Peste 40% dintre utilizatori si-ar schimba stilul de viata digitala in 2020. Majoritatea acestora isi propun sa reduca timpul pe care il petrec pe dispozitive, arata un studiu Kaspersky.
Anul trecut a fost unul dificil pentru datele noastre private. Furturile de parole au crescut cu 60% comparativ cu anul 2018, furturile datelor de autentificare fiind de asemenea in crestere - in special cele pentru site-urile pornografice si cu un continut pentru adulti au crescut cu peste 100%.
Acest lucru i-a determinat pe mai mult de jumatate dintre utilizatorii de Internet (56%) sa simta ca, in lumea digitala moderna, este imposibil sa ai o viata cu adevarat privata, iar pe unul din trei utilizatori (32,3%) sa se simta nesigur in legatura cu modul in care isi poate proteja pe deplin confidentialitatea datelor in mediul online.
Asadar, nu este surprinzator faptul ca un nou sondaj realizat de Kaspersky a aratat ca 42,3% ar face o "rezolutie" digitala de Anul Nou pentru 2020, mai degraba decit una traditionala, de tipul "sa slabesc", "sa traiesc sanatos".
Cercetarea Kaspersky a aratat ca oamenii vor sa aiba standarde mai ridicate in ceea ce priveste comportamentul in mediul online, propunandu-si, pentru prima data, obiective precum utilizarea unor parole mai bune si reducerea nivelului de stres cibernetic.
"Rezolutiile" digitale sunt promisiunile pe care vi le faceti, de a va proteja confidentialitatea datelor personale in mediul digital in 2020. Studiul realizat a aratat... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 15:56
La mijlocul lunii septembrie a intrat in vigoare directiva PSD2 (Payments Services Directive), care, printre altele, prevede securizarea tranzactiilor online prin autentificarea in doi pasi. Acest lucru are ca scop protejarea celor care efectueaza tranzactii online de posibile fraude.
Din pacate insa, niciun sistem de securitate nu este 100% infailibil, iar escrocii cibernetici cauta in permanenta modalitati tot mai sofisticate pentru a-i frauda pe cei care efectueaza tranzactii online. Revolut, fintech-ul londonez cu peste 7 milioane de utilizatori in Europa, vine cu 5 sfaturi utile, care sunt de un real ajutor in ceea ce priveste siguranta in mediul online si evitarea fraudelor:
1. Conturi si parole: fii ca agentul 007
Nu iti dezvalui niciodata nimanui parola de la Internet banking si nici numarul unic de identificare (PIN). Nici macar banca al carei client esti nu iti va cere vreodata sa dezvalui aceste informatii.
In plus, asigura-te in permanenta ca utilizezi canale online oficiale - website, aplicatie etc. - pentru a-ti accesa contul si a impartasi anumite informatii cu terte persoane. Nu ezita sa contactezi banca sau furnizorul de servicii financiare pentru a solicita mai multe informatii sau clarificari, in cazul in care ai neclaritati.
2. Control: mai mult, mai bine
Imbunatateste gradul de control asupra finantelor personale solicitand bancii sa iti ofere detalii privind tranzactiile financiare prin doua canale de informare - de exemplu, prin... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 12:19
Suntem conectati aproape non-stop prin intermediul unei sumedenii de dispozitive, de la laptopuri si tablete la telefoane si bratari de fitness. Prin urmare, securitatea online ar trebui sa fie o prioritate.
Robert Herjavec, CEO-ul companiei de servicii de securitate cibernetica pentru companii Herjavec Group, care a participat in calitate de investitor la show-ul TV "Shark Tank", ne ofera zece sfaturi utile, simplu de aplicat, pentru a evita sa cadem victime infractorilor cibernetici.
"Inainte de toate, va incurajez sa folositi bunul simt. Nu iti trimite nimeni din Rusia email-uri pentru ca vrea sa se casatoreasca cu tine. Prietenul tau cel mai bun nu a plecat intr-o calatorie intr-o tara indeparata fara sa iti spuna si acum are nevoie disperata de un transfer bancar si, preferata mea, nu ai castigat la loterie daca nici macar nu ai jucat", scrie Herjavec in CNBC.
