Romanii care au de recuperat taxa auto o pot face depunand o cerere in acest sens pana pe 31 august, termen care este unul de decadere, iar orice cerere depusa ulterior, nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei, reiese dintr-un ordin publicat in Monitorul Oficial.
"Fac obiectul prezentei proceduri sumele de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si dobanzile aferente stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive, precum si cheltuielile banesti stabilite de aceste instante si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita, pentru care la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta nu au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire, precum si cele care devin executorii dupa data de 31 august 2018", se arata in ordinul privind normele metodologice pentru aplicarea OUG 57/2017, semnat de ministrii Mediului si Finantelor Publice, Gratiela Gavrilescu si Ionut Misa.
Potrivit documentului, dreptul la restituirea taxei s-a nascut la data intrarii in vigoare a OUG nr. 57/2017, respectiv la 7 august 2017, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa, iar cererea de restituire se depune, sub sanctiunea decaderii, pana la data de 31 august 2018.
Restituirea taxei se face ca urmare a unei cereri depuse de contribuabilul interesat la organul fiscal.... mai mult
Miercuri, 03 Ianuarie 2018, ora 21:17
Senatul a adoptat, marti, legea care clarifica cadrul legal pentru restituirea taxei speciale, a taxei de poluare, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum si a timbrului de mediu.
Proiectul de lege care completeaza OUG 52/2017 a fost adoptat cu unanimitate de voturi.
Pana acum, OUG 52/2017 prevedea ca "la cererea de restituire se anexeaza, in original sau in copie, documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia, precum si copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare".
Astfel, potrivit proiectului de lege care modifica OUG 52/2017, in lipsa actului doveditor al platii pe care trebuie sa-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectueaza verificarea existentei acestuia in baza de date.
De asemenea, daca autovehiculul pentru care s-a platit taxa nu a fost inmatriculat de catre platitor, contribuabilul nu trebuie sa anexeze copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.
"In acest caz, cererea de restituire este insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnata din cadrul Serviciului public... mai mult
Marti, 07 Noiembrie 2017, ora 14:12
Taxa auto obligatorie va fi amanata pana la 1 ianuarie 2013, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat o ordonanta de urgenta in acest sens.
Taxa auto urma sa fie reintrodusa de la inceputul lunii septembrie 2012. Guvernul a anuntat ca urmeaza sa adopte o pozitie oficiala cu privire la cuantumul taxei auto pentru viitor.
Ordonanta de urgenta 1/ 2012 initiata de Guvenul Boc prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule, scrie Mediafax.
Amanarea opereaza de la intrarea in vigoare a acestei ordonante, din februarie 2012 si pana la 31 decembrie 2012.
Ordonanta reglementeaza si situatia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicului. In acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei platite, conform Ordonantei 92/2003 privind codul de procedura fiscala.
Senatul a adoptat anterior, tacit, ordonanta, iar comisiile de industrii si buget ale Camerei au avizat-o favorabil.
Ordonanta a fost adoptata de deputati cu 219 voturi pentru unul impotriva si 15 abtineri.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat ca noua formula a taxei auto nu va mai tine cont daca masina este veche sau noua, ci doar de cat de... mai mult
Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 14:13
Noua taxa auto, care vizeaza masinile fabricate inainte de 2007, afecteaza deja piata auto second-hand, desi ea a fost amanata pentru anul 2013 tocmai pentru a proteja sutele de mii de propietari care isi planificasera sa isi vanda masinile vechi.
In primul trimestru din 2012, oferta pentru masinile fabricate dupa anul 2008 a fost cu 62% mai mare fata de aceeasi perioada din 2011, in defavoarea masinilor fabricate in perioada 1990-1999, a caror listare a scazut cu 17%, potrivit unei analize autovit.ro.
Astfel, oferta de masini fabricate in perioada 2008-2011 a depasit 28 de mii de unitati in perioada ianuarie-martie 2012.
Daca in primul trimestru din 2011 oferta de masini cu peste 12 ani vechime era peste oferta de masini cu maxim trei ani vechime cu o diferenta de 96%, in trimestrul intai din 2012, masinile de maxim trei ani vechime au luat avant cu o diferenta de peste 35%.
"Masinile fabricate intre 1990 si 1999 si-au pierdut foarte mult din valoare avand in vedere intentia Guvernului de a introduce taxa de poluare la primul schimb de proprietari, in aceste conditii proprietarii optand sa le pastreze. Pe de alta parte, preturile acestora nu depasesc cu mult valoare primei de casare, respectiv 1.500 RON cat valoreaza un voucher pe piata. Nu in ultimul rand, intretinerea lor este relativ scumpa, ceea ce duce la o lipsa de interes din partea cumparatorilor." a declarat Attila Okanyi, director general autovit.ro.
Taxa auto, o poveste incalcita
Taxa de... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 13:16
Aproape 60% dintre romani spun ca taxa auto trebuie anulata, iar inca 20% se multumesc cu faptul ca s-a amanat, conform unui sondaj realizat de Business24.
Intrebati daca este bine ca s-a amanat taxa auto, 58,8% dintre respondenti au raspuns ca aceasta trebuie anulata, iar 19,7% sunt de parere ca era necesara o amanare a acesteia. Exista si o categorie de romani care cred ca taxa este necesara, dar ca are nevoie sa i se dea o noua forma, acest raspuns fiind dat de 9,4% dintre participantii la sondaj.
