"Contururile" unei iesiri din criza datoriei suverane iau forma datorita 'evolutiei' de la Berlin cu privire la ideea unei consolidari a fondului de ajutor, favorizata de eforturile depuse de Italia, a apreciat miercuri seful guvernului italian Mario Monti.
"Cadrul este in evolutie.[..] Contururile unei posibile iesiri din criza grava care a atins Europa incepe sa ia forma", a declarat Monti in fata Senatului.
"Anumite piese ale mozaicului incep sa se apropie incet de locul lor", a adaugat el, citat de France Presse.
Mario Monti a punctat in special existenta "unei evolutii pozitive in Germania si in alte tari" in legatura cu resursele fondului european de salvare. Seful guvernului italian si-a "permis sa observe cu toata modestia" ca aceasta evolutie a fost favorizata de eforturile depuse de Italia.
"In continuarea actiunilor guvernului precedent, ne-am intensificat eforturile pentru ca restul zonei euro sa poata percepe Italia ca fiind printre cei care pot /.../ contribui la gasirea de solutii si nu doar ca principala amenintare", a subliniat el, cu trimitere la planul de austeritate adoptat in decembrie si la planul de liberalizare a economiei adoptat vinerea trecuta.
Aceasta "favorizeaza o evolutie, ce nu poate fi decat lenta si graduala, spre o pozitie mai putin inflexibila in ceea ce priveste resursele financiare ale 'firewallurilor' anticriza", a apreciat el. mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 16:07
Bugetul de austeritate al primului ministru italian, Mario Monti, a obtinut votul de incredere al parlamentarilor. Taierile de buget insumeaza 30 de miliarde de euro, transformand planul premierului intr-un motor pentru crestere economica si scoaterea din criza a Italiei.
Premierul se va adresa Camerei Deputatilor vineri seara inaintea unui nou vot asupra planului de austeritate, inainte ca acesta sa ajunga la Senat pentru a primi votul final, pe 23 decembrie. Monti a primit 495 de voturi pentru si 88 impotriva noului buget, scrie Bloomberg.
"Numarul de voturi primite reaminteste oamenilor ca are un mandat puternic si ca poate infaptui ceea ce piata de obligatiuni doreste sa vada, iar restul Europei cere," a declarat Peter Chatwell, economist la Credit Agricole SA in Londra.
Monti a declarat ca masurile vor proteja Italia impotriva crizei datoriilor si va reduce costurile de imprumut, aflate la in nivel record. Pe lista lui Monti se afla reformarea sistemului de pensii, reinstaurarea taxei pe prima locuinta si masuri impotriva evaziunii fiscale. mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 20:09
Noul premier italian, Mario Monti, a afirmat joi, in Senat, ca activitatea Guvernului sau se va concentra pe "rigorism bugetar", "crestere" economica si "echitate", pentru reducerea datoriei colosale si scoaterea Italiei din criza, informeaza AFP.
Pentru respectarea obiectivului echilibrului bugetar in 2013, Guvernul va evalua "saptamanile urmatoare" necesitatea unor noi masuri de rectificare bugetara.
Mario Monti a promis respectarea criteriului "echitatii" in distribuirea noilor "sacrificii", argumentand ca, "cu cat distribuirea sacrificiilor va fi mai echitabila, cu atat vor fi mai acceptate".
"Dar Italia nu va recapata credibilitate in fata investitorilor daca nu va exista crestere economica", a subliniat Monti. mai mult
Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 16:16
Mario Monti a fost investit miercuri in functia de prim-ministru al Italiei si ministru de Finante, si a jurat sa impuna masurile de austeritate pentru a preveni economia Italiei sa sucombe crizei datoriilor.
Mario Monti si cabinetul sau tehnocrat au depus miercuri seara juramantul de investire in functie la Roma, in fata presedintelui tarii, Giorgio Napolitano, scrie Bloomberg.
Printre persoanele mai cunoscute pe care Monti le-a inclus in guvernul sau se numara directorul executiv al Intesa Sanpaolo ca ministru al Noii Industrii dar si pe Antonio Catricala, seful autoritatii de reglementare antitrust, ca prim-ministru adjuct.
Joi, noul premier italian va prezenta programul de guvernare in Senat, prezentare urmata de un vot de incredere din partea parlamentului italian. mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 21:00
Christine Lagarde, seful Fondului Monetar International a cerut Italiei sa implementeze pasii de reducere a datoriilor intr-un mod "rapid, concret si solid".
Obligatiunile italiene au ajuns la un nivel "greu de sustinut pe termen lung", a declarat Lagarde, care se afla, sambata, intr-o vizita la Tokyo.
Daca Italia isi continua planul de reducere a datoriilor in pas cu eforturile Europei de a-si rezolva criza, "atunci in mod sigur situatia se va clarifica si se va imbunatati semnificativ. Dar va fi nevoie de o implementare a masurilor foarte solida si sustinuta, lucru dificil de obtinut, uneor", a mai spus Lagarde.
Bursele europene au crescut, vineri, dupa ce Senatul iatlian a aprobat pachetul de austeritate, accentuand optimismul ca Italia, cea de-a doua tara din din zona euro dupa nivelul de indatorare, isi va controla problema.
Problemele regionale fiscale ale Europei s-au transformat intr-o criza globala, a declarat, vineri, Zhu Min, un oficial FMI. mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 13:26
Masurile de austeritate cerute de Europa sunt dezbatute, sambata, si vor fi votate de camera inferioara a Parlamentului italian. Miscarea vine in sprijinul incercarilor de a se recastiga increderea in economia tarii.
