Pactul bugetar european sau tratatul fiscal semnat si de Romania a intrat in vigoare de la 1 ianuarie, dupa ce a fost ratificat de Finlanda. Principalul scop al tratatului este asigurarea unei mai bune discipline fiscale, in zona euro, cu ajutorul "regulii de aur".
Finlanda a fost cel de-al 12-lea stat din zona euro care a ratificat tratatul, indeplind astfel conditia esentiala pentru intrarea sa in vigoare. In luna martie, pactul bugetar european a fost semnat de 25 de tari din Uniunea Europeana, printre care si Romania.
Astfel, statul roman va trebui sa indeplineasca toate conditiile si masurile prevazute, inclusiv regula de aur. Aceasta presupune limitarea deficitelor si impune bugete nationale echilibrate pentru a preveni o ascensiune a crizei, conform comunicatului oficial, postat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.
Bugetele nationale ale statelor membre participante sa fie echilibrate sau excedentare, iar conditia esentiala pentru ca acest scopul sa fie atins este ca deficitul structural anual sa nu depaseasca 0,5% din PIB. O alta conditie este ca tarile sa nu se depaseasca o datorie publica de 60% din PIB.
In caz contrar, statele care nu au respectat aceasta regula vor suporta sanctiuni financiare care pot ajunge pana la 0,1 din PIB. In cazul in care tara sanctionata face parte din zona euro, banii vor ajunge la Mecanismul European de Stabilitate. Daca statul nu a adoptat inca moneda unica europeana, suma achitata va intra in bugetul general al... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 12:15
Franta nu va ratifica tratatul fiscal al UE in forma actuala si cere amendamente care sa introduca "angajamente ambitioase" pentru sustinerea cresterii economice, a declarat joi noul ministru francez al Finantelor, Pierre Moscovici.
"Am spus ca tratatul nu va fi ratificat in forma actuala. Suntem hotarati in aceasta privinta", a afirmat oficialul la postul BFM TV.
Francois Hollande a fost investit marti in functia de presedinte al Frantei, primul politician de stanga ajuns in aceasta pozitie in ultimii 17 ani.
Moscovici face parte dintr-un guvern care inclina spre stanga si a fost precedat la Finante de Francois Baroin, venit din aripa conservatoare a scenei politice franceze.
Noul executiv de la Paris este un sustinator al disciplinei fiscale serioase, insa vrea de asemenea o strategie puternica pentru sustinerea cresterii economice in Europa, a spus Moscovici.
Rebegocierea tratatului fiscal, pe agenda mai multor lideri politici
Renegocierea tratatului fiscal al UE, semnat in luna martie de 25 de state membre si sustinut de fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy si de cancelarul german Angela Merkel, a fost una dintre temele cheie promovate de Hollande in timpul campaniei electorale.
Noul presedinte a discutat chestiunea cu Angela Merkel "la cateva ore dupa ceremonia de investire", care a avut loc marti, a afirmat Moscovici.
"Pactul trebuie amendat cu angajamente privind cresterea economica, iar cand spun asta ma refer la o strategie ambitioasa... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 17:00
Mai mult de jumatate din electoratul irlandez, chemat sa se pronunte prin referendum, la 31 mai, asupra pactului bugetar european, este in prezent favorabil acestuia.
Ancheta arata ca 53% dintre irlandezi ar vota "da" la referendum, o crestere de sase procente in raport cu precedenta, publicata de acelasi jurnal in urma cu doua saptamani.
Pe de alta parte, 31% s-ar pronunta impotriva, iar 16% sunt in continuare nehotarati, conform sondajului realizat, de luni pana miercuri, pe un esantion de 1.000 de persoane.
Fine Gael, partidul premierului irlandez Enda Kenny, precum si laburistii, partenerii din coalitia guvernamentala de la Dublin, sustin acordul european, la fel ca si Fianna Fail, principala formatiune a opozitiei.
Noul pact bugetar european introduce "regula de aur" a echilibrului finantelor publice, sub amenintarea unor sanctiuni ce intra in vigoare automat.
La sfarsitul lui 2010, Irlanda, pe marginea prapastiei din cauza falimentului sectorului sau bancar, a fost nevoita sa semneze un plan de urgenta in valoare de 85 de miliarde euro cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, ce a impus masuri severe de austeritate. mai mult
Duminica, 13 Mai 2012, ora 10:30
Guvernul ceh si-a confirmat refuzul de a adera la noul pact bugetar european, a declarat premierul ceh Petr Necas.
"Guvernul a decis ca, la summitul UE, Cehia nu va semna acordul fiscal european", a anuntat seful guvernului de la Praga, citat de agentia CTK.
Diviziunile din coalitia de la guvernare au impiedicat gasirea unui acord in acest dosar, a adaugat el.
Semnarea tratatul care va consolida disciplina bugetara in UE a fost propusa la summitul din decembrie 2011. Initiativa a fost sustinuta de 25 dintre cele 27 de state ale Uniunii in 30 ianuarie, la Bruxelles.
Si Londra a refuzat sa adere la pact.
Irlanda a decis sa organizeze un referendum privind noul tratat de guvernanta fiscala.
Guvernul roman a aprobat marti Tratatul pentru stabilitate, coordonare si convergenta in UE, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. mai mult
Joi, 01 Martie 2012, ora 10:30
Lideri europeni urmeaza sa adopte luni noul pact bugetar menit sa consolideze disciplina financiara comuna vizand rezolvarea crizei datoriei cu care se confrunta in special zona euro.
Cerut de Germania ca semn al solidaritatii financiare, proiectul de document stipuleaza in esenta introducerea "regulii de aur" privind echilibrul contabil, mod de aplicare, mecanisme de corectie, sanctiuni, eventualitatea inscrierii deficitului in Constitutia fiecarei tari.
Tarile semnatare se angajeaza astfel sa dispuna de "bugete echilibrate" sau "excedentare".
Proiectul de document ar urma sa fie semnat de 26 din cele 27 de state membre, fara Marea Britanie.
Tarile europene au ajuns la 13 ianuarie la un acord asupra liniei generale a noului pact bugetar. De la sfarsitul lunii decembrie au loc discutii tehnice pentru finalizarea textului privind noul pact bugetar, decis cu ocazia celui mai recent summit european.
Schimburile de idei s-au realizat la nivel de functionari cu rang inalt din tarile membre ale UE, inclusiv Marea Britanie, care a refuzat semnarea acestui pact. mai mult
Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 16:48