Serviciul Roman de Informatii (SRI) informeaza, marti, ca in luna aprilie a fost identificata o campanie de atacuri cibernetice a unei grupari de criminalitate cibernetica care utilizeaza troianul bancar Qbot (QakBot, Plinkslipbot, QuakBot), iar acest troian vizeaza preponderent clientii organizatiilor din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
Conform SRI, intr-o masura mai redusa, Qbot a vizat si clienti ai organizatiilor din domeniul tehnologic, comercial si al telecomunicatiilor.
In Romania, campania a vizat clientii unor platforme care utilizeaza servicii de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatii dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare si serviciilor de e-mail si date financiare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament.
Atasamentul este un fisier de tip zip, care contine un document MS Word ce ruleaza un macro prin care se descarca troianul si se realizeaza infectarea dispozitivului. Odata instalat, Qbot verifica existenta unui antivirus, isi asigura persistenta in sistem si utilizeaza certificate de securitate valide pentru a evita detectia.
Ulterior, troianul extrage credentiale de acces si date financiare de pe dispozitivul infectat.
De asemenea, Qbot are capabilitati prin care pot fi infectate si alte dispozitive... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2020, ora 15:15
Serviciul Roman de Informatii (SRI) avertizeaza ca exista un atac informatic care instaleaza un virus in contextul accesarii informatiilor despre coronavirus. Virusul preia accesul la aplicatiile de Internet banking si circula sub forma unor mesaje de tipul "Detalii secrete despre COVID-19".
"In contextul asociat pandemiei de SARS-CoV-2 a fost identificata o campanie de distribuire de malware care vizeaza furtul de credentiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor", se arata intr-un comunicat al Serviciului Roman de Informatii.
SRI mai arata ca mesajul este redactat in limba romana, iar utilizatorii sunt invitati sa acceseze un link cu "detalii secrete" despre coronavirus.
"Din punct de vedere tehnic, actiunea ilicita are la baza distribuirea unui mesaj tip text care contine o versiune noua a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat in limba romana si invita utilizatorii sa acceseze un link pentru descarcarea de informatii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizata in continutul mesajului este 'Detalii secrete! (COVID-19)'.
Link-ul initiaza descarcarea unui fisier denumit File.apk care infecteaza cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse intre 4.0 si 10. Functionalitatile Cerberus Android Banker impiedica atat detectarea acestuia de catre serviciul Play Protect specific Android, cat si dezinstalarea ulterioara a aplicatiei de catre utilizator", transmite institutia.... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 10:28
Romania a inregistrat o crestere de 6% in utilizarea serviciilor de internet banking in ultimii patru ani, castigand 4 puncte procentuale, din 2010, cand cresterea anuala era de doar 2%, potrivit unei cercetari realizate de Erste Group Bank, in tarile din Europa Centrala si de Est unde grupul austriac are sucursale.
In regiune, Austria a inregistrat o crestere de 55%, in 2013, fata de 35% in 2010, Slovacia 45%, fata de 28% in 2010, Ungaria 27%, fata de 12% in 2010, Cehia 62%, fata de 38% in urma cu patru ani, Croatia 17%, fata de 13% in 2010,potrivit Agerpres
Potrivit cercetarii, la 31 iulie 2014, gradul de utilizare a canalelor digitale era de 18%, dintr-un total de 90% de utilizatori de servicii bancare aflati in relatie cu o sucursala bancara.
Dintre clientii bancilor care au folosit sistemele digitale, 14% au utilizat internet bankingul de pe computerul personal sau laptop, 6% de pe smartphone sau tableta prin browsere dedicate, 8% au accesat serviciile prin internet banking, smartphone sau tableta, folosind aplicatiile bancii, iar 2% prin email, cu ajutorul consilierilor de clientela.
Clientii care au ales zona de self-service in sucursale au fost in proportie de 70%, cei care au utilizat numerarul la ghiseu au reprezentat 63%, iar in proportie de 20% au apelat la consilierul personal din sucursala pentru operatiuni. mai mult
Miercuri, 20 August 2014, ora 12:39
Utilizarea serviciului de Internet banking ca alternativa la ghiseul clasic aduce clientilor o serie de avantaje, precum posibilitatea de a face modificari in cont la orice ora si confortul gestionarii tranzactiilor bancare din propriul fotoliu. In Romania, serviciul presupune un cost lunar al utilizarii, in medie de 6,5 lei, insa doar cinci din cele mai importante 20 de banci se incadreaza in jurul acestui nivel.
Serviciile de internet banking sunt utilizate tot mai des datorita accesului la banca rapid si la informatii in timp real despre situatia conturilor. Pentru accesarea acestui serviciu se plateste fie o taxa unica, la activare, fie, in majoritatea cazurilor, un comision lunar de administrare, care variaza de la o banca la alta.
Un numar de cinci banci se incadreaza in jurul costului mediu (Volksbank - 6,5 lei, Banca tialo-Romena - 6 lei, Intesa Sanpaolo Bank si ProCredit Bank - 7 lei si Banca Transilvania - 7,1 lei), conform unei analize Bancherul.ro.
Comisioane mai mici practica un numar de noua banci(ING, Libra Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, Piraeus Bank, UniCredit Tiriac Bank, Millennium Bank, Garanti Bank si Credit Europe Bank), in timp ce sase institutii de credit au comisioane mai mari decat media: Alpha Bank, BRD, Raiffeisen Bank, BCR, CEC Bank si Carpatica.
Cea mai buna oferta apartine Credit Europe Bank, pentru ca banca permite clientilor sa foloseasca gratuit serviciul de Internet bankig si sa efectueze plati de mica valoare, inclusiv... mai mult
Marti, 11 Februarie 2014, ora 14:00
Serviciile de internet banking erau utilizate, anul trecut, de mai putin de 4% din totalul populatiei Romaniei, comparativ cu media de 37% la nivelul Uniunii Europene, a declarat miercuri Andrei Cretu, manager consulting la PwC Romania.
