A alege intre mentinerea sau eliminarea pragului de detinere este totuna cu a alege intre controlul direct exercitat de management si controlul indirect exercitat de actionari asupra averii considerabile a SIF-urilor.
Dificultatea vine din faptul ca, intr-o tara in care legislatia nu asigura o protectie suficienta a societatilor in raport cu actiunile celor care le controleaza, niciuna dintre cele doua variante nu pare a fi suficienta pentru a ajuta SIF-urile sa devina investitii atractive.
Ar trebui facut un pas in plus, si anume instituirea unui sistem de "checks and balances" care sa asigure un echilibru, astazi inexistent, intre cele doua forte: management si actionari.
Sigur ca, in conditiile legislative precare din Romania, controlul actionarilor asupra SIF poate fi chiar mai daunator decat controlul managementului, iar eliminarea pragului de detinere deschide calea preluarii legale a controlului de catre actionari.
Dar pe de alta parte, doar cine nu vrea sa vada nu ...citeste mai departe despre "Eliminarea pragului de detinere la SIF-uri: conditie necesara, dar insuficienta" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 11:40
Dupa mai bine de 16 ani de "razboi rece" intre conducerile SIF-urilor si piata, conflictul provocat de pragul de detinere impus de catre acestea propriilor actionari se indreapta catre deznodamant.
Senzatia pe care am avut-o joi privind fortele prezente la dezbaterea avand ca tema "VIITORUL BURSIER AL SIF-URILOR SI FP", organizata de ziarul "Bursa", cu participarea principalilor actori ai pietei de capital, a fost ca asist la pozitionarea combatantilor in pregatirea bataliei decisive.
Oricat ar parea de neverosimil, 16 ani de eforturi ale reprezentantilor pietei sprijiniti in mod constant de autoritatea de reglementare si in multe randuri si de factorul politic, sub diversele lui fete, nu au fost indeajuns pentru a inlatura interdictia impusa de SIF-uri propriilor actionari de a detine un numar de actiuni mai mare decat un anumit prag.
2015 are insa sanse sa marcheze finalul acestei lupte, iar in derularea dezbaterii de joi semnele au fost clare, poate si pentru faptul ca ...citeste mai departe despre "Atacul la baioneta al pietei forteaza replierea strategica a SIF-urilor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 09:13
In toamna lui 2014, am fost martorii tentativei Guvernului de a elimina pragul de detineri la SIF-uri.
Parte a unui demers benefic de reformare a legislatiei pietei de capital, demers sustinut de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei si de grupul "Great Barriers Shift", proiectul legislativ a fost promovat de Guvern sub forma OUG 90/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 297/2004 privind piata de capital, cu intentia declarata de a moderniza legislatia pietei de capital prin armonizare cu o serie de reglementari la nivel european.
Lucru rar intalnit in peisajul romanesc, toti (sau aproape toti) cei implicati, Guvernul, A.S.F., organizatiile investitorilor si chiar (in mod tacit) SIF-urile, erau de acord ca acest prag trebuie fie eliminat, fie cel putin majorat pana la 33% (valoare care nu este aleasa arbitrar, este pragul de detineri care naste obligatia de a lansa o oferta publica de preluare in cazul tuturor societatilor listate pe o piata reglementata).
Astrele ...citeste mai departe despre "Chestiunea pragului de detinere la SIF-uri, din nou in actualitate" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 08:15
Noua institutie de control pe piata de capital (ASF) ia in calcul eliminarea pragului la SIF-uri. Specialistii spun ca limitarea dreptului de a investi intr-un SIF era, oricum, o "inventie nationala", care nici macar nu era respectata, fiind folosita in interes propriu de "baietii destepti" de pe piata de capital.
Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara a anuntat ca pe lista obiectivelor sale, in aceasta functie, se numara si eliminarea pragului de 5% la Societatile de Investitii Financiare (SIF).
