Europa va ridica in ianuarie restrictiile de zbor impuse avionului Boeing 737 MAX, dupa ce autoritatea de reglementare americana (FAA) a pus capat consemnarii la sol din ultimele 20 de luni, care a fost impusa dupa prabusirea a doua aeronave de acest tip, a declarat seful Agentiei pentru Siguranta Aviatiei (EASA) din Uniunea Europeana, Patrick Ky, citat de CNBC.
Ky a afirmat ca 737 MAX poate zbura in siguranta in urma schimbarilor de design efectuate dupa cele doua prabusiri, care au avut loc in 2018 si 2019, intr-un interval de numai cinci luni, in urma carora au murit 346 de oameni.
"Am dorit sa efectuam o analiza complet independenta asupra sigurantei acestui avion, asa ca am realizat propriile verificari si teste de zbor", a declarat Ky la Paris Air Forum, o conferinta pentru aviatie organizata online si gazduita weekendul trecut de publicatia La Tribune.
"Toate aceste studii ne spun ca 737 MAX poate reveni in serviciu. Am inceput sa punem in practica toate masurile. Este probabil ca in cazul nostru vom adopta deciziile care ii vor permite sa revina in serviciu, candva in ianuarie", a explicat oficialul.
Decizia EASA este considerata ca cea mai importanta dupa aprobarea data de FAA.
Oficialii EASA au confirmat ca un proiect de directiva al EASA, care propune incetarea consemnarii la sol a 737 MAX in Europa, va fi publicat saptamana viitoare, urmat de o perioada de consultari publice de 30 de zile. Dupa parcurgerea acestor etape, decizia de incetare a... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 07:22
Astazi, e mai usor ca niciodata sa ne bucuram in confortul propriei case de ceea ce ne ofera lumea exterioara. Putem viziona filmele preferate, ne putem face aprovizionarea saptamanala instalati confortabil pe canapea si putem comanda cina la restaurantul favorit, care ne-o livreaza direct la usa.
Pe masura ce platim tot mai multe bunuri si servicii online, vrem sa ne asiguram ca facem acest lucru in siguranta. Visa si bancile partenere colaboreaza strans pentru a asigura securitatea platilor, folosind mai multe niveluri de securitate pentru a preveni frauda, pentru a proteja datele detinatorului de card si pentru a-l ajuta sa isi recupereze banii daca cineva ii foloseste cardul fara permisiunea sa.
"Cardul ramane cea mai sigura si rapida optiune prin care consumatorii pot achita direct de acasa orice produs sau serviciu pentru nevoile zilnice, fie ca vorbim despre achizitia de alimente sau haine, plata facturilor sau transferul de bani catre o alta persoana. Ca o dovada ca romanii inteleg tot mai clar utilitatea platilor cu cardul, valoarea medie a unei tranzactii online cu cardurile Visa din Romania a crescut cu 10% in martie fata de aceeasi perioada din 2019.
Cele mai mari cresteri ale tranzactiilor online au putut fi observate in cazul restaurantelor (+524%), magazinelor alimentare (+147%), farmaciilor (+64%) si al platilor de utilitati (+51%). Un avantaj evident al platilor electronice este accesul rapid si in deplina siguranta la contul bancar, oricand si... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 16:37
Un avion rus de vanatoare de tip Su-27 a efectuat o interceptare "neprofesionista" a unui avion de spionaj de tip P-8 apartinand Marinei americane (US Navy) marti, in spatiul aerian international, la Marea Baltica, au declarat doi oficiali din cadrul Apararii pentru CNN.
Avionul rus s-a apropiat la sase metri de aeronava americana, a declarat un oficial, precizand ca "intalnirea" a durat aproximativ noua minute.
Aceasta interceptare a fost catalogata de oficiali sigura dar neprofesionista, iar un reprezentant al US Navy a declarat pentru CNN ca Marina nu clasifica in mod oficial intalniri aeriene in acest fel.
Marina clasifica interceptari aeriene fie ca sigure, fie ca periculoase.
Un purtator de cuvant al Fortelor Navale americane in Europa, locotenent-comandorul Zach Harrell a refuzat sa comenteze incidentul in detalii.
"Nave si aeronave americane interactioneaza cu regularitate cu unitati militare din alte tari", a spus el.
Marina va furniza informatii despre interactiuni periculoase, a precizat Harrell.
Ultima interceptare periculoasa a unei aeronave apartinand Marinei americane de catre un avion rus de vanatoare a avt loc in ianuarie, cand un Su-27 a zburat la aproximativ 1,5 metri de un avion de tip EP-3.
US Navy a catalogat aceasta interceptare drept periculoasa si neprofesionista.
In urma acestui incident, Departamentul de Stat american a acuzat Moscova ca "incalca in mod flagrant acordurile in vigoare si dreptul international".... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 10:13
Un avion Boeing 737-300 al companiei BlueAir, care zbura duminica seara pe ruta Cluj-Bucuresti, s-a intors pe aeroportul din Cluj-Napoca, dupa de pilotii au auzit niste zgomote ciudate la motor.
Discutiile cu turnul de control arata ca echipajul zborului 0B3102 a raportat vibratii la motor, dupa decolare, astfel ca s-a luat decizia revenirii la Cluj-Napoca, unde a si aterizat in siguranta, informeaza Aeronews.ro.
Martorii spun ca "se auzea ciudat, asemeni unui C-130 Hercules, nicidecum #B737". Avionul in cauza are 27 de ani vechime.
