Companiile aeriene globale au cerut marti guvernelor sa accelereze asistenta financiara pentru salvarea industriei de transport aerian, ele dubland estimarile privind scaderea veniturilor inregistrata anul acesta din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (Covid-19) la peste 250 miliarde de dolari.
Anul trecut, veniturile totale ale industriei aeriene s-au situat la 838 de miliarde de dolari, transmite Reuters.
"Cu siguranta sunt necesare actiuni masive extrem de rapid", le-a spus jurnalistilor Alexandre de Juniac, directorul general al Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni (IATA), in cadrul unei videoconferinte.
Companiile aeriene din intreaga lume si-au lasat la sol majoritatea flotei pentru a-si prezerva numerarul, pe fondul restrictiilor severe de calatorie menite sa incetineasca raspandirea epidemiei. Ele se confrunta cu presiuni imense asupra nivelului lichiditatilor, iar aproape jumatate dintre operatorii aerieni ar putea intra in faliment in urmatoarele saptamani, daca nu se vor lua masuri pentru sprijinirea industriei, a declarat seful IATA.
Acesta a adaugat: "Avem o criza de lichiditati care vine in plina viteza - nu inregistram venituri, dar avem alte costuri - asadar avem cu disperare nevoie de numerar".
Alexandre de Juniac a facut apel la exceptii pentru zborurile cargo, spunand ca este amenintata o activitate economica vitala din cauza inchiderii spatiilor aeriene.
Luna trecuta, Asociatia Internationala a Transportatorilor... mai mult
Marti, 24 Martie 2020, ora 16:15
Principalele trei companii aeriene chineze au solicitat in mod oficial despagubiri de la producatorul american de avioane Boeing pentru blocarea la sol si intarzierea livrarilor de avioane 737 MAX, dupa doua catastrofe aeriene in care au fost implicate aceste avioane, a anuntat miercuri mass media de stat din China, transmite AFP.
Potrivit postului public de televiziune CCTV, companiile aeriene China Southern Airlines, China Eastern Airlines si Air China au cerut sa fie despagubite de producatorul american de avioane, o solicitare care intervine intr-un moment de escaladare a razboiului comercial dintre Washington si Beijing.
"Un responsabil de la Air China a confirmat astazi ca transportatorul a trimis o cerere oficiala de despagubire catre Boeing, din cauza pierderilor suferite ca urmare a interdictiei zborurilor si a imposibilitatii Boeing de a-si onora la timp livrarile de 737 MAX", a informat CCTV. Postul de televiziune a adaugat ca si celelalte doua companii aeriene au trimis cereri similare catre producatorul american, dar nu a dezvaluit valoarea despagubirilor solicitate.
China Southern este cea mai mare companie aeriana din Asia, dupa flota sa, China Eastern este a doua mare companie aeriana din China iar Air China este transportatorul national.
In data de 11 martie 2019, China a fost prima tara din lume care a ordonat companiilor sale aeriene sa suspende zborurile avioanelor Boeing 737 MAX din motive de securitate, dupa tragediile aviatice din... mai mult
Miercuri, 22 Mai 2019, ora 11:08
Pe fondul traficului aerian in crestere atat din Bucuresti, cat si din alte aeroporturi mari din tara, dar si a cresterii frecventei zborurilor low cost, cererea pentru serviciile FlightClaim.ro de obtinere a compensatiilor pentru pasagerii companiilor aeriene a crescut cu peste 450% in 2018 comparativ cu 2017.
Proportional a crescut si numarul proceselor intentate companiilor aeriene care intarzie sa plateasca sumele cuvenite pasagerilor indreptatiti la acestea.
Echipa juridica a FlightClaim.ro a deschis in ultimele doua luni peste 25 procese in instanta impotriva companiilor aeriene prezente in Romania, pentru compensatii neplatite pasagerilor romani, fara niciun cost pentru pasagerii afectati.
