Consiliul Concurentei a inceput o investigatie in sectorul bancar, vrand sa afle de ce serviciile bancare sunt mai scumpe in Romania decat in alte tari.
"Ne uitam la comisioane - sa vedem de ce e mai scump decat in alte tari (...) Nu credem ca e prea concentrat sistemul bancar. Nu credem ca explicatia costurilor este din concentrare", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului, in cadrul unei conferinte organizate sambata in parteneriat cu Consiliul Patronatelor Bancare, informeaza Profit.ro.
Conform sursei citate, Consiliul Concurentei se va uita la costurile conturilor curente, ale creditelor si cardurilor pentru sectorul retail, ce include populatia, persoanele fizice autorizate si intreprinderile mici si mijlocii.
In plus, va angaja o casa de sondaj pentru a afla perceptia clientilor.
In cazul in care vor fi gasite disfunctionalitati, Consiliul va face recomandari pe partea de legislatie. Nu sunt insa excluse nici anchetele, asa cum s-a intamplat in cazuri anterioare cand au existat suspiciuni ca s-ar fi incalcat legislatia.
Investigatia se va incheia anul viitor.
Pe de alta parte, Bogdan Chiritoiu a anuntat ca in acest an Consiliul Concurentei va finaliza 20 de anchete, informeaza Agerpres.
"In toamna vom finaliza un caz privind o presupusa trucare de licitatii la Transgaz. Nu este un caz foarte nou, dar este un caz pe care l-am lucrat impreuna cu parchetul. Este un caz care merge in paralel cu DIICOT", a declarat Chiritoiu.
Alte... mai mult
Luni, 02 Octombrie 2017, ora 18:05
Tehnologia este o sabie cu doua taisuri pentru serviciile bancare. Chiar daca in ultimul timp bancile s-au ocupat intens de asigurarea tuturor dotarilor tehnice pentru clientii lor, de la ecrane cu touch screen la scannere pentru amprente, acestea se confrunta si cu o noua problema din partea noilor companii care se infiltreaza in nisa financiara.
Proaspatul anunt al companiei Apple privind lansarea serviciului de plata prin telefon Apple Pay este un semnal de alarma pentru banci, care sunt nevoite sa tina in continuare pasul cu tehnologia si sa-si optimizeze serviciile, astfel incat sa-si pastreze clientii in competitia cu marile companii, scrie Financial Times.
Cifre care descriu competitia dintre banci si startup-uri financiare
Evolutia tehnologica incredibila din ultimii ani a facut ca tot mai multi oameni sa efectueze transferuri bancare prin intermediul telefoanelor mobile si al tabletelor. Un raport al Asociatiei Britanice a Bancherilor atesta faptul ca un numar de un miliard de oameni fac zilnic tranzactii prin intermediul internetului. In acest an, peste 15.000 de oameni au descarcat aplicatii de banking doar in Regatul Unit, lucru care a determinat o scadere consistenta a ratei de utilizare pentru sistemele traditionale.
Se intampla, de asemenea, destul de des ca bancile sa implementeze sisteme de tranzactionare pe care furnizorii lor de IT nu le suporta, iar din acest motiv pierd tot mai mult teren in fata clientilor. Acest lucru s-a intamplat in... mai mult
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 16:47
Compania Nationala Posta Romana si Grupul Intesa Sanpaolo demareaza negocierile in vederea incheierii unui acord bilateral privind vanzarea de servicii bancare si financiare in cadrul oficiilor postale Posta Romana si sub brandul "Posta Romana", potrivit unui comunicat al bancii.
Lansarea proiectului reprezinta rezultatul procesului de selectie organizat de Compania Nationala Posta Romana, in conformitate cu noua strategie comerciala aprobata de conducerea societatii, al carei obiectiv principal il reprezinta diversificarea gamei de servicii oferite.
Cu o retea de peste 5.600 de sucursale, Posta Romana detine cea mai mare acoperire la nivel national de pe piata serviciilor postale, comparabila cu nivelul de acoperire al celor mai mari operatori de pe piata bancara.
Potrivit comunicatului, prin diversificarea propriilor activitati, Posta Romana are ca obiectiv, pe de o parte, extinderea propriei baze de clienti, iar pe de alta parte promovarea incluziunii financiare, ajungand in zonele geografice cele mai indepartate alaturi de un partener care are o lunga istorie pe piata financiara si bancara europeana. Istoria Postei Romane si recunoasterea marcii sale sunt doua elemente esentiale in favoarea unui proiect eficient pentru sectorul serviciilor financiare, care sa fie pus la dispozitia milioanelor de clienti ai Postei Romane, in colaborare cu un partener de mare calibru in sectorul bancar.
