Judecatoria Hateg a motivat sentinta istorica prin care a decis, dupa 11 ani de procese, ca retrocedarea a 10.500 de hectare din Masivul Retezat catre doua austriece, Maria Kendeffy si fiica sa, Elisabeth Pongracz, presupuse mostenitoare ale familiei Kendeffy, s-a facut ilegal.
Potrivit adevarul.ro, sentinta Judecatoriei Hateg, care nu este definitiva, confirma ilegalitatile reclamate de Academia Romana in proces.
Potrivit sursei citate, instanta a stabilit ca presupusele mostenitoare ale fratilor Ludovic (Lajos) si Gabor Kendeffy nu puteau solicita si nu erau indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafetele de 3.679 ha si 9.400 mp., respectiv 6.029 ha si 9.000 mp pe teritoriul comunei Rau de Mori, in cota de 1/1, deoarece pana la sfarsitul anilor '20, statul roman platise despagubiri juste fostilor proprietari ai terenurilor, in urma unor acorduri si a unor procese internationale.
Sursa citata mai arata ca Maria Kendeffy, in calitate de nora a lui Gabor Kendeffy, avea nevoie de un certificat de mostenitor sau sa fie mentionata in testament pentru a putea primi titlurile de proprietate.
"Documentatia care a stat la baza eliberarii titlurilor de proprietate nu contine un astfel de act, care sa confere calitate a de mostenitoare paratei Kendeffy Maria. Fata de cele aratate, instanta considera ca aceasta parata nu avea posibilitatea sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor ce au apartinut antecesorilor... mai mult
Marti, 24 Noiembrie 2020, ora 10:19
Omul de afaceri Traian Miclaus a fost condamnat definitiv la 4 ani si 6 luni inchisoare pentru delapidare in forma continuata, intr-un dosar in care era acuzat ca a dat o teapa de 11 milioane de lei unor mari retaileri din Romania, intre care Carrefour, Mega Image, Profi, Lidl, Billa, Kaufland, Auchan, Metro si Dedeman. Afaceristul a fost achitat pentru acuzatia de inselaciune.
Instanta a confiscat de la Miclaus suma de 3,5 milioane de lei. In acelasi dosar, instanta a achitat sociatatile comerciale implicate in acest dosar si judecate pentru infractiuni economice sau a incetat procesul penal. "Lasa nesolutionate actiunile civile exercitate de partile civile," se mai arata in minita instantei, conform portalului instantelor.
Acuzatiile DNA
Administratorul fostei firme ce emitea tichete de masa Euroticket, Traian Miclaus, a fost trimis in judecata de DNA, dupa ce a inselat 12 mari retaileri cu peste 11 milioane de lei, prin faptul ca nu a decontat tichete de masa si tichete cadou care ajunsesera in magazine.
Potrivit procurorilor anticoruptie, Traian Miclaus, prin firma pe care o administra, Euroticket Company SRL (devenita SC Operativ Logistic SRL), unitate emitenta de bilete de valoare, a indus in eroare 12 mari retaileri, determinandu-i sa accepte la plata tichete de masa si tichete cadou, puse in circulatie in decembrie 2010, fara intentia de a le deconta, provocand astfel un prejudiciu de peste 11 milioane de lei. Anchetatorii spun ca retelele de magazine... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 14:22
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ar putea pronunta luni o decizie care l-ar putea scapa pe liderul PSD, Liviu Dragnea, de condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare primita in faza de fond a dosarului Angajarilor fictive la DGASPC Teleorman. Decizia vine in contextul in care chiar luni, la Inalta Curte, sunt stabilite pledoariile finale in acest proces intens mediatizat.
Concret, CCR urmeaza sa se pronuntare asupra conflictului dintre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) pe tema constituirii completurilor specializate in cazurile de coruptie, sesizare facuta de Florin Iordache. Decizia CCR a fost amanata de 3 ori.
Asadar, daca CCR constata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala, la Inalta Curte s-ar repeta situatia din cazul completurilor de 5 judecatori. O parte din sentinte vor fi anulate, cazurile vor fi rejudecate, iar Inalta Curte ar trebui sa formeze astfel de completuri.
Iata cum a fost inventata povestea completurilor specializate pentru a-l salva pe Liviu Dragnea de condamnare
Era competent Iordache sa faca sesizarea?
