Cheia unei alimentatii sanatoase este sa consumi calorii suficiente pentru a avea energie in ziua respectiva, fara a depasi numarul recomandat pentru particularitatile organismului tau. Barbatii ar trebui s aconsume in jur de 2500 de calorii zilnic, in timp ce femeile ar trebui sa consume 2000. Daca mananci mai mult decat consumi, surplusul va fi depozitat sub forma de grasime.
Obiceiurile alimentare sanatoase se invata din frageda copilarie. In general, un copil care vede la parintii sai tipare corecte de alimentatie va fi mai putin tentat sa manance alimente nesanatoase. De aceea, este foarte important sa respecti si tu cateva obiceiuri alimentare corecte.
1. Consuma carbohidrati cu un continut mai mare de fibre
Carbohidratii sunt principalul combustibil pe care organismul il transforma in energie. De aceea, aproximativ o treime din masa ta ar trebui s aconsiste in alimente bogate in carbohidrati: cartofi, orez, produse de panificatie, paste fainoase sau cereale. Totusi, pentru a trai mai sanatos, este bine sa alegi carbohidrati cu un continut mai mare de fibre. De exemplu, cerealele integrale, orezul brun sau cartofii cu coaja. Continutul mai bogat de fibre te ajuta sa simti senzatia de satietate pentru mai mult timp, astfel vei fi mai putin tentat sa mananci in plus. Atentie la grasimile pe care le folosesti atunci cand gatesti aceste alimente. Perceptia ca carbohidratii ingrasa vine mai ales din modul de preparare a alimentelor bogate in carbohidrati: cartofi... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2020, ora 13:11
Alimentatia echilibrata este cheia unei vieti sanatoase si a unei siluete perfecte. Pe langa proteine si vitamine, pentru un corp armonios si pentru o sanatate de fier ai nevoie si de carbohidrati.
Acestia au un rol important in furnizarea energiei necesare pentru desfasurarea activitatilor de zi cu zi si pentru optimizarea antrenamentelor fizice. Este esential, insa, sa incluzi in dieta ta carbohidratii sanatosi. Afla in continuare care sunt acestia si ce beneficii ofera organismului.
Carbohidrati simpli sau complecsi?
Carbohidratii sunt clasificati ca fiind simpli sau complecsi, in functie de impactul pe care il au asupra glicemiei, dar si in functie de compozitia lor. Pe de-o parte, carbohidratii complecsi, cunoscuti ca glucide cu eliberare lenta sunt si cei pe care trebuie sa ii incluzi in dieta ta.
Pentru ca se absorb lent, acestia furnizeaza corpului energia de care are nevoie pe intreg parcursul zilei. De asemenea, carbohidratii complecsi mentin echilibrul glicemic si ofera o senzatie de satietate indelungata.
Cele mai importante surse din care ii poti consuma sunt leguminoasele si cerealele integrale.
Carbohidratii simpli sunt absorbiti rapid de catre organism si se depun foarte usor sub forma unor depozite de grasime, stimuland totodata senzatia de foame.
Zaharul rafinat, faina alba, precum si gemurile, produsele de patiserie sau cofetarie, bauturile carbogazoase sunt alimente care contin carbohidrati simpli si care trebuie evitate, recomanda... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2020, ora 10:45
Obiceiurile sanatoase, precum o dieta echilibrata, miscarea si evitarea lucrurilor nocive pentru organism (precum fumatul) sunt esentiale pentru sanatatea noastra. Chiar daca multi sunt constienti de importanta acestor lucruri, putini sunt cei care le pun in practica.
Intr-adevar, obiceiurile sanatoase sunt greu de implementat, dat fiind faptul ca in jurul nostru gasim tot felul de ispite culinare. Insa, avantajele unei diete echilibrate vizeaza sanatatea fizica, psihica si, mai ales, frumusetea ta.
Asadar, iata cateva beneficii ale unei alimentatii sanatoase:
1. Pierderea in greutate
Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana are un exces de greutate sau sufera de obezitate, aceasta are un risc mai mare de a dezvolta mai multe afectiuni, inclusiv:
boli de inimadiabet zaharatdensitate osoasa slaba
Legumele si fructele integrale au mai putine calorii decat majoritatea alimentelor procesate. O persoana care doreste sa slabeasca ar trebui sa-si reduca aportul de calorii si sa renunte la produsele procesate, precum mancarea de tip fast-food. Aceste alimente pot fi inlocuite cu legume si fructe.
De asemenea, mineralele si suplimentele sunt si ele benefice corpului si il ajuta sa fie rezistent impotriva bolilor. Pe Sensiblu.com gasesti numeroase minerale si vitamine, esentiale pentru o buna functionare a organismului.
2. Reducerea riscului dezvoltarii cancerului
O dieta nesanatoasa poate duce la... mai mult
Vineri, 20 Martie 2020, ora 10:19
Muncim mult, suntem ocupati toata ziua. Iar cand ne este foame sau vrem o gustare alegem de cele mai multe ori alimente procesate, deja ambalate. Majoritatea acestor alimente sunt bogate in grasimi sau zahar.
Daca vrei sa slabesti, chiar daca inca nu ai ajuns la sala, poti incepe chiar de azi sa-ti modifici comportamentul, e sfatul antrenorulului Dani Grigore. Incepe prin eliminarea alimentelor procesate si consumul cat mai multor alimente naturale: legume, fructe si carne neprocesata.
Pur si simplu, gandeste-te ca, daca un aliment are nevoie de un proces complicat de producere, atunci ar fi mai bine sa-l elimini din alimentatia ta.
Iata 9 motive pentru care alimentele naturale, fara metode de procesare elaborate, sunt benefice corpului tau:
1. Mancarea naturala este variata
Din produse naturale poti realiza mancaruri sau gustari unice, de trei ori pe zi, timp de o luna. Si nu vei manca acelasi lucru de doua ori in acea luna.
Exista sute de optiuni: de la produse ...citeste mai departe despre "Slabesti si esti sanatos fara sa tii dieta: 9 motive pentru care sa alegi alimente naturale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 27 Octombrie 2016, ora 08:43
Alimentatia raw vegan, care se bazeaza pe un procent cat mai mare de cruditati, este subiectul a mii de articole pro si contra in ultimii ani, multi dintre sustinatorii sai explicand de ce este este bine sa urmezi un astfel de stil de viata.
Ligia Pop, raw food chef si autoare a sase carti, a declarat pentru Ziare.com ca acest tip de mancare poate suplini toate nevoile organismului, dar explica cum trebuie facuta trecerea de la o alimentatie normala la una raw vegan, astfel incat sa nu apara probleme.
"O alimentatie raw vegana poate suplini toate nevoile organismului, daca este bine diversificata si felurile de mancare sunt imbinate cu maiestrie pentru a satisface gusturile fiecarui om si nevoile lui.
Desi organismul poate sa functioneze excelent pe raw food, nu este o alimentatie pentru toti, in sensul ca nu toti pot sa o consume in procente mai mari de 70-80%, din diverse motive precum preferinte individuale, biochimiei corpului lor, care poate are nevoie si de alte feluri ...citeste mai departe despre "Cum sa treci la alimentatia raw vegan si care este cea mai mare greseala pe care o poti face" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Mai 2015, ora 13:40