In prezent, un investitor nu poate sa detina mai mult de 5% din actiunile la un SIF. Autoritatile au decis aceasta limitare inca de la aparitia SIF-urilor in 1999, cand circa noua milioane de romani au devenit actionari la aceste Societati de Investitii. Au existat temeri ca unii ar putea sa cumpere mai multe actiuni si sa ajunga de detina o parte din avutia nationala.
Prin urmare, autoritatile au luat decizia politica de a limita valoarea pachetului de actiuni pe care il poate detine un investitor. Initial pragul a fost de 0,1%, pentru ca in 2005 pragul sa urce la 1%. Ultima modificare a pragului a avut loc in 2011 cand Parlamentul a votat cresterea plafonului la 5%.
Avocat specializat in piata de capital: Probabil o sa creasca pretul pe piata si se va crea lichiditate
Cristian Dutescu, partener al casei de avocatura Dutescu&Partners sustine ca masura ar fi una buna si statul nu ar trebui sa intervina pentru a impune un prag de... mai mult
Luni, 03 Iunie 2013, ora 17:52
Legea privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5%, adoptata pe 15 decembrie de catre Camera Deputatilor, a fost astazi promulgata de presedintele Traian Basescu.
Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate detine, singura ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat, actiuni emise de catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea fondurilor proprietatii private, dar nu mai mult de 5% din capitalul social al societatilor de investitii financiare".
Astfel, majorarea pragului de detinere va permite investitorilor sa cumpere pachete de pana la 5% din actiunile unui SIF, fata de 1% pana acum. In 2005, pragul de detinere la SIF-uri fusese majorat de la 0,1% la 1%.
"Decizia a fost, intr-adevar, bine primita de investitori, dar nu este un factor determinant pentru cresterea lichiditatii pietei si pentru cresterea valorii tranzactionale", spunea Stere Farmanche, Presedintele Consiliului de Administratie al BVB la o saptamana dupa adoptarea legii.
Stere Farmache considera la acel moment ca decizia va fi determinanta pentru cresterea lichiditatii, performanta SIF-urilor si, nu in ultimul rand, performanta Romaniei ca mediu investitional.
Pe de alta parte, presedintele KTD Invest, Iulian Panait, declara in luna decembrie pentru Business 24 ca aceasta decizie de majorare a pragului de detinere la SIF-uri va conta pe termen lung, in momentul in care conditiile generale pe burse se vor... mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 19:44
Reprezentantii SIF Moldova considera ca majorararea pragului de detinere la SIF-uri la 5% este benefic atat pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, cat si a societatilor de investitii financiare, si ca transmite un semnal pozitiv pentru cresterea increderii investitorilor.
"Consiliul de Administratie al SIF Moldova ia act cu satisfactie de hotararea Camerei Deputatilor privind majorararea pragului de detinere la SIF-ui de la 1% la 5%, apreciind ca acest eveniment este benefic atat pentru dezvoltarea pietei de capital romanesti, cat si a societatilor de investitii financiare, transmitand un semnal pozitiv pentru cresterea increderii investitorilor institutionali romani si straini", se arata intr-un comunicat transmis Bursei.
Potrivit reprezentantilor SIF Moldova, posibilitatea crescuta de implicare a investitorilor institutionali in cadrul actionariatului SIF Moldova creeaza premise favorabile pentru implementarea politicilor investitionale, modificarea actului constitutiv si dezvoltarea societatii in acord cu principiile de guvernanta corporativa.
Proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost adoptat joi de Camera Deputatilor, for decizional.
Majorarea pragului de detinere la SIF-uri a determinat o crestere la bursa a acestora cu 15%
Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine singur ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:52
Masura de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri va duce la cresterea volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa, sutine economistul sef si directorul Directiei Strategie din cadrul BCR, Lucian Anghel.