"Tarile nordice, precum Norvegia sau , Suedia au o rata mai mare de folosire a
serviciilor de internet banking. Norvegia are o rata de 85%, Olanda de 79%,
iar Suedia de 78%", a declarat Andrei Cretu.
Acesta a adaugat ca Bulgaria are o rata de folosire a serviciilor de Internet banking de 3%, in timp ce in Ungaria, rata este de 21%, iar in Polonia de 27%.
In ceea ce priveste numarul de utilizatori de Internet, Cretu estimeaza ca in 2014 numarul acestora va creste la 11,8 milioane de utilizatori.
"In 2015 in Romania vor fi 29,6 milioane de abonati la servicii de telefonie
mobil,a, in 2014 vor fi 29,5 milioane, iar in 2013 - 29,4 milioane", estimeaza managerul PwC.
Smartphone-urile au o penetrare de 14% in totalul terminalelor, cu doua puncte procentuale sub media din Europa Centrala si de Est si cu opt puncte procentuale sub media globala.
Potrivit datelor prezentate de Cretu, piata locala a comertului electronic (e-commerce market) va atinge 647 milioane de euro, de la 527 milioane de euro in 2011, si va creste anual, in medie, cu 17% pana in 2016, la 1,14 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 12:42
Credit Europe Bank a extins functiile aplicatiei Internet Banking Credit Europe Net prin introducerea unui modul destinat vizualizarii informatiilor despre cardurile de debit si de credit.
"Suntem consecventi strategiei noastre de a dezvolta canalele de distributie alternative si oferim de acum clientilor nostri posesori de carduri un modul dedicat, complet nou, pentru serviciul de Internet Banking. Acesta ofera in premiera utilizatorilor atat informatii detaliate cat si posibilitatea de a efectua noi operatiuni, pentru un grad ridicat de usurinta in utilizare si un control sporit asupra resurselor financiare", a declarat Engin Alaybayoglu, Chief Retail Banking Officer la Credit Europe Bank.
Noul modul permite efectuarea de operatiuni precum vizualizarea si rambursarea sumelor datorate pentru cardul de credit - cu optiuni presetate pentru plata sumei minime obligatorii sau a sumei totale pentru luna in curs (fara rate viitoare), vizualizarea dar si modificarea de catre utilizator, in aplicatie, a permisiunii de utilizare a CardAvantaj pentru tranzactii electronice de tip e-commerce, vizualizarea numarului si valorii ratelor aferente cumparaturilor efectuate cu CardAvantaj, pana la rambursarea totala a acestora, vizualizarea tranzactiilor in curs de decontare, afisarea canalelor prin care au fost efectuate platile CardAvantaj (POS, e-commerce, cont card), interogarea soldului dar si a bonusului acumulat aferent CardAvantaj si interogarea tranzactiilor efectuate dupa... mai mult
Marti, 19 Iunie 2012, ora 17:16
Raiffeisen Bank anunta ca serviciul de internet banking si cel de mobile banking nu vor putea fi folosite timp de aproximativ trei ore, in noaptea de sambata spre duminica, din cauza unor schimbari in aplicatiile IT ale bancii, relateaza NewsIn. "In noaptea de sambata spre duminica, 12-13 martie 2011, in intervalul 00.00 - 03.10 serviciul Raiffeisen Online (internet banking) si intre orele 23.00 si 02.40 serviciul myBanking (mobile banking) vor fi indisponibile, din cauza unor schimbari in aplicatiile IT ale bancii", se mentioneaza in comunicat.
mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 17:28
UniCredit Tiriac Bank estimeaza ca numarul utilizatorilor serviciului sau de internet banking va creste in acest an cu 40%, la 150.000 de persoane, dupa ce a depasit pragul de 100.000 de clienti la finele lui 2010, conform Mediafax.La finele anului trecut, UniCredit Tiriac Bank avea 105.813 de utilizatori ai serviciului de internet banking, dintre care peste 99.000 erau persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii, restul fiind companii mari.
"In randul clientilor corporate, gradul de penetrare al serviciului de internet banking, adica numarul clientilor corporate care folosesc internet banking raportate la totalul clientilor corporate, este de 85%.
Pentru clientii IMM raportul este de 70%, iar pentrü persoanele fizice depaseste 15%", a declarat, intr-o conferinta de presa, Bogdan Spuza, director pentru marketing si produse in cadrul diviziei de retail a UniCredit Tiriac Bank.
UniCredit a lansat si varianta optimizata pentru smartphone-uri a serviciului de internet banking. mai mult
Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 17:32
Banca Romaneasca intrerupe de vineri, ora 18:00, pana luni, la ora 07:00, majoritatea activitatilor, inclusiv functionarea cardurilor, bancomantelor si POS-urilor, intrucat implementeaza un nou sistem informatic incepand de saptamana viitoare, anunta Mediafax.Totodata, clientii bancii nu vor putea efectua tranzactii prin intermediul serviciului de internet banking de sambata, ora 13:00, pana luni, ora 07:00.
De asemenea, in perioada mentionata, programul de lucru al sucursalelor Banca Romaneasca se va desfasura vineri intre orele 09:00 si 16:00 si luni de la 9:00 la 16:00.
Sucursalele bancii nu lucreaza cu clientii sambata si duminica.
Potrivit reprezentantilor bancii, introducerea noii aplicatii este rezultatul unui proces complex de imbunatatire a infrastructurii IT. mai mult
Marti, 23 Noiembrie 2010, ora 13:18