Tot astazi, CCR trebuie sa se pronunte si pe o solicitare facuta de PNL, privind competenta lui Florin Iordache de a sesiza CCR, in locul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
Curtea trebuie sa precizeze daca presedintele Camerei Deputatilor isi poate delega atributia de sesizare a CCR catre unul dintre vicepresedinti.
Solicitarea liberalilor: PNL a cerut CCR sa suspende... mai mult
Luni, 20 Mai 2019, ora 00:00
Dosarul prin care Judecatoria Ploiesti a decis ca OMV Petrom sa plateasca daune unei familii, dupa ce un copil de 9 ani a murit din cauza gazelor emanate de la sonda, a fost trimis la rejudecare dupa ce Curtea de Apel Ploiesti a constatat ca s-au copiat datele dintr-o alta cauza, arata motivarea.
"Desfiinteaza in totalitate sentinta apelata si trimite cauza primei instante pentru rejudecare", au decis magistratii Curtii de Apel Ploiesti in dosarul lui Marian Furcelea, un baiat de 9 ani, din Aricestii Rahtivani, gasit mort langa o sonda.
Motivul pentru care dosarul a fost trimis spre rejudecare este ca judecatorul de la Judecatoria Ploiesti ar fi copiat cuvant cu cuvant sentinta data in alt dosar, respectiv la un accident rutier.
"La examenul efectiv declansat de Curte din oficiu si punctual al fiecarei fraze ce compun partea expozitiva se constata ca aceasta a fost copiata integral, rand cu rand (...) rezulta deci fara putinta de tagada ca, pe de o parte, nu exista o analiza proprie si motivare a judecatorului fondului care sa justifice solutia adoptata cu privire la latura penala, iar pe de alta parte, incadrarea juridica a faptei si corespondentul ei in elementele circumstantelor de fapt privesc alt inculpat, alta victima, decedata intr-un accident rutier produs prin coliziunea a doua autovehicule la o alta data si intr-un alt loc decat cel care face obiectul cauzei", se arata in motivarea Curtii de Apel Ploiesti.
Potrivit sursei citate, "copierea integrala... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 13:58
Ministerul Justitiei reprezinta o institutie de marca a statului roman, prin autoritatea cu care este investita, iar conduita angajatilor trebuie sa fie exemplara, arata un judecator de la Tribunalul Bucuresti, in cazul unui director din MJ condamnat pentru luare de mita.
Fostul director IT din Ministerul Justitiei, Ion Krech, acuzat ca a luat mita 274.000 de euro de la firme de software ca sa le ajute sa castige licitatii pentru proiectele de informatizare derulate de MJ, a fost condamnat in luna iunie la 6 ani si 4 luni de inchisoare.
Fenechiu a recunoscut
Unul dintre cei implicati in acest dosar, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a pledat vinovat in fata instantei, a facut un acord de recunoastere a vinovatiei si a fost condamnat la 3 ani si 10 luni de inchisoare pentru trafic de influenta si spalare a banilor.
Decizia in cazul lui Ion Krech a fost data de Tribunalul Bucuresti, iar dosarul a ajuns pe masa Curtii de Apel Bucuresti. Primul termen al apelului: 9 august.
Cazul este fara precedent pe rolul instantelor din Romania, avand in vedere functia pe care oficialul o detinea, atunci cand a facut faptele de care este acuzat si suma mare a mitei pe care ar fi primit-o.
In acest caz este vorba de implementarea a doua proiecte: "Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania" si "Proiectul implementarea portalului N-Lex".
Bun de plata
Magistratul de la Tribunalul Bucuresti care... mai mult
Marti, 07 August 2018, ora 08:19
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti sa amane pentru 8 februarie sentinta in dosarul in care Darius Valcov, fost primar al municipiului Slatina si ministru al Finantelor, este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani.
La ultimul termen al procesului din 9 ianuarie, un procuror DNA a cerut judecatorilor sa-i condamne pe inculpatii din acest dosar la pedepse cu executare, orientate spre maxim prevazut de lege, dar si confiscarea bunurilor gasite la perchezitii, printre care trei lingouri din aur si 172 tablouri.
Alaturi de Valcov sunt judecati Lucian Petrut Susala (fost sofer al lui Darius Valcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte si Constantin Tomescu.
