Decizia de eliminare a pragului de detinere la SIF-uri ar trebui adoptata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si piata de capital, fara implicarea politicului, a declarat vicepresedintele ASF pentru piata de capital, Mircea Ursache.
"Eliminarea pragului la SIF-uri e o problema care, din motive pe care niciodata nu le-am inteles, intra in sfera politicului si nu stiu de ce. Am vazut insa ca exista in momentul de fata un punct de vedere unitar la nivelul politicului pe acest subiect (...) Una din barierele care trebuie eliminata este pragul la SIF-uri, care va face obiectul unei legi care sa reglementeze acest aspect. Decizia de eliminarea a pragului pentru SIF-uri nu trebuie sa fie o decizie politica, ci una pe care piata de capital si ASF trebuie s-o adopte", a afirmat Ursache, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.
Ministerul Finantelor Publice a propus, la inceputul lunii octombrie a anului trecut, eliminarea pragului de 5% la societatile de investitii financiare, dar a renuntat in noiembrie la aceasta propunere.
Varianta de proiect de lege introdusa in dezbatere publica in octombrie elimina pragul si dadea actionarilor SIF-urilor posibilitatea de a stabili o limita in acest sens.
Guvernul a adoptat la finele anului trecut, prin ordonanta de urgenta, modificarile privind legislatia pietei de capital in varianta finala, in care nu se mai regasea prevederea privind eliminarea pragului.
Una dintre modificari a vizat cresterea, de la 5%... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 14:39
1SIF Banat-Crisana (SIF1) a sistat plata dividendelor in intervalul 23 decembrie - 31 ianuarie, in contextul procesului de inventariere a patrimoniului societatii.
"SIF Banat-Crisana informeaza actionarii ca in perioada 23 decembrie 2014 - 31 ianuarie 2015 sisteaza temporar plata dividendelor, avand in vedere desfasurarea procesului de inventariere a patrimmoniului societatii, in conformitate cu prevederile legale", se arata intr-un comunicat transmis de SIF Banat-Crisana Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Actiunile SIF Banat-Crisana au revenit luni la tranzactionare, dupa o suspendare de o saptamana, si au scazut cu pana la 8,7%, intr-o piata care a deschis in stagnare fata de vineri.
Titlurile SIF Banat-Crisana au fost suspendate toata saptamana trecuta in contextul anchetei DIICOT privind delapidarea patrimoniului la SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia (SIF4), precum si manipularea pietei de capital.
Tranzactionarea cu actiunile SIF Banat-Crisana a fost reluata luni la ora 10:10. Titlurile au scazut cu pana la 8,7%, iar la ora 12:30 se aflau in declin cu 7,1%.
SIF Muntenia a fost suspendata, de asemenea, la inceputul saptamanii trecute de la tranzctionare in contextul anchetei DIICOT, la fel ca SIF Banat-Crisana, insa titlurile societatii de investitii financiare au fost reintroduse in piata pe parcursul sedintei de miercuri, cand au inregistrat o scadere de pana la 6%, dar au inchis pe minus cu 2,9%.
DIICOT a anuntat la inceputul saptamanii trecute,... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:03
Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al societatii, au fost arestati preventiv, in dosarul privind manipularea pietei de capital si delapidarea societatilor de investitii financiare, alte trei persoane fiind cercetate sub control judiciar.
Tribunalul Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pentru Dragos Bilteanu, presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana si Najib El Lakis, membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana.
De asemenea, instanta a decis cercetarea sub control judiciar a celorlalte trei persoane care fusesera retinute in acest dosar - Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliul Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan.
Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Timis.
Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan, avocatul Nicolae Mergeani, membri in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia, si Stere Gardan fusesera retinuti de procurorii DIICOT, care au audiat, in acest caz, 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de... mai mult
Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 09:40
Seful SIF Banat-Crisana, Dragos Bilteanu, Nicolae Mergeani, de la SIF Muntenia, Najib El Lakis, de la SIF Banat-Crisana, si alte doua persoane au fost retinuti de procurorii DIICOT, in dosarul privind manipularea pietei de capitalei si delapidarea societatilor de investitii financiare.
Surse judiciare au declarat marti, pentru MEDIAFAX, ca procurorii au emis cinci ordonante de retinere, dupa ce au audiat 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.