"Suntem pregatiti sa facem fata acestei noi provocari bazandu-ne pe o... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 17:07
De la comportamentul inadecvat al functionarului de la ghiseu la erorile tehnice care pot pricinui pagube, nedreptatile comise de banci impotriva clientilor pot merge dincolo de clauzele fragrant abuzive din contracte.
Conform ANPC, clientii au facut de la inceputul anului peste 6.000 de reclamatii cu privire la banci si IFN-uri.
Printre acestea, pe langa nemultumirile care fac frecvent obiectul actiunilor in instanta (precum nerespectarea clauzelor contractuale, neinscrierea in contractul de credit a tuturor comisioanelor, redactarea contractelor intr-o forma necorespunzatoare, existenta clauzelor abuzive etc.), clientii au sesizat si probleme ce sunt percepute la nivel general ca fiind mai putin "grave".
Reprezinta in fond tot un abuz, chiar daca in forma atenuata. Plangerile adresate bancii sau medierea sunt solutiile recomandate de specialisti.
Ce au reclamat clientii:
Functionarea defectuoasa a ATM-urilor
Potrivit avocatilor Decalex, in acest caz, chiar daca facem o plangere la banca, aceasta e acoperita, intrucat ATM - urile nu sunt ale bancilor, ele fiind inchiriate de banci de la diverse firme prestatoare de astfel de servicii. Prin urmare, o plangere la banca are ca raspuns in proportie de 99% dintre cazuri scuza potrivit careia a notificat compania care i-a inchiriat ATM-ul si urmeaza ca aceasta sa remedieze situatia in cel mai scurt timp posibil. Practic, bancile se spala pe maini si ies din aceasta ecuatie.
Citeste mai multe despre Abuzul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 09:07
Banca elvetiana UBS a devenit cel mai mare administrator de averi la nivel mondial, cu active in administrare de 1.700 miliarde de dolari la finele anului trecut, in urcare cu aproape 10%, depasind grupul american Bank of America.
UBS a castigat teren datorita investitiilor efectuate de clienti pe pietele emergente, potrivit unui raport al companiei britanie de cercetare Scorpio Partnership, care a analizat situatia a peste 200 de societati de administrare a activelor, transmite Bloomberg.
La Bank of America, valoarea activelor in administrare a urcat anul trecut cu 5,9%, la 1.670 miliarde de dolari. Topul este continuat de bancile americane Wells Fargo si Morgan Stanley.
Industria de wealth management a crescut la nivel mondial cu 8,7% in 2012, la 18.500 miliarde de dolari, datorita majorarii puternice a fondurilor noi atrase si evolutiilor pozitive de pe pietele financiare. Indicele Standard & Poor's 500 al bursei de la New York a urcat anul trecut cu 13%, in timp ce MSCI Emerging Markets Index a avansat cu 15%.
"Cresterea puternica reprezinta o revenire pentru industria serviciilor bancare private, care nu a reusit, dupa criza financiara, sa mai atraga volume convingatoare de active de la clienti", potrivit raportului Scorpio Partnership.
Cele mai mari 20 de institutii de administrare a averii au inregistrat o crestere cu 11% a activelor si administreaza 76% din fondurile totale depozitate la nivelul industriei.
In pofida afacerilor in crestere,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:25
Studiul prospectiv cu privire la piata bancara realizat in luna ianuarie de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) arata ca doar 10% dintre utilizatorii de servicii bancare, cu rezidenta in mediul urban, intentioneaza sa ia un credit de la banca in viitorul apropiat, relateaza NewsIn.Potrivit aceluiasi studiu, intr-o luna normala, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reusesc sa faca economii.
Totodata, studiul releva faptul ca doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multa incredere in banci in general, in timp ce 41% au multa incredere, 40% putina, iar 13% foarte putina incredere.
De asemenea, 5% dintre romanii care utilizeaza servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, in timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.
Conform studiului, procesul de alegere a bancii de catre o persoana este determinat, mai degraba, de factori perceptuali de tipul incredere sau amabilitate si intr-o proportie mai scazuta de oferta efectiva a bancii.
Aproape jumatate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din Romania declara ca nu ii nemultumeste nimic cu privire la relatia pe care o au cu banca.
Pe de alta parte, o treime din respondenti folosesc bancomatul saptamanal, o cincime ocazional, in timp ce o alta treime foloseste bancomatul o data pe luna.
