Fabrica de Zahar din Ludus isi va relua activitatea, iar fermierii din Mures si judetele invecinate vor putea astfel sa reia culturile de sfecla de zahar in aceasta toamna si in primavara anului viitor.
"Datorita faptului ca am semnat contractul la de confidentialitate nu putem vorbi prea multe. Treburile sunt pe un fagas bun si Fabrica din Ludus va fi repusa pe pozitie si speram ca din toamna asta sau din primavara anului 2023 cultivatorii de pe Ludus, Brasov, stiu eu, Cluj, Sibiu sa reinceapa cultura de sfecla de zahar", a declarat fermierul Teodor Aflat, dupa negocierile cu proprietarul fabricii.
Oferta grupului de fermieri din noua judete ale Transilvaniei catre patronatul francez al grupului Tereos SA, care a detinut pana acum fabrica de la Ludus, a fost cumpararea a peste 98% din actiuni. Teodor Aflat a precizat ca in acest an pretul la sfecla de zahar este foarte bun si ca spera in continuare ca acest pret sa fie mult mai bun, in urma continuarii activitiatii fabricii din Ludus.
"Primul pas este facut la intelegerea pe care ne-am dorit-o. Din cate am inteles eu, da, intr-adevar, e o premiera", a spus Teodor Aflat, care a adaugat ca multi fermieri cultivatori de sfecla de zahar isi pierdusera deja sperantele cu privire la continuarea activitatii in fabrica de procesare de la Ludus.
Fermierul a mai aratat ca in judetele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfecla care depind de aceasta fabrica, numai in Sindicatul Cultivatorilor... mai mult
Joi, 13 Octombrie 2022, ora 16:10
Sute de fermieri din nouă județe ale Transilvaniei reuniți în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”Beta”, solicită ministrului Agriculturii, Petre Daea, să salveze în ultimul moment fabrica de zahăr de la Luduș.
Societatea este deținută de grupul francez Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franţa, care a intrat pe piaţa românească în 1992. Miercuri, cei 150 de angajați au fost anunțați că vor fi disponibilizați.
Închiderea și vânzarea fabricii cu o istorie de 62 de ani a fost determinată de faptul că activitatea nu a mai fost rentabilă după liberalizarea pieţei şi eliminarea cotelor de zahăr începând din 2017, precum și din cauza costurilor ridicate cu producţia. Odată cu închiderea fabricii de la Luduş, România ar mai rămâne cu o singură fabrică de zahăr din sfeclă de zahăr, la Roman – județul Neamț. a grupului austriac Agrana.
Fermierii susțin că închiderea definitivă a fabricii va duce la dispariția unei culturi ”de aur” pentru 400 de fermieri din județele Alba, Mureș, Cluj, Sibiu, Bistrița, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, care au cultivat în ultimii ani o suprafață de 7.000 – 8.000 de hectare anual.
Peste 150 de persoane, fără loc de muncă
”Prin închiderea fabricii de zahăr sunt afectați nu numai angajații rămași fără loc de muncă, fermierii, ci și industria alimentară, fiind încurajat importul de zahăr. Impactul este la nivel... mai mult
Joi, 29 Septembrie 2022, ora 21:42