Acoperirea de internet in banda larga este, in acest moment, de 90% din suprafata Romaniei, in timp de 64% dintre cei care nu utilizeaza internetul, in general, spun ca nu au nevoie de acest serviciu, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Gheorghe Rusen, director in cadrul Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).
Acoperirea broadband in Romania este de a treia generatie si este in proportie de 90% din teritoriu. Avem, de asemenea, si acoperire 4G destul de mare fata de media europene, care se afla la 26%. Cred ca in Romania concurenta este foarte acerba. Avem sase operatori in zona mobila si 900 de operatori de servicii fixe de broadband', a afirmat Rusen.
Potrivit directorului ANCOM, 64% dintre cei care nu folosesc internetul declara ca nu au nevoie de acest serviciu, iar jumatate din acestia ca este prea scump.
"64% dintre cei care nu folosesc internetul spun ca nu au nevoie de acest serviciu, iar 50% dintre acestia spun ca este prea scump. De asemenea, 34% folosesc internetul pentru a-si crea site-uri. De aici, provocarea este sa facem consumatorul sa consume servicii de top", a spus Gheorghe Rusen.
Din datele oficiale ale ANCOM, publicate la inceputul lunii octombrie, serviciile de comunicatii din Romania conecteaza, in prezent, in jur de patru milioane de abonati la telefonia fixa si peste 25,5 milioane de abonati la telefonia mobila, iar aproape jumatate din gospodariile din Romania au o conexiune la... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 11:44
Serviciile de telecomunicatii au cresteri importante in acest an, la nivel european, iar Romania se claseaza pe locul 4 din acest punct de vedere, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, John Gole, director de programe in Telecomunicatii al IDC UK.
"Serviciile de telecomunicatii au cresteri estimate pentru 2013. Romania este pe locul 4, dar restul tarilor au parte de o contractie in cheltuieli facute in industria de telecomunicatii. Rusia este singura valoare care iese in evidenta, dar in restul regiunii observam ca exista niste tendinte comune care reflecta tot ceea ce vedem in intreaga Europa. Industria trece prin niste perioade dificile, unul dintre motive fiind acela ca avem reglementare. In sfera de reglementare exista cateva lucruri care au avut loc. De exemplu, in Uniunea Europeana a avut loc o reducere a tarifelor de telefonie mobila. Aceste reduceri de tarife au format industria si au creat provocari", a spus Gole.
Conform unei analize al Uniunii Europene, publicata la inceputul lunii august 2013, Romania are unele din cele mai mici preturi din zona la apelurile nationale pe telefoanele mobile, cu un tarif mediu pe minut de 2,2 eurocenti, fiind depasita doar de Lituania, cu 1,9 eurocenti.
La polul opus al clasamentului, Olanda este urmata de Luxemburg (14,6 eurocenti), Belgia (13,8 eurocenti), Malta si Spania (fiecare cu 13 eurocenti).
Tariful mediu pe minut la nivelul Uniunii Europene este de 9,1 eurocenti.
In septembrie, Comisia... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 11:15