Comisia economica, industrii si servicii si Comisia juridica, de numiri, disciplina, imunitati din Senatul romaniei au depus luni raport favorabil la un proiect pentru modificarea Legii Consiliului Concurentei initiat de Serban Nicolae. Proiectul care prevede scoaterea presedintelui Romaniei din procesul de numire a conducerii Consiliului a trecut de Camera Deputatilor, urmand sa fie votat in Senat, camera decizionala.
Amendamentele depuse de Serban Nicolae sunt identice cu cele depuse de acelasi senator PSD in urma cu doua luni. CCR a fost sesizata la acel moment de senatori PNL, USR si UDMR, dar si de presedintele Iohannis. Curtea Constitutionala a decis pe 3 iunie ca modificarile sunt neconstitutionale.
O alta modificare majora, propusa tot de Serban Nicolae, e cresterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurentei. Serban Nicolae propune si incetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii juramantului de catre viitorii membri, in conditiile in care legislatia actuala prevede ca mandatul nu poate fi scurtat inainte de termenul de 5 ani.
De asemenea, Serban Nicolae vrea sa relaxeze conditiile pe care membrii Consiliului Concurentei trebuie sa le indeplineasca si elimine interdictia ca membrii Consiliului sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr.... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:59
Personalul care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate secret de stat beneficiaza de o majorare a salariului de baza/ soldei de functie cu pana la 25% - prevede o initiativa legislativa depusa la Parlament.
"Personalul care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate secret de stat beneficiaza de o majorare a salariului de baza/ soldei de functie cu pana la 25% in conditiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite", precizeaza propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Anexei nr. VI a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
Proiectul a fost initiat de deputatii Mihai Weber (PSD) si Marius-Gheorghe Surgent (ALDE) si senatorul PSD Serban Nicolae.
Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca sporul pentru gestionarea datelor si informatiilor clasificate prevazut pentru personalul Consiliului Concurentei (15%), Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (15%), Agentiei Nationale pentru Integritate (15%), Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (25%) nu este trecut si in cazul familiei ocupationale "Aparare, ordine publica si securitate nationala", desi institutiile de siguranta nationala si aparare emit si gestioneaza informatii clasificate secret de stat.
Proiectul va intra mai intai in dezbaterea Senatului care este primul for sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz. ...citeste mai departe despre... mai mult
Duminica, 01 Iulie 2018, ora 17:23
Banca Nationala a Romaniei ar putea pierde proprietatea Complexului "Parcul cu Platani", daca se adopta un proiect de lege initiat de senatorul PSD, Serban Nicolae.
Potrivit acestuia, imobilul ar urma sa fie preluat de Ministerul Finantelor, iar de administrarea bazei sportive s-ar putea ocupa Ministerul Tineretului si Sportului, o federatie sportiva sau Primaria Capitalei.
Situatia bazei sportive din Cotroceni, denumita si "Parcul cu Platani", aflata in proprietatea BNR, ar putea fi reglementata prin intermediul unei legi care are cinci articole si doua anexe. Este vorba de un complex sportiv cu terenuri de fotbal si arene de tenis, care se intinde pe aproximativ 10 hectare.
Situatia "Parcului cu platani" a fost subiectul mai multor discutii publice dure, intre BNR si politicieni, sau intre BNR si milionarul Ion Tiriac.
La sfarsitul anului trecut, Ion Tiriac a anuntat ca va da in judecata Banca Nationala a Romaniei. Afaceristul solicita ca Arenele BNR sa fie puse din nou in uz pentru a putea organiza turneul de tenis de la Bucuresti.
Citeste si: Ion Tiriac a ajuns la capatul rabdarii si da in judecata BNRTudose a ordonat un control la BNR dupa scandalul complexului sportivBanca Nationala e gata sa renunte la Arenele BNR si la stadionul Cotroceni
A existat inclusiv o audiere in Senat, dar si intalniri intre Tiriac si Simona Halep cu premierul Mihai Tudose. BNR si-a manifestat si ea intentia de a rezolva situatia, s-a propus chiar ca Arenele sa treaca in... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 11:43
Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, intr-un interviu acordat postului Euronews, ca persoanele corupte nu ar trebui sa fie arestate, catalogand acest lucru drept "un abuz".
Serban Nicolae a condamnat "tactica agresiva a arestarii preventive" in cel mai recent raport al Euronews despre reformele juridice din Romania, in cadrul unui interviu filmat si postat pe Facebook.
"Daca aveti o persoana corupta, un oficial de rang inalt, si descoperiti ca acum 5, 6, 10 ani a comis o infractiune de luare sau dare de mita sau trafic de influenta, nu trebuie sa arestati acea persoana, ci trebuie sa adunati dovezi, trebuie sa trimiteti acele informatii la un judecator, trebuie sa fie un proces si o sentinta, chiar daca este de condamnare sau de achitare.