"Prin aceasta decizie se elimina una dintre barierele pe care investitorii, atat romani, cat si internationali, le aveau atunci cand intentionau sa realizeze investitii de portofoliu la Bursa de Valori Bucuresti. Ma astept ca masura sa aiba ca efect imediat o crestere a volumelor tranzactionate si a increderii in Bursa. Cred ca este un pas foarte bun, avand in vedere privatizarile importante planificate pentru anul 2012", a declarat Lucian Anghel.
El sustine ca BVB are un potential de dezvoltare pe termen lung mult peste cel al sistemului bancar, daca toti actorii importanti pentru aceasta piata reusesc sa-si uneasca fortele pentru o viziune pe termen mediu si lung.
"Exista o fereastra de oportunitate unica pentru Bursa de Valori in 2012 pe care nu avem dreptul s-o raam, daca dorim sa dezvoltam in Romania si alte instrumente de finantare decat cele bancare", a mai spus Lucian Anghel.
Proiectul de lege privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri de la 1% la 5% a fost adoptat joi de Camera Deputatilor, for decizional. Principala modificare adusa in lege arata ca "orice persoana poate dobandi cu orice titlu sau poate detine singur ori impreuna cu persoanele cu care actioneaza concertat actiuni emise de catre societatile de investitii financiare... mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 14:46
Deputatii au aprobat joi, in sedinta de plen, cu 170 voturi "pentru" si 63 de voturi "impotriva", proiectul legislativ pentru cresterea pragului maxim de detinere la SIF-uri, de la 1% la 5% din totalul actiunilor emise de fiecare societate de investitii financiare.
La sedinta au fost prezenti 247 de deputati, iar 11 s-au abtinut de la vot.
Legea urmeaza sa fie transmisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu, iar apoi va fi publicata in Monitorul Oficial.
In ultimele trei saptamani, proiectul a fost amanat de trei ori de la vot, desi figura pe ordinea de zi, ceea ce a dus la variatii ample ale cotatiilor celor cinci societati, atat pe crestere, cat si pe scadere.
Dupa publicarea legii in Monitorul Oficial, in termen de 60 de zile SIF-urile trebuie sa convoace AGA pentru modificarea actelor constitutive pentru actualizarea noului prag, iar daca acestea nu se vor intruni dupa trecerea celor 60 de zile statutele se vor considera modificate de drept, cu noua limita de detinere. Conditiile sunt prezentate in raportul Comisiei de buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
Investitorii de pe piata de capital asteapta deznodamantul initiativei legislative pentru cresterea pragului de detinere inca din vara anului 2009, cand un grup de senatori si deputati a lansat acest proiect de lege. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:08
Asociatia Brokerilor solicita membrilor Camerei Deputatilor sa urgenteze introducerea in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor a proiectului de lege privind modificarea pragului de detinere in capitalul social al Societatilor de Investitii Financiare (SIF) de la 1% la 5%.
"Desi proiectul de lege s-a aflat pe ordinea de zi a sedintelor din luna noiembrie, dezbaterea sa a fost amanata succesiv. Asociatia Brokerilor considera ca aceasta tergiversare nu este benefica nici pietei de capital, nici economiei", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Brokerilor.
Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, sustine ca impunerea unui prag de detinere care nu se regaseste nicaieri in legislatia europeana incalca principiile comerciale si ale economiei de piata, lipsind actionariatul de posibilitatea implicarii in deciziile pe care le ia conducerea si, totodata, afecteaza bunul mers al pietei de capital, fiind in detrimentul investitorilor si al statului roman.
"Prin impunerea acestei limitari de detinere, practic se restrictioneaza accesul investitorilor institutionali precum fondurile de pensii, sau bancile de investitii, care dispun de fonduri suficiente pentru a contribui la cresterea lichiditatii pietei de capital.
Pe de alta parte, eliminarea pragului de detinere nu aduce beneficii doar investitorilor, ci si statului roman prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat cu impozitele platite de investitori pentru tranzactiile pe piata de capital", sustine Dan... mai mult
Joi, 08 Decembrie 2011, ora 08:12