Potrivit surselor citate, anchetatorii i-au retinut pe Dragos Bilteanu - presedinte al Consiliului si director general al SIF Banat-Crisana, Najib El Lakis - membru in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana, Adrian Victor Prodan si avocatul Nicolae Mergeani - membri in Consiliului Reprezentantilor Actionarilor SIF Muntenia si Stere Gardan. Avocatul Nicolae Mergeani este cercetat pentru spalare de bani in dosarul lui Viorel Hrebenciuc.
Cele cinci persoane retinute urmeaza sa fie duse la instanta cu propunere de arestare preventiva.
Cele 25 de persoane au fost audiate dupa ce procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au facut 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad.
Printre cei audiati a fost si tatal lui Dragos Bilteanu, Gheorghe Bilteanu,... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 09:54
Procurorii DIICOT fac 31 de perchezitii in Bucuresti, Ilfov si Arad, la 25 de persoane suspectate ca ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crisana si SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar si ca s-ar fi implicat in operatiuni de manipulare a pietei de capital.
Intr-un comunicat de presa transmis luni dimineata, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) precizeaza ca procurori de la Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, au facut 31 de perchezitii in Capitala si in judetele Ilfov si Arad, pentru destructurarea unei grupari specializate in infractiuni de manipulare a pietei de capital, delapidare si spalare de bani, potrivit Mediafax.
Conform sursei citate, in perioada 2012-2014, membrii gruparii au constituit un grup infractional care urmarea obtinerea de sume de bani de la SIF Banat Crisana SA si SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (in modalitatea insusirii/traficarii). Ulterior, banii au fost transferati prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de catre membrii grupului in mod direct sau prin persoane interpuse, in vederea reciclarii, pentru a ascunde provenienta acestora.
"In acest scop, acestia au folosit persoane juridice nerezidente, precum si persoane juridice de nationalitate romana, la care asociati au fost avocati care au detinut pentru... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 09:27
Privatizarea nu trebuie sa devina un scop in sine, ci un mijloc si trebuie sa aduca avantaje economice pentru Romania, iar pentru vanzarea societatilor detinute de stat este nevoie de un proiect de dezvoltare economica si sociala a tarii, a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat Crisana.
"Daca privatizarea are un proiect care in mod cert sa aduca avantaje economice pentru Romania, atunci este buna, daca nu, nu este buna. Privatizarea in sine nu reprezinta nimic. Problema este ce efecte de antrenare are in economia romaneasca si ce efecte are in sensul performantelor pentru Romania. Privatizarea nu trebuie sa devina un scop, ea trebuie sa devina un mijloc. Ea este pana acum un scop.Parerea mea este ca societatile nu trebuie privatizate cu orice pret si in orice conditii. Decat in conditii in care sa asigure o probabilitate foarte ridicata de a reprezenta avantaje", a spus Ioan Cuzman.
El a declarat ca este nevoie de un proiect de dezvoltare economica si sociala a Romaniei pentru a se putea derula privatizarile.
"Nu este nevoie numai de audit (pentru a se face privatizarea societatilor detinute de stat - n.r). Trebuie sa se stie, dupa ce ai privatizat, care sunt perspectivele de devoltare pentru urmatoarea perioada. Ce rezultate a avut pana acum privatizarea din Romania? Ca avem datorii mai mari? Sunt adeptul privatizarii, al proprietatii private, sa nu se inteleaga gresit, dar nu inteleg ca ea sa fie un scop, ci un mijloc. Acestea trebuie sa faca parte... mai mult
Vineri, 11 Mai 2012, ora 15:52
Societatea de Investitii Financiare Banat-Crisana (SIF 1) a finalizat cu Erste Group Bank AG contractele prin care a vandut si schimbat pachetul de 6% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane, potrivit BVB.
Contractul de optiune de vanzare/aport de actiuni a fost incheiat de SIF 1 cu Erste Group in anul 2011, iar vanzarea a fost efectuata in data de 9 aprilie 2012.
SIF Banat-Crisana a semnat la inceputul lui noiembrie 2011 cu Erste Group Bank AG (EGB) documentele ce vizeaza tranzactiile aferente valorificarii pachetului de actiuni detinut de SIF1 la Banca Comerciala Romana (BCR).
