Indexarea pensiilor militare cu rata medie anuala a inflatiei se amana pana la 1 septembrie 2021, au transmis reprezentantii Ministerului Apararii Nationale (MApN).
"In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", au aratat acestia.
Anuntul a fost facut la o intalnire pe care ministrul Apararii Nationale, Nicolae-Ionel Ciuca, si loctiitorul sefului Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului (DRPCVP), generalul de brigada Valeriu Rosu, au avut-o, marti, la sediul MApN, cu presedintele Forumului structurilor asociative ale personalului militar in rezerva si in retragere, colonelul (r.) Marian Tudor, si cu generalul-locotenent (rtr.) Neculai Bahnareanu, presedintele Asociatiei Nationale a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere.
"Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuala a inflatiei, cei prezenti au fost informati ca la nivelul Guvernului Romaniei s-a hotarat amanarea aplicarii acestor prevederi pana la data de 1 septembrie 2021. In bugetul Ministerului Apararii Nationale vor fi prevazute sumele necesare aplicarii acestei indexari, decizia de amanare fiind motivata de constrangerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19", se arata intr-un comunicat de presa transmis de MApN.
De asemenea, in... mai mult
Marti, 29 Decembrie 2020, ora 19:18
Salariul mediu net a ajuns in Romania la 3.321 lei, in in septembrie, in crestere fata de luna precedenta cu 46 lei (+1,4%). In luna septembrie 2020, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5.414 lei, cu 77 lei (+1,4%) mai mare decat in luna august 2020, potrivit INS.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (7.879 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1.753 lei).
In luna septembrie 2020, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut fata de luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performante deosebite sau pentru "Ziua petrolistului"), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si
alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, prin continuarea aplicarii masurilor de relaxare, a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte), precum si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie din unele activitati economice.
Unde a crescut cel mai mult salariul mediu net in Romania
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:... mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2020, ora 10:09
Tot mai putini turisti au ajuns in Romania, in luna septembrie 2020, numarul acestora ajungand la 794.500, in scadere cu 39,5% fata de cele din luna septembrie 2019, care au insumat 1.312 milioane, potrivit Institutului National de Statistica.
Din numarul total de sosiri, in luna septembrie 2020, sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 95,9%, in timp ce turistii straini au reprezentat 4,1%.
In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (86,3% din total turisti straini), marea majoritate fiind din tarile apartinand Uniunii Europene.
Innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in luna septembrie 2020 au insumat 1,912 milioane, in scadere cu 36,9% fata de cele din luna septembrie 2019, cand au fost aproximativ 3,028 milioane.
Din numarul total de innoptari, in luna septembrie 2020, innoptarile turistilor romani in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au reprezentat 96,2%, in timp ce innoptarile turistilor straini au reprezentat 3,8%.
In ceea ce priveste innoptarile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (85,1% din total turisti straini), marea majoritate fiind din tarile UE.
Cat stau la noi turistii care vin
Durata medie a sederii in luna septembrie 2020 a fost de 2,4 zile la turistii romani si de 2,2 zile la... mai mult
Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 10:44
Chiar daca anumite hoteluri de pe litoralul bulgaresc deja s-au inchis, cele populare, cu servicii bune, de calitate, vor ramane deschise pana pe cel putin 15 septembrie, spun expertii in turism.
Pe de alta parte, cele mai bune si mai cautate structuri de cazare de pe litoralul bulgaresc sunt deschise pana la 30 septembrie. Daca se va mentine o vreme buna, insorita, este foarte posibil ca unele hoteluri cu piscina interioara, spa, servicii foarte bune, sa ramana deschise pana la inceputul lunii octombrie. In Bulgaria, luna septembrie este in mod traditional cea mai secetoasa, cu o clima foarte buna pentru plaja.
