Combinatul siderurgic din Galati a inceput livrarile de tabla groasa pentru podul peste Dunare de la Braila, cel mai important proiect de infrastructura derulat in prezent in Romania, se arata intr-o informare transmisa, joi, de directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.
Potrivit acestuia, combinatul siderurgic galatean livreaza tabla groasa care este, mai apoi, folosita la confectionarea segmentilor tablierului podului, operatiune care se desfasoara la Santierul Naval din Braila.
De asemenea, siderurgicul galatean livreaza si solutii special gandite pentru acest proiect.
"Acest pod va dainui multi, multi ani, iar priceperea si pasiunea colegilor mei vor adauga trainicie si valoare acestui proiect benefic pentru intreaga tara. Suntem mandri sa fim furnizori, dar si foarte hotarati sa livram clientului nostru solutiile tehnice, logistice si comerciale asteptate", a declarat directorul combinatului, Bogdan Grecu.
Podul peste Dunare din judetul Braila va avea o lungime de 1.974 metri, iar valoarea proiectului este estimata la aproximativ 500 milioane euro.
"Podul are o mare importanta pentru noi si pentru comunitate. Am aratat deschidere si flexibilitate fata de cerintele specifice ale clientului nostru. Totodata, am reusit ca pentru primele volume sa reducem timpii de laminare de la 6-8 la 2-4 saptamani, in urma prioritizarii proiectului pe intregul circuit de productie", a spus sefa echipei Servicii Clienti din combinat, Cristina Serbanoiu.... mai mult
Joi, 27 Februarie 2020, ora 10:48
Cel mai mare producator de otel din India, JSW Steel, va incerca sa cumpere combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati, au declarat trei surse independente pentru Reuters. Alti posibili cumparatori sunt - potrivit prestigioasei agentii de presa - italienii de la Marcegelia si urcainienii de la Metinvest.
Combinatul siderurgic de la Galati ar valora, potrivit unei estimari a Grupului Financiar Jefferies, intre 725 si 940 de milioane de dolari. Care va fi pretul de vanzare al unitatii de productie, ramane de vazut. Cert este ca ArcelorMittal pare sa fi gasit mari producatori de otel dispusi sa cumpere combinatul galatean de vreme ce se asteapta sa termine vanzarea - care urmeaza sa se faca prin intermediul Bank of America-Merrill Lynch - pana la finele lui 2018, potrivit Reuters.
Surse din industrie sustin ca printre producatorii cu sanse mari la cumpararea combinatului de la Galati de numara JSW Steel, producatorul care isi finanteaza planurile de extindere in afara Indiei cu circa un miliard de dolari. Marele actor din industria otelului vrea sa isi creasca atat productia interna, cat si pe cea externa. In consecinta, in India a depus oferte pentru a cumpara Bhushan Steel, Essar Steel si Monnet Ispat, iar in strainatate a acceptat deja sa ia de la algerienii de la Cevital combinatul Aferpi din Piambino (Italia), la pretul de 55 de milioane de dolari.
Grupul ucrainian Metivest a informat, la solicitarea Reuters, informatii potrivit carora ar urma sa cumpere... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:36
Problemele structurale din industria siderurgica europeana trebuie rezolvate in conditiile in care preturile urmeaza sa scada, a declarat luni Jeff Largey, analist la Macquarie Group, pentru CNBC.
In opinia lui Jeff Largey, superoferta este principala problema, iar motivul pentru care industria siderurgica europeana nu cunoaste o relansare este unul intern.
"In acest moment in Europa avem o capacitate de 200 milioane tone de otel brut. In schimb, cererea se situeaza la 150-160 de milioane de tone. In concluzie, de fiecare data cand preturile dau semne de viata este eliberata o oferta mai mare care pune capat oricarei reveniri", a apreciat Largey.
In timp ce unii producatori asteapta ca imbunatatirea situatiei macroeconomice sa conduca la o crestere a pretului otelului, analistii prognozeaza ca orice majorare semnificativa de preturi pare putin probabila.
Preturile la otel carbon (HRC) se situeaza in prezent la aproximativ 624 de dolari pe tona insa analistii de la Societe Generale se asteapta ca preturile sa scada in perioada urmatoare. Banca franceza si-a revizuit in jos estimarile de pret pentru HRC de la 639 de dolari pe tona la 629 de dolari in acest an si de la 629 de dolari la 619 de dolari pentru anul urmator. Pana in 2018, Societe Generale estimeaza ca preturile vor cobori pana la 559 de dolari pe tona.