Pachetul, care include reducerea cheltuielilor si propuneri de sporire a cresterii economice, a fost aprobat de senat, vineri, si a generat reactii puternice pe piete, scrie CNN.
Trecerea pachetului de masuri de austeritate va deschide usa prim ministrului Silvio Berlusconi catre o demisie mult-asteptata, dupa ce, joi, si-a pierdut majoritatea parlamentara.
Menite sa reduca cheltuielile si sa sporeasca cresterea economica, masurile includ o reforma a pensiilor, cu intentii de a ridica varsta de pensionare de la 65 de ani, pana la 67. In plus este vizata privatizarea companiilor de stat si vanzarea prorietatilor statului. Alte masuri ar fi liberalizarea anumitor profesii si investitiile in infrastructura.
Berlusconi i-a asigurat pe liderii europeni ca masurile vor fi implementate, intr-o scrisoare trimisa la sfarsitul lunii trecute, cand toata lumea era ingrijorata ca implementarea reformelor ar putea stagna. mai mult
Sambata, 12 Noiembrie 2011, ora 12:11
Senatul italian se pregateste vineri pentru un vot de importanta capitala, pe masurile de austeritate promise de guvern Uniunii Europene, esentiale pentru a evita scaparea de sub control a crizei datoriilor de stat, la cateva zile inainte de sfarsitul "erei Berlusconi", transmite Reuters.
Camera superioara a Parlamentului de la Roma va incepe dezbaterea pachetului de masuri de austeritate la ora 9:30 (11:30 ora Romaniei).
Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabila de comisia de buget din Senat si ar trebui sa treaca fara probleme.
Senatorii italieni il primesc vineri in randurile lor in premiera pe Mario Monti, fost comisar european care a devenit in ultimele zile principalul favorit ca succesor al premierului Silvio Berlusconi, care a reusit sa pastreze puterea timp de 17 ani.
Pregatind numirea lui Monti, presedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viata, luand prin surprindere scena politica si alimentand imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut in Italia.
Berlusconi si-a pierdut majoritatea parlamentara marti, intr-un vot privind raportul de buget pe 2010, si a promis ca va demisiona imediat ce masurile de austeritate cuprinse in "pachetul de stabilitate financiara" vor fi aprobate de ambele camere ale Parlamentului.
Daca va trece de Senat, legea va fi supusa votului in Camera Deputatilor in sedinta de sambata.
Astfel, Berlusconi si-ar putea depune demisia inca de sambata seara, Monti... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 11:00
Senatul Italiei solicita adoptarea de urgenta a masurilor de austeritate pentru a grabi infiintarea unui guvern, care ar putea fi condus de fostul comisar european Mario Monti.
Senatul va vota vineri pachetul de masuri de austeritate, care prevede, printre altele, cresterea varstei de pensionare si vanzari de actiuni. Camera Deputatilor va vota sambata, scrie Bloomberg
Presedintele Giorgio Napolitano l-a numit pe Monti, miercuri, Senator pe Viata, un titlu onorific, care ii permite acestuia sa voteze in Camera Superioara a Parlamentului.
Randamentele obligatiunilor Italiei au depasit, miercuri, 7%, chiar daca premierul Silvio Berlusconi, considerat vinovat pentru impasul politic din Italia, si-a luat angajamentul de a demisiona.
Daca Italia ar fi abandonata de zona euro, Franta ar pierde din influenta fata de Germania in luarea deciziilor la nivel european.
Guvernul lui Silvio Berlusconi a pierdut majoritatea parlamentara, in urma unui vot crucial desfasurat marti in Camera Deputatilor de la Roma.
Berlusconi a castigat votul pentru aprobarea bilantului pe anul 2010 al statului italian, intrucat opozitia s-a abtinut, dar a obtinut numai 308 voturi, cu mult sub cele 316 voturi necesare pentru o majoritate absoluta (din cele 630 de locuri de deputat). Opozitia a sustinut imediat ca votul arata ca Berlusconi trebuie sa-si prezinte demisia. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 18:10
In timp ce premierul Silvio Berlusconi se lupta sa obtina sustinerea parlamentara pentru aprobarea unui pachet dur de masuri de austeritate, sindicalistii din toata tara au declansat, marti, o greva generala.Greva de opt ore initiata de CGIL, cea mai mare uniune sindicala din Italia, a blocat transportul public, inclusiv traficul aerian. Amploarea protestelor trage un semnal de alarma asupra starii Italiei, a treia cea mai mare economie din zona euro.
Oamenii protesteaza impotriva aplicarii planului de austeritate de 45,5 miliarde de euro, relateaza Reuters. Greva coincide cu deschiderea dezbaterilor Senatului, discutii in urma carora Guvernul spera ca va fi aprobat pachetul de masuri.
Intr-o declaratie neobisnuita care a pus accent pe agravarea situatiei economice in urma vanzarii, de luni, a unui pachet de obligatiuni italiene, presedintele Giorgio Napolitano a spus ca trebuie sa se ia masuri urgente pentru a restaura increderea in finantele publice.
"Recastigarea increderii este urgenta si indispensabila", a declarat acesta, adaugand ca a cerut tuturor partidelor sa nu blocheze masurile necesare restaurarii credibilitatii.
Napolitano a mai spus ca este timpul pentru aplicarea unor masuri "capabile sa cresca eficienta si credibilitatea" pachetului de austeritate ajuns in parlament luna trecuta.
Cresterea TVA-ului, masura careia i s-a opus pana acum ministrul Economiei Giulio Tremonti, ar putea fi inclusa in pachet. De asemenea, se poate decide cresterea varstei de... mai mult
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 12:37