Republicanul John Engler, presedintele Business Roundtable (BRT), asociatia managerilor celor mai puternice corporatii americane, a sugerat ca in spatele protestelor impotriva gazelor de sist s-ar putea afla interese din Rusia, adaugand ca e doar o opinie, fara a detine dovezi in aceasta directie.
John Engler, fost senator si fost guvernator al statului Michigan, a fost invitatul editiei de duminica a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si de voyo.ro, si care este moderata de Cristian Leonte si ii are ca invitati permanenti pe jurnalistii Claudiu Pandaru (directorul editorial Mediafax Group) si Cristian Hostiuc (director editorial "Ziarul Financiar").
"Unii nu accepta concurenta din alte surse. Poate fi ridicata si aceasta problema. Nu cred ca ar fi o surpriza sa aflam ca protestul poate fi finantat de Rusia, care are interese legate de resursele din Romania. Dar, acestea fiind spuse, exista mai multe interese economice. (...) Nu stiu asta. Doar sugeram ca... Si noi avem proteste legate de protectia mediului. Nu stiu daca oamenii au fost platiti sau nu de catre cineva. Dar informatiile de la care au pornit nu sunt intotdeauna fundamentate pe date stiintifice", a declarat John Engler, presedintele Business Roundtable, la emisiunea "Dupa 20 de ani".
El a admis ca in societati deschise astfel de proteste sunt permise, fiind de parere ca provocarea este, daca te afli de cealalta parte a baricadei, sa explici cu atentie si cu multe detalii de ce crezi ca... mai mult
Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 13:07
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca deocamdata se pune doar problema explorarii gazelor de sist, care se face prin metode conventionale care nu implica nicio temere pentru mediu, el aratand ca decizia de a folosi aceste resurse va fi luata peste cinci ani.
"Deocamdata nu se pune problema decat de explorare. Explorarea se face prin metode conventionale, deci nu exista absolut nicio temere pentru mediu. Daca dupa 4-5 ani si dupa ce cheltuie - cei care fac explorari in Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta - daca dupa aceea o sa rezulte ca avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai intelept decat al meu va spune daca stand pe gaze le si folosim sau continuam sa le importam de la Gazprom, cum vad ca se doreste", a spus Ponta.
El a aratat ca gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftina, inclusiv pentru populatie, fiind aceea de a folosi resursele interne.
"Vrem sa avem gaz - in primul rand sa nu mai importam din Rusia - vrem sa-l avem mai ieftin si vrem sa facem industria romaneasca competitiva si sigur si cheltuielile pentru populatie mai mici? Atunci trebuie sa avem gaz. Daca nu, daca-l importam din Rusia, o sa fie scump. E foarte simplu", a spus Ponta.
El a aratat ca Romgaz exploateaza in Ardeal gaz de 20 de ani prin aceasta metoda si nimeni nu a spus ca se afla in pericol.
"Cum e cu gazele de sist, deocamdata, ca am vazut in special de prin zona Oradea - acolo toata lumea se pricepe la gaze - deocamdata Romgazul exploateaza... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 16:20
Deputatul grupului PSD Remus Cernea (PV) sustine ca joi vor avea loc proteste in Bucuresti si in tara impotriva exploatarii gazelor de sist prin tehnologia fracturarii hidraulice, care prezinta un risc major fata de mediu.
"Joi vor avea loc proteste in multe localitati din tara impotriva utilizarii tehnologiei fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist. In calitate de presedinte al Partidului Verde ii indemn pe toti membrii si simpatizantii partidului sa participe la aceste proteste oriunde se vor desfasura ele.
Ne exprimam opozitia fata de acest tip de tehnologie care ridica riscuri importante fata de mediu si consideram ca securitatea energetica a Romaniei poate fi asigurata din surse regenerabile de energie. Consideram ca Romania ar trebui sa mizeze pe sursele regenerabile si nu pe tehnologii care prezinta un risc major fata de mediu", a declarat deputatul, miercuri, la Palatul Parlamentului.
El a explicat ca politicienii ar trebui sa faca toate demersurile necesare pentru a stopa implementarea unei astfel de tehnologii.
"Noi, ca politicieni, trebuie sa convingem cat mai multi colegi din coalitia majoritara si pe cat mai multi colegi din Opozitie sa facem demersurile necesare pentru a stopa implementarea unei astfel de tehnologii. Exista un proiect de lege in Parlament, care a fost respins de Senat, urmeaza sa ajunga la Camera Deputatilor, care prevede interzicerea acestui tip de tehnologie in Romania", a mai precizat Cernea.
Potrivit... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 16:29
Senatul Romaniei a respins, la 21 iunie, cu o larga majoritate, propunerea legislativa privind interzicerea explorarilor si exploatarilor gazelor de sist prin fracturare hidraulica, marcand astfel o schimbare radicala a Partidului Social Democrat (PSD) al premierului Victor Ponta, care a introdus proiectul de lege in luna martie.
Gazele de sist sunt un combustibil fosil "neconventional", care se gaseste in fisuri si fracturi naturale subterane. Pana recent, nu a existat nicio metoda de transport in siguranta al lor la suprafata.
Cu toate acestea, prin pomparea de apa, nisip si substante chimice in formatiuni de roca, la presiune inalta, printr-o tehnica cunoscuta sub numele de fracturare hidraulica sau "fracking", companiile energetice cred ca au gasit o parte din raspunsul la problemele de securitate energetica ale Europei.
Pro si contra gazelor de sist
Metoda ramane intens controversata, din cauza posibilelor riscuri legate de mediu, printre care o poluare a apelor subterane si emisii mai mari de gaze cu efect de sera comparativ cu gazele traditionale.
Pentru sustinatorii exploatarii, gazele de sist reprezinta o sursa pana acum neexploatata si binevenita de energie alternativa la combustibilii fosili traditionali. In prezent, continentul depinde de gazul importat din Rusia, iar disputele dintre Moscova si Ucraina au dus la intreruperi ale livrarilor in perioade de iarna, in ultimii ani.
In SUA, gazele de sist reprezinta deja 16% din productia de gaze... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 12:16