Economia chineza pare contaminata cu un virus destul de pacatos care ar putea da startul unei contagiuni globale. Cea mai mare teama o resimt investitorii americani, expusi intr-o masura mare riscurilor prezentate de China.
Dupa decenii de crestere economica fara precedent, motoarele economiei chineze functioneaza la relanti, iar zvonurile privind falsificarea datelor statistice de catre Beijing nu fac decat sa dea alarma la nivel global, arata portalul CNN Money.
Piata in cadere libera
Avand titlul de a doua mare economie a lumii, China, prin incetinirea brusca a cresterii economice, reprezinta un pericol major pentru toate celelalte economii de referinta la nivel global.
Americanii sunt insa cei mai inspaimantati de o eventuala prabusire a gigantului din Asia.
Momentul este si unul nepotrivit daca tinem cont de cresterea economica anemica inregistrata la nivel global si de lipsa de solutii a guvernelor pentru a reporni motoarele economiilor din fiecare tara.
"Avem nevoie de orice plus cat de mic inregistrat pe cresterea economica din fiecare regiune. O incetinire in ritmul Chinei nu ne ajuta", explica David Joy, sef pentru strategii de piata la Ameriprise Financial.
Investitorii din lumea intreaga au intrat in alerta in momentul in care piata bursiera din China s-a prabusit brusc cu 30 de procente la sfarsitul lunii trecute. Socul s-a transmis imediat, efectele fiind vizibile in prabusirea preturilor la petrol, aur si cupru la nivel global
O... mai mult
Luni, 27 Iulie 2015, ora 14:24
3In Germania vara aceasta au fost din nou la moda pantalonii foarte scurti "hotpants" si fustele mini. Jumatatea masculina a tarii nu a putut decat sa se bucure de aceasta noua tendinta, care, intr-un fel, constituie si un semnal pentru analisti ca economia tarii si-a revenit, scrie ziarul german Frankfurter Rundschau, citat de portalul economic rus Rbc.
Astfel, mai multi experti titrati de la Berlin au ajuns la concluzia ca, analizand tendintele modei, se poate vorbi de o incheiere a crizei economice.
Deoarece economia Germaniei, in comparatie cu restul zonei euro, se simte destul de bine si chiar in crestere, Frankfurter Rundschau a decis sa reaminteasca cititorilor sai de o cercetare a economistului american George Taylor.
Inca din 1926, el a stabilit o legatura intre conjunctura economica si lungimea fustei la femei, introducand in uz conceptul de "indicele de lungime a fustei".
In anii de boom economic, potrivit acestuia, fustele devin mai scurte, intrucat femeile au posibilitatea de a-si etala ciorapii scumpi de matase. Insa dupa crahul bursier de pe Wall Street, in octombrie 1929, doamnele au inceput sa prefere fustele lungi, ascunzand sub ele ciorapii ieftini sau chiar picioarele goale.
Cresterea economica inregistrata la sfarsitul anilor 1960 a fost insotita de asemenea de moda fustelor mini.
Analistii de la Erasmus School of Economics din Rotterdam (Olanda) considera ca rezultatele lui George Taylor sunt relevante si in zilele noastre. Un... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 09:27
Croatia, care peste patru saptamani va adera la UE, face ultimele pregatiri pentru aceasta etapa "istorica", insa pentru numerosi cetateni croati atmosfera nu este una de sarbatoare din cauza gravelor probleme economice cu care se confrunta aceasta fosta republica iugoslava.
Criza economica si masurile de austeritate adoptate au slabit considerabil guvernul de centru-stanga, aflat la putere de la sfarsitul lui 2011, relateaza AFP.
Social-democratii risca sa piarda, in al doilea tur, alegerile municipale de duminica, in capitala Zagreb, pe care o controleaza inca din 2000.
In noaptea de 30 iunie spre 1 iulie, focurile de artificii vor ilumina cerul Zagrebului, precum si al altor orase croate. Liderii celor 27 de tari membre ale UE si din Balcani sunt invitati la o ceremonie somptuasa pentru a sarbatori finalizarea unui proces de integrare care a durat zece ani.
"Data de 1 iulie marcheaza sfarsitul unei calatorii lungi", a declarat pentru AFP fostul presedinte croat Stipe Mesici (2000-2010), care a jucat un rol decisiv in apropierea Croatiei de UE.