Iata cateva exemple de tarife pentru perioada 15-20 septembrie, o camera, 5 nopti:
- Club Hotel Evrika Beach (Sunny Beach) - 408 euro / 2 adulti, all inclusive, 4 stele, sezlonguri incluse, parcare inclusa si bar pe plaja. Tariful include o reducere de 25%.- Hotel Melia Grand Hermitage (Nisipurile de Aur) - 385 euro, 2 adulti, all inclusive, 5 stele. Tariful include o reducere de 30%.- Hotel Grifid Encanto Beach (Nisipurile de Aur) - 533 euro, 2 adulti, all inclusive, 4 stele. Tariful include o reducere de 15%.- HVD Reina del Mar (Obzor) - 671 euro, 2 adulti, all inclusive, 5 stele. Tariful include o reducere de 36%.- Maritim Paradise Blue Hotel & Spa (Albena) - 600 euro, 2 adulti, all inclusive. Tariful include o reducere de 11%.
Rezervari de o saptamana
In acest sezon, turistii romani au efectuat rezervari pentru litoralul bulgaresc in medie cu o... mai mult
Luni, 31 August 2020, ora 08:51
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a elaborat un proiect de ordin care contine normele privind deschiderea restaurantelor incepand cu data de 1 septembrie, pentru intrarea acestuia in vigoare fiind nevoie insa de avizul Ministerului Sanatatii si de cel al ANSVSA.
Ordinul va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Proiectul cuprinde masuri care trebuie luate de patronii restaurantelor inainte si dupa deschiderea localurilor, cele dinainte privind masuri organizatorice, inclusiv trierea angajatilor si instruirea lor.
Pe langa masurile de igiena, masurile dupa deschidere administratorii restaurantelor trebuie sa:
- stabilesc circuite cu sens unic daca este posibil, ce trebuie parcurse de clienti in unitatile de alimentatie publica, astfel incat sa se minimizeze contactele intre clienti (exemplu: inspre si dinspre toaleta);
- portul mastii de catre clienti este obligatoriu in cazul deplasarii in zonele comune ale unitatii de alimentatie publica;
- se interzice transferul meniurilor, solnitelor, olivierelor si al altor obiecte de pe o masa pe alta. Acestea vor fi dezinfectate dupa plecarea clientilor de la o masa si, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unica folosinta;
- se interzice consumul de produse stand in picioare, pentru a minimiza circulatia clientilor in interiorul unitatii;
- se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar si se limiteaza interactiunea persoanelor stand in picioare
- se interzic... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 11:50
Pentru iubitorii de vacante boeme sau romantice, vara incepe in septembrie - plajele se linistesc incet, incet de forfota amatorilor de aglomeratie si all-inclusive, preturile se domolesc si ele si te poti bucura in tihna de toata frumusetea.
Cei mai multi dintre noi iesim din vara lui 2020 nicidecum cu bateriile incarcate, ci mai obositi ca niciodata. Vacantele au fost dictate anul acesta de pandemie - cat mai aproape de casa. Cei care s-au incumetat ceva mai departe au avut multe batai de cap, cu acte suplimentare, teste COVID si riscurile schimbarii regulilor, de pe o zi pe alta. Impredictibilitate totala.
Totusi, cu si fara pandemie, nu se poate trai in stres continuu, fara sa-ti tragi sufletul, departe de toate grijile, macar cateva zile.
In septembrie - ba chiar si-n octombrie - destinatiile de vis si cel mai aproape de noi raman insulele Greciei.
Plaje si golfuri dumnezeiesti, cu nisip fin sau pietricele de marmura in toate culorile si stanci spectaculoase, mari in infinite si ireale nuante de albastru, linistite ca un lac sau cu valuri mereu cristal de limpezi, munti si paduri verde smarald, livezi de maslini, orase vechi cu stradute pietruite, cu tufe de busuioc si rozmarin tasnind salbatic pe marginea drumului, case cu garduri colorate si muscate la ferestre, situri arheologice, sate pescaresti, taverne unde seara se strang batranii locului si sporovaie despre politica si fotbal (acum, probabil, si despre pandemie), specialitati delicioase gatite de... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 00:01
Comitetul National pentru Situatii de Urgenta a adoptat joi, 27 august, Hotararea numarul 43, care prevede ca restaurantele si cafenelele din interiorul cladirilor, inclusiv in cazul unitatilor de cazare, se redeschid incepand cu 1 septembrie. Prevederea se aplica in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala cu 1,5/1000 de locuitori.