Restul respondentilor il folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%). Studiul... mai mult
Joi, 17 Februarie 2011, ora 15:55
Putin peste jumatate dintre romani folosesc servicii bancare, cei mai obisnuiti cu astfel de servicii fiind orasenii cu varste cuprinse intre 25 si 39 de ani, venituri de peste 3.000 lei si studii superioare, arata un sondaj al companiei de cercetare de piata TNS CSOP.Astfel, doar 51,1% dintre respondentii la sondaj au declarat ca folosesc, in prezent, servicii bancare. In mediul urban aproximativ 58,7% dintre locuitori folosiesc astfel de servicii, in timp ce, in mediul rural, procentul se situeaza la 40,7%.In Bucuresti, 61,4% din cei care au raspuns la intrebarile sondajului au spus ca utilizeaza serviciile unei banci.Pe grupe de varsta, 64,4% din persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 39 de ani folosesc servicii bancare, la polul opus situandu-se persoanele de peste 61 de ani, cu 26,6% de rapunsuri favorabile.Persoanele cu venituri de peste 3.000 lei folosesc ce mai mult servicii bancare, in proportie de 79,7%, in timp ce doar 29,5% din cei cu venituri sub 1.000 lei apeleaza la serviciile bancilor.De asemenea, persoanele cu studii superioare folosesc in cea mai mare proportie (77,7%) serviciile bancilor, fata de doar 30,8% in cazul persoanelor care au absolvit doar scoala generala, mai arata sondajul.BCR - cea mai utilizata banca, ING - cea mai buna reputatieIn acelasi timp, cei mai multi dintre respondentii la sondaj folosesc cel mai des serviciile Bancii Comerciale Romane (27,5%). BRD urmeaza in acest clasament, cu un procent de 22,6%, pe locurile urmatoare... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2009, ora 17:57
Clientii bancilor au trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), de la inceputul anului, peste 800 de reclamatii ce vizeaza cresterea dobanzilor la credite si modificarea clauzelor contractuale fara instiintare in prealabil, potrivit datelor centralizate de ANPC.
"Trebuie sa analizam fiecare plangere in parte, pentru a vedea unde a fost incalcata legislatia si unde este vorba despre vina consumatorului, in caz ca acesta nu a citit cu atentie ce semneaza. Sunt situatii in care este vina bancii, atunci cand introduce, ulterior incheierii creditului, comisioane noi si majorari nejustificate, si situatii in care omul a acceptat de buna voie o dobanda variabila", a aprecizat, luni, seful Directiei de Integrare Europeana din ANPC, Mihail Meiu.
La inceputul anului 2009, ANPC a demarat o campanie de informare a populatiei sub deviza "Nu semna cu ochii inchisi!", pentru a reduce numarul de cazuri in care romanii se angajeaza la un credit bancar fara a cunoaste toate conditiile contractului.
Potrivit lui Meiu, anul trecut, peste 4.000 de consumatori au depus plangeri la ANPC legate de serviciile bancare.
In 2008, totalul reclamatiilor inregistrate de ANPC a fost de aproximativ 52.000, peste jumatate dintre ele fiind rezolvate in favoarea consumatorilor. "Multe dintre reclamatiile primite nu vizau activitatea ANPC si au fost redirectionate catre alte institutii", a mai spus Mihail Meiu.
mai mult
Luni, 16 Martie 2009, ora 14:43
Consumatorii europeni sunt nemultumiti de serviciile bancare, furnizorii de energie si de transportul in comun si nu se simt bine aparati de puterile publice, potrivit unui raport publicat luni de Comisia Europeana, relateaza AFP. "Sunt foarte ingrijorata de rezultatul prost din trei sectoare de servicii esentiale in viata cetatenilor", a comentat comisarul pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, prezentand acest raport bazat pe date stranse in 2008. Insa, Comisia nu poate face altceva decat sa "insiste pe langa state asupra pertinentei acestor plangeri", a recunoscut ea. Un consumator din doi "nu se simte protejat corespunzator de dispozitiile in vigoare in UE", subliniaza raportul. Cea mai mare nemultumire se inregistreaza in Franta, cu 60% pareri negative, in crestere cu 20% fata de 2006. Consumatorii francezi sunt foarte critici fata de puterile publice, acuzate de 52% dintre respondenti ca nu le apara drepturile. 76% se orienteaza spre asociatiile de protectie a consumatorilor - proportia cea mai ridicata din toate statele UE. Concret, Kuneva a criticat cresterea preturilor, practicata de distribuitorii de electricitate si gaz. CE va efectua in 2009 "o analiza aprofundata a situatiei consumatorilor pe piata de electricitate en detail", ale carei rezultate vor fi prezentate la sfarsitul anului, a anuntat ea. "Consumatorii merita mai mult", a subliniat Kuneva. Ea a mai denuntat practicile tarifare din sectorul bancar, mai ales "taxele bancare cu care... mai mult
Luni, 02 Februarie 2009, ora 17:32