Noul premier italian, Enrico Letta a avertizat miercuri la Paris impotriva 'unui dezastru democratic' in cazul in care Europa isi 'demoralizeaza cetatenii' si 'este o mama rea', transmite France Presse.
'Trebuie sa le aratam cetatenilor ca Europa vrea sa ii ajute. Daca, din contra, Europa isi demoralizeaza cetatenii, aceasta ne va conduce la un dezastru democratic', a declarat el intr-o conferinta de presa la Palatul Elysee alaturi de presedintele francez Francois Hollande. 'Trebuie sa actionam astfel incat sa putem coordona politicile europene pentru locuri de munca', a pledat Letta, in replica la o intrebare venita din partea presei.
'Daca nu constatam ca Europa vrea bunastare, oportunitati, crestere si daca ajungem sa consideram ca Europa este o mama rea, aceasta va fi o mare problema democratica pentru ca cetatenii vor reactiona impotriva acestei Europe care este o mama rea', a explicat seful executivului italian. 'Acesta este cel mai important mesaj pe care il putem trage din experienta italiana: este nevoie ca Europa sa ii ajute pe oameni, nu sa ii frustreze', a subliniat el.
In ceea ce-l priveste, Francois Hollande a punctat ca 'traiectoria de revenire la echilibrul bugetar' trebuie 'adaptata la realitatea cresterii' si ca UE trebuie 'sa dea dovada de aceeasi determinare in favoarea cresterii cum a facut-o cand a venit vorba de stabilitatea zonei euro si strictetea bugetara'.
Pledand pentru 'un compromis' intre tarile cu 'situatii diferite' care sunt... mai mult
Joi, 02 Mai 2013, ora 09:40
Senatul italian se pregateste vineri pentru un vot de importanta capitala, pe masurile de austeritate promise de guvern Uniunii Europene, esentiale pentru a evita scaparea de sub control a crizei datoriilor de stat, la cateva zile inainte de sfarsitul "erei Berlusconi", transmite Reuters.
Camera superioara a Parlamentului de la Roma va incepe dezbaterea pachetului de masuri de austeritate la ora 9:30 (11:30 ora Romaniei).
Proiectul legislativ a fost aprobat joi cu o majoritate confortabila de comisia de buget din Senat si ar trebui sa treaca fara probleme.
Senatorii italieni il primesc vineri in randurile lor in premiera pe Mario Monti, fost comisar european care a devenit in ultimele zile principalul favorit ca succesor al premierului Silvio Berlusconi, care a reusit sa pastreze puterea timp de 17 ani.
Pregatind numirea lui Monti, presedintele Giorgio Napolitano l-a declarat miercuri senator pe viata, luand prin surprindere scena politica si alimentand imaginea fostului oficial european, deja foarte cunoscut in Italia.
Berlusconi si-a pierdut majoritatea parlamentara marti, intr-un vot privind raportul de buget pe 2010, si a promis ca va demisiona imediat ce masurile de austeritate cuprinse in "pachetul de stabilitate financiara" vor fi aprobate de ambele camere ale Parlamentului.
Daca va trece de Senat, legea va fi supusa votului in Camera Deputatilor in sedinta de sambata.
Astfel, Berlusconi si-ar putea depune demisia inca de sambata seara, Monti... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 11:00
Senatul Italiei solicita adoptarea de urgenta a masurilor de austeritate pentru a grabi infiintarea unui guvern, care ar putea fi condus de fostul comisar european Mario Monti.
Senatul va vota vineri pachetul de masuri de austeritate, care prevede, printre altele, cresterea varstei de pensionare si vanzari de actiuni. Camera Deputatilor va vota sambata, scrie Bloomberg
Presedintele Giorgio Napolitano l-a numit pe Monti, miercuri, Senator pe Viata, un titlu onorific, care ii permite acestuia sa voteze in Camera Superioara a Parlamentului.
Randamentele obligatiunilor Italiei au depasit, miercuri, 7%, chiar daca premierul Silvio Berlusconi, considerat vinovat pentru impasul politic din Italia, si-a luat angajamentul de a demisiona.
Daca Italia ar fi abandonata de zona euro, Franta ar pierde din influenta fata de Germania in luarea deciziilor la nivel european.
Guvernul lui Silvio Berlusconi a pierdut majoritatea parlamentara, in urma unui vot crucial desfasurat marti in Camera Deputatilor de la Roma.
Berlusconi a castigat votul pentru aprobarea bilantului pe anul 2010 al statului italian, intrucat opozitia s-a abtinut, dar a obtinut numai 308 voturi, cu mult sub cele 316 voturi necesare pentru o majoritate absoluta (din cele 630 de locuri de deputat). Opozitia a sustinut imediat ca votul arata ca Berlusconi trebuie sa-si prezinte demisia. mai mult
Joi, 10 Noiembrie 2011, ora 18:10