Mai toti afaceristii de calibru au momente in care inspiratia le dicteaza adevarate mostre de intelepciune in afaceri. Care-i cel mai bun sfat de la ei? Greu de spus, dar toate au meritul de a rezuma experiente de o viata in doar cateva cuvinte.
Iata mai jos cateva dintre cele mai utile sfaturi despre investitii si relatii regasite intr-un articol al revistei Marketwatch.
1. Warren Buffett
Chiar si fara colosala-i avere de peste 80 de miliarde de dolari, Warren Buffett avea toate sansele sa devina cunoscut in lumea intreaga dupa lansarea maximei cu aplicabilitate in domeniul investitional: "Regula nr.1. Nu pierde niciodata bani intr-o investitie. Regula nr.2. Nu uita niciodata regula nr. 1".
O conceptie impartasita si de Richard Russell autorul analizelor din Dow Theory Letters : "Ar putea parea naiv, dar daca vrei sa fii bogat nu trebuie sa pierzi sume mari. Absurd? Prostesc? Poate, dar majoritatea oamenilor pierd sume imense in investitii dezastruoase, pariuri, afaceri fara viitor, din lacomie, proasta coordonare, pe jocuri la bursa, in imprumuturi nerentabile si in propriile afaceri".
2. Benjamin Franklin
Nici parintele americii moderne, Benjamin Franklin nu s-a dat in laturi de la a da sfaturi: "Investitia in cunoastere este cea mai profitabila" si "Ai grija la cheltuieli. O crapatura mica poate scufunda o corabie mare".
3. John Bogle
Fondatorul Vanguard, John Bogle are la randul sau replici geniale, una dintre acestea putand fi comparata cu un... mai mult
Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 08:44
Multi romani isi investesc banii la bursa din dorinta de a se imbogati peste noapte, insa acestia sunt cei mai predispusi la pierderi. Lipsa de experienta si a unei strategii sunt printre cele mai frecvente greseli, potrivit Tradeville.
Dorinta de a te imbogati rapid
Tentatia de a face avere peste noapte se manifesta de regula in doua moduri: primesti un pont sau tranzactionezi excesiv. Ponturile apar, de regula, prin intermediul unui apel telefonic initiat de un "broker filantrop" care nu iti poate explica de unde are numarul tau de telefon, dar vrea sa imparta cu tine formula castigatoare. Ca regula, nu actiona asupra unei informatii pe care nu o poti asimila sau pe care nu o poti gestiona.
Tranzactionarea excesiva apare din dorinta de a acumula capital cat mai mult intr-un timp cat mai scurt, ceea ce inseamna sa cumperi si sa vinzi intr-un termen foarte scurt si cu o frecventa mare. De multe ori, ceea ce consideri a fi oportun pe termen scurt este distructiv pe termen mediu si lung si nu produce randament intr-un mod constant.
Tranzactionarea excesiva mai apare cand ai pierdut mai mult decat iti poti permite si esti dornic sa recuperezi suma. Desi orice investitor are si pozitii pierzatoare la un moment dat, diferenta dintre profesionisti si amatori este ca cei din prima categorie se repliaza si nu cauta sa-si recupereze banii imediat.
Citeste continuarea pe Tradeville.ro mai mult
Vineri, 26 Septembrie 2014, ora 10:59
Au facut milioane de euro din business-uri de succes, insa au dat-o si in bara. Pe lista greselilor facute de antreprenori celebri se numara: lipsa unei documentari minutioase, investitii proaste sau incercarea de a face totul pe cont propriu fara o echipa de profesionisti.
BusinessInsider a facut o "colectie" de sfaturi venite din partea unor antreprenori care au recunoscut greselile facute.
"Am cheltuit un milion de dolari pentru o companie care nu a fost lansata"
Hiten Shah, co-fondatorul KISSmetrics, a cheltuit un milion de dolari pentru o companie de web hosting pe care, pana la urma, nu au lansat-o in activitate.