In total, in prezent sunt deschise un numar de 67 de dosare, impotriva a 14 operatori de transport aerian. Solutia apelarii la instantele judecatoresti se abordeaza doar atunci cand compania aeriana refuza sau intarzie sa plateasca sumele cuvenite pasagerilor, iar pasagerii sunt 100% indreptatiti sa primeasca compensatii pentru intarzieri sau anulari de zboruri.
FlightClaim.ro, impreuna cu echipa de avocati cu care lucreaza, formuleaza cererea de chemare in judecata si urmeaza toti pasii pentru finalizarea procesului judiciar, care poate dura pana la 4 luni in prima instanta, pentru obtinerea unei hotarari executorii.
Toate dosarele finalizate pana in acest moment au avut rezultate pozitive si pasagerii si-au primit compensatiile de pana la 600 de euro de persoana,... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 11:57
Doar sase companii aeriene europene se regasesc in Top 20 cei mai siguri transportatori aviatici pentru anul 2016, potrivit unui clasament recent. Lider este Qantas Airlines, din Australia.
Compania australiana este in fruntea listei pentru al treilea an la rand, fara niciun accident fatal in epoca avioanelor supersonice, scrie Mirror, citand topul AirlineRatings.com.
Care este cea mai sigura companie aeriana din lume - situatia in Europa (Grafic)
Printre cele mai sigure 20 de companii aeriene se regasesc doar 6 din Europa - Finnair, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Swiss si Virgin Atlantic.
Pe langa compania australiana, celelalte 13 din Top 20 sunt, in ordine alfabetica: Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, American Airlines, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, Singapore Airlines, United Airlines si Virgin Australia.
De asemenea, a fost realizat si un Top 10 al celor mai sigure ...citeste mai departe despre "Top 20 cele mai sigure companii aeriane din lume - cum sta TAROM" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 11:49
Compania aeriana romana TAROM discrimineaza pasagerii cu dizabilitati si incalca reglementarile europene in vigoare, nereguli existand si la celelalte companii aeriene din Romania, informeaza reducemobility.eu.
Potrivit publicatiei reducedmobility.eu, discriminarea persoanelor cu dizabilitati care doresc sa se deplaseze cu avionul ramane o problema in multe tari ale lumii.
In pofida eforturilor, multe companii aeriene mai au putin si le spun persoanelor cu dizabilitati sa ramana acasa.
In 2008, Europa a introdus o reglementare anti-discriminare ce protejeaza drepturile pasagerilor cu dizabilitati ce se deplaseaza cu aparate de zbor, insa sunt inca multe companii europene care nu se conformeaza, scrie sursa citata.
TAROM incalca, asadar, aceasta regula, (EC) 1107/2006, ce solicita companiilor aeriene sau agentilor lor sa faca publice cerintele de siguranta si informatiile relevante cu privire la dimensiunea avionului ...citeste mai departe despre "Drepturile pasagerilor cu dizabilitati, incalcate de companiile aeriene din Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Iulie 2014, ora 17:07
Cea mai sigura companie aeriana este Qantas, conform unui top realizat de site-ul AirlineRatings.com.
Compania australiana a primit un rating de sapte stele si ocupa prima pozitie in top datorita istoricului sau lipsit de accidente soldate cu decese pe intreaga perioada de operare, de la inceputul anilor 1950, scrie CNN.
In ordine alfabetica, mai sunt incluse in top zece, cu un rating de sapte stele, Air New Zeeland (Noua Zeelanda), All Nipon Airways (Japonia), Cathay Pacific Airways (Hong Kong), Emirates (Emiratele Arabe Unite, Dubai), Etihad Airways (Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi), Eva Air (Taiwan), Royal Jordanian (Iordania), Singapore Airlines ...citeste mai departe despre "Care este cea mai sigura companie aeriana din lume - TOP 10" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:55
Un incident socant s-a produs recent in timpul unui zbor al companiei Air India pe ruta Bangkok-New Delhi: ambii piloti s-au dus la culcare, lasand-o - timp de 40 de minute - in locul lor la mansa aeronavei cu 166 de pasageri la bord pe o stewardesa stagiara.
