Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, a fost miercuri audiata la DNA in dosarul Belina, in care este urmarita penal pentru abuz in serviciu.
Ea a sosit la sediul Directiei Nationale Anticoruptie cu putin inainte de ora 14:00, ora la care era programata audierea sa, si a stat la rand la intrarea in sediul institutiei.
Sevil Shhaideh nu a dorit sa raspunda la intrebarile jurnalistilor care o asteptau.
Foto: Captura Digi24
UPDATE 14:50 La iesirea de la DNA, Sevil Shhaideh a spus ca inca nu a dat nicio declaratie in fata procurorilor si ca acestia au informat-o azi ca se va efectua o expertiza in dosar. Ministrul are posibilitatea sa recuze expertul desemnat de DNA si trebuie sa ia aceasta decizie pana maine.
"Nu am dat nicio declaratie in dosar, mi s-a comunicat ca se va efectua o expertiza si am posibilitatea de a recuza expertul. Trebuie sa iau decizia pana maine", a spus Shhaideh.
Intrebata ce parere are despre faptul ca premierul Mihai Tudose vrea sa o demita, ea a spus ca a fost numita ce Comitetul Executiv al partidului si tot acest for trebuie sa ia o decizie in privinta demiterii.
"Cred ca sunt acelasi om, am respectat partidul. Pe mine m-a numit CExN iar decizia va fi luata in CExN", a precizat ministrul.
Jurnalistii au insistat cu intrebarile referitoare la demisia sa, dar Sevil Shhaideh nu a vrut sa faca mai multe declaratii.
"Lasati-ma sa nu vorbesc despre pozitia mea in Guvern pe scarile DNA sau pe strada", a fost... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 14:50
Dupa ce cei doi ministri ai Guvernului Tudose suspecti de coruptie, Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, au anuntat ca nu demisioneaza si ca au sustinerea partidului, presa americana a relatat pe larg despre acest subiect.
"Partidul de guvernamant din Romania sustine doi ministri supecti de coruptie", titreaza New York Times, Washington Post si Miami Herald, care preiau agentia Associated Press.
Sursele citate arata ca, luni, PSD si-a exprimat prin vot sustinerea lui Shhaideh si Plumb, ale caror nume figureaza intr-un dosar penal privind insula Belina, acuzatiile fiind de abuz in serviciu, respectiv complicitate la abuz in serviciu.
De asemenea, este citat liderul deputatilor PSD, Ioan Munteanu, care a spus ca membrii partidului s-au intalnit si au ajuns la concluzia ca cele doua "au respectat prevederile legii" si ca partidul le-a cerut sa nu demisioneze.
Nu in ultimul rand, se aminteste ca, inainte de intalnirea liderilor PSD, presedintele partidului, Liviu Dragnea, a numit acest dosar "un atac la adresa Guvernului" si partidului sau, din partea procurorilor anticoruptie.
In incheiere, sursele citate noteaza ca Shhaideh este un aliat al lui Dragnea, care nu poate fi prim-ministru din cauza condamnarii de anul trecut, in dosarul Referendumului.
Vineri, Shhaideh a fost citata la DNA iar la iesire a transmis presei ca este urmarita penal, in timp ce pentru Rovana Plumb DNA a cerut aviz pentru urmarirea penala, din moment ce, spre deosebire de vicepremier, este... mai mult
Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 07:36
Presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Liviu Dragnea, a anuntat, duminica seara, ca va vota impotriva cererii DNA de ridicare a imunitatii ministrului Fondurilor europene, Rovana Plumb, el aratand ca isi va exercita acest drept chiar daca "tipa toti" si "tipa si ambasadele".
Intrebat, la Antena 3, cum va vota Parlamentul in cazul cererii de ridicare a imunitatii ministrului Fondurilor europene, Rovana Plumb, Dragnea a raspuns: "Eu le-am spus colegilor mei de mai multe ori ca in situatii de genul acesta trebuie sa voteze asa cum le dicteaza constiinta, cum o simt ei, sa reziste la orice presiune si sa voteze asa cum se simt ei".
Dragnea a spus ca el va vota, insa, impotriva.
