Politicienii romani se intrec in urari cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis pe site-ul presedintiei ca 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificatie deosebita pentru tara noastra.
"Semnarea Tratatului de aderare a venit dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale. Acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", continua seful statului.
Iohannis a atras atentia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la fel ca si aderarea la NATO, "a demonstrat ca elitele politice si societatea sunt capabile sa-si uneasca eforturile in directia unor obiective nationale majore, care depasesc interese ...citeste mai departe despre "10 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE - Laude si indemnuri de la Iohannis, Tariceanu, Ponta" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 15:35
Liderii social-democrati si ecologisti i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel in care solicita dezbateri inainte de ratificarea Tratatului fiscal in Bundestag si cer, in schimbul votului opozitiei, introducerea taxei pe tranzactiile financiare, relateaza Der Spiegel.
Frank-Walter Steinmeier (SPD) si Renate Kunast si Jurgen Trittin (Verzi) i-au trimis o scrisoare cancelarului Angela Merkel in care solicita o dezbatere privind Tratatul fiscal, semnat la 2 martie la Consiliul European, inainte de sedinta parlamentara in care ar trebui ratificat documentul.
Votul opozitiei germane este crucial pentru ratificarea Tratatului, intrucat este nevoie de o majoritate de doua treimi in Bundestag, dat fiind faptul ca este necesara modificarea Constitutiei. Partidul Stanga a anuntat deja ca va respinge Tratatul, deoarece acesta "pune sub semnul intrebarii pozitia Europei in randul natiunilor puternice din punct de vedere economic".
Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului, a declarat ca Guvernul este dispus sa participe la dezbatere, daca aceasta este necesara pentru ratificarea documentului.
SPD si Verzii solicita, in schimbul votului, introducerea taxei pe tranzactiile financiare. Cancelarul Angela Merkel si ministrul de finante, Wolfgang Schauble, s-au exprimat in trecut in favoarea taxei, dar partenerii de coalitie, liberalii, se opun. FDP a precizat ca este de acord cu introducerea taxei doar daca se face la nivelul intregii Uniuni Europene.... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 15:05
Presedintele Traian Basescu a facut declaratii de presa, in cadrul intalnirii de la Bruxelles:
Schengen
A fost discutata problema Schengen si este prima data cand se acorda un termen pentru luarea deciziei. Daca s-a intamplat ceva pozitiv, a fost ca s-a stabilit prin hotararea consiliului o data, un moment pana la care statele membre trebuie sa ia decizia. Asta am vrut si noi si Bulgaria sa obtinem, ca Olanda sa nu mai ceara si un al treilea raport. Acum vedem daca Olanda se va tine de cuvant. Singura conditionare care a ramas valabila din partea olandeza a fost cea legata de urmatorul raport MCV.
Ce ii cerem Olandei este sa respecte tratatul de aderare. Deocamdata Olanda face un abuz legat de un stat membru. Nu avem in conditiile de aderare la spatiul Schengen conditia MCV. MCV-ul este un alt mecanism destinat justitiei si nu securizarii frontierelor.
Eu am atentionat ca este extrem de important ca pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare in Olanda, Parlamentul European sa aiba o rezolutie extrem de severa. Altfel, ocazionat de masurile de austeritate adoptate de mai toate tarile, riscam sa incurajam avansul partidelor extremiste in guvernele Uniunii Europene si daca vor mai fi cateva guverne ca PVV din Olnada, ne vom intreba ce se va alege de Uniunea Europeana.
Portul recunoscut ca principala poarta de intrare a drogurilor in Uniunea Europeana este Rotterdam si nu Constanta.
Siria
Au avut loc discutii pe... mai mult
Vineri, 02 Martie 2012, ora 13:40
Presedintele Traian Basescu a ajuns la Bruxelles, unde va participa, joi si vineri, la reuniunea Consiliului European de primavara, in marja careia va fi semnat Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare.