Arestarea preventiva nu este sanctiunea. Este ca un fel de a arata puterea procurorilor, este ca o judecata de strada. Daca oamenii vad un oficial de rang inalt incatusat, cu mainile legate, in fata camerelor, in miezul noptii, unii oameni simt un fel de satisfactie - 'Asta este Justitia, asa functioneaza legea, asa ne protejeaza DNA'. Si asta nu este adevarat, nu asa se procedeaza intr-o tara civilizata si democrata a lumii.
Sanctiunea este ca acea persoana sa fie trimisa la inchisoare, nu sa fie arestata. De aceea am incercat mereu sa explic ca nu trebuie sa arestati o persoana ca sa le aratam oamenilor ca facem un lucru. (...) Dar acesta nu este un sistem juridic, este o razbunare, este o lupta politica, este abuz, este... mai mult
Duminica, 04 Februarie 2018, ora 17:09
1Senatorul PSD, Serban Nicolae, a declarat joi, ca nu da doi bani pe buna-credinta a ambasadelor, referindu-se la raspunsul Ambasadei Frantei in ceea ce priveste textul tradus in limba engleza a celor trei legi care vizeaza domeniul Justitiei.
"Pentru mine nu e o surpriza. Oameni de buna-credinta ne-au dat aceasta sugestie in mod insistent: 'domnule, faceti o traducere, sintetizati documentele, iar toti cei care vor sa se pronunte sa o faca in cunostinta de cauza sau macar sa nu spuna dupa aceea ca nu au avut acces la date'.
Eu am fost de la bun inceput foarte sceptic si am spus ca eu nu-i cred de buna-credinta pe acesti sefi de misiuni diplomatice, pentru ca eu nu cred ca lipsa traducerii sau lipsa accesului la informatiile de la Parlament i-ar fi facut sa incalce Conventia de la Viena, celebrul articol 41.
Eu nu cred ca un om de buna-credinta se pronunta asupra unor lucruri fara sa cunosca inainte, pe motiv ca nu le-ar fi avut traduse. Bineinteles ca au servicii de traducere. In realitate, au altceva. Exista de multa vreme un interes de a tine Romania intr-o zona de experiment in materie judiciara. Nu au protestat niciodata ambasadele pentru protocoalele secrete, inexistente in orice democratie. Nu dau doi bani pe buna-credinta a acestor comunicate si a acestor ambasade", a declarat Serban Nicolae, la Antena 3.
Ambasada Frantei a anuntat ca urmareste cu atentie evolutiile legate de reforma justitiei si dispune de propriile servicii de traducere, in contextul... mai mult
Joi, 28 Decembrie 2017, ora 20:15
Miercuri incepe modificarea legilor Justitiei in comisia special constituita la Parlament si condusa de Florin Iordache (PSD), fostul ministru al Justitiei care a demisionat dupa adoptarea OUG 13. Iordache a anuntat ieri pasii importanti ai adoptarii celor trei legi si a sustinut ca nu va mai fi sesizata Comisia de la Venetia.
Printre cei care au depus amendamente la cele trei proiecte de legi se numara si Serban Nicolae, liderul senatorilor PSD.
In ce priveste numirile presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Serban Nicolae sustine ca, in continuare, presedintele Romaniei sa faca numirile la propunerea CSM, dar cu precizarea ca seful statului nu poate refuza numirea sau revocarea acestora.
De asemenea, Serban Nicolae sustine mentinerea procedurii de desemnare a sefilor de Parchete, cu amendamentul ca pragul vechimii necesare este ridicat de la 10 la 15 ani, iar judecatorii nu mai pot fi numiti in aceste posturi, ci doar procurorii.
Unul dintre amendamentele la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara prevede ca ofiterilor sau agentilor de politie judiciara le este interzis sa fie colaboratori sau angajati, sub acoperire sau nu, ai serviciilor secrete.
"Nu pot fi numiti ca ofiter sau agent de politie judiciara, lucratori, chiar acoperiti, ai serviciilor de informatii, lucratori sau colaboratori ai acestora", prevede amendamentul depus de Serban Nicolae la articolul 66^1 al Legii de organizare judiciara.
La articolul 31,... mai mult
Miercuri, 22 Noiembrie 2017, ora 09:58
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) spune ca "afirmatiile facute in spatiul public referitoare la aspecte ale istoriei recente" jignesc profund memoria unor oameni care, in conditiile instaurarii prin forta si minciuna a regimului comunist, au sperat ca Romania sa fie crutata totusi de experimentul dictaturii proletariatului.