Conform acelor documente, tranzactia are o componenta de schimb de actiuni si o componenta de plata in numerar. Astfel, SIF Banat-Crisana primeste actiuni Erste Group Bank AG in schimbul a 515.104.687 actiuni BCR, la o rata de schimb de 1:127,9583; SIF Banat-Crisana primeste numerar prin vanzarea catre Erste Group Bank AG a 103.020.938 actiuni BCR la un pret de 1,0385 lei pe actiune; SIF Banat-Crisana primeste numerar prin vanzarea catre Erste Group Bank AG a 33.256.302 actiuni BCR, emise in anul 2011 in urma incorporarii profitului anului 2010, la un pret de 0,5 lei pe actiune.
Contract de optiune pentru actiunile netranzactionate
Pentru actiunile netranzactionate in 2011, SIF Banat-Crisana a incheiat un contract de optiune vanzare/aport, optiune ce poate fi exercitata in anii 2012 si 2013, in aceleasi conditii.
In urma finalizarii tranzactiei, SIF Banat-Crisana va... mai mult
Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 11:43
SIF 1 vrea sa-si construiasca in acest an un portofoliu axat, intr-o prima etapa, pe actiuni ale unor companii din Europa, care au randamente superioare principalilor indici bursieri europeni, a anuntat conducerea institutiei, protrivit NewsIn. "Avem o echipa foarte bine pregatita care studiaza oportunitatile de crestere pornind de la ideea ca piata de capital romaneasca nu e foarte bine dezvoltata. Ne gandim la investitii pe pietele de capital din tari dezvoltate europene. E adevarat ca si anul trecut am avut aceasta intentie, insa au existat unele probleme legate de fiscalitate si de certitudinea investitiilor pe pietele europene. E vorba de sume mai mari de bani pe care nu le puteam risca. Sunt vizate companii din Europa ale caror performante sa fie superioare randamentului mediu al principalilor indici bursieri europeni, avandu-se in vedere dezvoltarea unei strategii investitionale pe pietele de capital externe", a declarat Ioan Cuzman, pre?edintele SIF Banat-Cri?ana, transmite corespondentul NewsIn.
Cuzman a mai mentionat ca, in acela?i timp, se are in vedere restructurarea ?i optimimizarea portofoliului actual, urmarind reducerea cu 10 la suta in 2011 a numarului de emitenti din portofoliu, in special a detinerilor in companiile nelistate. "Directiile de actiune in planul de activitate al SIF Banat Crisana pentru 2011 vizeaza investitii in proiecte noi, in domeniul energiei regenerabile, agricultura, bunuri de larg consum, industrie alimentara. Ne dorim si... mai mult
Vineri, 29 Aprilie 2011, ora 15:59
Presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a demisionat joi din Consiliul de Administratie al SIF1 si a trimis, in aceasta dupa-amiaza, demisia catre SIF1 si CNVM, a declarat Ciorcila pentru Business Standard."Le-am trimis la ora 16:00, atat la SIF1, cat si la CNVM, demisia mea din CA-ul SIF 1.
Decizia mea este intemeiata pe faptul ca nu vreau sa fac parte dintr-o structura de acest gen, in conditiile in care s-au facut abuzuri. Banca Transilvania a fost si ea prejudiciata de aceste actiuni de concertare cu fonduri deschise si cu fonduri straine, cu care nu am avut si nu avem nicio legatura.
Toata procedura (de alegere a unui nou CA la SIF 1 - n.r.) a fost viciata de chestiunea cu actiunea concertata", a spus Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, informeaza NewsIn.
Potrivit acestuia, CNVM trebuie sa intervina pentru a regla aceste probleme.
"Nu se poate sa procedezi ca in anii '50",afirma Ciorcila. Presedintele BT, cel mai mare actionar SIF1, era unul dintre cei sapte membri alesi in CA pentru urmatorii patru ani, ceilalti fiind Ioan Cuzman, presedintele SIF 1 si alti cinci membri din echipa acestuia de conducere la SIF1.
Sambata, la Arad, s-a desfaturat AGA pentru a desemna cine va ocupa cele sapte pozitii in CA in urmatorii patru ani. Rezultatul alegerilor a fost puternic contestat de mai multi candidati implicati in alegeri, precum si de unii actionari.
mai mult
Vineri, 01 Mai 2009, ora 08:56