Programul sefului statului pentru joi cuprinde participarea, de la ora 14.00 a Romaniei, la Summit-ul Partidului Popular European (PPE). De la ora 19.00 este prevazuta participarea la reuniunea Consiliului European cu presedintele Parlamentului European.
In cursul serii, de la ora 20.30 a Romaniei, este programat un dineu de lucru al sefilor de delegatii, unde, potrivit invitatiei transmise sefilor de stat si de guverne de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se vor discuta problemele economice ale UE, extinderea Schengen si acordarea statutului de tara candidata pentru Serbia.
Vineri dimineata, de la ora 10.00, este prevazuta ceremonia de semnarea a Tratatului de guvernanta fiscala, urmata de sesiunea oficiala de lucru a Consiliului European, la finalul careia presedintele Basescu are anuntata o conferinta de presa cu jurnalistii romani.
Din delegatia sefului statului fac parte ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, precum si consilierul prezidential pentru relatii internationale si politici europene, Bogdan Manoiu.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, la reuniunea Consiliului European se va liderii europeni vor discuta si despre masurile de stimulare... mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 12:57
Tratatul fiscal al UE va fi semnat de Romania, dupa ce a fost aprobat marti de guvern. Astfel, statul si-a asumat, in numele populatiei, tinte extrem de dure, care nu pot fi atinse decat prin noi masuri de austeritate.
"Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE", numit mai scurt "Tratatul fiscal", va fi semnat joi de catre Romania, in cadrul summitului UE, fara negocieri sau ajustari. Mentinerea unui deficit structural sub 0,5% este doar una dintre obligatiile pe care ni le asumam incepand cu 1 ianuarie 2013, data de la care va intra in vigoare tratatul, daca va fi semnat de 12 dintre cele 27 de state UE.
Despre modul in care se va mentine acest deficit nu s-a vorbit, insa cea mai plauzibila solutie este cea a cresterii taxelor, masura care va lovi tot in romanul de rand si va incetini economia.
O alta conditie din tratat este sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB, lucru valabil doar pentru 14 state europene in acest moment. Romania are o datorie de 38,6% din PIB.
Abaterile de la aceste reguli vor fi sanctionate cu 0,1% din PIB-ul tarii respective.
Buni de plata
Odata cu semnarea tratatului, Romania va fi intr-un fel mai aproape de zona euro, insa nu va beneficia de toate drepturile aferente acestei apartenente. Mai exact, vom fi buni de plata, in caz de nevoie, insa restrictiile de pe piata muncii vor fi in continuare valabile pentru romani, spre exemplu.
"Romania va trebui sa contribuie la Fondul de stablitate... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 11:15
Presedintele Traian Basescu saluta semnarea de catre formatiunile coalitiei guvernamentale a protocolului privind ratificarea de catre Romania a Tratatului fiscal al UE, se arata intr-un comunicat al Presedintiei remis, miercuri.
Formatiunile coalitiei guvernamentale au semnat protocolul privind ratificarea de catre Romania a Tratatului fiscal al UE.
Traian Basescu spune ca gestul partidelor si formatiunilor politice semnatare este unul "de responsabilitate si in interes national", relateaza Mediafax.
Partidele din coalitie au convenit, prin semnarea, miercuri, a protocolului de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala, ca sustin semnarea de catre seful statului la Consiliul European a acestui document si sustin in Parlament adoptarea legii de ratificare a tratatului pana la 31 decembrie 2012.
Documentul a fost semnat de liderii PDL, UDMR, UNPR si grupului minoritatilor si are lasat loc liber pentru semnaturile liderilor USL.
Protocolul politic a fost semnat de presedintele PDL Emil Boc, presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele UNPR Gabriel Oprea si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale Varujan Pambuccian. La eveniment au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la finalul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca tratatul de stabilitate fiscala convenit de tarile UE nu este o urgenta a sefului statului, ci trebuie semnat pana la 1... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 20:50
Fostul ministru Varujuan Vosganian considera ca semnarea Tratatului fiscal nu este problema care trebuie discutata, ci cum va respecta Romania prevederile acestuia.