Shah: Am invatat sa cheltuim inteligent
"Fiind perfectionisti, am facut cel mai bun lucru pe care il puteam face, fara a macar a tine cont de parerile clientilor nostri", a spus Shah. "Am invatat sa cheltuim inteligent, sa invatam si sa tinem cont de clienti".
Hiten Shah este co-fondatorul a doua companii de analiza de succes, KISSmetrics si Crazy Egg.
"Mai intai am conceput pagina de internet, si apoi am intrebat clientii"
Robin Chase, co-fondatorul Zipcar, sfatuieste antreprenorii sa discute mai intai cu clientii, de la care sa invete sa dezvolte produsul.
"Prin a doua companie, GoLoco, am cheltuit foate mluti bani pe site si software inainte sa contactam primul nostru client. Deci ceea ce am invatat din aceasta problema, era in contradictie cu ce credeam noi ca este nevoie", a spus Chase.
Robin Chase este fondatorul si... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 17:02
In vremurile de criza, specialistii recomanda portofoliile variate si investitia in bunuri si activitati care isi pastreaza valoarea indiferent de fluctuatiile economiei.
Istoria se repeta
Piata este volatila si, in general, flucteaza mult pana se stabileste un pret echitabil. Totusi, dupa ce investitorii isi pierd rabdarea, valoarea adevarata a tarifelor se ajusteaza. Analistii citati de Business Insider spun ca prima regula este sa rezisti in acest interval de volatilitate.
Nici creditor si nici debitor
Daca te imprumuti ca sa investesti, atunci iti pui in pericol supravietuirea. Portofoliile care nu iti aduc profit iti vor incarca si mai mult bilanul anual. Pe de alta parte, proiectele pentru care te-ai indatorat iti pot reduce una dintre cele mai critice active: rabdarea.
Nu iti pune toate comorile intr-o barca
Mai multe investitii diferite, un portofoliu variat sau mai multe conturi te pot ajuta sa rezisti mult mai bine la socuri. In mod evident, cu cat ai mai multe investitii si cu cat acestea sunt mai diverse, cu atat sansele tale sa supravietuiesti in perioadele critice, din punct de vedere economic, cresc.
Ai rabdare si concentreaza-te pe termen lung
Una dintre cele mai solicitante probleme pentru investitori este gestionarea riscului. Managementul de risc ramane o provocare pentru oamenii de afaceri, care trebuie sa anticipeze nu doar problemele, cat si o posibila solutionare a lor.
A doua problema esentiala este munca in exces, din... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 08:03
Turismul spatial este noul teritoriu de explorat pentru oamenii de afaceri care s-au plictisit de investitiile in aur si obligatiuni.
In cativa ani, calatoriile in cosmos vor deveni o realitate pentru oricine isi permite, posibilitatea de extindere a vacantelor comerciale fiind din ce in ce mai mare, relateaza mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:00
In 2011, oamenii de afaceri s-au ferit cat de mult au putut sa faca investitii in actiuni si obligatiuni, preferand sa-si tina banii in conturi care nu le aduc niciun fel de castig, dar care le dau siguranta in aceste vremuri tulburi.
In primele 11 luni ale anului trecut, conturile curente si de economisire au atras de opt ori mai multi bani decat piata de capital, conform datelor companiei de cercetare de piata TrimTabs, preluate de mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 08:01
Spa-urile reprezinta o mica parte din piata romaneasca a luxului, insa potentialul acestei industrii a rasfatului este enorm. Daca ati luat decizia sa investiti intr-un centru spa, trebuie sa stiti ca profitul va veni dupa aproximativ un an, spune Aniela Minu, reprezentant Eden Spa.
Insa lucrurile nu sunt foarte simple. Va trebuie o mare atentie la detalii si rabdare in gasirea si trainingul specialistilor.
