Hidroelectrica a castigat procesul cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), care i-a interzis exportul de electricitate si a amendat producatorul pentru vanzarea de energie electrica in Ungaria in perioada decembrie 2014 - februarie 2015.
ANRE, institutie aflata in subordinea Parlamentului, a amendat Hidroelectrica pentru ca a vandut energie pe o platforma de trading din Ungaria, administrata de Tradition Financial Services Ltd., pe motiv ca avea obligatia sa vanda toata cantitatea de energie produsa pe platforma OPCOM din Romania.
In opinia EuroInsol, administratorul judiciar al companiei, aceasta interpretare data de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei incalca principiul liberei circulatii a bunurilor in interiorul Uniunii Europene.
Sentinta care a dat castig de cauza Hidroelectrica a fost data de Tribunalul Bucuresti pe 19 noiembrie.
"Hotararea instantei de judecata are o valoare istorica. La momentul ramanerii ...citeste mai departe despre "Decizie istorica in procesul Hidroelectrica vs statul roman" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 17:11
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a terminat de judecat luni dosarul Hidroelectrica, in care fostul ministru al Economiei Codrut Seres este acuzat de sprijinirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu, magistratii amanand pronuntarea sentintei pentru 17 martie.
In ultimul cuvant in fata instantei, Codrut Seres a declarat ca nu se face vinovat de savarsirea vreunei fapte penale, iar rezultatele controalelor efectuate la Hidroelectrica pe vremea cand era ministru au fost transmise parchetelor, fiind informate in acest sens Guvernul si CSAT.
In plus, el a aratat ca nu ii cunoaste pe membrii "asa-zisului grup infractional organizat" si ca in seama sa nu poate fi retinut un prejudiciu in acest dosar.
Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011. mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:30
Instabilitatea politica din ultima perioada si vestea reintrarea in insolventa a celui mai mare producator de energie din Romania ridica semne de intrebare cu privire la continuitatea programului de listare a Hidroelectrica SA. Majoritatea brokerilor contactati de Business24 vad sansele unei astfel de operatiuni aproape nule.
"Hidroelectrica nu se poate lista. Pana in momentul in care nu va reiesi din insolventa, sansele sunt nule. Nici un investitor rational nu ar cumpara actiunile unei companii aflate in insolventa", a declarat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.
Hidrolectrica a reintrat in insolventa dupa ce mai multi traderi de energie au castigat la Curtea de Apel Bucuresti recursurile formulate impotriva deciziei fostului administrator judiciar al companiei de a nu le recunoaste creantele.
In viziunea brokerilor, este de neinteles motivul pentru care compania a fost scoasa din insolventa fara a avea toate procedurile terminate, cu sentinte definitive. "Nu stiu daca a fost cea mai buna varianta. Pare o solutie cam smechereasca care acum se plateste", a declarat pentru Business24 Adrian Manaila, unul dintre cei mai cunoscuti brokeri de pe piata si proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galati.
Compania ar urma sa fie listata la bursa in luna iunie, prin vanzarea a 15% din actiuni.
Instabilitatea politica poate afecta piata de capital
Instabilitatea politica si riscul de a se schimba legile peste noapte creeaza, in momentul de fata,... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 12:49
Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa pana la 31 decembrie, in timp ce intrarea companiei in faliment ar cauza disparitia "unui monopol" de pe piata serviciilor de reglare a sistemului energetic si ar avea ca efect "intrarea in bezna" a Romaniei, potrivit administratorul judiciar al companiei.
"Este in interesul tuturor, banci, politicieni, angajati, manageri la Hidroelectrica si chiar a administratorului judiciar sa inchidem procedura pana la 31 decembrie 2012. E un lucru greu, nu spun imposibil, dar foarte greu.
Hidroelectrica iesita din insolventa nu va mai semana deloc cu actuala Hidroelectrica. Va fi o societate care va realiza un profit intre 80 si 100 de milioane de euro, va fi o societate etalon", a declarat joi avocatul Remus Borza, seful firmei Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica.
Hidroelectrica ar putea avea profit de 100 milioane euro in 2013
Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie din cauze precum vanzarile de energie la preturi mult diminuate fata de referinta pietei, managementul deficitar si seceta prelungita.
Hidroelectrica, oficial in insolventa: Cat dureaza limpezirea situatiei
Producatorul de electricitate a pierdut 1,1 miliarde euro in perioada 2006-2012 din vanzarea energiei prin contracte directe la preturi mici.
Borza: Hidroelectrica a pierdut 1,1 mld. de euro in 6 ani, din cauza "baietilor destepti"
Borza spunea in luna septembrie ca insolventa Hidroelectrica va fi un succes si va... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 18:00
Curtea de Apel Bucuresti a hotarat joi mentinerea aplicarii clauzei de forta majora in contractul existent intre Hidroelectrica si Energy Holding, pana la judecarea pe fond a litigiului dintre producatorul de electricitate si Camera de Comert si Industrie a Romaniei.
"Hidroelectrica a actionat Camera de Comert in instanta, pentru a solicita suspendarea executarii unei Rezolutii prin care Biroul de Conducere al CCIR a dispus retragerea Avizului de existenta a fortei majore, care fusese eliberat in 27 septembrie 2011 pentru contractul incheiat cu Energy Holding", precizeaza compania intr-un comunicat transmis vineri.
De asemenea, Hidroelectrica arata ca avize similare, care certificau existenta situatiei de forta majora, au fost emise pentru toate contractele de furnizare a energiei electrice derulate de catre companie, astfel incat Hidroelectrica SA a furnizat tuturor beneficiarilor de contracte doar energia obtinuta in hidrocentralele proprii.
"Cererea de interventie a Energy Holding in acest proces, in apararea CCIR, a fost respinsa de catre instanta de judecata, sentinta pronuntata joi putand fi atacata cu recurs in termen de 5 zile de la comunicare", se mai spune in comunicat. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 18:47