Pe fondul acestor prognoze pesimiste, Jeff Largey considera ca abordarea corecta pentru producatorii de otel este diversificarea. De exemplu,... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 09:09
Romania propune Uniunii Europene, prin intermediul Planului de actiuni pentru industria siderurgica europeana, inghetarea regimului fiscal pentru producatori, in paralel cu evaluarea costurilor de productie pentru recuperarea cheltuielilor pe care acestea le impun, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vineri, la o conferinta de presa.
"Este necesar un consens in plan european. Unele sunt solutii pe care Romania nu le poate lua singura, precum regimul vamal, masurile fiscale. Am propus, ca tari producatoare, inghetarea regimului fiscal, adica asumarea tuturor statelor ca nu vor lua de masuri fiscale care sa conduca la cresterea impozitarii industriei siderurgice.
Vom face o structura a costurilor in UE si vom evalua costurile in tarile terte, corelate cu cheltuielile de mediu si pentru energia regenerabila. Cand exportam in tari terte fierul vechi, trebuie sa recuperam costurile pe care le-am incorporat in aceste produse. Este normal ca tara care exporta fier vechi sa isi recupereze cheltuielile", a afirmat Varujan Vosganian.
Romania va participa la elaborarea unui Plan de actiuni pentru industria siderurgica, alaturi de statele membre ale Uniunii Europene, pregatindu-se, astfel, pentru preluarea presedintiei UE in 2019.
"Tarile propun sa existe un pret minim atat la export, cat si la import. La export sa aiba in vedere costurile inglobate in producerea materialului iar la import sa aiba in vedere costurile din UE. Daca UE obliga ca fiecare... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 18:28
Vanzarea celor cinci combinate Mechel din Romania reprezinta doar cea mai recenta lovitura pe care a suferit-o industria siderurgia europeana, dupa inchiderea uzinelor din Franta (de la Florange) sau Belgia (de la Liege).
Mechel, detinuta de omul de afaceri rus Igor Ziouzine, a vandut cele cinci combinate din Romania, a caror cifra de afaceri insumata depasea 850 de milioane de euro, catre Invest Nikarom, societate specializata in valorificarea echipamentelor industriale, cu o cifra de afaceri de 340.000 de euro si 3 salariati, scrie AFP.
Nikarom este controlata de Viktor si Svetlana Chumakov, parintii reprezentantei Mechel din Romania, Olga Chumakova.
Cei 4.000 de angajati Mechel din tara noastra au aflat de vanzare din presa, iar in randul lor persista ingrijorarea ca aceasta vanzare nu a fost decat un artificiu care sa permita inchiderea combinatelor si concedierea angajatilor.
"Ne temem ca Invest Nikarom nu este decat un paravan care sa permita Mechel sa faca disponibilizari masive, iar apoi sa dezmembreze uzinele si sa le vanda la fier vechi, dupa cum au inceput sa o faca fara a-si asuma nici un fel de responsabilitate sociala", a declarat pentru AFP Constantin Iarca, seful sindicatului Metal 94, de la laminorul din Braila.
Soarta combinatelor din Campia Turzii si Braila continua in special sa ridice semne de intrebare, tinand cont ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian a anuntat ca Nikarom va reporni activitatea pe 10 martie la uzinele din... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 15:51
Guvernul sarb a rascumparat marti pentru un dolar cel mai mare combinat siderurgic din tara, vandut in urma cu opt ani companiei americane U.S. Steel, transmite AP.
Premierul sarb, Mirko Cvetkovic, care a semnat acordul oficial cu vicepresedintele U.S. Steel, David J. Rintoul, a precizat ca acordul a fost o 'miscare fortata' pentru a salva locurile de munca ale celor 5.000 de angajati. Cvetkovic a mai anuntat ca guvernul de la Belgrad va numi un nou director general si va trebui sa gaseasca un nou partener strategic.
In anul 2003 grupul U.S. Steel a cumparat combinatul siderurgic de la Smederevo, aproximativ 60 de kilometri sud-est de Belgrad, pentru 33 milioane de dolari. Dupa preluare companie americana a investit mai multe milioane de dolari in combinat, care a devenit cel mai important exportator al Serbiei. In 2010 combinatul siderurgic de la Smederevo a avut vanzari externe de 35 milioane de dolari, fiind responsabil pentru 10% din exporturile Serbiei.
Insa din cauza crizei economice globale din 2008, combinatul a inceput sa inregistreze pierderi. In primele noua luni ale anului trecut unitatea a operat mult sub capacitatea anuala de productie de 2,2 milioane tone si a inregistrat pierderi de 73 milioane de dolari.