Tatal lui Valcov: Am cumparat lingouri de aur nepotilor. Lavinia Sandru vorbeste de 3 nunti si castiguri de sute de mii de euro la fiecare
Reprezentantul DNA a aratat ca, in perioada 2009 - 2010, in calitate de primar al municipiului Slatina, Darius Valcov a acceptat promisiunea unui comision de 20% dintr-un contract pentru reabilitarea retelelor de apa din cinci localitati din judetul Olt, primind in total suma de 6,6 milioane lei.
"Sunt relevante probele stranse in ancheta si readministrate in timpul judecatii. Denuntul martorului Theodor Berna, care a detaliat discutiile si procentul stabilit de 20% si apoi cum a dat banii. Sunt relevante si denunturile facute de Ramba, privind implicarea lui Minel Prina. Inculpatul Prina a recunoscut la audieri si... mai mult
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 14:00
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au stabilit, marti, sa dea pe 25 septembrie sentinta in dosarul CET Govora al lui Dan Sova.
Un procuror de la DNA a cerut judecatorilorcondamnarea fostului senator Dan Sova la inchisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influenta si confiscarea sumei de 100.000 de euro.
Completul care judeca aceasta cauza este format din Stefan Pistol, Ana Maria Dascalu si Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre acelasi complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu sa fie reluate de la zero, pe motiv ca Ana Maria Dascalu se va pensiona la data de 31 octombrie, iar martorii trebuie reaudiati in prezenta noului judecator.
Presedintele completului, Stefan Pistol, a anuntat marti ca s-a incheiat cercetarea judecatoreasca in dosarul CET Govora si urmeaza dezbaterile finale.
Procurorul de sedinta a cerut in sala de judecata ca Dan Sova sa fie condamnat pentru trafic de influenta la inchisoare cu executarea pedepsei, din care sa fie scazuta perioada retinerii si arestarii preventive. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficarii influentei, precum si mentinerea sechestrului asigurator in vederea recuperarii acestei sume.
De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Balan, fost director la CET Govora, pentru abuz in serviciu la inchisoare cu executarea pedepsei, in limitele... mai mult
Marti, 19 Septembrie 2017, ora 10:33
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au dat, luni, sentinte finale in dosarul Microsoft, iar toti inculpatii au fost condamnati la pedepse cu executare.
Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan - zis Pinalti - a primit sase ani de inchisoare cu executare. Este cea mai mare pedeaspa din dosar, avand in vedere ca fostul edil a fost singurul care nu si-a recunoscut faptele in totalitate.
De asemenea, Dorin Cocos a fost condamnat la trei ani si patru luni de detentie cu executare, iar fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a primit trei ani de inchisoare, tot cu executare.
La randul sau, omul de afaceri Dumitru Nicoale, zis Niro, a fost condamnat la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.
Pentru toti inculpatii, pedepsele au fost majorate. Fostul primar din Piatra Neamt s-a ales chiar cu o pedeapsa dublata. Totusi, avand in vedere ca Gheorghe Stefan are peste 60 de ani, mai exact 63, acesta va beneficia de o reducere a pedepsei la ...citeste mai departe despre "Sentinte definitive in dosarul Microsoft: Cocos, Pinalti, Niro si Gabriel Sandu, inchisoare cu executare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 15:46
Fostul ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob-Ridzi, sustine ca acuzatiile de abuz in serviciu care i se aduc nu sunt adevarate, cu o zi inainte de a afla decizia finala in dosar.
Duminica, ea a postat pe blog o postare care incepe cu povestea bunicilor sai din partea tatalui, cetateni romani de origine germana, care au fost deportati in Uniunea Sovietica, in 1945.
Ei au avut o soarta tragica. Bunica politicianului a fost nevoita sa munceasca in mina pana in ziua in care a nascut, iar apoi a fost nevoita sa isi ingroape copilul, care a murit de foame.
Mai mult, la intoarcerea din lagar, ea nu a fost recunoscuta de propriul sau fiu, care ramasese in grija unor rude.
De asemenea, bunica fostului ministru s-a recasatorit, crezandu-si sotul mort, insa dupa cinci ani de zile, a descoperit ca el e in viata.
"Tatal meu a decedat la 59 de ani. A fost un soc pentru mine. Au trecut 10 ani de atunci, dar si acum refuz sa cred ca nu mai este si il simt langa mine tot ...citeste mai departe despre "Monica Iacob-Ridzi, cu o zi inainte de sentinta: Altarul de sacrificu are nevoie de al 13-lea ministru" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Februarie 2015, ora 19:11