"Ne-am indepartat definitiv de nationalismul care a marcat primii ani ai independentei noastre, si am adoptat toate normele europene", a adaugat el.
Aderarea la UE a fost obiectivul elitei politice croate, de la proclamarea independentei de fosta Iugoslavie, in 1991, insa politica nationalista a primului presedinte Franjo Tudjman, decedat in 1999, a condamnat Croatia la izolare internationala timp de mai... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 10:05
Daca Statele Unite nu gasesc o solutie pentru rezolvarea datoriei publice, dar si problemele cu care se confrunta Europa, ar putea genera o "criza economica mondiala majora", a declarat directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
In lipsa unei rezolutii, va aparea criza, "datorita marimii economiilor celor doua (n.r. SUA si Europa) si a relatiilor lor cu alte tari, in ceea ce priveste comertul si investitiile", a spus Lagarde, citata de Bloomberg.
Dupa mai multe saptamani tensionate, Camera Reprezentantilor a Statelor Unite - condusa de republicani - a adoptat marti, 1 ianuarie, un plan menit sa evite intrarea in recesiune a economiei SUA, aproband, printre altele, o marire a nivelului de impozitare a americanilor cei mai instariti.
SUA a ajuns la sfarsitul anului trecut la o datorie publica de 16,4 trilioane de dolari.
In Europa, cresterea economica a incetinit considerabila, in contextul in care criza datoriilor a continuat in randul anumitor tari, pentru al treilea an la rand.
Problemele din SUA si Europa vor afecta tarile in curs de dezvoltare, inclusiv pe cele africane care, de asemenea, se confrunta cu riscuri, din cauda preturilor ridicate la alimente.
"In acest context, va fi esential ca tarile africane sa aiba cadre puternice macroeconomice, imbunatatirea capacitatii institutionale si sa poata asigura o crestere durabila si favorabila incluziunii, in scopul de a mentine performantele economice impresionante din ultimii 10 ani",... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 11:43
Criza economica din SUA si Europa, amplificarea tensiunilor in Asia, razboiul din Siria sau dosarul nuclear iranian se numara printre principalele provocari din 2013 pentru lideri ca Barack Obama, Vladimir Putin, Xi Jinping sau europenii Francois Hollande si Angela Merkel.
Criza economica in SUA si Europa
"Nicio problema de politica externa din 2013 nu va conta mai mult decat capacitatea Statelor Unite si Europei de a-si solutiona crizele economice", apreciaza Jessica Mathews, presedinta Centrului de reflectie Carnegie, intr-o lucrare colectiva, intitulata "Global Ten: Challenges and opportunities for the president in 2013".
Statele Unite se confrunta cu un "varf fiscal" (fiscal cliff) ingrijorator, o cura de austeritate care va afecta tara in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord asupra reducerii datoriei si asupra bugetului pana la sfarsitul anului. La 2 ianuarie, o combinatie de crestere de impozite si de scaderi ale unor cheltuieli publice urmeaza sa intre in vigoare, un soc care ar putea sa arunce din nou economia americana in recesiune. "Un acord politic in vederea depasirii varfului fiscal ar anula incertitudini puternice care afecteaza tara de un an si jumatate", scrie Mathews.
In ceea ce priveste Europa, "provocarea ramane in a combina disciplina economica si vointa politica", este de parere specialista americana. Criza Zonei Euro "a inregistrat o mutatie in 2012, de la o boala mortala la o boala cronica ce va dura mai multi ani", constata ea,... mai mult
Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 13:10
Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN ca criza din Ungaria s-a incheiat, iar povestea tarii sale va fi una de succes in decurs de un an, cand economia va reveni la crestere solida, relateaza Portfolio.
Matolcsy a spus, intr-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, ca Ungaria se afla in inima unui nou centru de atractie pentru comunitatea mondiala de afaceri.
Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit "un numar mare de masuri economice neconventionale", a aratat Matolcsy, explicand ca Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a introdus o taxa pentru banci.
Dupa ce mentionat si alte masuri adoptate de guvern, printre care nationalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat ca Ungaria are un program de convergenta aprobat de Comisia Europeana.
"Prin definitie asta inseamna ca starea finantelor publice este in ordine. Deci s-a incheiat...criza s-a incheiat", a subliniat Matolcsy.
Moderatorul emisiunii a mentionat faptul ca economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% in primele trei luni, fata de trimestrul anterior, inregistrand cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana.