Combinatul siderurgic de la Smederevo este a doua mare companie pe care Serbia o cumpara dupa ce a fost privatizata, dupa ce recent autoritatile de la Belgrad au rascumparat pachetul de actiuni pe care grupul grec OTE l-a achizitionat in... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 16:24
Compania indiana Transdanube Industries va incepe in 2012 constructia unei otelarii, investitia ridicandu-se la 150 milioane de euro.
Fabrica va fi situata in Oltenita si va incepe sa produca otel in anul 2014. Cu o capacitate de 500.000 de tone de otel lichid si 450.000 de tone de otel-beton, otelaria va crea 450 de locuri de munca, potrivit Money.ro.
Fabrica de la Oltenita este una dintre cele mai mari investitii in Romania din ultimii ani. Investorii indieni, alaturi de cei rusi sunt singurii dezvoltatori care incearca sa faca profit din siderurgia romaneasca.
Tinand cont ca produsele viitoarei fabrici sunt destinate atat importului cat si exortului, alegerea locatiei de amplasare a fabricii, orasul Oltenita, este una strategica datorata in mare parte apropierii de Dunare. Dezvoltatorii au urmarit ca fabrica sa fie situata aproape si de capitala Romaniei, cea mai activa piata a constructiilor.
Parteneri in cadrul acestei investitii sunt Grupul Danieli din Italia, BCP Bucuresti si ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice). mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 08:23
Productia siderurgica a crescut cu circa 50% in primele 11 luni ale anului 2010, fata de realizarile aceleiasi perioade din anul 2009, datorita politicii investitionale a marilor grupuri siderurgice prezente in Romania, ArcelorMittal, Mechel, TMK si Tenaris, potrivit unui comunicat al MECMA, informeaza NewsIn."Apreciez rezultatele economice pozitive ale companiilor, saltul calitativ al productiei de laminate, insa consider ca sunt necesare eforturi suplimentare pentru obtinerea unei viabilitati depline si pentru a permite acestor societati sa faca fata oricaror incertitudini viitoare de pe piata.
Consider ca programele complexe de dezvoltare, investitiile tehnologice si de mediu preconizate vor asigura realizarea de productii superioare de produse siderurgice de inalta calitate, consolidarea locurilor de munca si bunastarea vietii salariatilor, precum si ecologizarea zonelor industriale conform criteriilor europene in domeniu", a declarat ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton.
Ministrul roman al Economiei a participat joi la atelierul de lucru la nivel inalt cu tema "Raportul de monitorizare a industriei siderurgice din Romania - restructurare si competitivitate, provocari la fel de importante".
Evenimentul a marcat finalizarea procesului de monitorizare a sectorului siderurgic din Romania in septembrie 2010.
"Pentru Romania, incheierea procesului de restructurare a industriei siderurgice in bune conditii, asa cum este consemnat in Raportul... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 19:18
Uzina siderurgica pe care Transdanube Industries SRL o va construi la Oltenita, proiect in valoare de 150 milioane euro, va avea o productie de 700.000 tone pe an de otel lichid, avand in vedere ca terenul pe care se dezvolta uzina va fi extins cu inca 14 hectare, a declarat CEO-ul companiei, informeaza NewsIn."Proiectul se construieste pe o suprafata de 21 de hectare. Vrem sa mai achizitionam un teren cu o suprafata de 14 hectare, langa cel pe care deja il detinem, pe care autoritatile locale il scot la vanzare. Acest lucru ne va pemite marirea capacitatii de productie la 700.000 tone pe an de otel lichid, din care jumatate vom exporta", a declarat miercuri seful companiei, Tommaso Serrano.
Investitorii au demolat miercuri, prin implozie, cele trei turnuri ale fostei centrale termice zonale, moment ce marcheaza finalizarea etapei de demolare.
"Constructia propriu-zisa a uzinei va incepe la inceputul lui 2011, dupa ce vom primi autorizatiile de constructie, urmand a fi gata in primavara lui 2013. Pana in prezent, am cheltuit 20 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro au reprezentat cheltuielile cu achizitia terenului si a statiei electrice Oltenita Sud", a mai spus Serrano.
Acesta a mai a precizat ca viitoarea unitate de productie va avea un consum ridicat de energie electrica, de maxim 60-65 MWh, motiv pentru care compania energetica Enel va trebui sa intareasca reteaua de distributie a energiei electrice.
Tommaso Serrano estimeaza, totodata, ca, la... mai mult
Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 18:25