa patru principii, care pot fi rezumate in cateva expresii simple: cere... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2013, ora 13:48
Microsoft este anchetata in SUA, fiind suspectata ca a incercat sa mituiasca mai multe personalitati, inclusiv oficialitati guvernamentali din Romania, Italia si China, pentru a obtine contracte. Fostul sef al Microsoft Romania, Silviu Hotaran, nu crede in veridicitatea acuzatiilor.
Contracte semnate in 2008 si 2009
In anii 2008 si 2009 s-au semnat acte aditionale si contracte cu Microsoft si partenerii sai in valoare de 104 milioane de euro si 58 milioane de dolari, potrivit datelor ZF si Mediafax, dar si a datelor puse la dispozitie de Ministerul Comunicatiilor.
Asocierea de firme D-Con.Net AG, D-Con.Net GmbH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG, Dim Soft SRL si Microsoft Romania (in calitate de subcontractant) a fost castigatorul contractului de 104 mil. euro a fost
Furnizorul de aplicatii software si servicii IT D-Con.Net (Elvetia) a achizitionat integral, in decembrie 2009, societatea D.I.M. Soft SRL cu 3,075 milioane de euro.
Ioan Ardelean, Andrei Iliescu si Adrian Ujeniuc, fostii asociati ai D.I.M. Soft, au incasat fiecare suma de 1,025 milioane de euro in urma cedarii partilor sociale catre D-Con.Net AG, conform datelor publicate in Monitorul Oficial.
Silviu Hotaran: "Noi credeam in alte valori"
Contactat de Business24, Silviu Hotaran, sef al Microsoft Romania in perioada 1996-2004 si 2007-2008, nu crede ca acuzatiile sunt valabile. El mentioneaza ca, in perioada in care a condus filiala din Romania a gigantului IT, a insistat... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 08:50
Fostul sef Microsoft Romania, Silviu Hotaran, te invata cum sa adaptezi afacerea la criza si cum sa iti rafinezi abilitatile de manager.
Crede ca adevaratii lideri sunt cei care stiu sa descopere oportunitati si cei care nu cad in plasa sindromului "one man show", unul dintre cei mai nocivi factori pentru business.
Silviu Hotaran este in prezent Managing Director la GKTI Semper si a devenit "antreprenor in educatie", in 2009, dupa ce a deschis aceasta firma. El compara
situatia din Romania cu un proverb englezesc: "common sense is not common". Cu alte cuvinte, desi cei mai multi manageri stiu ce ar trebui sa faca, prefera sa se concentreze pe rezultatele imediate, fara sa ia in calcul ca o "atitudine de dictator" dauneaza afacerii pe termen lung.
Managerii adevarati gasesc oportunitati pe timp de criza
In cel de-al cincilea an calendaristic de criza, managerii s-au adaptat la contextul economic si incearca sa gaseasca noi oportunitati de afaceri.
"Cand apare o situatie neprevazuta poti sa schimbi situatia existenta in favoarea ta. Acesta este lucrul pe care din ce in ce mai multi manageri si antreprenori incearca sa il faca. In orice caz, managerii care rezista pe timp de criza in niciun caz nu isi schimba comportamentul si nu revin mai deprimati sau suparati. Ei sunt cei care vad in criza oportunitati. Acum cred ca este momentul sa vedem si care sunt povestile de succes", spune Hotaran.
Motivarea angajatilor, Cutia Pandorei
Intr-o... mai mult
Miercuri, 13 Martie 2013, ora 00:01
Facebook este fara doar si poate compania care a tras jackpot-ul, listarea pe Bursa atragand atentia investitorilor asupra business-ului retelei de socializare. Care sunt ingredienele care au contribuit la construirea unei afaceri de o asemenea anvengura si ce ar putea invata antreprenorii romani din business-ul de milioane de dolari?
Facebook, construita de o echipa de manageri si finantatori
Desi povestea celei mai influente retele de socializare se invarte in jurul studentului la Harvard, Mark Zuckerberg, care a lansat un serviciu web pentru a interactiona cu colegii sai, succesul Facebook are in spate manageri care au pus umarul la crearea acestui business.
De la investitori care au sustinut financiar proiectul Facebook, pana la mentori de la care Zuckerberg a invatat secretele unui business de succes sau directori care s-au ocupat de companie cat timp antreprenorul lucra la alte proiecte, toti isi pot atribui o parte din succesul international pe care il are in prezent reteaua de socializare.
Sean Parker, Sheryl Sandberg sau Peter Thiel sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care au crezut in ideea studentului la Harvard si au sustinut-o. Au primit in schimb, cateva milioane de dolari si atentia intregii lumi.
Antreprenoii romani, "One man show"
Antreprenorii romani, chiar si cand vine vorba de un domeniu inovator precum IT-ul inca merg pe principiul "one man show". Romanilor le lipseste capacitatea de a gestiona o afacere, este de parere... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 09:31
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut, marti, prima intalnire cu cei 26 de membri ai Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, din care face parte si Silviu Hotaran, fostul sef al Microsoft, actualmente director al GKTI Semper Human, firma de training.
Acest consiliu are rol de sesizare a impactului politicilor economice guvernamentale asupra mediului de afaceri, in folosul economiei nationale, si de dezbatere a unor initiative economice.
Unul din membrii forului este si Silviu Hotaran, care a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca scopul acestuia este de a propune masuri care pot fi implementate pe termen scurt, deoarece Romania are nevoie de rezultate imediate.
"Sunt placut impresionat de aceasta invitatie, de aceasta numire si imi doresc, alaturi de colegii mei, sa incercam sa facem ceva. E adevarat ca este o premiera care merita toata stima si toata atentia", a declarat Hotaran.