Unul dintre cei mai mari jucatori din aceasta piata este Eden Spa. Primul centru deschis de companie a necesitat o investitie de 200.000 de euro, suma care a ajuns la recordul de 3 milioane de euro cand a fost inaugurat al patrulea centru.
Aniela Minu, directorul de marketing si vanzari al companiei, stie totul despre acest business frumos dar foarte solicitant. "Nu este un business usor", a explicat aceasta intr-un interviu acordat Business 24.
- Cat a investit Eden Spa in deschiderea celor 4 centre?
- Primul centru Eden Spa a presupus o investitie de 200 000 euro. Investitia este impartita intre amenajarea si designul spatiului, echipamente profesionale, produsele folosite si o parte importanta de buget alocat trainingului necesar pregatirii personalului calificat, intrucat experienta spa este una directa a contactului intre terapeut si oaspeti, de acesta depinzand calitatea serviciului spa oferit.
- Ce planuri de extindere a retelei aveti? Ce orase vizati?
- Avand in vedere ca piata spa este una in crestere, in planul nostru de extindere... mai mult
Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 09:00
Bancherii cunosc foarte putine informatii privind investiile in indicele bursier al fondurilor, ceea ce explica pierderile de peste 200 de milioane de dolari pe an inregistrate pentru astfel de tranzactii. Sfatul specialistilor: alegeti sa investiti in fondurile ieftine.
Un studiu realizat de catre specialistii de la Harvard si Yale a dovedit ca foarte multe persoane iau decizii mai putin inspirate in ceea ce priveste investitiile in indicele bursier al fondurilor, potrivit Businessinsider.
Cercetatorii au cerut participantilor sa investeasca 10.000 de dolari in patru fonduri din topul S&P 500, care au avut raporturi diferite de cheltuieli.
Persoanele chestionate au ales sa cheltuiasca 1% din activele de care dispun in fonduri cotate la preturi mai ridicate, in loc sa le aleaga pe cele mai ieftine si sa cheltuiasca doar 0,18% din fondurile lor.
"Ne ducem la un picnic si avem nevoie de gheata. La un magazin gasim 2 pungi de gheata de aceleasi dimensiuni si calitate, dar la preturi diferite. O alegi pe cea mai ieftina, nu?", a spus unul dintre analisti.
Acelasi lucru se poate spune si despre indicele bursier al fondurilor. Cele concepute pentru a imita un anumit punct de referinta si cele prezente in clasamentul S&P 500 sunt foarte asemenatoare intre ele. Cu toate acestea, sunt evaluate la preturi diferite.
Din cauza investitiilor prost plasate in fonduri evaluate la un pret ridicat se pierd peste 200 de milioane de dolari in fiecare an, se arata in... mai mult
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 12:12
Criza creeaza oportunitati de investire, de aceea specialistii si consultantii te sfatuiesc sa-ti scoti banii de la saltea, daca esti un investitor cu apetit de risc, si sa te aventurezi in a-i plasa in active ale unor companii cu dificultati financiare sau, de ce nu, in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC.
Pietele bursiere se clatina la fiecare "furtuna" declansata de criza datoriilor suverane din Europa, de aceea bursele nu reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata. Cash-ul poate face minuni in aceasta perioada volatila, de aceea consultantii te sfatuiesc sa-ti indrepti privirea chiar si catre asa-zisele "preluari ostile"." Nu este neaparat moral, insa in business trebuie sa profiti de orice oportunitate", spun expertii.
Daca esti un investitor conservator, poti alege economisirea banilor in depozite bancare in lei, cel putin pana se linistesc "apele" europene.
Oamenii de afaceri intervievati de Business24 privesc lucrurile mai pragmatic si pe termen lung. "Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine", a declarat Vladimir Cohn pentru Business24.
Radu Hanga, director BT Asset Management
Daca e vorba de o persoana care are un alt job, nu sa urmareasca in fiecare zi piata, atunci speculatia pe valuta nu este cea mai buna solutie. Economia va... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:08