...citeste mai departe despre "Un avion care zbura pe ruta Cluj-Bucuresti s-a intors din drum, din cauza unor zgomote ciudate la motor" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 22:49
Un Boeing 737 al companiei Ryanair care a decolat vineri seara in jurul orei 21:55 de la Bucuresti cu destinatia Dublin a revenit pe Aeroportul Henri Coanda la aproximativ o ora de la decolare, purtatoarea de cuvant a aeroportului Ana State declarand ca pilotii au cerut sa se intoarca de urgenta.
Conform boardingpass.ro, avionul ar fi lovit cu coada pista in timpul procedurii de decolare.
Ana State sustine insa ca lucratorii aeroportului au verificat pista de la care a decolat aparatul si nu au gasit urmele vreunui incident. E a precizat ca verificarile vor fi reluate sambata dimineata.
State a precizat la Antena 3 ca avionul, cu 173 de pasageri la bord, a aterizat in siguranta, iar calatorii vor fi cel mai probabill preluati de o alta aeronava. ...citeste mai departe despre "Un avion cu 173 de pasageri s-a intors de urgenta la Bucuresti: Ar fi lovit cu coada pista la decolare" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 23:42
Un avion de pasageri a iesit de pe pista si a ramas blocat in noroi, sambata noaptea, dupa aterizarea pe aeroportul international din orasul Trabzon, situat in nordul Turciei.
Imaginile publicate de agentia de presa proguvernamentala turca Anadolu arata eforturile autoritatilor turce de a salva aeronava, blocata in noroi la numai cativa metri de apele Marii Negre.
Avionul, care apartinea companiei aeriene private Pegasus, efectuase un zbor Ankara-Trabzon.
Toti cei 162 de pasageri aflati la bordul avionului si membrii echipajului au fost evacuati in siguranta, a declarat guvernatorul provinciei Trabzon, Yucel Yavuz.
Zborurile au fost reluate duminica dimineata la aeroportul international din Trabzon, dupa ce au fost intrerupte cateva ore in urma incidentului. ...citeste mai departe despre "Un avion de pasageri a iesit de pe pista si a ramas blocat in noroi, in Turcia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 14 Ianuarie 2018, ora 10:48
Anul 2017 a fost cel mai sigur an din istorie pentru aviatia comerciala, in care companiile aeriene nu au inregistrat accidente ale aeronavelor pentru pasageri soldate cu victime.
Firma olandeza de consultanta To70 si Aviation Safety Network au anuntat luni ca anul trecut nu s-au produs decese pe cursele comerciale de pasageri, "2017 fiind cel mai sigur an pentru aviatie din istorie", dupa cum a afirmat Adrian Young, de la To70, transmite Reuters.
To70 a estimat ca rata accidentelor fatale pentru zborurile comerciale mari de transport de pasageri este de 0,06 la 1 milion de zboruri, sau de un accident fatal la 16 milioane de zboruri.
Aviation Safety Network a anuntat la randul ei ca in 2017 nu au avut loc decese in timpul curselor comerciale de pasageri, ci doar 10 accidente in transporturile aeriene, care au avut ca rezultat 44 de morti la bord si 35 de persoane decedate la sol. Aceste accidente au inclus avioane de transport de marfa si un avion de transport de persoane de mici dimensiuni.
Datele includ 12 persoane care si-au pierdut viata pe 31 decembrie, in urma prabusirii unui avion Nature Air Cessna 208B Grand Caravan, la cateva minute de la decolare, intr-o regiune muntoasa de langa localitatea Punta Islita, din Costa Rica.
In schimb, in 2016 au avut loc 16 accidente aviatice, soldate cu moartea a 303 persoane.
In ultimele doua decenii, decesele produse ca urmare a accidentelor aviatice au scazut in mod constant. In 2005, la nivel mondial si-au... mai mult
Marti, 02 Ianuarie 2018, ora 11:16
Fie ca suntem de acord, fie ca nu, atunci cand calatorim cu avionul trebuie sa oprim telefoanele mobile sau, cel putin, sa le trecem pe modul "avion". Insa ce se intampla cu adevarat atunci cand nu iti inchizi telefonul mobil inainte de decolare si cat de periculos este pentru siguranta avionului?
Folosirea acestor dispozitive in avioane a fost mult dezbatuta, industria aeronautica incercand sa tina pasul cu tehnologia aflata in continua schimbare, atunci cand vine vorba despre siguranta pasagerilor. Jordi Lippe-McGraw explica, pentru site-ul Travel and Leisure, ce se intampla daca un calator sau mai multi nu respecta aceasta regula.
Motivul pentru care sunt invocate eventuale probleme de siguranta este acela ca, atunci cand te afli la peste 3.000 de metri deasupra pamantului, semnalul telefonului mobil ricoseaza din mai multe relee si trimite un semnal mai puternic. Acest lucru ar putea congestiona retelele de la sol, insa nu a existat niciodata un caz de avion prabusit din ...citeste mai departe despre "Mit sau realitate? Cat de periculos e sa nu iti inchizi telefonul in timpul zborului cu avionul?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Mai 2016, ora 12:53
Cea mai sigura companie aeriana este Qantas, conform unui top realizat de site-ul AirlineRatings.com.
Compania australiana a primit un rating de sapte stele si ocupa prima pozitie in top datorita istoricului sau lipsit de accidente soldate cu decese pe intreaga perioada de operare, de la inceputul anilor 1950, scrie CNN.
In ordine alfabetica, mai sunt incluse in top zece, cu un rating de sapte stele, Air New Zeeland (Noua Zeelanda), All Nipon Airways (Japonia), Cathay Pacific Airways (Hong Kong), Emirates (Emiratele Arabe Unite, Dubai), Etihad Airways (Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi), Eva Air (Taiwan), Royal Jordanian (Iordania), Singapore Airlines ...citeste mai departe despre "Care este cea mai sigura companie aeriana din lume - TOP 10" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 08:55