"Cred ca ar trebui sa incercam sa facem mai multe in zona de executie. Sa nu uitam cat de important este, pentru toata lumea, impactul pe care il va avea acest proiect, daca va fi unul de succes. Semnalele pe care incercam sa le transmitem sunt cele mai importante".
Hotaran s-a arata optimist in ceea ce priveste Consiliul Consultativ format de premierul Ungureanu.
"Eu acum ma ocup de partea de educatie si ma consider un antreprenor in acest domeniu. Stim foarte bine ca cultura de managemnt nu este, inca, la nivelul altor economii si, totusi, pot spune ca... mai mult
Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 14:46
Fostul sef al diviziei Microsoft Romania, Silviu Hotaran, este de parere ca intr-o organizatie primii 20% dintre angajati reprezinta starurile firmei, care fac 80% din munca, afirmatie care coincide cu principiul lui Pareto. Urmatorii 30% sunt oamenii cu o motivatie foarte puternica, dar care nu au inca competentele necesare. "Mai sunt inca 30% dintre angajati cu competente importante, dar care si-au pierdut motivatia si ultimii 20% care nu sunt nici motivati, nici competenti. Cu cei din urma, ori ii convingi repede, ori te desparti de ei", a mai precizat acesta.
Unul din cei mai apreciati manageri din business-ul romanesc de it, Silviu Hotaran si-a urmat pasiunea. Dupa plecarea de la sefia Microsoft Romania, Silviu Hotaran a pornit pe un nou drum, cel al educatiei managerilor de varf din organizatiile romanesti. Acesta este de parere ca daca in IT, soft-ul lucreaza pe hardware, in leadership, hard-ul, care reprezinta competentele profesionale, lucreaza pe soft-ul intern al omului.
In ceea ce priveste actuala criza economica, fostul CEO este de parere ca la origine a stat decaderea valorilor morale si lacomia.Dupa aceasta criza, vom vorbi mai mult despre spiritualitatea de business, despre valori. Inainte se spunea business-ul este profit, acum se spune business-ul este profit & people, dar nu-i usor. Cand ne uitam in jur vedem ca aceasta criza a scos la suprafata lucrurile rele, care nu se schimba peste noapte", a mai adaugat Silviu Hotaran intr-un interviu acordat... mai mult
Sambata, 03 Decembrie 2011, ora 00:00
„Printre managerii straini pe care ii admir se numara Robert Rekkers de la Banca Transilvania fiindca e o persoana care are pasiunea de a cunoaste foarte multe despre Romania, Bob Claff si Bill Gates. Acestia sunt exemple de sefi care mi-au influentat viata. Am invatat de la ei cum sa-ti infrangi frica de a esua, ei mi-au insuflat dorinta de a experimenta si pasiunea pentru ceea ce fac”, a declarat fostul CEO Microsoft Romania Silviu Hotaran, actual managing partner GKTI Semper Human, in cadrul emisiunii Business Adviser.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in 2011?Hotaran considera ca echipa reprezinta cel mai bun observator al unui manager care doreste sa-si imbunatateasca stilul de management.
“Sunt adeptul unui leadership colectiv, “from behind”, acel tip de leadership care creeaza lideri”, a declarat fostul CEO.
In opinia acestuia managerii romani refuza sa delege fiindca sistemul traditional in care au fost crescuti i-a invatat performanta individuala, iar delegarea inseamna in primul rand incredere in ceilalti.
Potrivit acestuia, un manager nu poate avea incredere in sine fara a avea incredere in echipa sa.
“Succesul in viata nu se obtine de unul singur, ci impreuna cu ceilalti”, a adaugat Hotaran.
Hotaran spune ca lipsa increderii genereaza un management autocrat, ceea ce reprezinta o bariera in dezvoltarea companiei.
Fostul CEO considera ca alta tara a managerului roman este iresponsabilitatea de care... mai mult
Vineri, 31 Decembrie 2010, ora 01:03
Potrivit unui studiu, angajatii romani sunt vazuti de catre managerii expati ca fiind inteligenti, insa neloiali si ineficienti. “Managerii trebuie sa-si faca curaj sa se uite in oglinda pentru a vedea daca nu cumva ei sunt acei factori care afecteaza negativ loialitatea angajatilor. Avem multe pacate in managementul romanesc”, a declarat fostul CEO Microsoft Romania, Silviu Hotaran, actual managing partner GKTI Semper Human in cadrul emisiunii Business Adviser.
Bloombiz va recomanda:
Ce ne asteapta in anul 2011?Angajatul roman, inteligent dar nu eficient
“Romanii sunt creativi, inteligenta noastra este recunoscuta, insa eficienta depinde foarte mult de echipa cu care lucram”, este de parere Silviu Hotaran.
In opinia acestuia, eficacitatea este mult mai importanta.
Fostul CEO Microsoft Romania spune ca managerii sunt cei care trebuie sa aiba grija de eficienta angajatilor, prin felul in care isi motiveaza echipa, prin increderea pe care o au, prin respect si comunicare.
Angajatul roman, stabilitate emotionala si incredere scazute
Hotaran este de parere ca angajatii romani nu stiu sa acorde atentie persoanelor din jur.
Ei trebuie sa invete sa-si cultive increderea unii in altii.
“Nu trebuie sa fim geniali, ci “smart enough”, dupa care trebuie sa ne educam inteligenta emotionala. Din pacate, noi ne-am antrenat mereu pentru inteligenta individuala”, a mai adaugat acesta.
Fostul CEO este de parere ca inteligenta emotionala... mai mult
Duminica, 26 Decembrie 2010, ora 21:36