Institutul face referire astfel la afirmatiile senatorului PSD Serban Nicolae care sustine ca partizanii anticomunisti din munti au slabit capacitatea de aparare a Romaniei, iar actiunea lor a fost indreptata impotriva intereselor tarii.
"Pe langa inexactitatea masiva a unor asemenea afirmatii, ele jignesc profund memoria unor oameni care, in conditiile instaurarii prin forta si minciuna a regimului comunist, au sperat ca Romania sa fie crutata totusi de experimentul dictaturii proletariatului.
Rezistenta anticomunista, intinsa pe nu mai putin de doua decenii, a adunat la un loc luptatori din toate clasele sociale, avand orientari politice, credinte religioase si viziuni diferite, dorinta de libertate fiind un liant indestructibil.
Fara sa fi fost judecati, fie si de o justitie stramba, si sfarsind sub gloantele regimului "popular", luptatorii anticomunisti - alaturi de detinutii politici, deportatii, dizidentii si exilatii - ar trebui sa reprezinte un simbol al demnitatii in momente de cumpana ale Romaniei din a doua jumatate a secolului XX", afirma Institutul de Investigare a Crimelor... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 17:25
Deputatul USR Iulian Bulai ii cere lui Liviu Dragnea sa il demita pe Serban Nicolae de la sefia grupului senatorilor PSD si ii face plangere la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului dupa ce social-democratul a sustinut ca partizanii anticomunisti din munti au facut rau Romaniei, iar actiunea lor ar fi fost indreptata impotriva intereselor tarii.
Serban Nicolae a facut declaratiile luni, in comisia juridica a Senatului, el afirmand, printre altele, ca incercarea de schimbare a "stapanului sovietic cu stapanul american" nu a fost cu nimic mai buna si ca Stalin si Churchill au fost in egala masura doi criminali.
Teoria senatorului PSD a generat ample reactii negative, iar istoricul Dennis Deletant i-a trimis o scrisoare lui Serban Nicolae in care ii atrage atentia acestuia ca "partizanii din munti s-au opus impunerii puterii comuniste in Romania de catre Stalin", in timp ce PCR-ul a fost cel care "la inceput, a tradat interesele tarii in favoarea unor interese straine".
Deputatul USR Iulian Bulai spune ca Serban Nicolae este "un analfabet cultural si un sabotor al memoriei anticomuniste".
"Duminica trecuta am facut o vizita de lucru la Memorialul Rezisentei din Muntii Fagarasului. Astazi la Jilava am intalnit-o pe doamna Ioana Raluca Voicu Arnautoiu, fiica partizanilor Arnautoiu din Muntii Fagarasului. A fost nascuta in munti si a rezistat ca prin minune pana la varsta de doi ani cand parintii dumneaei au fost prinsi.
Sa iti sacrifici pana si... mai mult
Marti, 31 Octombrie 2017, ora 11:26
Incerc un exercitiu de imaginatie si imi inchipui ce s-ar putea intampla daca domnul Dragnea, condamnat deja cu suspendare dupa niste matrapazlacuri si aflat din nou la judecata dupa altele, s-ar pomeni intr-o zi cu catusele la maini pentru acestea din urma sau chiar pentru toate, cumulate.
In primul moment, am privi evenimentul stupefiati, dar chiar a doua zi s-ar declansa un vid de putere, incepand cu partidul, unde domnul Dragnea si-a adjudecat rolul de lider suprem si exclusiv, dupa un simulacru de alegeri, cand el jucase rolul de candidat unic.
In opinia mea, erijarea domnului Dragnea intr-un fel de factotum al politicii si chiar al treburilor de stat din Romania este premeditata anume pentru a crea sindromul ca fara el s-ar instala haosul in tara si ne-am duce cu totii de rapa.
Nu degeaba acelasi Dragnea ne atragea atentia ca nimeni altul decat numai dansul cunoaste programul de guvernare din scoarta in scoarta. In traducere libera, asta inseamna ca fara el am fi ca vai de cozonacul nostru.
De ce credeti ca s-a zbatut si a reusit sa candideze singur la alegerea presedintelui de partid, bazandu-se pe principiul care spune "cine alearga singur pe pista n-are cum sa ajunga al doilea la finish"?
Si, ca sa fie sigur ca iese primul, Dragnea le-a taiat macaroana cu brutalitate celor care au incercat sa candideze si ei alaturi de el, concurandu-l.
Dupa cate imi amintesc, au ramas atunci cu buzele umflate niste nume precum Catalin Ivan (exclus din partid si... mai mult
Luni, 03 Aprilie 2017, ora 09:26