La un moment dat, insotitoarea de bord a deconectat accidental pilotul automat si echipajul a trebuit sa fie trezit de urgenta, relateaza Times of India.
Incidentului in timpul zborului AI 133 de la Bangkok s-a produs la o altitudine de 11.000 de metri.
Atunci cand avionul a luat inaltimea necesara, primul pilot Ravindra Nath a spus ca are nevoie sa mearga la toaleta, a parasit cabina pilotilor si s-a dus sa doarma la Business Class.
Procedura standard a companiei Air India prevede ca minimum un pilot sa se afle in cabina de pilotaj pentru a tine sub control zborul si, daca este necesar, sa opreasca pilotul automat si sa preia conducerea aeronavei.
Cu toate acestea, dupa o jumatate de ora, capitanul aeronavei B. K. Soni a decis sa se alature colegului sau. Este adevarat ca, inainte, le-a chemat pe cele doua insotitoare de bord, printre care si stagiara Kanika Kala, si le-a explicat pret de cateva minute cum se piloteaza un avion.
Dupa aceea, capitanul a conectat pilotul automat si s-a retras. Cei doi nu au putut sa doarma mai mult de 40 de minute, intrucat stewardesa stagiara a deconectat accidental pilotul automat si, speriata, a trezit pilotii.
Incidentul a ajuns in atentia Directiei Generale... mai mult
Duminica, 05 Mai 2013, ora 16:52
Uniunea Europeana a anuntat marti ca adauga companiile aeriene din Eritreea Eritrean Airlines si Nasair Eritrea pe lista ei neagra de companii interzise de zbor in spatiul sau aerian.
In schimb, ea a retras companiile din Mauritania si Jordan Airlines de pe lista dupa ce acestea si-au imbunatatit conditiile de siguranta.
"Comisia nu va precupeti niciun efort pentru a ajuta tarile afectate de lista de transportatori aerieni interzisi de zbor in a-si intari capacitatile tehnice si administrative pentru a depasi dificultatile in domeniul securitatii, cat mai repede si eficient posibil", a declarat comisarul pentru transporturi Siim Kallas.
"Sunt foarte satisfacut ca o tara si mai multi transportatori aerieni au fost retrasi de pe lista. Este vorba aici despre progrese importante, dar siguranta este prioritatea absoluta si nu putem accepta niciun compromis in acest domeniu, ceea ce explica decizia impotriva Eritreii", a adaugat el.
A 20-a editie a listei negre a UE interzice acum 287 de companii din 20 de tari. Ea este publicata pe site-ul Comisiei Europene http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_fr.htm, mentioneaza AFP. mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2012, ora 09:03
British Airways este, potrivit Agentiei de rating al transportului aerian (ATRA), una dintre cele mai sigure companii aeriene din lume, alaturi de grupul franco-olandez Air France-KLM si compania germana Lufthansa.Tara cu cele mai multe companii in topul realizat de ATRA este insa Statele Unite. Astfel, companiile americane AMR Corporation, din care fac parte American Airlines si American Eagles, precum si Continental Airlines, Delta Airlines, Southwest Airlines, United Airlines si US Airways sunt printre cele evaluate de agentia de rating ca fiind cele mai sigure din lume.Singura reprezentata a continentului asiatic care apare in lista este Japan Airlines, scrie The Telegraph, preluat de Ziare.com.Topul a fost intocmit pe baza a 15 criterii, printre care varsta avioanelor din dotare sau componenta flotei. In total, au fost testate 100 de companii aeriene, dar numai 44 au raspuns criteriilor cerute.Reprezentantii ATRA au declarat ca expertii agentiei considera gresita ideea de a lua in calcul numai accidentele inregistrate de o companie sau alta. In opinia lor, nu mai putin importante pentru securitatea zborurilor sunt elementele tehnice, umane sau organizatorice. mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 08:29