1. Foloseste autentificarea multi-factor pentru toate conturile online
Acest lucru inseamna ca, pe langa parola, va trebui sa introduci un cod de verificare pe care il vei primi via e-mail sau SMS atunci cand vrei sa iti accesezi conturile.
Daca un site observa ca cineva incearca sa intre in contul tau de pe un dispozitiv nou, iti va trimite un astfel de cod de verificare pentru a se asigura ca intr-adevar esti tu.
2. Acopera camera web a laptopului
Hackerii pot accesa de la distanta camera laptopului si te pot spiona prin intermediul ei fara ca macar sa iti dai seama. Poti elimina usor... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 19:19
Confidentialitatea online se bazeaza, in mare parte, pe tehnologia de criptare, dar dupa ce au aparut mai multe brese de securitate in ultima vreme, inclusiv atacul asupra eBay, internautii ar trebui sa apeleze la parole mai complexe, spun expertii in securitate.
Sunt cateva unelte, sfaturi si trucuri care ajuta utilizatorii sa-si mentina securitatea pentru parolele folosite, conform CNBC.
"Trebuie sa fie evitata folosirea de nume comune, nume de animale de companie, echipe favorite sau orice altfel parole care pot fi identificate din profilul Facebook, a spus Mike Prospero, editor la Tom's Guide.
Internautii trebuie sa foloseasca parole diferite pe fiecare site unde este necesara logarea, a mai spus Prospero, care sugereaza folosirea primelor litere ale cuvintelor dintr-o fraza cunoscuta, de exemplu.
Dar daca este prea complicat, sau utilizatorul foloseste prea multe parole, sunt cateva aplicatii care pot fi folosite.
De exemplu, LastPass, care stocheaza toate parolele folosite, ca si informatii despre cardurile bancare sau acteled e identitate, poate fi descarcat gratuit, insa accesul nelimitat de pe terminalele mobile la acest serviciu costa 12 dolari pe an.
1Password, care poate fi considerat un "portofel digital", stocheaza informatii despre carduri bancare, parole pentru site-uri si aplicatii, in plus, le poate organiza si clasifica cu tag-uri. Acest serviciu costa 50 de dolari pentru computere Mac sau cu Windows si 18 dolari pentru terminale iOS.... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 17:10
Sa-ti protejezi intimitatea pe internet pare o misiune foarte complicata, dar exista cateva lucruri pe care le poti face cu un singur click. Vezi care sunt cele mai simple modalitati de a te proteja online!Sa ai grija in continuu de datele personale de pe internet iti poate consuma foarte mult timp.
Business Insider a selectat cele mai simple si mai eficiente trucuri pe care oricine ar trebui sa le foloseasca pentru a-si asigura o cat mai buna protectie a intimitatii online. Fie ca vrei doar sa nu mai primesti spam in inbox, fie ca esti un internaut impatimit, aceste sfaturi iti vor da mai multa siguranta. Nu ai nevoie decat de un click.
Nu-ti conecta GPS-ul la Facebook
Daca nu tii neaparat sa stie toata lumea unde te afli in fiecare secunda a zilei, trebuie sa te asiguri ca nu ai aplicatii care-ti transmit traseele pe internet. De obicei, acest lucru este foarte simplu: nu folosi servicii precum Foursquare, dezactiveaza-ti Facebook Places, etc. Dar nu ignora cele mai banale lucruri, cum ar fi tasta "Home" din smartphone sau sistemul de navigare, care pot sa-ti aduca hotii exact la usa.
Foloseste o zi de nastere falsa cand te inscrii pe web
Majoritatea informatiilor pe care ti le cer site-urile in momentul in care iti creezi un cont sunt inutile, iar cateodata chiar periculoase. Hotii de identitate pot sa-ti provoace foarte multe daune doar cu ajutorul datei tale de nastere.
Asigura-te ca nu iti postezi data completa de nastere pe niciun site public, cum ar fi Facebook.... mai mult
Luni, 30 Mai 2011, ora 15:11