La Belgrad, tentatia de a privi deschis spre Uniunea Europeana si NATO este blocata de teama de a nu deranja un aliat mai vechi, care are deja parghii destul de puternice pentru a face jocuri politice si economice in regiune: Rusia.
Pe langa reactiile furioase ale sarbilor la auzul cuvantului NATO, cauzate de raidurile aeriene ale Aliantei impotriva lor in 1999, oficialii sarbi se feresc destul de mult sa nu irite Moscova, observa agentia Reuters.
Intre ciocan si nicovala
"Serbia nu se poate indrepta direct spre NATO. Isi va mentine relatiile cu Alianta fara a schimba insa statutul actual.
Pe de alta parte, nu poate sa se pozitioneze fatis de partea Rusiei, pentru ca niciun lider politic sarb nu ar risca sa piarda programele de ajutor financiar si investitii venite din Occident", descrie situatia Ghenady Sysoev, corespondent pentru balcani al ziarului rus Kommersant.
Belgradul are demarata procedura de accedere in UE, cel mai important sustinator financiar al tarii, dar in privinta Aliantei Nord- Atlantice lucrurile sunt ceva mai complicate.
NATO are inca trupe de mentinere a pacii in Kosovo, miezul zazaniei dintre Belgrad si Occident, in vreme ce rusii apasa si ei pedala presiunii politice si economice prin intermediul controlului exercitat asupra companiei petroliere Naftna Industrija Srbije, detinuta acum de Gazprom, sau prin dependenta de armament rusesc a armatei din Serbia.
De altfel, Moscova a avut grija sa infiinteze si un centru de reactie... mai mult
Luni, 04 Iulie 2016, ora 17:44
Serbia nu se va alatura sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana Rusiei, chiar daca autoritatile de la Belgrad vor continua negocierile de aderare la blocul comunitar, a declarat premierul sarb Aleksandar Vucic.
"Nimeni nu ne-a intrebat in legatura cu aceste sanctiuni, cand au fost introduse. Apartenenta la UE este obiectivul nostru strategic, dar in acelasi timp nu am impus si nu vom impune sanctiuni Rusiei", a spus premierul sarb.
Vucic a mai spus si ca Serbia ia foarte in serios mesajul ca statele candidate trebuie sa se abtina de la explorarea unor noi oportunitati comerciale cu Rusia, dupa ce autoritatile de la Moscova au interzis importurile de alimente din UE, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Rusia a anuntat in aceasta luna interzicerea timp de un an a importurilor anumitor alimente din Uniunea Europeana si Statele Unite, ca raspuns la sanctiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.
In 2013, UE a exportat in Rusia fructe in valoare de 1,26 de miliarde de euro si legume de 769 de milioane de euro.
Serbia, care a inceput negocierile de aderare la UE in ianuarie, a marit vanzarile de alimente in Rusia cu 68%, in primul semestru, la 117 milioane de dolari, fiind posibil ca pana la sfarsitul acestui an sa atinga 300 de milioane de dolari, potrivit Camerei de Comert din Belgrad.
"Ne asteptam ca statele partenere sa se abtina de la masuri care sa profite de noile oportunitati de comert. Serbia ar trebui sa-si alinieze politicile... mai mult
Duminica, 24 August 2014, ora 16:15