In Comisia Juridica a Senatului Romaniei s-a discutat pe 30 octombrie 2017 un proiect de lege privind stabilirea unei zile care sa aminteasca de rezistenta armata anticomunista. Comisia a dat un raport de respingere a proiectului. Indeosebi declaratiile senatorului PSD Serban Nicolae au retinut atentia opiniei publice.
Pe scurt, cu referire la ceea ce s-a intamplat dupa 23 august 1944, parlamentarul a afirmat ca rezistenta armata anticomunista a fost "una care slabea capacitatea de aparare a Romaniei", ca ea era "mai degraba indreptata impotriva intereselor" acesteia.
Cunoasterea istorica aproximativa, mai bine zis deformata, nu doar ca nu ajuta, ci mai degraba strica in cazul celor chemati sa faca - ori sa desfaca - legi.
De aceea, as vrea sa amintesc cateva chestiuni pentru uzul politicienilor care se pronunta, cu pretentia ca stiu, pe teme de istorie, in speta pe cea a rezistentei armate anticomuniste. Nadajduiesc ca lectura acestui text va fi de ajutor.
Stalinistii au condus Romania
Romania s-a aflat in razboi cu Uniunea Sovietica si cu ceilalti Aliati din 1941 pana la sfarsitul lunii august 1944. Infranta militar, Romania a facut o intoarcere de 180 de grade atunci, pentru ca elitele politice si militare romanesti au considerat, in buna masura, ca astfel se putea evita o catastrofa. Insa tara a fost ocupata de Armata Rosie, iar trupele Kremlinului aveau sa ramana aici pana in 1958, asadar inca 13 ani dupa incheierea razboiului si 11 ani dupa incheirea... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 19:08
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) spune ca "afirmatiile facute in spatiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente" jignesc profund memoria unor oameni care, in conditiile instaurarii prin forta si minciuna a regimului comunist, au sperat ca Romania sa fie crutata totusi de experimentul dictaturii proletariatului.
Institutul face referire astfel la afirmatiile senatorului PSD Serban Nicolae care sustine ca partizanii anticomunisti din munti au slabit capacitatea de aparare a Romaniei, iar actiunea lor a fost indreptata impotriva intereselor tarii.
"Pe langa inexactitatea masiva a unor asemenea afirmatii, ele jignesc profund memoria unor oameni care, in conditiile instaurarii prin forta si minciuna a regimului comunist, au sperat ca Romania sa fie crutata totusi de experimentul dictaturii proletariatului.
Rezistenta anticomunista, intinsa pe nu mai putin de doua decenii, a adunat la un loc luptatori din toate clasele sociale, avand orientari politice, credinte religioase si viziuni diferite, dorinta de libertate fiind un liant indestructibil.
Fara sa fi fost judecati, fie si de o justitie stramba, si sfarsind sub gloantele regimului "popular", luptatorii anticomunisti - alaturi de detinutii politici, deportatii, dizidentii si exilatii - ar trebui sa reprezinte un simbol al demnitatii in momente de cumpana ale Romaniei din a doua jumatate a secolului XX", afirma Institutul de Investigare a Crimelor... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 17:25