"Desigur, dar daca analizezi evolutia din trimestrul patru a economiilor UE, cresterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioada de tranzitie pentru economia Ungariei", a spus Matolcsy.
Ministrul a insistat ca economia Ungariei isi va reveni anul viitor.
"Vom avea o crestere economica... mai mult
Vineri, 08 Iunie 2012, ora 19:48
Romania este intr-o criza economica, dar nu si intr-un financiara, este de parere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei."Romania nu este in pragul unui colaps. Romania are o criza economica, fara criza financiara. Romania nu are o criza financiara", a subliniat Vasilescu, marti, la Antena 3.In ceea ce priveste prognoza pentru inflatie facuta de BNR, acesta a precizat ca preturile administrate la energie termica nu au fost luate in calcul, astfel ca noile cereri ale FMI nu vor modifica previziunea."Inflatia nu este data peste cap. Noi am facut o prognoza ca, in a doua parte a anului, inflatia va scadea de la 8 la 6 la suta. Pana la sfarsitul anului, estimand ceea ce s-ar putea intampla cu pretul la energie, va cobori la 5,1%".Concluzionand, reprezentantul Bancii Centrale a tinut sa precizeze ca indiferent de cine se va afla la conducere, Romaniei i-ar fi greu in aceste momente. mai mult
Marti, 10 Mai 2011, ora 23:56
Liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia, astfel incat sa preintampina declansarea unor potentiale noi crize economice.Asa ca, la sfarsitul lunii octombrie, liderii Uniunii au decis cresterea controlului asupra finantelor fiecarui stat membru si continuarea planului de salvare financiara conceput pentru Grecia.Mizele negocierilor laborioase si furtunoase dintre lideri au fost mari si au vizat reformarea normelor UE pentru a preveni orice repetare a crizei in zona euro, dar fara o revizuire majora a Tratatului de la Lisabona."Negocierile au fost dure", a recunoscut cancelarul german Angela Merkel la iesirea din sedinta. Nicio decizie oficiala nu a fost insa luata in cele din urma, iar statele membre nu au facut decat sa initieze "consultari" menite sa pregateasca o revizuire a normelor UE.
Potrivit Angelei Merkel, in urma acestor consultari, Consiliul European va functiona ca un guvern economic.Fara a merge insa prea departe, liderii au convenit asupra a trei puncte cruciale, anunta Le Figaro.In primul rand, realizarea unui fond de ajutor permanent. Este vorba de Fondul European de Stabilitate Financiara, care ar trebui sa fie finantat de statele mebre UE si ar fi menit sa scoata din faliment tarile in nevoie.Problema este ca acest fond este in contradictie cu Tratatul de la Lisabona, care interzice statelor sa-si ofere ajutor financiar intre ele. Presedintele... mai mult
Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 11:33
Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, sustine ca situatia economica a Romaniei se va inrautatii pe finalul acestui an, iar apoi pe tot parcursul lui 2011, in conditiile in care chiar si terminarea lui 2010 cu crestere economica zero inseamna de fapt o scadere enroma, de 10 procente, fata de anul 2008.Fostul ministrul liberal de Finante a declarat, vineri seara, la Realitatea TV, ca Romania va incheia acest an cu o scadere economica de minus 2-3%, in ciuda cresterii economice din cel de-al doilea trimestru al lui 2010, crestere ce va fi anulata de scadere in urmatoarele doua trimestre, pana la sfarsitul anului."Pentru anul 2011 auspiciile nu sunt atat de favorabile. In primul rand, investitiile pe 2010 sunt fata de 2008 la o treime, in termeni reali, ori ca sa ai crestere trebuie sa ai o investitie suplimentara, ca sa stopezi declinul", explica Vosganian."In al doilea rand, numarul salariatilor este cel mai mic din ultima jumatate de secol si nu exista niciun semn ca numarul salariatilor va creste, pentru a sustine noi proiecte economice. In al treilea rand, toata aceasta reducere a cererii pe care o aduc disponibilizarile si falimentele tot mai numeroase iarasi nu sunt un semnal foarte favorabil", a continuat vicepresedintele PNL.Potrivit lui Vosganian, "acest 0% fata de 2010 inseamna deja minus 10% fata de 2008, ceea ce este dramatic", precizand ca "in afara de Spania, Grecia si Romania, toate celelalte tari europene sunt deja pe crestere... mai mult
Sambata, 28 August 2010, ora 01:13