"Eu voi vota impotriva pentru ca dupa parerea mea este o fictiune si este un atac serios la Guvern. Sunt doi ministri importanti pentru aceasta tara. Sigur ca nu-i intereseaza pe cei care au inceput aceasta actiune. Peste o saptamana ce face? Mai ia doi, nu? Dupa aia inca doi si inca doi si ne trezim ca DNA face Guvernul. Eu voi vota impotriva, o spun de acum, sa tipe toti, si ambasadele sa tipe. Am dreptul asta constitutional sa votez asa cum cred eu si il voi exercita", a adaugat Dragnea.
Vicepremierului Sevil Shhaideh a fost pusa vineri sub urmarire penala de catre procurorii DNA pentru abuz in serviciu in dosarul "Insula Belina", dosar in care DNA cere si incuviintarea urmaririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene.
Procurorii cer urmarirea penala pentru... mai mult
Duminica, 24 Septembrie 2017, ora 23:50
Conducerea PSD va discuta luni, in Biroul Permanent, despre cazul vicepremierului Sevil Shhaideh si ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a afirmat, la RFI, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, citat de News.ro.
El a mai spus ca Shhaideh si Plumb sunt "doi ministri foarte buni, cu experienta vasta", declarandu-se convins ca actele normative vizate de ancheta DNA au fost "intocmite corect".
"Privim cu ingrijorare. Luni vom avea o discutie la partid, in cadrul Biroului Permanent, in care vom analiza cu atentie absolut toate datele", a spus Niculae Badalau.
Intrebat daca s-ar impune demisia celor doi ministri, Badalau a spus ca decizia este una politica si se va lua in cadrul Biroului Permanent. "Vom avea toate datele, deocamdata n-avem toate datele si in urma unei discutii, pentru ca suntem un partid democratic, vom lua decizia", a declarat Badalau.
Liderul PSD a mai spus ca si vicepremierul Sevil Shhaideh, si ministrul Rovana Plumb sunt "niste oameni, niste ministri extrem de seriosi, cu putere de munca si care au facut extrem de multe lucruri bune".
"Da, exista decizia, dar in acelasi timp, asa cum le cunosc eu si pe doamna ministru Plumb, si pe doamna vicepremier Shhaideh, sunt niste oameni, niste ministri extrem de seriosi, cu putere de munca si care au facut extrem de multe lucruri bune. Asta-i si cauza pentru care ma mira aceasta actiune, am ramas total surprins, fiind unul din ministrii cei mai buni ai Cabinetului, cu o... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 14:03
L-am urmarit pe Liviu Dragnea in ultimele lui aparitii la TV. Cearcane adanci, privirea intunecata, buzele stranse, rasul crispat.
Desi, teoretic, pe culmile puterii, liderul PSD proiecta mai degraba imaginea unui om haituit. Si asta era inainte de punerea sub urmarire penala a lui Sevil Shhaideh in dosarul Tel Drum - Belina.
Pe de-o parte, are probleme penale. Unii spuneau ca DNA il protejeaza. Mi-e greu sa cred ca un om care a fost condamnat intr-un dosar DNA, motiv pentru care nu e astazi premier, a fost trimis in judecata intr-altul si este anchetat in al treilea poate fi considerat un protejat al institutiei.
Ma intreb si eu, daca Dragnea se simtea protejat, de ce sa fi dat foc tarii in iarna, cu costul politic de rigoare, numai sa intre sub un salvator prag de prejudiciu?
A castigat timp prin pensionarea judecatoarei Dascalu si interpretarea excesiva a unei decizii CEDO, care obliga la refacerea procesului doar daca avem complet de un judecator si acela, dintr-un motiv sau altul, se retrage. Cand pleaca un judecator din trei, procesul continua, asa cum s-a intamplat in cazul lui Cristian David.
Dar si cu acest timp castigat, ceasul penal ticaie. Iar lovitura incasata prin anchetarea omului sau de maxima incredere, pe care a vrut sa il puna chiar premier, ar putea fi una letala si nu numai din punct de vedere juridic, ci si politic.
Pentru ca spaimele lui Liviu Dragnea nu sunt numai penale. Ele sunt si politice. Si decontul politic ar putea fi cu... mai mult
Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 07:38