"Sunt destul de nedumerit de modul in care se abordeaza aceasta chestiune. Tema nu este de a ne alinia la decizia UE, in principiu suntem de acord", sustine Vosganian intr-o interventie la TVR Info. "Apare insa responsabilitatea ca de la 1 ianuarie 2013 sa functionam pe deficit bugetar zero."
Conform fostului ministru, Romania nu stie cum sa faca acest lucru, in conditiile in care se plateste cel putin 2% din PIB. "Cum vom putea sa sustinem un excedent bugetar de peste 2%" se intreaga Vosganian.
"Responsabilitatea nu inseamna sa semnezi un act si sa fii de acord cu aceste cifre, ci trebuie sa il aplicam. Ar trebui sa facem o evaluare, atat cei de la putere, cat si cei din opozitie, sa vedem in ce masura mai putem reduce fata de 2012 inca 3 miliarde de euro.
Partidele din coalitie au convenit, miercuri, prin semnarea protocolului de aderare la Tratatul de guvernanta fiscala, ca sustin semnarea de catre seful statului la Consiliul European a acestui document si sustin in Parlament adoptarea legii de ratificare a tratatului pana la 31 decembrie 2012. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 19:56
Coalitia de guvernare a semnat pactul fiscal, convenit de liderii a 25 de state din Uniunea Europeana (UE) si indeamna Opozitia sa adere la acest tratat.
"De ce am semnat- in primul rand pentru ca el asigura sanatatea bugetului tarii si consolideaza stabilitatea si cresterea economica a Romaniei. In al doilea rand, pentru continuarea politicii fiscale si bugetare din ultimii doi ani si consolidarea drumului bun economic pe care se afla Romania", a declarat Boc dupa ceremonia de semnare a protocolului.
Fostul premier Emil Boc a precizat ca prin intermediul acestui tratat se consolideaza credibilitatea si prestigiul Romaniei in Uniunea Europeana.
"Prin acest tratat se consolideaza credibilitatea si prestigiul Romaniei in UE. Rezultatele ne indreptatesc sa afirmam ca Romania isi va consolida pozitia credibila pe care o are in UE si va fi la aceeasi masa de decizie cu cele mai importante tari.
Tratatul pune economia la adapost de raul pe care il poate face populismul", a adaugat presedintele PDL.
Emil Boc le-a transmis reprezentantilor Opozitiei sa semneze tratatul fiscal, pentru ca "ar fi un gest responsabil". mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:55
Cea de-a doua zi de discutii de la Bruxelles pare sa fi fost mult mai productiva decat prima. Asta daca luam un calcul optimismul liderilor europeni in privinta noului acord si nu reactia pietelor internationale. Desi premierul britanic este "oaia neagra" liderii europeni gasesc noua solutie salvatoare.
Intalnirea de vineri s-a finalizat cu o conferinta de presa sustinuta de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Business 24 va ofera in timp real cele mai importante informatii de la Bruxelles
LIVE TEXT:
19:43 Primul bilant al summitului UE
Dupa doua zile pline de negocieri, liderii europeni au ajuns la un acord. Pactul de stabilitate financiara calmeaza, temporar, pietele si investitorii.
Cu toate acestea, refuzul Marii Britanii de a semna acordul inseamna ca acesta va fi tratata ca unul interguvernamental si nu ca un tratat.
18:56 Autoritatile se tem de revolte
Generalul american Martin Dempsey, presedinte al comitetului Sefilor de Sstat Major ale categoriilor de forte ale SUA, s-a aratat ingrijorat de eventualele revolte si sustine ca este "extraordinar de ingrijorat" de faptul ca Uniunea Europeana s-ar putea destrama.
18:19 Pietele bursiere incep sa respire
Pietele bursiere din Europa au revenit pe cresteri, dupa ce liderii europeni au aprobat pactul de stabilitate.
Indice S&P a urcat 1.4%, in timp ce indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu un punct procentual.... mai mult
Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 17:45