Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a fost condamnat, luni, la 4 ani de inchisoare cu executare, in dosarul Hidroelectrica.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie ...citeste mai departe despre "Codrut Seres, condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, in dosarul Hidroelectrica" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Februarie 2016, ora 16:25
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat luni pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica.
Codrut Seres a primit 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiuni de complicitate la abuz in serviciu si a fost achitat pentru constituirea unui grup infractional organizat. In plus, lui Codrut Seres i s-a interzis pe o durata de 2 ani exercitarea unor drepturi civile, printre care si cea de a fi ales intr-o functie publica.
In acelasi dosar au fost condamnati membrii din fosta sau actuala conducere a Hidroelectrica: Eugen Pena (director general) - 5 ani inchisoare cu executare; Traian Oprea (director general) - 5 ani cu executare; Nicolae Opris (sef serviciu) - 4 ani cu executare; George Asan (director Directia furnizare) - 4 ani cu executare; Victoria Geormaneanu (director economic) - 4 ani inchisoare cu suspendare si Iosif Georgeta (director economic) - 4 ani cu suspendare.
Instanta i-a obligat pe Codrut Seres si pe ceilalti inculpati sa plateasca in solidar suma de 1,297 miliarde lei catre Ministerul Finantelor Publice, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si ANAF si 3,3 miliarde lei catre Ministerul Economiei.
Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile inculpatilor.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.
Codrut Seres si sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica, trimisi in judecata... mai mult
Luni, 31 Martie 2014, ora 15:55
Decizia in dosarul "Hidroelectrica", in care sunt inculpati fostul ministru al Economiei Codrut Seres si sase fosti directori ai companiei, ar putea fi luata luni de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Decizia instantei nu va fi definitiva, ea putand fi atacata cu apel, coform Mediafax.
Judecarea dosarului pe fond s-a incheiat in 3 martie, cand magistratii au stabilit sa dea un verdict la 17 martie.
Procurorul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a cerut, la ultimul termen de judecata, condamnarea lui Seres pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, si a fostilor sefi din Hidroelectrica Eugen Pena, Victoria Geormaneanu, George Asan, Nicoale Opris, Traian Oprea si Georgeta Iosif, pentru constituire de grup infractional organizat si abuz in serviciu.
De asemenea, procurorul a solicitat ca inculpatii sa achite costurile expertizelor facute in acest dosar, care se ridica la peste 3,7 milioane de lei, dar si prejudiciul creat ANAF, in cuantum de 149 de milioane de lei, si cel adus SC Hidroelectrica, de 399 de milioane de lei.
Codrut Seres a aratat, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovat
Codrut Seres a aratat, in ultimul cuvant, ca nu se considera vinovat de niciuna dintre infractiunile de care este acuzat in rechizitoriu.
"In mandatul meu de numai doi ani, am incercat sa perfectionez functionarea Ministerului Economiei. Rezultatele... mai mult
Duminica, 16 Martie 2014, ora 18:32
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a terminat de judecat luni dosarul Hidroelectrica, in care fostul ministru al Economiei Codrut Seres este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, magistratii amanand pronuntarea sentintei pentru 17 martie.
In ultimul cuvant in fata instantei, Codrut Seres a declarat ca nu se face vinovat de savarsirea vreunei fapte penale, iar rezultatele controalelor efectuate la Hidroelectrica pe vremea cand era ministru au fost transmise parchetelor, fiind informate in acest sens Guvernul si CSAT.
In plus, el a aratat ca nu ii cunoaste pe membrii "asa-zisului grup infractional organizat" si ca in seama sa nu poate fi retinut un prejudiciu in acest dosar.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011. mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:30
Un procuror de la DIICOT a solicitat luni judecatorilor de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea la inchisoare a fostului ministru al Economiei Codrut Seres, pentru savarsirea infractiunilor de sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu in dosarul "Hidroelectrica".
La ultimul proces al termenului, procurorul de sedinta a solicitat si condamnarea celorlalti inculpati in dosar, fosti membri in conducerea SC Hidroelectrica SA, trimisi in judecata in 2011 alaturi de Codrut Seres, respectiv Eugen Pena - director general, Victoria Geormaneanu - director economic, George Asan - director furnizare, Nicolae Opris - sef serviciu Marketing, Traian Oprea - director general si Iosif Georgeta - director economic, acestia fiind acuzati de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si constituirea unui grup infractional organizat.
Reprezentantul Parchetului a mai cerut magistratilor sa-i oblige pe inculpati la plata a peste 540 de milioane de lei, dintre care 399 de milioane de lei reprezinta prejudiciul adus Hidroelectrica si 144 de milioane de lei prejudiciul adus ANAF.
De asemenea, procurorul a solicitat ca Seres si ceilalti inculpati sa mai plateasca 3,7 milioane de lei reprezentand contravaloarea unor expertize efectuate in dosar.
Seres a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 15:42
Foc de paie. Asa poate fi caracterizat raportul intocmit de Corpul de control al primului-ministru pe marginea pierderilor Hidroelectrica inregistrate in perioada 2009-2011, pe de o parte din contractele cu baietii destepti, pe de alta parte, din achizitii nejustificate si management defectuos.
De ce a fost analizata perioada 2009-2011 si nu 2004-2011, nu stim? Sau, mai bine zis, banuim, caci colapsul Hidroelectrica nu a fost gandit nici de Videanu, nici de Ariton, ci cu mult inainte, de prin 1997, cand va lasam pe dumneavoastra sa va amintiti cine era la putere.
Raportul cu pricina aduce totusi niste lamuriri, chiar daca ele nu sunt noutati absolute. De aici insa si pana a spune ca pe baza acestuia se va sesiza Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru cercetarea unor posibile fapte de natura penala ale unor ministri, secretari de stat, sau directori este cale lunga. DNA trebuia sa se sesizeze demult in cazul Hidroelectrica si, dupa stiinta noastra, Procuratura a lucrat de fapt ani la rand in dosarul Hidroelectrica, luand la puricat intreaga activitate inca de pe vremea fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu. Cu alte cuvinte, Raportul recent al Corpului de control nu aduce absolut nici o noutate pentru procurorii DNA, doar in ideea in care vechile dosare (si nu erau deloc putine) au fost date la maculatura.
Asadar, parerea noastra, a celor care urmarim din punct de vedere jurnalistic situatia de la Hidroelectrica, este aceea ca faimosul Raport... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 12:45