In plus, programul de functionare al teraselor va fi intre orele 06.00-24.00 la nivel national.
Numarul de persoane care pot participa la evenimentele private in spatiile inchise creste la 50, iar in cazul spatiilor deschise ajunge la 100.
Se va continua desfasurarea activitatii in domeniul jocurilor de noroc in judetele unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mica sau egala de 1,5/1.000 de locuitori. ...citeste mai departe despre "Restaurantele si cafenelele din interiorul cladirilor se redeschid de la 1 septembrie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 28 August 2020, ora 00:04
Compania Netflix a anuntat ca ''Ratched'', serialul pe care producatorul Ryan Murphy l-a creat ca un prequel al celebrului film "Zbor deasupra unui cuib de cuci" ("One Flew Over The Cuckoo's Nest" - 1975), va fi lansat pe platforma sa digitala in data de 18 septembrie, relateaza EFE.
"Te invitam sa cunosti femeia inainte de a deveni monstrul Mildred Ratched", noteaza Netflix in comunicatul publicat miercuri despre acest nou serial, care o va avea ca protagonista pe Sarah Paulson, o colaboratoare apropiata a lui Murphy, si ii mai are in distributie pe Sharon Stone, Cynthia Nixon si Corey Stoll.
Serialul, anuntat inca din 2017 si avand initial doua sezoane, se va axa asupra originilor maleficei infirmiere Ratched, care, in pelicula originala, a fost interpretata de Louise Fletcher, recompensata cu premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal.
"In 1947, Mildred ajunge in nordul Californiei pentru a cauta un loc de munca la spitalul psihiatric unde se realizeaza experimente ingrijoratoare asupra mintii umane", precizeaza Netflix.
"Mildred reprezinta imaginea perfecta a ceea ce ar trebui sa fie o infirmiera dedicata (...) dar, cand incepe sa patrunda in sistemul de ingrijire mintala, aspectul sau exterior elegant incepe sa fie invadat de o latura obscura, care pulsa in interiorul sau si care arata ca monstrii nu se nasc, ci se formeaza", incheie comunicatul.
Michael Douglas, care a fost producator al filmului "Zbor deasupra unui cuib de cuci",... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 07:00
Subiectul cresterii pensiilor la 1 septembrie nu poate fi scos din contextul tuturor cheltuielilor bugetare vitale pentru dezvoltarea economiei, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Acesta a afirmat ca pensiile vor creste la 1 septembrie, dar a subliniat ca decizia Guvernului privind procentul cu care acestea se vor majora va lua in considerare bunastarea tuturor romanilor.
"In acest moment nu se discuta despre procente (ale cresterii pensiilor, n.red.), se discuta despre sustenabilitate, despre stabilitatea si despre echilibrul financiar al Romaniei. Aici nu este vorba doar despre pensii. Dumneavoastra scoateti pensiile din contextul cheltuielilor, dar Romania are foarte multe cheltuieli si facturi de platit in acest an. Toate aceste cheltuieli, toate aceste facturi, depind, bineinteles, de evolutia economiei, de aceea exista acele rectificari bugetare. In acest moment ne permitem ceea ce facem astazi, acum.
Avem un deficit estimat de 6,7% din PIB, pe care il finantam, exista incredere ca ceea ce facem noi a avut rezultate. Voi prezenta mai multe scenarii premierului si in Guvern in legatura cu cheltuielile, care bineinteles ca includ si pensiile, dar si cu riscurile aferente, pentru ca uitam, de fiecare data, sa ne uitam si la riscuri, iar aceste riscuri ne afecteaza pe toti. Pensiile vor creste la 1 septembrie. Vom vedea, in acest moment se discuta mai multe scenarii despre pensii", a precizat Florin Citu, la Realitatea Plus.... mai mult
Vineri, 22 Mai 2020, ora 18:54