Doar 10% dintre romani sunt de acord cu taxa auto in forma sa actuala, 5,9% spunand ca nu este bine ca s-a amanat taxa auto, iar 5% crezand ca aceasta trebuie mentinuta.
Taxa, amanata pana pe 13 ianuarie 2013
Dupa lungi acuze aduse de catre populatie Guvernului, Laszlo Borbely, ministrul Mediului a anuntat, luni, ca executivul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele inmatriculate in Romania, inainte de 2007.
"Guvernul Romaniei a propus o reducere a taxei auto cu 25%, insa Curtea Europeana de Justitie ne-a obligat la aceasta taxa suplimentara. Dar pentru ca in urma colectarii informatiilor din teritoriu, am vazut ca aceasta decizie influenteaza sute de mii de proprietari, am decis sa amanam aplicarea acestei taxe pana la 13 ianuarie 2013", a declarat ministrul Mediului.
Aceasta taxa a fost anuntata in august 2011, cei care detineau masini... mai mult
Joi, 02 Februarie 2012, ora 08:12
Faimoasa taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 mai are aproximativ o saptamana de trait, inainte ca ea sa fie amanata pentru 2013. Suspendarea acestei taxe vine dupa o lunga lista de acuze aduse Guvernului. Business24 te invita sa isi spui parerea!
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely a propus coalitiei de guvernare ca taxa de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata pentru aproximativ un an, perioada in care sa fie achitata doar taxa de poluare, redusa cu 25%.
El a cerut reanalizarea Legii si amanarea sa, deoarece proprietarii de masini nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele invechite. Un alt argument a fost ca taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste, de multe ori, valoarea masinii, au declarat surse aproapiate situatiei.
Taxa de prima vanzare vine in locul unei alte taxe auto care a scandalizat opinia publica, dar de data aceasta vine la cerinta Comisiei Europene si nu la propunerea Guvernului. Ea a fost aprobata de Executiv in luna septembrie, pentru ca in octombrie si decembrie sa fie adoptata de Senat si, respectiv, Camera deputatilor. Publicarea in Monitorul Oficial a fost facuta pe 10 ianuarie pentru a fi aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca,... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 19:36
Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca amanarea taxei auto pentru anul viitor reprezinta un semn ca legea nu trebuia grabita, mai ales ca specialistii au atras atentia ca proiectul este gresit.
"Un prim motiv sa cred ca legea este gresita, impopulara si ca nu trebuia sa fie grabita. Daca ar fi fost perfecta, asa cum declara public ministrul zilele trecute, nu ar fi fost niciun motiv sa se aplice amanarea ei.
Amanare chiar pentru un an, care poate sa insemne chiar lasarea ei in paragina, pentru ca in 2013 o sa fie un alt guvern si nu este inca sigur daca va pastra aceasta legislatie", spune Gheorghe Piperea.
Acesta mai atrage atentia ca, din perspectiva credibilitatii guvernului si din perspectiva predictibilitatii legislatiei, suntem intr-o situatie de-a dreptul penibila, "pentru ca opinia publica sau specialistii au atras atentia inca de prin august ca proiectul este gresit".
"Nu s-a tinut cont in niciun fel de aceste discutii, iar legea s-a dat asa cum a fost emisa ca proiect in august, si evident ca s-a ajuns la situatia in care "mai amanam un pic", pentru ca nu stim ce efecte va avea fata de cele doua milioane de persoane care vor sa isi vanda masinile, dar nu mai pot.
Au zis hai sa vedem, cine vrea sa isi vanda masina, de un an de zile, poate sa o faca. Dar daca se amana aplicabilitatea acestei legi pe timp de un an, atunci cel putin provizoriu, Romania este inca in default, cu principiul non discriminarii".
Taxa auto a fost amanata pentru anul... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 13:12
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat ca taxa auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 va fi amanata pentru 2013.
Taxa auto va fi suspendata pentru circa un an, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25%. Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene.
Noua lege a taxei auto, aprobata de Guvern in luna septembrie, adoptata de Senat in octombrie si de Camera Deputatilor la jumatatea lunii decembrie, a fost publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie si aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 11:31
Senatorii au adoptat, luni, un proiect de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prin care se modifica taxa de prima inmatriculare, criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Proiectul propus de Executiv a fost adoptat cu 57 de voturi "pentru", 51 de voturi "impotriva" si patru "abtineri".
Ei si-au insusit, astfel, raportul favorabil propus plenului de Comisia pentru administratie.
Potrivit raportului, taxa pentru emisii poluante este calculata, in noua forma, pe baza unor "criterii obiective" - tipul monitorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon, norma de poluare, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, potrivit unor coeficienti propusi de executiv, si permite taxarea corecta si reala a poluatorilor bazata pe cantitatea de emisii cu impact asupra mediului produsa de acestia.
Actul normativ votat luni de Senat modifica taxa pe poluare pentru autovehicule prevazuta de Ordonanta de urgenta 50-2008, taxa criticata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Senatul a adoptat proiectul in calitate de prima Camera sesizata.
Proiectul adoptat de Senat prevede reducerea taxei cu pana la 25 la suta, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, pentru care nu a fost achitata o astfel de taxa.
Taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este... mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 20:30